Warcraft film

http://media.wowfan.cz/warcraftfilm

Mírumilovné království Azeroth se ocitne na pokraji války, když se na jeho hranicích začnou houfovat děsiví nepřátelé. Jsou to Orkové, válečnický kmen, který opustil svůj umírající domov, aby kolonizoval další svět. Průchod mezi oběma světy zajišťuje portál. Na jedné straně čeká armáda, nad kterou visí hrozba kruté porážky, na Druhé pak národ, jemuž hrozí vyhynutí. Dva hrdinové, každý z jiného tábora, se vydávají na cestu vedoucí k nevyhnutelnému střetu. Jeho výsledek určí další osudy jejich rodiny, jejich lidu a celé země. Tak začíná fantastická sága o moci a bezmoci, v níž každý o něco bojuje a válka tak má mnoho podob a tváří.
(oficiální text distributora)

Hlavní informace



Další videa: Trailer (CZ titulky), TV Spot 1 (EN), TV Spot 2 (EN), TV Spot 3 (EN)

Jak šel čas


… aneb co všechno jsme o filmu napsali

I když se o filmu ze světa Warcraft her mluví oficiálně od roku 2006, až nyní, o deset let později, se fanoušci konečně dočkali. Snímek s příznačným názvem Warcraft: První střet vstoupí do našich kin 9. června. A jak už těch deset let napovídá, práce na filmu nebyly vůbec jednoduché. Střídali se tvůrci, námět i plánovaná data premiéry.

Přestože přípravy začaly už v roce 2006, první velký informační boom přišel až na Blizzconu 2007, kde se Chris Metzen rozpovídal o plánech studia, včetně zápletky snímku a zákulisního dění. Ale jak šel čas, mnoho informací bylo postupně dementováno nebo se ukázaly jako nepravdivé. Jeden příklad za všechny – nereálná premiéra v roce 2009.


V následujících letech pak proběhla médii spousta ověřených i neověřených informací a všichni zainteresovaní se plácali po ramenou, jak jim jde všechno pěkně od ruky. Ale realita byla jiná. Plány se měnily ze dne na den a tak jedinou věcí, jež se od té doby nezměnila, bylo to, že film vytvoří Legendary Pictures pod dohledem Blizzardu. Ten už od samotného počátku prohlašoval, že si film důkladně ohlídá, aby nedopadl jako jiné adaptace počítačových her, které v té době nedosahovaly ani průměrných hodnocení.

A právě díky tomuto rozhodnutí Blizzard nedovolil, aby Warcraft film zrežíroval nechvalně proslulý německý režisér herních adaptací Uwe Boll, který o režii projevil zájem už po Blizzconu 2007. Místo něj byl v roce 2009 na postu režiséra potvrzen známý americký režisér Sam Raimi, jenž si u diváků svými předchozími filmy vybudoval dobrou pověst.

Živo ale bylo i okolo zápletky a scénáře. Dlouho se předpokládalo, že film bude vycházet z událostí Warcraftu III nebo World of Warcraft, případně že bude fungovat jako prequel pro Warcraft IV. Tou dobou měl být hlavním hrdinou filmu neznámý alianční hrdina, který by se na svém putování účastnil velkých bitev mezi Aliancí a Hordou. Avšak z tohoto plánu nakonec sešlo a tvůrci rozhodli, že se pojede pěkně od začátku a film bude mapovat období zachycené v prvním díle Warcraft: Orcs and Humans. I přesto se ale o scénáři tou dobou nevědělo nic. Oficiální bylo jen to, že se o jeho první 40stránkový nástřel postaral Chris Metzen s asistencí Jesse Wigutowa. Zbytek byly pouhé domněnky.


V roce 2010 se navíc objevily nové indicie v podobě uniklého plánu Blizzardu na další roky, které napovídaly, že se snímku dočkáme v roce 2012. Ale ani toto se nakonec neukázalo jako reálné. Možná i proto, že se Sam Raimi následně upsal připravovanému filmu Mocný vládce Oz, a tak se začalo živě spekulovat, jestli projekt opustí a kdo se případně stane jeho nástupcem.

Na přetřes přišla všemožná známá jména jako například James Cameron, avšak zajímavé je, že už v té době projevil o Warcraft film zájem i začínající režisér a velký fanoušek her od Blizzardu, syn Davida Bowieho, Duncan Jones. A jak dnes víme, byl to právě on, kdo to všechno dotáhl do zdárného konce. Ale tehdy to bylo spíš jen jeho zbožné přání, což potvrzuje i jeho dobový komentář: „Hrozně závidím Samu Raimimu, věřím, že World of Warcraft bude opravdu filmem, který bude znamenat začátek dobrých filmů podle počítačových her. Četl jsem mnoho rozhovorů se Samem a cesta, po níž se chce vydat, prostě dává smysl. Je to tak, jak říkám – není to o tom řešit, jak se ta hra hraje, jde o to vytvořit svět z té hry a přivést do toho světa diváky.“

Jestli vás zajímá, jak to tou dobou vypadalo s castingem, můžete se podívat zde.

Ale už v září 2013 bylo všemu jinak. Duncanovo přání se splnilo – oficiálně se stal režisérem – a mohl tak přejít od slov k činům. Navíc bylo oznámeno, že první klapka padne 13. ledna 2014, což se skoro podařilo dodržet. Ve skutečnosti se totiž začalo natáčet až 20. ledna 2014. Avšak i když byl znám režisér a datum začátku natáčení, o scénáři a ději se nevědělo zhola nic. Dokonce se v té době spekulovalo i o zfilmování příběhu Arthase.


Pak ale přišel listopad 2013 a s ním Blizzcon, kde se tvůrci sáhodlouze rozpovídali o svých plánech a postupu v jejich uskutečňování. Tato událost by se proto dala považovat za milník v historii Warcraft filmu. Od roku 2007 to byl největší přísun informací, avšak s malou změnou. Vše se ukázalo jako pravdivé a navíc už bylo možno vidět „hmatatelné“ důkazy.

Byly odhaleny první artworky a spousta podrobností o příběhu a formátu připravovaného filmu. Mimo to bylo odhaleno obsazení filmu včetně Bena Fostera, Travise Fimmela, Pauly Patton, Tobyho Kebbela, Dominica Coopera, Roba Kazinského, Daniela Wu a Clancyho Browna, tvůrci v čele se scénáristou Charlesem Leavittem, vizuální stránka filmu a především již zmiňovaný příběh.

Z původně aliančně zaměřeného snímku se stalo vyvážené dílo, které mělo ukázat to nejlepší, ale i nejhorší, z obou stran. Kromě toho bylo oznámeno i to, že film bude po vzoru Avatara a Pána prstenů hraný, děj se bude odehrávat během První války a bude především o válce mezi orky a lidmi a jejich hlavními představiteli Lotharem a Durotanem.

Na další informace, které nám o filmu prozradil Blizzcon 2013, se můžete podívat zde.


Následujícího roku se toho ohledně filmu příliš nedělo. O prázdninách se sice objevila v jednom z čísel Empire Magazine první fotka z natáčení a na sanfranciském Comic Conu byl uzavřené společnosti promítán teaser. Avšak fanoušci, kteří se festivalu nezúčastnili, se museli spokojit pouze s kusými informacemi od těch šťastnějších. Video se totiž k podivu všech na internet nedostalo. Co se však na veřejnost dostalo, byl concept art Temného portálu a také některé z rekvizit, včetně Doomhammeru.


Avšak druhá polovina roku 2014 byla na nové informace ohledně Warcraft filmu o něco plodnější. A to především díky Blizzconu, kde o filmu přišli na pódium podebatovat jak režisér Duncan Jones a Chris Metzen, tak i představitel Orgrima, Rob Kazinsky, jenž si s sebou přinesl i repliku Doomhammeru ve „skutečné“ velikosti.

Při té příležitosti probrali i obsazení jednotlivých rolí, prozradili střípky z příběhu, na nějž podle jejich slov dohlíželi největší lore experti, a nezapomněli pochválit ani počítačové efekty, které prý divákům vyrazí dech. Přítomní v sále si pak sborově zakřičeli známá hesla – „For the Alliance“, „For the Horde“ a neutrální „For Azeroth“ –, jež se mají objevit i ve filmu. A aby toho nebylo málo, i zde návštěvníkům promítli teaser, který ale i tentokrát zůstal dobře utajen. To se ovšem nedá říct o jednotlivých záběrech. Ty z paměti překreslil výtvarník Yanmo Zhang.

Pokud vás zajímá, co všechno přinesl Blizzcon 2014, můžete si to přečíst zde .


Oproti předchozímu roku byl rok 2015 bohatý na informace týkající se filmu už od začátku. V lednu byly představeny první dva plakáty a v rozhovoru pro server 2p.com Jones prozradil něco málo o tom, zda zůstane u jednoho snímku, nebo vznikne série. „Vím, že je mým úkolem v prvním filmu představit postavy, místa a kulturu a zároveň vyprávět příběh, který publikum nadchne. Doufám, že když to udělám správně, lidé budou chtít vidět víc. Je tady toho tolik co říct!“ uvedl. Z toho můžeme usuzovat, že další osud filmového Warcraftu záleží jen a pouze na divácích, jejich ohlasech a především na sumě, jež nechají na pokladnách kin.

V dubnu pak tvůrci ohlásili další sérii nových herců a jejich postav, mezi nimiž nechyběla ani taková jména, jako je Varian Wrynn nebo Grommash Hellscream. Ale ne všechny zprávy tohoto měsíce byly pozitivní. Tou dobou byl totiž oznámen i odklad premiéry snímku z března 2016 na 10. červen téhož roku.

Aby fanouškům tvůrci toto menší zpoždění vynahradili a zároveň ukrátili čekání na první veřejný trailer, zveřejnili několik fotek Orgrima Doomhammera v podání Roba Kazinského a především i speciální aplikaci Skies of Azeroth pro Google Cardboard a telefony s Androidem a iOS, jejím prostřednictvím se mohou zájemci všech ras a věkových kategorií proletět nad hlavním městem lidí Stormwindem.


V červenci následoval další ročník Comic Conu, kde byl opět promítán další trailer, avšak ani tentokrát ho nespatřil nikdo kromě v sále přítomných návštěvníků. Naštěstí se někteří z diváků rozhodli podělit i o toto promítání s širokou veřejností a pro tyto účely vypracovali několik ilustrací, které měly zdokumentovat děj zachycený ve videu. To ale není vše, vyjma traileru byl oznámen i komiksový prolog s názvem Bonds of Brotherhood. Ten se bude zaměřovat na události předcházející filmu a světlo světa spatří necelý týden před premiérou – 10. května 2016.

Avšak komiks Bonds of Brotherhood nebyl jediným zástupcem, který by měl reprezentovat Warcraft film na poli literatury. O něco později byly oznámeny i další tři knihy, jež by měly obsáhnout veškeré aspekty příběhového i technického pozadí snímku. Novela Warcraft: Durotan od známé autorky Christie Golden by měla být dalším prologem k filmu. Ale na rozdíl od již zmiňovaného komiksu by se měla zaměřit na příběh orků a události odehrávající se na Draenoru. Oproti tomu Warcraft: Official Movie Novelization by měla obsahovat samotný příběh ztvárněný ve filmu. Poslední zástupce Warcraft: Behind the Dark Portal se těm ostatním vymyká. Nepůjde o novelu a na rozdíl od zbývajících knih se nebude zaměřovat na příběh, ale na vznik snímku jako takového a bude obsahovat nejrůznější koncepty, fotky a rozhovory s herci a štábem.


Další informace o filmu pak přinesl rozhovor s režisérem Duncanem Jonesem, který se ani ne měsíc po Comic Conu dlouze rozpovídal o Warcraft filmu pro server TIME. Z jejich rozhovoru bylo patrné, že mu na snímku záleží, a mimo jiné jste si mohli přečíst spoustu informací o tom, jak ošemetná byla adaptace této hry, o obtížnostech při natáčení nebo třeba o tom, jak by měl být v ideálním případě film veřejností přijat.

Celý rozhovor s režisérem Duncanem Jonesem si můžete přečíst zde.

V listopadu 2015, chvíli před Blizzconem, se konečně fanoušci dočkali. Blizzard všechny překvapil a na svém twitterovém účtu zveřejnil první oficiální teaser, který měl za úkol všechny nažhavit na plnohodnotný trailer, jenž měl být k vidění právě na Blizzconu. A jak bylo tvůrci několikrát slíbeno, tak se i stalo. A 6. listopadu byl během zahajovacího ceremoniálu veřejně promítnut dvouminutový trailer.


Ale to, co zajímá české a slovenské fanoušky nejvíce, jsou informace, jak to bude s Warcraft filmem u nás. V tomto ohledu se dlouhou dobu nic nevědělo, avšak už v listopadu, dva dny před Blizzconem 2015, bylo všemu jinak. Nejdříve se objevily informace o datu české premiéry, která se uskuteční den před tou celosvětovou – 9. června 2016 – a taky o oficiálním názvu zvoleném pro český trh. V našich kinech snímek najdete pod příznačným jménem Warcraft: První střet. A aby toho náhodou nebylo málo, je postaráno i o odborný dohled nad dabingem. Na ten – a stejně tak na překlad knihy o Durotanovi – dohlížejí naše schopné lore redaktorky Esperanta s Bellatrix a jejich dlouhodobý spolupracovník Tomáš Kratochvíl alias Brog.

A pokud vás ani tohle nepřesvědčilo, že to bude opravdu stát za to, tak zde si můžete prohlédnout, jak vypadá film v porovnání se hrou nebo si přečíst pět důvodů, proč se na Warcraft: První střet těšit.

Plakáty




Galerie





Naposledy upravil/a Serwak 18.04.2016 v 18:53:06.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Muradin 10.06.2014 23:08

Bellatrix
Ale pravděpodobně to pořád bude sadistickej úchyl.
[quote=Bellatrix] Hele jo, mluv sama za sebe a za ty tvoje Death Knighty

Muradin 10.06.2014 23:03

Bellatrix
Ale pravděpodobně to pořád bude sadistickej úchyl.
Hele jo .,mluv sama za sebe a ty tv

Bellatrix 10.06.2014 19:01

Muradin
Nebude Blackhand ve WoD je jiný kvůli Garroshovi. Takže zde bude zelený a bez toho ohně a možná bude mít vlasy.
Ale pravděpodobně to pořád bude sadistickej úchyl.
Šéfredaktor WoWfan.cz

Muradin 10.06.2014 17:48

Nebude Blackhand ve WoD je jiný kvůli Garroshovi. Takže zde bude zelený a bez toho ohně a možná bude mít vlasy.

Sir Finley Mrrgglton 10.06.2014 17:09

Muradin
Ne tohle je příběh Warcraftu 1 kdy Hordě vládl Blackhand respektive Guldan.
Keď tam bude Blackhand vyzerať ako vo WoD tak potom už viem, čo si dám na pozadie pracovnej plochy

Muradin 10.06.2014 17:03

Ne tohle je příběh Warcraftu 1 kdy Hordě vládl Blackhand respektive Guldan.

icekiss 10.06.2014 14:57

Příběh bude o válce mezi orky a lidmi, mezi Lotharem a Durotanem.durotanem? nemelo tam být spíš orgrimmem? ...viz knížka přílit temnoty

Mondel 05.03.2014 20:11

MrPendou
Tvl ten rozpočet .. dyt to mají ty největší trháky snad. Za takový prachy to musí byt kvalitka
Boli filmy čo mali rozpočet cez 200 miliónov, a boli nič moc, napríklad taký Green Lantern, samozrejme fandím Warcraftu, ale tým len chcem povedať, že rozpočet nieje všetko.

Serwak 05.03.2014 20:08

MrPendou
Tvl ten rozpočet .. dyt to mají ty největší trháky snad. Za takový prachy to musí byt kvalitka
Podle neoficiálních zdrojů, se rozpočet nakonec vyšplhal na dvojnásobek, 200 mil. dolarů...

MrPendou 05.03.2014 20:03

Tvl ten rozpočet .. dyt to mají ty největší trháky snad. Za takový prachy to musí byt kvalitka

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet