Stojíte za svým Warchiefem?

  Sylvanas    Saurfang    Horda   

Pravá Horďácká čest se nedá popřít ani přehlédnout. Pokud hrajete za Hordu, není možné, abyste alespoň jednou v životě nepoužili větu: "For the Horde!" A pokud potkáte někoho na ulici s tričkem Hordy a tohle na něj zvoláte, dostanete odpověď. Víte, co se mi nedávno stalo? Šla jsem v Praze v obchoďáku a najednou přede mnou chlápek s tričkem Aliance. Tak jsem pozvedla ruku a pronesla: "For the Alliance!" Nic. Žádná odpověď. Takže jsem si vytvořila několik teorií:

  1. Týpek nevěděl, co má na triku
  2. Byl vylekanej, že na něj mluví holka
  3. Byl ještě víc v šoku, když zjistil, že holka ví, co to má na triku
  4. Neměl co na sebe a vzal si tričko od člena své rodiny, který hraje WoW
  5. Neměl žádnou Alianční hrdost

 

Já vám doteď nevím, která z těch možností to byla. Každopádně se mi zdá, že Aliance to rozhodně tolik neprožívá jako Horda. Ano, zažila jsem situace, kdy se na ulici potkali hráči obou frakcí a začali po sobě štěkat, načež stejně zašli na pivo. Z mého pohledu má Horda větší hrdost a Aliance sama o sobě spíš odpovídá jen když se něco děje, viz vypálení Teldrassilu. Jenomže hrdost a věrnost mnoha hráčů Hordy byla tímto aktem velmi otřesena. Když byl tedy vydán cinematic Old Soldier, započala dokonce iniciativa uvnitř hry, kdy si hráči, kteří chtějí dokázat svůj nesouhlas s vypálením Teldrassilu, sundavají části zbroje. Je tedy nabíledni, že se fanouškovská základna Hordy rozdělila na dva tábory: na ty, kteří svého Warchiefa budou následovat ať už je jím kdokoliv a ať už se chová jakkoliv, a na ty, kteří ještě stále ctí nějaké ideály Hordy a chování Sylvanas se jim nezamlouvá.

 

Osobně na webu i na sociálních sítích vidím opravdu sáhodlouhé diskuze, které ohledně World of Warcraft nebyly ani nepamatuji. Jsou názory, že Horda má ctít svého Warchiefa a kdokoli s ním nesouhlasí, je zrádce. Ti druzí zas tvrdí, že mají právo na to, nesouhlasit se svým Warchiefem, pokud se chová tímto způsobem.

 

Můj názor? I kdybych byla zapřisáhlý fanoušek Hordy (a že bych byla, kdyby se Blizzard držel původního plánu a přidal Draenei k Hordě a ne k Alianci... nebo kdybych začala ve Vanille), šla bych s tou druhou možností. A uvedu to na pár příkladech. Pracujete ve společnosti, kde jste spokojení. Máte skvělé kolegy, benefity a firma má hodnoty, se kterými se dokážete ztotožnit. Dokonce máte šéfa, který hodnoty ctí a stará se o své lidi. A pak, po několika letech, váš šéf odejde do důchodu. A namísto něj přijde někdo, kdo v jeho šlépějích nejde ani náhodou. Nectí stejné ideály, naopak je pošlapává. Čest mu nic neříká a všechno, co jste ctili, je najednou pryč. Jak by se vám v takové práci pracovalo? Považovali byste se stále za součást kolektivu a firmy, když se její zázemí změnilo k nepoznání? Byli byste považováni i přes to za zrádce a za někoho, kdo nemá dostatečné srdce, aby stále pracoval pro společnost, která se oddálila od image, kvůli které jste si práci v ní vybrali? Něco mi říká, že takhle to nefunguje.

 

Saurfang není zrádce. Pouze má vlastní hlavu a ví, kdy zařadit zpátečku. Ví, kdy se to všechno začíná vracet zpátky do kolejí Staré Hordy, která se nechala manipulovat Stínovou radou, započala genocidu a zničila svůj svět. Saurfang zažil mnoho bitev a přišel snad o všechny blízké. Má právo nesouhlasit s chováním svého Warchiefa. Vždyť v době, kdy nová Horda pod vedením Thralla vznikla, vyznávala úplně jiné ideály. Ano, Horda původně přišla na Azeroth, aby si ho vzala násilím, ale to byla Stará Horda, Horda se kterou Thrall nechtěl mít tuto věc společnou. Chtěl pouze nalézt domov pro svůj lid, který jej ztratil. A pomoci i těm, kteří pomohli jemu: trollům a taurenům.

 

Ano, Horda je silná jednotná, nezastaví se před ničím. Ale pokud má v čele někoho, s jehož postojem, názory a jednáním souhlasí jen polovina Hordy? Sylvanas možná je natolik silná a obávaná, aby ji Horda poslouchala. Ale na jak dlouho? Sám Saurfang se Hordy zřekl. Ne kvůli svým spolubojovníkům, ale kvůli Sylvanas a jejím akcím. Kolik členů Hordy bude váženého válečníka následovat? A kolik ho naopak bude chtít popravit jako dezertéra? Stmeluje Sylvanas doopravdy Hordu nebo ji rozděluje? Pokud Blizzard příběh správně uchopí, možná máme před sebou opravdu jeden z nejdiskutovanějších a nejkontroverzenějších datadisků vůbec. A mezi komunitou kolují i zvěsti o třetí frakci. Sama o tom pochybuji kvůli pracnému přestavění mechanik, ale stát se může ledacos. Jedno jisté je. V Battle for Azeroth nezůstane kámen na kameni. A rozhodnutí Sylvanas nezůstanou bez odezvy. Ani uvnitř Hordy.

 

A jak jste na tom vlastně vy? Jdete za svým Warchiefem ať se děje co se děje anebo patříte mezi ty, kteří uznávají hlavně ideály Hordy? Pojďte si s námi zadiskutovat na náš Discord!


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Zug 05.08.2018 19:36

Huh, docela hezký článek. Jen škoda, že to je zrádcovská propaganda. For the Warchief, Alliance dog!
Ale vážně, já si tyhle diskuze, které jsou momentálně žhavější jak samotný Teldrassil, náramně užívám. Stačilo překonat prvotní šok a uvědomění, že podporuju elfské vtělení Emperor of Mankind z Warhammeru 40k, a ejhle, hned je všechno mnohem pozitivnější. Takhle jsem se u WoWka nebavil už hodně dlouho. A ať to Blizzard zamýšlel nebo ne tak jim smekám kloubouk. A to i přes mojí předchozí značnou nedůvěru.

Solanar 05.08.2018 19:32

Co se týče toho kluka tak sázím na teorii č. 2 a následně hned 3 . A jinak ohledně těch názoru ohledně warchiefa tak osobně jsem rozhodně pro tu 2. možnost protože podle mě nelze následovat vůdce, který nezná čest. To je stejné jak s Garroshem většina orců ho následovala to samé i Nazgrim a jak dopadli? Špatně. Nelze slepě jít za warchiefem obzvláště, když se mu nedalo a ani nedá věřit, protože to může znamenat i zkázu hordy.

Khadgar 05.08.2018 19:08

Můj Warchief byl Blackhand, Orgrim, Thrall, z části i Rend Blackhand a Ner'Zhul, dále pak Thrall, když ještě nebyl green jesus a Gary Stu v jednom... a nakonec Garrosh, kterého jsem následoval od začátku až do hořkého (cheaterského) konce. Pak jsem si dal na pár let od WoW klídek, protože odmítám následovat trolla a nemrtvou elfku... I to bych dal, kdyby nebyly oba super nudní. Vol'jin tam jen tak je pak umře a Sylvanas jede hate, vengence, hate kolečko... Takže nezbývá doufat, že brzo tam bude někdo jako Eitrigg, kdo je schopný a moudrý, nebo Saurfang, který by mi povahou připomínal filmového Blackhanda (novou kroniku jsem nečetl, takže nevím, jetli jeho charakter nezměnili na ten filmový, kde to nebyl jen bezduchý zabiják . Pokud ano tak pak i jako ten herní )

Sir Finley Mrrgglton 06.08.2018 00:21

Každý autor dáva rád do story svoj avatar ako silnú postavu a zároveň to sú vždy tie najpremyslenejsie postavy Lovecraft, Tolkien, King a veľa veľa ďalších to tak robilo... Netreba to preto mať Thrallovi za zlé. Nechápem ten hate proti Vol'jinovi bola to super zaujímavá a originálna postava len mal malo priestoru, lebo všetko zožral ten priblblý velen/illidan spaceshit a mal blbú smrť ale postava to bola solídna. Saurfang je skôr podobný Broxigarrovi, Blackhand je priveľmi tupý a to nie sú moje slová ale veci z kroniky a hry. Ale to už tu raz bolo že dobrý warrior nemusí byť nutne dobrý warchief. Garrosh bol perfektný warrior a robil to čo vedel ako warrior ničil protivníka. (Ale samozrejme niekomu z lode ruplo v bedni a zamiešať do toho oldgodov bez väčšieho rozumnejšieho dôvodu.)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet