Elune, Titánka světla

  Elune    Světlo    Titánka   

Pro dnešní teorii budu vycházet z obecných informací, které o Elune máme k dispozici. Posledním článkem zde byl téměř před rokem jeden krásný od Bellatrix, od které převezmu pro Elune oslovení „Paní Světla“, protože nic přesnějšího mě opravdu nenapadlo, ale zároveň se společně pustíme do dvou teorií o Elune, které jsou většinou lore teoretiků bohužel opomíjeny, což je chyba vzhledem k tomu, že právě tyto dvě teorie, jsou na základě nám známých informací zřejmě ty nejpravděpodobnější.

 

Než ale začneme, tak si musíme čistě pro pořádek ujasnit dvě věci:

 

1. Elune rozhodně není žádnou verzí, formou či manifestací Naaru.

Máme tu sice případ, kdy Velenovi při návštěvě Darnassusu připadal styl komunikace a působení Naaru a Elune podobný. To ale rázně odmítla Tyrande a odporují tomu i další známé informace.

 

2. Elune v žádném případě nemůže být Azeroth. Vím, jak je tato teorie oblíbená, ale bohužel pro všechny její zastánce je tu několik informací, které tuto teorii vylučují.

 

Nyní už se ale pojďme věnovat Elune a tomu, čím by mohla být.

9oenvoh32t_9243756e759e297c7b0a1dd0b97a41aa0d883056_1543363520_18.jpg

Říká se, že Aman'Thul byl prvním titánem, který se narodil, ale co když to tak není? Co když nevíme o všech titánech, kteří se narodili? Nezapomeňte, že celý příběh o stvoření známe převážně z pohledu titánů Pantheonu, takže nemáme tušení, co se stalo v těch částech kosmu, kam se titáni nedostali, které nikdy nenavštívili.

 

Velen nám v rámci expení na Argusu říká, že Světlo je Život a Život je Světlo. Když k tomuto Velenovu prohlášení přidáme Khadgarovo přesvědčení, že Elune mohla stvořit prvotní Naaru a zamyslíme se na tím, jak se Elune projevuje pomocí sil, které používá, tak nám vychází, že jde o nesmírně mocnou bytost, která je přinejmenším silně provázána se Světlem. Mohla by tedy být Elune titánkou světla? Jak by k tomu došlo a jaké informace nám to dosvědčují? Ke stvoření titána světla by mohlo dojít dvěma způsoby.

 

Prvním způsobem by mohla být počáteční exploze mezi oceánem Světla a Stínu, která zapříčinila vznik fyzického vesmíru. Víme, že kusy a kousky Světla se rozlétly po celém vesmíru a stvořily nejrůznější formy života. Mohl by tedy nějaký velký kus světla dopadnout na planetu se spící titánkou uvnitř a stvořit tak titána, jehož podstatou je Světlo?

 

Druhým způsobem, jak by mohl vzniknout titán Světla je trochu odlišný, ale nám o to bližší. Tak jako se Páni Prázdnoty snaží pomocí Starých bohů zkazit duši spícího titána, aby jeho podstatou byla Prázdnota, mohla se stejně tak civilizace na povrchu planety plně oddat Světlu a stvořit tak jeden ze zlatých, zářivých světů Světla, v jehož nitru by i spící titánka postupně získala Světlo jako svou vlastní podstatu.


Taková titánka se pak mohla probudit jako jedna z prvních bytostí v nově stvořeném vesmíru. Nezapomínejme, že nevíme, kdy se objevili první Naaru, ale za předpokladu, že prvotní z nich stvořila Elune, tedy jde v případě Elune o prastarou bytost.

6g3nt7a17s_86735d04fbdd6c412099cddae82fb3efa4d65c13_1543363528_8281.jpg

Nevíme, jak dlouho trvalo, než se probudil Aman'Thul, ale pokud by existovala titánka, jejíž podstatou je Světlo, dokázala se možná sama uchránit před odhalením ze strany titánů a skrytě jim pomoci i se záchranou Azerothu, což nám dokládá mozaika v Chrámu Elune, kde je dokonce Elune zobrazena jako dominantní síla, která stvořila Azeroth v nám dnes známé podobě, přičemž spolu s ní tam jsou i další božské bytosti, které ovšem nemají zřetelnou podobu, ale mohlo by jít o titány.

 

Další důležitý fakt je, že každý z Pilířů Stvoření je pojmenován po jednom z titánů. Slza Elune nám tedy taktéž naznačuje, že Elune může být titán. Proč ovšem Elune jako titánka Světla nezničila Pány prázdnoty sama? Možná se o to pokusila spolu se všemi, kteří byli věrní Světlu, ale je možné, že neměli dost sil. Stejně jako v minulosti, za účelem stvoření Starých bohů, mohli Páni Prázdnoty spojit své síly a zranit či oslabit titánku Elune natolik, že svou esenci a to, co z ní samotné zbylo, mohla ukrýt do jednoho z měsíců Azerothu a odtamtud na Azeroth dohlížet a pomáhat mu dospět.

 

Co když ovšem Elune není pouhou titánkou světla, ale rovnou Paní Světla? Mohla by být Elune ekvivalentem Pánů Prázdnoty? Mohla by mít svrchovanou moc nad Světlem tak, jako mají Páni Prázdnoty svrchovanou moc nad Prázdnotou? Pokud i zde, tak jako ostatně ve všem platí jednota protikladu, tak by toto rozdělení bylo zcela logické. Dávalo by i perfektní smysl vytvoření Naaru, jako protiváhy Starých bohů.

 

Elune tedy dává moc vládnout Světlem a tuto moc používají nejen Naaru, ale i všichni následovníci Světla.  Je tu i možnost, že Elune umí se světlem pracovat v jeho různých spektrech a síle. Měsíční světlo přeci jen není úplně stejné jako to zlatavé, na které jsme zvyklí.

g3jjnlm22u_86735d04fbdd6c412099cddae82fb3efa4d65c13_1543363528_802.jpg

Pokud navíc platí, že Prázdnota je jen absencí Světla, tak by dávalo smysl, že Naaru jako výtvory Elune dokážou používat pouze Světlo a Prázdnotu až ve chvíli, kdy o své Světlo přijdou. Pokud je tedy Elune Paní Světla, můžete mi namítnout otázku, proč je ona sama a jediná, zatímco Pánů Prázdnoty je mnoho? Myslím, že odpověď na tuto otázku skrývá samotný princip fungování Světla a Prázdnoty.

 

Pánů Prázdnoty je mnoho, protože Prázdnota volí všechny stezky a možnosti. Ergo je tedy přirozené, že Pánů Prázdnoty je mnoho, protože jedině tak lze uplatnit rozmanitost různých vědomí, které pokryjí všechny možnosti. Naproti tomu Světlo zná jen jednu jedinou absolutní cestu, která vyžaduje naprosté odevzdání se a nestrpí sebemenší odchylku od této jedné a jediné pravé cesty. Ergo, je tedy zcela logické, že Elune je sama jen jedna jediná, která má svrchovanou moc nad Světlem, jehož jedinou cestu prosazuje. Elune je sama, ale její výhodou je, že může být přítomna ve hmotném vesmíru, v naší realitě. Naproti tomu Pánů Prázdnoty je mnoho, ale do naší reality téměř nemohou.

j3vf2a41h6_9243756e759e297c7b0a1dd0b97a41aa0d883056_1543363520_2484.jpg

Pokud je Elune Paní Světla, tak se s Pány Prázdnoty zřejmě vzájemně drží v šachu, protože díky jednotě protikladu nemůže jedno bez druhého existovat. To ale zároveň znamená, že ke konečnému rozhodnutí je potřeba třetí síla a tou je právě spící titánka Azeroth. Ať už je tedy Elune titánkou či přímo Paní Světla, zůstává nám otázka, proč se tolik zajímá a stará o Azeroth?

 

Na Azerothu se hraje o všechno. Možná už většina vesmíru podlehla Prázdnotě, což naznačuje pohled z Vindicaru. A pokud to tak je, tak Elune chápe, že v blízké době vítězství Světla není možné. Nikdy vás nenapadlo, proč jediní, kdo uctívají světlo, kromě některých obyvatel Azerothu, jsou Draenei? Co se asi stalo s ostatními rasami a světy, které uctívaly světlo? Padly s hrdostí a vírou v bitvách proti Prázdnotě, nebo je potkal horší a smutnější osud? O tom si povíme zase jindy.

0msskfvxmx_86735d04fbdd6c412099cddae82fb3efa4d65c13_1543363528_8142.jpg

Pokud tedy vítězství Světla není v blízké a možná i vzdálené době možné, tak Elune chápe, že je třeba Prázdnotu alespoň zastavit a zahnat zpět, možná tak provést něco jako restart rovnováhy v kosmu a jediná bytost, která má k tomu všemu sílu je Azeroth.

 

Elune rozpoznala potenciál Azerothu a stejně jako Pantheon se mu i ona snaží pomáhat, protože velmi dobře chápe, že probuzením Azerothu se bitva Světla a Prázdnoty spolu s rovnováhou v kosmu vyřeší jednou provždy. Dáva tedy smysl, že se Elune snaží Azerothu pomáhat. Dává smysl, že přistoupila k prvním rasám, které se na Azerothu objevily v podobě měsíční bohyně. A stejně tak dává i smysl vytvoření bytostí jako Cenarius, které mají pomoci Azeroth chránit a rozvíjet.

Světlo je Život a Život je Světlo.

 

Co si myslíte o Elune vy?


Je podle vás Elune titánkou, Paní Světla, nebo ještě něčím jiným?

S tím vším, co o Světle víme, je strana, na které je Elune opravdu ta správná?

Když vidíte černé oči Tyrande, kým se pro nás Elune stane v budoucnu?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

grourse 19.06.2023 12:42

We evaluated the depth of myometrial infiltration of ectopic endometrium following the criteria of Bird et al <a href=http://ciali.sbs>purchase cialis online</a>

kasialoda 05.03.2023 22:52

Some laboratories use different measurements or may test different specimens <a href=https://buycialis.homes>cialis online</a> In general, model validation starts with demonstrating that the model can replicate the results of the trials and studies that were used to develop and calibrate the model

cerberos 02.12.2018 10:15

podle mě je Elune nic víc jako je u trollů loa, tak noční elfové možná to platí pro všechny elfy mají své bohy,i taureni uctívají svoje bohy ,byla tu řeč An"she či Mu"sha apod., určitě ostatní rasy mají svoje božstva..Elune je nejznámějším tajemným bytostem o které byla řeč už od války Prastarých skoro nic o ní nevíme,mocná bude to určitě ,ale ne až tak že by se rovnala Titánům či jím byla...poslední dobou se o ní mluví jen proto,že a tak to i vypadá,že bude mít díky Tyrandině rituálu,svou roli ..možná ji už uvidíme..ale ona a Titánka to asi těžko

Avelion 30.11.2018 20:26

Myslím, že Elune není titánkou světla(k tomu má blíže spíš Eonar- i ten runový nápis nad Naaru dá po poskládání dohromady její jméno), ale spíš titánkou rovnováhy.
Mám o ní takovou menší teorii:
Aman´thul je zobrazovaný jako titán s blesky, stejně jako Zeus. Eonar je titánkou života, stejně jako Demeter. Argus je v dataminingu označován jako ,,titán smrti", což by se prakticky rovnalo Hádovi. A vzhledme k tomu, že Golganeth je na wowwiki uveden jako syn Aman´thula a Eonar, tak je pravděpodobně možné, aby titáni měli potomky.
Popis Elune je horně podobný Eonar, ale jsou tam jisté odlišnosti, ovšem pokud by Elune byla dcerou Aman´thula a Eonar, pak by se rozdíly o proti Eonar vysvětlily. Nemluvě o faktu, že Zeus a Demeter spolu měli dceru- Persefonu, která se stala manželkou Háda.
Takže výsledkem by bylo, že Elune je dcerou života a manželkou smrti, tím pádem by se spíš než o světlo starala o rovnováhu.

PS: Vzhledem k jejímu označení White lady a pravděpodobnému partnerství s Argusem je možné, že druhý měsíc, Blue child, je opravdu jejich dítě.

Ysu 30.11.2018 20:50

Ano existuje i teorie, že Eonar by mohla být Elune, ale tahle teorie je mnohem obsáhlejší a složitější, než abych jí mohl uvést v rámci tohoto článku, tak snad někdy příště.

PS: Nemyslím si, že by Blizzard chtěl tolik kopírovat řecký pantheon, podobnosti tam rozhodně jsou, ale myslím, že mají vlastní plán co s tím vším.

Avelion 30.11.2018 20:56

@Ysu
Blizzard vykradl už tolik věcí, že se to v tom množství ztratí. Navíc si nemyslím, že průměrný hráč ví něco víc o recké mytologii, než základních pár jmen a nějakou tu legendu.

Unreally 01.12.2018 09:19

Také se přikláním k této teorii. Jako titánka světla mi nesedí. Už jen ta spojitost bytostí co mají nejblíže k přírodě jako jsou právě noční elfové a také Taureni. Taureni Elune uctívají také, ale nazívají ji Mu'sha tedy měsíc. Zatímco slovem An'she nazívají slunce. Nemyslím si že by Elune byla první z titánů a naprosto sama nad veškerou mocí světla.

d.ominikaspar 06.08.2019 11:21

Tahle teorie zní velice pěkně, hlavně co se týče té rovnováhy ... přece jen Elune léčí a pomáhá, což by odpovídalo světlu, ale proč potom noční elfové po přeměně na night warriors měli černé oči a ne žluté nebo stříbrné ? Napadlo mě že světlo proti voidu prohrává nebo ho drží v šachu (což bylo zmíněno v článku) a tak zkouší bojovat proti voidu voidem, nebo něco podobného a to by vysvětlovalo černé oči ... dalo by se do toho ponořit mnohem hlouběji ale pak bych se sám ztrácel ve vlastních myšlenkách

cerberos 30.11.2018 20:10

pokud vím tak Elune je bohyně měsíce,už proto ji "noční elfové" ctí a taky pokud se nemýlím díky ní si říkali noční elfové a krom toho jen její jméno ELUNE se podobá řecké mythologické bohyně Selené a ta jak jinak je bohyní měsíce jako je Helios bohem slunce nebo Eos bohyně červánku či čtyři bohové větrů severní se jmenoval Boreás,jižní Zefyr a pod.

Ysu 30.11.2018 20:38

To, že je pro elfy bohyní měsíce nijak nepopírám.
Otázka zní: "Čím vším dalším může Elune být?"

Rekrash 30.11.2018 19:26

Super článek, toto je opravdu radost číst.

Valohran 30.11.2018 00:24

Pokud člověk vychází ze zobrazení sil Warcraftu v Kronice, konkrétní manifestace jednotlivých sil (jako jsou Naaru nebo titáni) jsou na stejné úrovni. Když tak nějak tušíme, že Elune stvořila Naaru, tak by bylo zvláštní, kdyby se vlastně jako titánka nacházela na stejné úrovni (na druhou stranu, nejen Illidan ověřil, že Naaru jsou méně náročnými protivníky a silově titánům úplně neodpovídají).
Ovšem, souhlasím, že na Azerothu jde teď možná o osud vesmíru - a čekal bych, že v takových chvílích by se skutečná Paní Světla zapojovala možná trochu zásadněji do dění, než tu rozsvítit souhvězdí, tam nějaký úplněk. Nebo si bere ten úkol přinášet Světlo na Azeroth moc doslovně
Probuzení Azeroth nemusí nutně znamenat konec zápasu mezi Světlem a Stínem - spíš podle mě Azeroth rozhodne, zda bude tahle bitva dál pokračovat, nebo zda vyhraje Stín.
Myslím, že není náhoda, že je Elune spojená přes náznaky a méně spolehlivé informace s titány a se Světlem a zároveň je v první řadě uctívaná jako ochranitelka Života (který se nachází na spojnici Světla a Řádu). Ať už se Elune časem vybarví spíš jako vyšší bytost Světla nebo odhalíme její titánskou podstatu, myslím, že nejvýrazněji zůstane spojená se Životem.
Nakonec, přestože nám na dveře klepe Starý bůh, příběh se zatím soustředí hodně na rozšiřování lore ohledně Smrti. A pokud se protikladné síly snaží navzájem vyvážit, čekám, že zvýšená aktivita smrťáků brzy povede k odpovědi ze strany Života. A myslím, že role Elune a jejích svěřenců se v tomhle vyprávění neomezí na jediný Warfront.

Walther 29.11.2018 23:24

Líbí se mi obzvláště předposlední věta; Světlo je Život a Život je Světlo. Krásně to shrnuje ten zásadní rozdíl mezi světlem a voidem.

Co se mě týče, nevadilo by mi, kdyby zůstala Elune jistou nevysvětlenou záhadou. Dodává to do příběhu jistou magičnost. Jistou záhadnost, že ne vše nám je jasné.

Ysu 29.11.2018 23:43

Ta věta: "Světlo je Život a Život je Světlo". I když to tak asi nevyznívá, tak v sobě skrývá možný, značně temný, význam... ale o tom zase jindy.
Jinak souhlasím, že záhady jsou potřeba, ale nevadí mi, když se časem obměňují.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet