Rozhovor s adminem serveru Majkee

1 dmin serveru - Majkee


Můžeš nám povědět něco o historii serveru, jeho založení a problémů spojených s tím?
Server jsem založil někdy na začátku roku 2005, v době kdy se objevil World of Warcraft na herní scéně. Na počátku běžel na mé domácí mašině, na úplně obyčejné Internetové přípojce. I přesto, že už tenkrát jsem měl připojení na tehdejší poměry relativně dobré (4Mbps / 256kbps), byla rychlost připojení ode mne k hráčům hodně nízká, což limitovalo počet hráčů, kteří v té době mohli najednou hrát. Jednalo se asi o 20 hráčů. Rovněž tehdejší emulátor (WoWemu), který jsme používali, byl z dnešního úhlu pohledu zastaralý a dnes by už neměl šanci se rovnat s aktuální fukčností používaného serveru. Možná proto se mu od jisté doby přezdívá místo WoWemu spíše LOLEMU. Vzhledem k velkému zájmu lidí, kteří si chtěli zahrát, ale zároveň pro ně nebyl volný slot na serveru, jsem zprovoznil WoW server na dedikovaném stroji, na páteřní lince do Internetu v serverovně. Na tomto stroji běžel stejný emulátor, ale díky lince do Internetu (100Mbps / 100Mbps), se limit hráčů zvednul zhruba na 70 – 80 lidí on-line. Tentokráte byl limitující emulátor, který konzumoval hodně paměti a systémových prostředků. Kromě jiného nepoužíval pro ukládání dat databáze jako dnes používané WoW servery, ale obyčejné textové soubory, které načítal při startu do paměti, kde je po celou dobu držel. Když se dnes zeptáte pamětníků, co je nejvíc štvalo na serveru v těchto dobách, pravděpodobně vám řeknou, že to byly pravidelné lagy v době ukládání (nastaveno to bylo na každých 15 minut). Kromě toho byl emulátor hodně nestabilní a po spuštění trvalo asi 12 – 15 minut, než načetl veškeré informace potřebné pro spuštění a přihlášení.

Jak tě vůbec napadlo dělat admina v takovéhle hře?
Vlastně to nenapadlo ani tak mne, jako spíš Sathirana alias Bhaala, který byl jedním z prvních Gamemasterů, co mi pomáhali už na samém začátku. Protože mi doma jede počítač nonstop, tak se to nejprve realizovalo u mne. Až poté, po nárůstu zájmu ze strany hráčů a zjištění velmi limitující Internetové konektivity, jsem server přesunul do serverovny, kde běží dodnes.

Co všechno máš jako admin na starosti?
Kromě toho, že se starám o placení účtů, kompilaci serverového software, správu databázových přístupů, moderuji fórum a ověřuji, že server běží tak jak má, v případě potřeby ho znovu nahazuji, vlastně nic moc. Na tvrdou dřinu mám kolem sebe GM Peony, na odbornější činnost, která už vyžaduje větší znalosti a zkušenosti, mám vývojáře, kteří se starají o údržbu depositáře, odkud provádím kompilaci. Dále mám k dispozici lidi, co mají účet na oficiálním serveru, odkud chodí zjišťovat rozmístění potvor v instancích a různě po světě. Pak to spawnují u nás, tak, aby to bylo co nejvěrnější originálním serverům. A v neposlední řadě mám v teamu několik lidí, kteří se starají o obsah databáze a převody hráčů na server.

Jak vypadá tvůj normální den?
Takový normální den, dělám práci, která mne živí, takže to je celkem rutina. Příchod do práce, kafíčko, zkontrolovat maily, pořešit nové problémy a dále se věnuji vývoji systému. Mezitím komunikace s kolegy, skriptování a testování. Pauza na oběd, po níž následuje řešení problémů na místech, nalézajících se v časových pásmech za GMT. Čas od času mezitím zkouknu fórum, a prověřím, zda jede web a server. V případě, že nejede, ho nahodím.

Hraješ někdy?
Dnes už ne, do hry chodím velmi výjimečně, obvykle jen ověřit, zda server najel po nějaké změně, nebo čas od času vyzkoušet nějaké novinky. Poslední dobou na to nějak nezbývá čas. Kromě jiného svůj čas rozděluji mezi několik dalších tvůrčích činností, vydělávání na živobytí a učení se dalším skriptovacím jazykům.

Uvažoval jsi někdy, že server zrušíš?
Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem to nezvažoval. Popravdě poslední dobou celkem často. Ale zase jsem si říkal, že by byla škoda celou tu práci, kterou na serveru odvedli hlavně jiní lidé, než já, jen tak zahodit. Jak jsem naznačil dříve, server (míněno jako počítač), používám i pro další aktivity, ze kterých generuji určité zisky, které mi pomáhají to celé táhnout a to i přesto, že to není nejlevnější koníček. Přesto ho mám rád.

Děkuji za rozhovor.
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet