Hlasy ve World of Warcraft

  dabing    voice acting    WoW   

Už hodně dlouho se zajímám o dabing. Je to něco, co mě fascinuje a co obdivuji. Být dobrým dabérem není jednoduché, natož mít takovou škálu hlasů a tónů, aby nikdo nepoznal, že jste to stále vy, i když dabujete 5 různých postav. Jedním z nejnadanějších dabérů pro mě byl vždycky Frank Welker alias Megatron z Generation 1, Transformers seriálu z 80. let. Má fascinace dabingem započala tím, když jsem zjistila, že byl Frank schopen dabovat desítky postav v tom samém seriálu, aniž by to někdo poznal.

 

A tak jsem chtěla napsat článek, který by rozebíral, jaké legendy vlastně propůjčily hlasy postavám ve World of Warcraft. Ať už známým či neznámým. Když jsem však hledala informace na internetu, uvědomila jsem si, že mnoho herců, které Američani považují za slavné, jsou v našich končinách neznámí. A proto jsem se snažila vybrat ta zajímavější jména. Pokud jsem však na někoho zapomněla, dejte vědět do komentářů a já herce či dabéra mileráda doplním.

 

Update článku - Christopher Lee a Martin Sheen

 

Chris Metzen 

Jestli někomu vděčíme za propracovanost herního universa, pak právě jemu. Věděli jste, že práci v Blizzardu dostal právě díky tomu, že dělal game mastera pro Dungeons and Dragons? Měl tudíž vytříbenou schopnost vytvářet příběhy a hrdiny. Chris propůjčil svůj hlas Thrallovi, Rexxarovi a dalším. Až tedy uslyšíte jeho "For the Horde!" nebo "Taste the flames of Sulfuron!" budete vědět, o koho se jedná.

 

WoW: Thrall, Ragnaros, Rexxar, Deathbringer Saurfang, Nefarian, Varian Wrynn (Legion)

Jiná universa: King Leoric (Diablo)

 

 

Frank Welker 

Moje legenda, co se týče dabingu. Frank má za sebou velmi dlouhou seriálovou historii a jeho hlas určitě musí poznat fanoušci Transformers, kteří sledovali už G1 z 80. let... nebo spíš ne. Frank má totiž neuvěřitelný talent dabovat plno postav, a přitom nepoznáte, že je to stále on. Jakmile jsem zjistila, že daboval Reshada ve Warlords of Draenor, řekla jsem si, že tento článek prostě musím vydat. Pak jsem se do toho ponořila ještě víc a zjistila jsem, že se vyskytl už v předchozích datadiscích. Například že ve Wrath of the Lich King daboval Anub'araka. Anebo... věděli byste, že namluvil samotného Starého boha Y'Shaarje? Já tedy ne.

 

WoW: Reshad, Anub'arak, Y'Shaarj, Sha of Fear

Jiná universa: Megatron (Transformers), Captain Zapp Brannigan (Futurama) 

 

 

Clancy Brown 

Viděli jste Highlandera? Pak si určitě vzpomínáte na roli záporáka Kurgana. Ano, to byl Clancy Brown. A víte, že ve Warcraft filmu ztvárnil Blackhanda? Ve Warcraft universu to však nebyla jeho první role. Co se týče dabovaných postav, nikdy mě nepřestával uchvacovat voice acting Tyranna, rytíře smrti, který je posledním bossem v Pit of Saron. "Perhaps you should've stayed IN THE MOUNTAINS!"

 

WoW: Scourgelord Tyrannus 

Jiná universa:  Kurgan (Highlander)

 

 

J. B. Blanc

Tohoto dabéra asi většina z vás znát nebude, ale rozhodně jste ho museli slyšet v mnoha hrách. Já na něj poprvé narazila díky MMORPG hře Wildstar, kde mě neskutečným způsobem zaujal charakter Caretakera, hologramu, který je propojen s celou planetou Nexus a po odchodu svých tvůrců se, řekněme, porouchal a od té doby trpí rozdvojenou osobností. Když je zelený, je přátelský a občas má velmi sarkastické a necitlivé narážky. Když je rudý, nedělá mu problém na vás začít řvát, házet s věcmi, mlátit kolem sebe a vymýšlet různé efektivní způsoby, jak vás zabít. Ve WoW nadaboval bosse Ignis the Furnance Mastera a v novém datadisku i potížistického Dargrula, který ukradl Hammer of Khaz'goroth. V Heroes of the Storm ještě například Baleoga. "Don't mess with da vikings!" "That's right!"

 

WoW: Dargrul, Ignis the Furnance Master, Commander Durand

Jiná universa: Tha Caretarer (Wildstar), Baleog (Heroes of the Storm), Sheogorath (TESO), Batman: Arkham Origins (Bane), Darksiders (Ulthane), Darksiders II (Thane)

 

 

Michael McConnohie

Michael je spíše známým daberém než hercem, což může být občas nevděčné, protože většina lidí zná váš hlas, ale tak nějak neví, kdo jste. Například vystupoval v seriálu Transformers, G. I. Joe, Želvy nindža, Avatar: The Last Airbender a tak podobně. Michael ve Warcraft III a Vanille původně daboval Kel'thuzada. Když nastoupil Wrath of the Lich King, přesunul se přímo ke Králi lichů. A jeho dabing je doteď jeden z mých nejoblíbenějších ve hře. Linii záporáků ani po pádu Arthase nepřerušil a nadaboval samotnáho Aspekta smrti Deathwinga. Ale abychom nezůstali jen u záporáků, hlas propůjčil například Utherovi.

 

WoW: Kel'thuzad (Vanilla), Král lichů, Uther Lightbringer, Deathwing, King Ymiron

Jiná universa: Nekromancer (Diablo II)

 

 

Jim Cummings

Že vám tohle jméno nic moc neříká? Pravděpodobně ne. Když se koukáme na kreslené postavičky, málokdy známe dabéra. Ale vsadím se, že ho znáte všichni. Já osobně třeba vyrostla na kreslených filmech o Medvídkovi Pú. Jim Cummings nadaboval právě jeho. Tím ale jeho dabérská historie nekončí. V Želvách nindža daboval Shreddera, v Tarzanovi propůjčil hlas slonovi Tantorovi, v již zmiňovaném Wildstaru propůjčil hlas "vesmírné zombie" Victoru Lazarinovi a ve World of Warcraft mluví opět chlupatého méďu na dvou nohách: Lorewalkera Cho. A o dva datadisky později Haviho, vrykulského stařešinu, kterého můžete potkat ve Stormheimu.

 

WoW: Lorewalker Cho

Jiná universa: Medvídek Pú

 

 

Tony Amendola

Vsadím se, že nejsem jediná, kdo vyrůstal na seriálu Hvězdná brána. Mou nejoblíbenější postavou byl Teal'c a jednou z nejoblíbenějších byl i jeho učitel: mistr Bra'tac. Tony Amendola se roku 2013 vydal i na Festival fantazie do Chotěboře a vědět tehdy, že bude dabovat ve Warlords of Draenor a Legionu Khadgara, asi bych si s danou postavou vytiskla obrázek a nechala si jej podepsat. "I have a plan. A horribly dangerous plan... but a plan nonetheless!"

 

WoW: Khadgar

Jiná universa: Master Bra'tac (Star Gate)

 

 

Troy Baker

Troy je zpěvákem indie kapely Tripp Fontaine a také dabérem v mnoha hrách. V Batman: Assault on Arkham daboval samotného Jokera, v Metal Gear Solid V: The Phantom Pain si zadaboval Revolver Ocelota, v Mass Effectu III zase Kai Lenga a v mé oblíbené videohře Darksiders propůjčil hlas Abbadonovi. K Warlords of Dreanor byl přizván, aby propůjčil hlas jednomu z největších zloduchů, který se pak přesunul i do Legion: Gul'danovi. "You will be remembered as a king, who sacrificed his life for nothing!"

 

WoW: Gul'dan

Jiná universa: Abaddon (Darksiders), Jetfire (Transformers: War of Cybertron), Robin (Batman: Arkham City), Kai Leng (Mass Effect), Joker (Batman: Assault on Arkham), Revolver Ocelot (Metal Gear Solid V: The Phantom Pain)

 


Zvěsti

Christopher Lee alias Thunder King

Blizzard občas přímo neřekne, kdo koho dabuje a tak se na internetu většinou strhne vášnivá diskuze. Mnoho lidí tak hádá a nakonec plno lidí potvrdí, že se jedná o daného herce, i když to Blizzard nepotvrdil. Například na Redditu, WoWHeadu i Youtube mnoho lidí tvrdilo, že Christopher Lee daboval Lei Shena. Nakonec sám Russell Brower na Twitteru potvrdil, že Lei Shen byl nadabován Paulem Nakauchim, který daboval Mathaela v Diablu III: Reaper of Souls.

 

 

Martin Sheen jako Nozdormu

Ačkoliv se plno hráčů jak na Redditu, tak Youtube a dalších zdrojích vyjádřilo, že Martin Sheen dabuje Nozdorma, jednomu z fanoušků to nedalo a tak se zeptal přímo na Twitteru Blizzardu. Micky Neilson odpověděl záporně

 

 

Pokud si vzpomenete na další známá jména, ráda je do článku doplním. Napište nám do komentářů!


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Merneron 27.02.2017 20:12

Mimochodom Toni Amendola dabuje aj hlas Odyna takže HYPE! pre najväčšieho "sráča" na poli titánskych strážcov sorry najväčšieho "pána"

Merneron 17.01.2017 13:25

Tak Bra'taca som si ako Khadgara vôbec ale vôbec neuvedomil a to som nedávno znovu zhltol všetky série SG1 v originále ale chýba mi tu hlavne jeden herec: Liam O'Brien aka Illidan, Talon King Ikiss, arthasov buddy Marwyn a pravdepodobne aj Sha of Violence

Esperanta 17.01.2017 13:44

Též dodám. Víc hlav, víc ví.

Zug 16.01.2017 19:50

A ještě bych si dovolil doplnit seznam o Darina De Paula. Tento nadaný pán se ve WoW angažoval jako hlas Warlorda Blackhanda, eredara Socrethara, Legion verze Trade Prince Gallywixe a pár démonů. V dalším blizzardovském titulu Overwatch namluvil Rinhardta a pár background hlasů. Avšak já za jeho nejpovedenější voice acting vůbec považuji Valkoriona , Věčného Císaře (aka druhý nejvíc badass sith všech dob - známý především jako Lord Vitiate) ze Star Wars: The Old Republic.

Esperanta 17.01.2017 13:44

Přidám! Díky!

Merneron 17.01.2017 14:02

@Esperanta A ešte jeden známy herec, ktorého poznajú všetci filmový fanúšikovia Pána Prsteňov. Bernard Hill, v LoTrovi známi ako kráľ Théoden predstaviteľ resp. údajný predstaviteľ Tiriona Fordringa. Neviem či bola niekedy táto informácia potvrdená, kto ale pozná Bernarda tak ten musí veriť rovnako ako ja

Nokato 16.01.2017 19:19

Bra'tac dabuje Khadgara... Další plusové body pro už tak výbornou postavu.

Zug 16.01.2017 18:17

Martin Sheen daboval Nozdorma?!... Já si teda říkal že mi ten jeho hlas zní hrozně povědomě... a aby ne, když daboval jednoho z nejlepších antagonistů celé herní scény, The Illusive Mana z Mass Effect. Kdykoliv když uslyším titul "Mass Effect", nebo cokoliv s tím spojené, ihned se mi vybaví ikonické hlášky záhadného vůdce Cerberu... "Salvation comes with a cost. Judge us not by our methods, but by what we seek to accomplish." nebo "Shepard... you're in my chair." Ach, ta nostalgie... Asi si musím zase replaynout celou trilogii. O.O

Heakler 16.01.2017 15:23

"Martin Sheen v našich končinách možná není tak úplně známý, zato v Americe je slavnou a uznávanou celebritou."
Pro každého, kdo viděl oscarovou Apokalypsu musí být legendou! Skvělý snímek a líbí se mi, že Charlie svého otce následoval a do Vietnamu se také vrátil. Na filmovém plátně samozřejmě

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet