Proč Activision Blizzard nevadí propad v počtu hráčů WoW

WoWToken
Před dvěma měsíci klesl počet předplatitelů WoW o závratné tři miliony: na 7,1 milionů platících hráčů. Pro firmu Activision Blizzard, pod kterou hra patří, to však není moc velký problém. Tento propad proběhl v prvním kvartálu 2015, ale i přes něj zaznamenala firma růst v příjmech i ziscích. To vše vypovídá o dlouhodobějším trendu, kdy se Activision Blizzard úspěšně daří rozšířit a změnit své portfolio úspěšných her. World of Warcraft totiž v minulosti patřil k nejdůležitějším produktům společnosti, společně s Call of Duty a Skylanders bylo zodpovědné za až 80 % zisků roku 2013. I proto se pravidelně ve výročních zprávách firmy objevoval následující text:
Významná část našich tržeb [pochází z] relativně malého počtu populárních sérií a tyto produkty jsou zodpovědné za disproporcionálně velkou část našich zisků. Kvůli této závislosti na omezeném množství her může neschopnost dosáhnout očekávaných výsledků v těchto herních sériích vést k negativnímu ovlivnění i celé firemní finanční stability.
Tento stav byl ale realitou v minulých letech. Společnosti se totiž čím dál lépe daří diverzifikovat své portfolio a nabízí hned několik velice úspěšných a ziskových sérií. Např. Hearthstone nebo Destiny jsou už mezi hráči velice oblíbené a Heroes of the Storm a Call of Duty online k tomu rychle směřují. Díky úspěchu těchto her by v roce 2015 WoW mělo podle plánu být zodpovědné za méně než 50 % tržeb Blizzardu. To je opravdu velky rozdíl, v roce 2011 bylo totiž zdrojem více než 90 % tržeb. To navíc není vše. Už tento a další rok se očekává vydání dalších velice nahypovaných titulů: Overwatch, Diablo, Guitar Hero, Hearthstone i Starcraft. Activision Blizzard se tak o svou budoucnost nemusí bát. Co si z toho můžeme odnést my? Musíme počítat s tím, že Warcraft franchise už není pro Blizzard tak podstatný a že do něj bohužel může postupem času soustředit méně a méně zdrojů... A také bychom si měli uvědomit, že třímilionový pokles předplatitelů není žádný velký problém.

Naposledy upravil/a Bellatrix 10.07.2015 v 00:52:04.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Jedi_Knight 07.07.2015 23:07

Tří milióný pokles předplatitelů stále je velký problém, jen je pro onu firmu méně významný v porovnání s dřívějškem. I tak je to ale snížení měsíčního zisku z WoW o třetinu.Největší problém je to pro hráče, protože tahle apolegetika neprospívá vůbec nikomu.Nedovedu si představit, co by mělo Blizzard nakopnout víc, než že jim třetina hráčů zase odejde.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet