Microsoft kupuje Activision-Blizzard

  microsoft    activision-blizzard    blizzard   

Herním světem doslova otřásla zpráva o koupi Activision-Blizzard nikým jiným než hegemonem počítačového průmyslu: Microsoftem. Hodnota transakce podle zatím neoficiálních informací dosahuje 70 miliard amerických dolarů (1,5 bilionu korun). Firma ze Seattlu tak získává frančízy World of Warcraft, Call of Duty, Overwatch, Diablo a mnoho mnoho dalších. Celou firmu po fúzi povede současný ředitel Xbox Gaming: Phil Spencer.

Phil Spencer zdroj

Po uzavření obchodu nabídneme v Xbox Game Pass a PC Game Pass hry z katalogu her Activision Blizzard

 

Oznámení se podle prvotních reakcí setkává s velmi kladnou odezvou. Otázkou ovšem zůstává, co se stane s Bobby Kotickem, protože nejen Microsoft vyjádřil znechucení nad jeho reakcemi na současnou krizi.

 

Situaci budeme sledovat a průběžně doplňovat informace.

 

Aktualizace: Bobby Kotick ve firmě zůstává do doby, než bude tranzice zcela ukončena.

 

Aktualizace: Oficiální suma je 68,7 miliard amerických dolarů.

 

Aktualizace: Podle e-mailu, který Bobby Kotick rozeslal zaměstnancům, se očekává, že všechna regulatorní a další povolení budou schválena do konce fiskálního roku 2023 (30. června 2023). Do té doby bude stále ve vedení Acti-Blizz.

xk0b3vfhdf_68b09651682d34b5829fbcde76e0ebede2a03157_1642522956_7171.jpg

Aktualizace: Reakce akcií na oznámení.

gpgk6n2t81_dce5ea19279d8a4e02bbafd2e907068352cd676f_1642541774_0669.png


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Gaseros 19.01.2022 18:11

Tak toto je riadna atómová bomba. No veď ďalšie dni ukážu..

WitekCZ 19.01.2022 22:09

Spíš roky.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Reeki 19.01.2022 07:10

No nevim zdali je to dobra ci spatna zprava pro blizz, kdyz se kouknu jak dopadly znacky skype, nokia pod rouskou microsoftu, tak mam takovou predtuchu, ze tohle dopadne stejne.

Tiliana 19.01.2022 11:27

Pleteš jablka a hrušky. Nokia umřela že udělala mobily jen s Windows Mobile a které se tolik neprodávaly a nakonec nedokázali reagovat na změnu dostatečně rychle což vedlo k jejich pádu. Skype to je kapitola sama pro sebe.
Naopak Bethesda (která koupila ID software) kterou před nějakou dobou Microsoft koupil si podle všeho nemůže stěžovat a kutí nový TES.

Martins911 19.01.2022 11:52

Nokia umírala už před Microsoftem protože prostě nedokázala včas reagovat na vlastně nový trh a pak už prostě bylo pozdě

wovaw82493 19.01.2022 17:54

Myslíš ten Skype, který se dostal pak do firem ve formě Skype of Business a nyní ve formě Teams? Tak jo, koukej dál.

Pytler 18.01.2022 20:34

Po těch měsících utrpení je to pro Blizzard vysvobození, jsem zvědav co udělaj celkově s universem Warcraft. Skvělá zpráva

kritik 18.01.2022 17:04

No je hodně otázek co to bude v praxi znamenat, už ted řikaj že budou activision hry v game passu, ok ale co s wow subem ? pokud zruší wow token a budeme muset mít game pass, tak to by mohl být už poslední hřebíček do rakve Wowka, doufám že tahle hloupý nejsou.

Určitě má microsoft větší dosah může potenciálně oslovit mnohem více nových hráčů, ale jak to chtěj v praxi udělat toť otázka protože dneska je wowko pro nové hráče strašně neatraktivní, ale jenom už to že si musí koupit základní hru, každý 2 roky datadisk a ještě platit sub hodně z nich odradí, to jsem fakt zvědavej co se ted bude dít ...

Lethal 18.01.2022 18:31

Game Pass stojí 13.99€ mesačne, čo vôbec nie je až tak hrozná čiastka, naviac keď tam budeš mať celú knižnicu hier. Z môjho pohľadu by to bola Win-Win situácia pre hráčov, pretože im bude stačiť platiť Game Pass a budú tam mať nespočetne veľa nových hier od Blizzardu a ďalších štúdií pod Microsoftom.

Lockdaar 18.01.2022 19:06

Něco mi uniklo? Nechtěli jste přece skoro všichni tady, aby ten WoW token ze hry zmizel, že je to jen p2w nástroj na kupování goldů a následný boostování? Kdyby teoreticky nastalo to, že se z WoW subu stane pak ten jejich Game pass, tak v čem by byl problém?

Pytler 18.01.2022 20:27

@Lethal Souhlas, teď si Game pass platím a já jako občasnej hráč se mi to vyplatí, zahraju si starší tituly, exkluzivity tam Xbox hází hned.. kdyby tam bylo i WoW tak bych si pískal, podle mě by to mohlo dost lidí nalákat aby hru alespoň vyzkoušelo - ale hra musí mít kvalitní a pravidelnej obsah. Na tohle jsem hodně zvědavej co se stane, možná pro Blizzard ta nejlepší možná varianta, že to převezme někdo kdo ví co dělá a uklidí ten bordel co tam v posledních letech vzniknul.

kritik 18.01.2022 20:41

@Lockdaar

Když zmízí wowtoken rozhodně neskončí boosty a p2win, tak budou lidi kupovat goldy nelegálně, jako v classicu a jako se to dělo před wowtokenem, Ale to neni pointa, ta je v tom že ted mužou hrát lidi technicky "zadarmo" když si nafarmí goldy, nebo platit klasickej sub, když takhle volba zmizí a nějak drasticky se nezvedne kvalita wowka tak spousta lidí prostě skončí, ted se to vůbec nevyplatí platit minimálně 132€ ročně za 1 content patch, nebýt wowtokenu tak je mrtvý uplně vše. Být kvalita hry jiná tak se o tom můžem bavit ale to by trvalo tak 5 let to dostat do stavu aby to mělo smysl pro každýho dávat za sub 132 nebo 168€ ročně jako gamepass. Dnes je to naprosto nerealný že to lidi budou chtít platit ..

Martins911 18.01.2022 21:16

@kritik za prvé převzetí když půjde dobře tak bude dokončené až někdy v roce 2023 a za druhé než ty změny pokud nějaký budou tak to chvíli potrvá než to vejde v platnost ale spíš se tak trochu bojím co se bude dít v tom mezičase je jasný že se nikomu teď nebude chtít cpát velké sumy do nových her zevnitř ACB takže bůhví kdy vyjde nový datadisk

Lockdaar 18.01.2022 22:17

@kritik takže ten WoW token vám tedy vlastně nevadí, když můžete z něj hrát tedy na jednu stranu zadarmo? Já jen, abych v tom měl trochu orientaci, protože předtím tu skoro každej říkal, jak ten token zruinoval WoW, jak to zavedlo legální nakupování goldů a s tím spojené boostování a že ten token neměl nikdy vůbec do hry přijít - myslím že jsi to i sám v minulosti zmiňoval pod nějakým článkem jestli si to s někým jiným nepletu. Ale když teď čtu, že odstranění toho tokenu ze hry by to byl poslední hřebík do rakve, tak nevím pořádně co si o tom tedy myslet - nebylo by tedy snad mnohem přínosnější pro samotnou hru, když by se tedy odstranila ta možnost legálního kupování goldů přes ten token a s tím i spojené to boostování/ala p2w (že by se to aspoň takto nějak dost omezilo) jak by to skoro všichni chtěli, i případně za cenu toho že by ubylo možná několik lidí, co z toho hráli WoW v podstatě zdarma?

Galifry 18.01.2022 23:45

@kritik Tohle je upřímně pěkná blbost. Hájit token s tím, že zachraňuje špatnou hru? Vždyť token a s ním spojený bordel je jeden z důvodů, proč ta hra je tam kde je. Většina lidí WoWko přestala hrát i přes to, že za ně nemusí "platit" jak jsi napsal. WoWko teď válcuje hra, která je taky sub based, nepřeválcovalo je free to play, o tom to není. Je to jen o hře a o tom přístupu vývojářů. Token je jen pračka černých goldů pro Blizzard. Pro hru to žádný přínos nemá, to tak prostě je.

Buď ať je to free to play a ta monetizace probíhá nějakým způsobem a nebo ať je to sub based a se vším všudy jako dřív. Bez tokenu. Ne jak teď, že máš sub a ještě ve hře legálně pay2win a free to play mechaniky, to je přece postavený na hlavu.

Ironfis 19.01.2022 05:48

@kritik
Nevím co sis dal, ale už ten bordel nefetuj.
Pokud mi fakt se vší vážností hodláš tvrdit, že token by měl zůstat ve hře, tak už tvé názory absolutně neberu zřetel, protože to je ta největší hovadina, kterou si k tomu mohl říct.
Obhajuješ token? Pak tedy obhajuješ pay2win, tečka tvle, nic víc. Můžeš v tom vidět co chceš, ale takhle to je.

Am0net 19.01.2022 08:16

Pri aktuálnej situácii v ktorej je Activision-Blizzard (A-B)by aj niečo ako odkúpenie A-B našou alebo vašou vladou bolo pre firmu pozitívum . A-B sa topí v takých sračkách že to není možné.

Microsoft je známi tým že sa po novom nestára do práce devs a nechávajú im voľné ruky v ich tvorbe. Stačí sa pozrieť kde to indie študio RARE dotiahlo s ich projektom Sea of Thieves. Nič lepšie sa nemohlo stať ako to že A-B odkúpil Microsoft. Aktuálne je to veľmi silná firma ktorá ma financie nato robiť kvalitné hry. Potrvá to niekoľko rokov ale ale keď začnú vychádzať prvé hry od Bethesdy tak sa uvidí ako veľmi to Microsoft myslí s kvalitou vážne. Každopádne posledné hry ktoré vydali boli veľmi silné a ich nové značky (Sea of Thieves a Grounder) vypadajú fakt dobre.

Čo sa týka GT tak to snáď nemyslíš ani vážne. GT je vec ktorá zmenila celý DF a samotné wowko na jeden veľký trh s boostingom. Každým jednym Datadiskom sa to len zhoršovalo. Prechod môže len pomocť. Je možné že Microsoft bude mať vajcia nato aby sa boti trestali tak aby z hry vymizli (permaban ?). Ja dúfam v to že sa z goldov stane čisto len in game mena. Cela ekonomika sa prekope tak aby boli goldy čisto in game mena bez logickej možnosti obohacovania sa peniazmi čo ľudí odradí v akýkoľvek boosting.

A keď sa človek nad tým zamyslí tak už len to že by si za 13 eur mesačne mal WoWko (neplatil by si datadisky) a k nemu dalších 100+ hier a všetky novinky ktore Microsoft vydá (takže po novom aj hry ako Doom, FABLE, The elder scroll, Fallout) budeš mať v tejto cene hneď v deň vydania.

Som zatiaľ prekvapený že tu nepadol jeden dôležitý a zaujímavý fakt a to ten že Microsoft tým pádom vlastni World of Warcraft ale aj The Elder scroll online . Som fakt zvedaví čo tento fakt bude znamenať pre obe hry.

kritik 19.01.2022 11:16

@Ironfis

jasně protože se ti 1 můj názor nelíbí, tak od tedka všechno co řeknu je špatně i kdybych měl pravdu ... ty bys mohl jít rovnou do politiky.

A opravdu jenom idiot si může myslet že když se zruší wowtoken zmizí boosty a p2win, jak to víme ? protože we wowku 10 let wowtoken nebyl a boostu za goldy bylo pořád víc a víc, mop a wod chalenge mody, gear runy atd.

Ale nemusíme se ani dívat do minulosti stačí se podívat na classic kde wowtoken neni jak to tam vypadá, nabízí vám boost pomalu i že se s vámi pujdou na záchod a v raidech funguje gdp kdy se biduje za goldy, klasickej p2win ve hře kde neni wowtoken .... ale kdo nechce vidět tak to prostě nevidí ..

Jediný co by zrušení wowtokenu způsobilo by bylo vyrojení obskurních stránech kde prodávaj goldy a jako bonus byste vyřadili ze hry spoustu hráčů, kteří si nemůžou dovolit wowko platit, opravdu geniální nápad ...

Ironfis 19.01.2022 11:37

@kritik
Dobrá, stůj si za tímto názorem, já si budu stát za tím svým, protože už od prvního dne, kdy se vložil Token do WoWka říkám, že to je sr*čka, která tam nemá co dělat a když ji zruší, budu skákat radostí a pak se uvidí, zda to hře prospěje, nebo ne.

Martins911 19.01.2022 12:03

@kritik kteří si nemůžou wow dovolit? To snad ne , ještě když wow vyšlo tak jsem za ty 300 stovky musel uklízet celý barák každou neděli , ale dnes už ne za13 e mám tak jídlo na dva dny ,možná se na to vyserou ti co mají xx účtů a jedou pak jako kombajn a děti už tam nějakej pátek nepotkáš

Galifry 19.01.2022 12:12

@kritik Trochu si pleteš pojmy. Pay to win z toho dělá právě token.

Lockdaar 19.01.2022 17:18

@kritik to asi nikdo netvrdí, že s tokenem boosty nebo p2w zmizí, ty tam budou furt když to budou lidi kupovat a mít o to zájem (což jsi i ostatně sám zmiňoval pár článků zpátky), ale s tím, když by ten token zmizel, tak by se to aspoň mohlo znatelně zredukovat a to tady dle všeho hodně lidí chtělo, včetně i tebe jestli jsem předtím porozuměl správně. Nebo nevím jinak, proč jsi s tím tokenem najednou otočil o skoro 180 stupňů a tvrdíš teď, že by to byl poslední hřebík do rakve, když by ho odstranily. Upřímně také, kolik znáte reálně lidí, který skutečně opravdu na ten token jedou přes gametime, tzn. že denně farmí matroš, jedou profese atd. a za takhle nafarmený goldy si ten token koupí na gametime, aby nemuseli platit subs? Já tedy osobně se setkal ve většině jen s tím, že když jsem znal někoho, kdo si ten token koupil za eura, tak ho pak prodával za goldy a za ty si buď kupoval drahý ingame mounty nebo případně ty boosty

kritik 19.01.2022 20:54

@Lockdaar

Tak na to nafarmit si 300k měsíčně, stačí dělat denně calingy na mainovi a občas na altech, občas se dostaneš i na paragon box to je 3500g, Toto stačí na ten gametime, ale už ne na nic navíc, jako store mounty nebo nedej bože boosty. profese ani aukce nejsou potřeba čistě na gametime. Pár lidi znam co to nějak takhle řeší, ale nemůžem to posuzovat jen podle ČR, jsou místa kde v poměru k platu je to mnohem dražší si to platit za realny penize. Navic současný stav trvá už skoro 7 let. Ted to změnit to je jako třeba kdyby Lolko nebo Csgo najednu nebyli freetoplay, Kolik hráčů by zustalo ? musí se řešit všechno co by to způsobilo ..

A jinak já jsem názor nezměnil proti boostum jsem už od vanilly, a nikdy jsem neřekl že by měl být wowtoken zrušen, on byl původně přidáván za jinym účelem, že to pak takhle zvrtlo že neni skoro za co jinýho goldy utrácet je věc jiná, ale ted to dospělo do stavu že i když zrušíš token, hráči okamžitě přijdou na způsob jak zničit ekonomiku jako se to dějě v classicu, to by musel blizz banovat to boostovani aby se něco změnilo.


Martins911 19.01.2022 21:39

@kritik tak ono to nemusí končit jenom tím bannem , nevím proč by nemohli podávat tr. oznámení na ty co prodávají ty goldy nebo jiné služby za real peníze nástroj na to mají vemte si jak dopadli němečtí výrobci cheatu do her raději to zabalili a ještě dostali nechutně tučnou pokutu. Ale to už bychom asi chtěli moc

Lockdaar 19.01.2022 21:52

@kritik upřímně ona jiná možnost s tím tokenem ani není - buď se bude kupovat za eura a následně pak prodávat ingame za goldy a následně pak i holt se to bude hráči využívat (zneužívat) na boosty/p2w (čili se nic nezmění) a nebo by se musel zkrátka odstranit a tím by se tohle celé aspoň eliminovalo, nějaká třetí možnost bohužel asi není. Bohužel, že mají někteří dnešní lidi přiblblou mentalitu a většinu si radši koupí přes boosty, aby to měli bez práce, tak je chyba hlavně taky v nich, to pak teoreticky nastává i otázka, proč tu hru vlastně teda hrát, když se nechávaj jen protahovat. Nějaké banování toho boostování asi jen tak nenastane, to fakt nevím, jak by chtěli regulérně obhájit nebo odůvodnit, protože krom nějaký třeba morální stránky tím boostováním vlastně defakto nikoho a nic nepoškozují - sice je to přiblblá mentalita jak jsem zmiňoval, když se někdo nechá protáhnout a pak někde flexí co všechno má, když ani nemusel hnout prstem, ale na druhou stranu zase nejsme v komunismu, aby jim zakazovali takovýmhle stylem ( i když přitroublým) hrát a ani to není žádná soutěž/závod/sport atd. kde by byly určený nějaký striktnější pravidla co se vše smí a nesmí ohledně samotnýho hraní.
To se zkrátka musejí napřed nejdřív trochu změnit ty samotný lidi/hráči v tomhle

Ironfis 19.01.2022 22:25

@Lockdaar
Že jsou lidi dem*nti a budou dále hledat podobné zkratky, to už je jak říkáš mentalita, s tím se nic moc dělat nedá. V tom se ani @kritik neplete.

Teď je taky otázka, zda se změní i přístup firmy k těmto praktikám. Je v tom prostě moc proměnných. Firma musí sama chtít, aby tohle vymizelo a jít za tím a i když se to třeba nepodaří vymýtit úplně, tak alespoň radikálně omezit.

Odstranit token a začít víc dupat na projekty typu buy-boost a nemilosrdně banovat boty jsou podle mě dobrý způsoby jak začít, ale každý na to může mít jiný názor.
Je prostě potřeba zajít dál. Polovičaté řešení není nikdy dobré.

Lockdaar 20.01.2022 15:05

@Ironfis problém celkem je, že bohužel obecně ty boosty jsou hodně oblíbený (což byly už i před zavedením toho tokenu, až pak se to dostalo do takové míry jako je dnes) a z principu cokoliv co je oblíbený nebo hodně využívaný, se pak poměrně těžko zakazuje. Říkám to nerad, ale tenhle problém sem přitáhla ve většině hlavně ta mladší generace hráčů, která vyrůstala i na jiných titulech kromě WoW, lidi co jsem znal z vanilly, BC nebo případně ještě Wotlk tak nás tehdy by asi vůbec ani nenapadlo si kupovat za goldy nějaký protáhnutí dungem nebo raidem (ostatně lidi obecně tehdy ani neměli skoro důvod něco takovýho nabízet jako to známe dnes), od toho jsme si zakládali guildy a skládaly pak na ty dungy nebo raidy skupiny a v tom byl ten hlavní smysl - nejdůležitější je, že tady se hlavně musí ze všeho nejdřív změnit mentalita/přístup lidí, kteří si ty boosty kupují a vyhledávají je, což asi bude celkem dost těžký, bez toho se zřejmě nic ani nezmění...

Lockdaar 18.01.2022 16:23

Zajímavá a celkem překvapivá zpráva - jenom doufám, že to nebude znamenat, že se pak dočkáme WoW na Xbox konzoli nebo podobný zhovadilosti, ale snad ne. Bobíka ať klidně pak po převodu vyplatí a vypakují pryč.
Btw dobrá rychlost, zrovna před chvíli to na mě vyskočilo na seznamu ^^ https://www.novinky.cz/internet-a-pc/hry-a-herni-systemy/clanek/nejvetsi-herni-akvizice-microsoft-koupi-za-687-miliardy-dolaru-activision-blizzard-40384363#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=RAyL308vU5a-202201181511&dop_id=40384363&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Martins911 18.01.2022 16:33

Popravdě mě už je to jedno kde ty nové hráče najdou ale hlavně ať přijdou sice sám si nedokážu představit jak to hrajou ale když to jde u ff14 tak to půjde i u wow

Am0net 19.01.2022 08:23

Ak dobre viem tak WoWko ma podporu gamepadu už teraz. Ak si nejaký semi hardcore alebo hardcore hráč tak tebe to môže byť jedno. WoWko ma toľko úrovní že sa vo wowku dokáže nájsť tak ako úplný casual čo hrá WoW čisto na príbeh až po profesionálneho hráča. A keď ti gamepad nedovolí hrať určitú obtiažnosť tak sa hráč buď presunie na PC (ak sa bude chcieť zlepšovať alebo mu to je jedno a bude mu stačiť to kde je. Tiež sa môže stať že Microsoft zabezpečí support M+K (mám pocit že toto sa už rieši a neviem či nieco od Razeru už aj nevyšlo).

Galifry 18.01.2022 16:07

Myslím, že oznámili, že Bobby zůstane a bude se zodpovídat Philovi, ale Schreier a další si myslí, že vypadne sotva zaschne inkoust.

Martins911 18.01.2022 16:34

To se vždy říká když je nové vedení že vše zůstane při starém…

Lethal 18.01.2022 18:29

Oficiálne vyjadrenie ohľadom Koticka bolo, že ostane ako CEO dokým kompletne neprejde ActivisionBlizzard pod Microsoft. Potom už majú začať aj personálne zmeny.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet