Žádný internet, přesto hrají WoW - jak je to možné?

  Kuba    Komunismus    StreetNet   

Kuba je zemí prvotřídních doutníků, rumu a také překrásných Kubánek. Dalším úspěchem této zemičky je komunistický režim, který podobně jako u Severní Korey přežil až do dnešní doby, a věřím, že se pravděpodobně ještě pár let udrží. Ačkoliv je Kuba mnohem otevřenejší, než právě zmíněná Severní Korea, spousta lidí si neuvědomuje, že i jí se vyhnul technický pokrok a celá země se zasekla v čase. Myslím, že jako důkaz poslouží absence internetu. Přesto se zde najde skupina lidí, která hraje World of Warcraft a nepoužívá přitom internet.

 

Ať se to zdá jakkoliv šílené, tak je to pravda. Už za dob císaře pána se vědělo, že ten, kdo ovládá informace, ovládá lidi. Zajímalo by mě, jak dlouho by podobné režimy vydržely, když by měl každý občan přístup k necenzurovanému internetu. Tudíž je logické, že ani jeden z bratrů Castrů nechtěl svolit k připojení Kuby k síti.

 

Oficiální prohlášení zní tak, že je v zemi nedostatek telekomunikační infrastruktury, tudíž připojení k internetu není možné. To však není pravda. Pokud se podíváme na pár informací z minulých let, zjistíme, že kubánskou vládu například kontaktovala společnost Google s nabídkou, že by s připojením Kuby k internetu pomohla. Pochopitelně to nikam nevedlo, protože to není v zájmu vlády.

 

Abychom ukázali, jak moc je ten argument o infrastruktuře zcestný, vrátíme se společně do roku 2013, kdy byl zprovozněn podmořský telekomunikační kabel ALBA-1 (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América), který vede mezi Venezuelou, Kubou a Jamajkou. Nejen že by měl zajišťovat velmi rychlý internet, navíc lze díky němu Kubu bez problému připojit k internetu.

tv4nzj8thl_c870d292db4e8b596aa520432942c41bc7f5753e_1514663518_613.jpg

V posledních letech, hlavně za vlády Raúla Castra, který převzal moc po svém nemocném bratrovi, se situace o něco zlepšila. Do ulic přibyly nové wifi hotspoty, pomocí nichž se lze připojit na necenzurovaný internet. Vyskytuje se zde ale jeden zásadní problém: abyste se na internet připojili, musíte si zakoupit kartu v hodnotě dvou dolarů, z ní zadáte kód a přístup k internetu dostanete na pouhou jednu hodinu.  Nemluvě o tom, že jsou tyto karty často vyprodané, takže si je zájemci musí častokrát kupovat na černém trhu za dvojnásobnou cenu.

 

Jak je tedy možné, že mladí Kubánci doma bezstarostně hrají World of Warcraft bez internetu? Zdá se to takřka nemožné, až na to, že jsou Kubánci opravdu vynalézvý národ a vymysleli vlastní síť, dostupnou jen na Kubě. Docílili toho pomocí ethernetových kabelů, které natahují z domu do domu. V posledních letech se snaží využívat i modernější bezdrátové prostředky, aby dosah takzvaného StreetNetu zvýšili.

 

Hlavní přednost StreetNetu tkví v jeho stabilitě, jelikož nemá žádný centrální server a každý uživatel StreetNetu jeho část hostuje na svém počítači.

 

Překvapivě se tam najde vše, co lze nalézt na našem internetu, od blogů, různých fór a seznamek až po World of Warcraft.

 

Z toho všeho, co je napsáno výše, je naprosto jasné, že se nejedná o oficiální servery, ale o privátní servery, na kterých hraje řádově pár set hráčů, tudíž je docela možné, že se většina zná osobně, popřípadě od vidění, takže si určitě nikdo neriskne ninjovat loot.

 

Co by vám nejvíce chybělo, kdybyste žili v zemi s obtížným přístupem k internetu?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Zio 02.01.2018 08:45

Myslím že prvotné hranie WoWka aj na Slovensku začínalo rôznymi spôsobmi kým sa človek dostal k zaplateniu si hracieho času a hraniu na oficiálnych serveroch. Každopádne je zaujímavé sledovať vývoj ľudí ktorý začínajú objavovať nové možnosti v krajinách ako je Kuba. Na druhú stranu, nežijú obyčajný a nudný život, aj keď často krát zlý.

01.01.2018 04:22

Osobne si myslim ze by me nechybelo nic, kdyz clovek neco nema a ani o tom pomalu nevi ze to existuje tak to ani nepostrada, prvni informace co se obevila na netu kdyz skoncila blokada kuby tak ze se tam zacinaji cpat banky a poskytovat pujcky.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet