MMO-Champion stahuje věci okolo alfy

Cataclysm beta (alfa)

Nedávno jsme upozorňovali na situaci, která vznikla kolem alfa testovaní nově připravovaného datadisku Cataclysm. Říkali jsme, že Blizzard vyhlásil na alfa verzi NDA (non-disclosure agreement - tzv. embargo). Tím pádem nikdo nemůže uveřejňovat informace z alfa testování. Jeden server toto však porušil, tím serverem je MMO-Champion.

Ovšem i ten nyní stáhl všechny materiály týkající se alfa verze (hlavně screeny) a zakázal uživatelům cokoliv o alfa verzi postovat, dokud neskončí embargo. Podle jejich slov byli požádáni Blizzardem o stažení a žádosti vyhověli. Na jejich webu jsou taky instrukce pro uživatele, kde jsou uvedeny tresty za porušení těchto pravidel. Po zrušení embarga, vše vrátí na web.

Kdo ví, proč to tak ochotě stáhli. Zda jim Blizzard pohrozil žalobou se neví a můžeme o tom jen spekulovat jako bulvár. Faktem je, že informace jsou staženy z webu a další by se neměly objevovat.

Jaké jsou vaše názory k tomuto kroku? Udělali dobře? A pokud ano, není už na to pozdě?



Naposledy upravil/a Wrent 04.12.2010 v 22:30:00.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Javorovej 13.05.2010 19:42

JeDi: Zapomínáš pak na fakt, že screeny a jinej materiál unikl i někým z Alphy, který několik screenů dodal. Tim on porušil NDA a takovéto nabyté materiály mají být staženy či znemožněny k dalšímu oběhu.

JeDi 13.05.2010 15:23

NDA je smluvní závazek dvou stran, tudíž nemůže nikdo vyžadovat dodržování NDA po straně třetí, která žádné NDA nepodepsala a informace získala z veřejně dostupného zdroje a tyto informace nejsou chráněné průmyslovým patentem a autorským právem. Diskuze o nějakých žalobách za porušení NDA a vyžadování stažení obsahu po nějaké webstránce je zcela bezpředmětná, pokud neměl vlastník stránky podepsaný NDA. Jediné k čemu by se Blizzard mohl odvolat, jsou autorská práva na screenshoty a videa. Otázka je jak daleko sahají autorská práva v tomhle případě, protože technicky vzato by mohla automobilka XY požadovat zničení všech soukromých fotek a filmů na kterých je zobrazeno jejich vozidlo AB mimo veřejné prostranství. Noviny nemusejí informovat vlastníka práv o uveřejnění fotek a audiovizuálů vztahujících se k tématu článku, pokud je řádně uveden zdroj a není zveřejněno kompletní dílo, respektive je zveřejněná v odůvodněné míře jen jeho část, jedná se o zpravodajskou licenci. Takže technicky vzato, každý kdo na veřejně přístupném webu s aktualitami o daném tématu informuje veřejnost a přiloží tam screenshoty, nebo ukázku videa, nemůže být nijak postižen.

Nesqvik 13.05.2010 09:49

Uz i na fb sem videl hafo screenu.. Zmeny v Azshare tanarisu a vsude mozne.. mapy, nove lokace atd.

Snake Plisken 12.05.2010 22:22

NDA porušila i jedna Nizozemská oficiální fan stránka, ale ta to potom stáhla. Takže MMO-Champion nebyl jediný. A to nepočítám různé pidi weby, blogy apod.

Rreezznniikk 12.05.2010 21:01

To plati i pro sandbox .. pokud Blizz nechce zatim ukazat celej Cataclysm tak je prece nesmysl aby mu to bylo kdyz je to ze sandboxu .. samozdrejme ze tam NDA nepotvrzujes jelikoz sandbox nedelal Blizz ale nekdo jinej .. nekdo kdo nema zadny pravo ukazovat to co Blizz nechce.

Ramsey 12.05.2010 19:35

Take se dosti spekuluje o tom, ze obrazky screenovali na sandbox verzi. Kde zadne NDA nepotvrzujes. (proto take stazeni, az po komunikaci s Blizzardem) Blizzard je naprosto genialni strateg na poli marketingu, takze ''leak'' bych spise nazval reklamou gratis.Tot muj nazor na prihody MMO-C vs. Blizzard

Anstriber 12.05.2010 18:59

oni to stahly a já to mám v pc

Rreezznniikk 12.05.2010 18:53

Btw MMO-Champion neni jedinej server co to porusil znam jinej jeste a ten to rozhodne nestahne MMOwned :-) ... co se tyce ty otazky tak si myslim, ze udelali dobre, ale pozde jak uz sem napsal mam video kde je vsechno i mista jako Emerad Dream, ktery mimochodem proslo taky mensi zmenou a i jiny mista nedostupny hracum a to video uz videlo spousta lidi a uvidi ho jeste dalsi spusta lidi i jina videa takze to embargo je uz zbytecny ...

Rreezznniikk 12.05.2010 18:19

No oni spis stahli asi 500 videí z forka vcetne meho kde byly uplne vsechy zmeny co na alphe sou :-D doporucuju shlednout pro ty co uz nemuzou vydrzet :-D nebo takle oni smazali cely forum asi 1000 tematama a udelaly jedno kde nesmi bejt screeny a videa...

Wrent 12.05.2010 18:10

Však by to tak mělo být ... ale Blizzard se vyjádřil tak, že není úplně jisté jestli vůbec a kolik klíčů dostanem.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet