Blizzard žaluje free servery

/pic/uploaded/blizzardcomplaintcourt

Žaloba

Začátkem prosince loňského roku rozeslal Blizzard dopisy největším free (toto označení je zavádějící) a private serverům, ať vypnou své nelegální servery, jinak jim hrozí žaloba. Jednalo se o servery:
  • ChaosCrusade
  • Toxic-WoW
  • Ani-WoW
  • WoWFusion
  • WoWGasm
  • WoWScape
Většina z nich se zalekla a své servery vypnula. WoWScape si z toho dělal srandu a server provozoval dál. V té době se sice šuškalo, že server vypnuli, jelikož stránky byly neodstupné. Ukázalo se ovšem, že server byl terčem útoku. "Vychytralí" majitelé se rychle oklepali a pokračovali v činnosti dál. Jenže s Blizzardem si není radno zahrávat. Proto nedávno podal u kalifornského okresního soudu (California Central District Court) žalobu proti Scapegamingu. Blizzard zastupuje advokátní kancelář Sonnenschein Nath & Rosenthal, která pracovala i na "Bnetd" případu. Už dopředu je jasné, kdo vyhraje tento spor. Scapegaming nemá šanci, jelikož jejich počínání je nezákonné.

Co jsou free a private servery?

Jsou to servery, které běží na programu, jenž emuluje WoW server (tzv. EMUlátor), který ovšem není dokonalý a má řadu chyb. Nejznámější jsou:
  • MaNGOS
  • Ascent
  • TrinityCore
Provozují je obyčejní lidé většinou pro zábavu a z lásky ke hře. Najdou se ovšem i tací, co chtějí na lidech vydělávat a účtují si poplatky za různé služby, jako převod postavy, VIP účty apod. Na druhou stranu provoz taky něco stojí. Ovšem pak už se nejedná o free server, ale private. Free je od toho, že je zadarmo a takových serverů mnoho není. Pokud hrajete na private serveru, kde si sice zaplatíte různé vymoženosti, ale platíte zároveň za bugy, měli byste se zamyslet, jestli není lepší jít na free server. Free servery mohou být dobrá reklama pro Blizzard, jelikož dost lidé odchází pak na jejich servery, kde si užijí kvalitnější hru.

Proč Blizzard žaluje Scapegaming?

Blizzardu se hlavně nelíbí to, že vydělávají obrovské peníze na jejich hře. Dokázali vydělat za 5 měsíců i 200 000 $, což není zrovna málo. Když si k tomu připočtete dobu provozu serveru, tak z toho nevychází vůbec malá částka. Na Scapegamingu se dalo sice hrát zadarmo, ale kolem Vás běhalo dost lidí v dobrých věcech, které si zaplatili. A na podobných menších transakcích vydělávali nejvíce. Kdyby se drželi při zemi, tak by si jich Blizzard možná ani nevšiml. Jenže co je moc, to je moc. Provozovatelům je údajně v průměru kolem 18ti let. Hochům to asi moc nemyslelo a hnala je vidina zisku a velkých peněz. Teď za to musí platit.

Chystá se Blizzard i na české free servery?

O tom, že by Blizzard chystal žalobu na české free a private servery, není nikde ani zmínka. Přece jen jsme malá země a v zahraničí jsou určitě větší servery, než u nás. Scapegaming měl a svých serverech přes 15 000 online hráčů. U nás to je maximálně tak 2000 na jednom serveru a provozovatelé nevydělávají takové velké peníze na úkor hráčů, jako již zmíněný Scapegaming. Takže si myslím, že se není čeho bát. Free a private servery dělají ofiku reklamu, nejsou dokonalé a je tam řada chyb, a když se to nepřežene a nezačnou vydělávat horentní sumy, mohou být klidní.

Závěrem

Rozhodně Vám nechceme doporučovat hraní na nelegálních free a private serverech. Raději si zaplaťte a hrajte na těch oficiálních a nemusíte se bát toho, že dojde k smazání vaší postavy či zrušení serveru. Pokud najdete v článku nepřesnosti nebo máte nějaké doplňující infromace, tak se nebojte na to slušně upozornit v komentářích.

Naposledy upravil/a Snake Plisken 12.04.2012 v 12:43:36.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Anstriber 30.10.2009 12:40

i kdybych na offi mel tak bych na nej nesel...platit jim za zakoupeni hry a pak jeste poplatky za hrani? Platite treba pri CoD za hrani na serveru?

Anstriber 30.10.2009 12:36

dave ma pravdu mlatětmi offik nebo at je zadara myslim že je hodně serveru a kde je dost lidí a kde je malo bugu... jako mystiq.org no vidite pořad něoo opravuji. Ja bouhžel těd nemam prachy tak offik totalně seru

Dave 30.10.2009 12:33

tak mi zaplat ofik ....

hydrant 30.10.2009 12:30

mnooo to je good ze takto sa k tomu postavili ale zase nie kazdy ma na wow ofik love a chcel by si zahrat

shauntwo 30.10.2009 12:22

Az na spoustu hrubek je to hezky clanek.

Thilnezz 30.10.2009 12:18

Jop, zakatat vsechny freecka

NULL 30.10.2009 12:03

takhle se na ně musí jen tak dál!!

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet