Recenze komiksu World of Warcraft - kniha 3.

http://media.wowfan.cz/uploaded/Recenze3TheComic_logo
>> Koupit komiks World of Warcraft <<
Je to tady. V pořadí již třetí díl komiksu World of Warcraft, který začal vycházet minulý rok na přelomu dubna a května. Je skvělé, že se komiksový svět Warcraftu začíná tlačit i do Česka. Chvíli to totiž vypadalo, že Crew se nevyplatí vydávat třetí díl, ale před nějakou dobou nám na mail přišla prosba o pomoc u překladu třetího dílu. V tu chvíli jsme opravdu zajásali, že projekt není mrtev a snad se časem dostaneme i ke Curse of the Worgen a Pearl of Pandaria. Ze série The Comic nám totiž chybí už jen čtvrtý a zároveň poslední díl. Pustíme se tedy do recenze předposledního dílu, kde se celý děj stočil směrem, který by se od prvního dílu dal těžko tušit.

Příběh

Král Varian získal zpět trůn i své pravé já, zachránil svého syna Anduina a zabil dračici Onyxii, která v tom všem měla prsty. Dejme tomu, že to všechno dopadlo dobře, takže co bude dál? Nic už se nemůže stát, říkáte si. Ale to by nebyl svět Azerothu, kdyby tam byl na chvíli klid. I když se ale na první pohled může zdát, že příběh nabírá naprosto jiný směr a vypadá spíše jako nějaký jiný příběh, není tomu tak. Třetí díl komiksu totiž pojednává o setkání obou stran v Theramoru, kam měl Varian namířeno a právě při té cestě byl přepaden a rozjel se sled událostí, který znáte z předchozích dvou dílů. Mírové setkání je tedy obnoveno, avšak oba vůdci, Thrall i Varian, z toho nejsou nadšeni a tuší blížící se katastrofu. Jestli jste si tedy pokládali otázku, co definitivně zničilo možnost míru mezi Aliancí a Hordou, v tomto komiksu na to naleznete odpověď. Je zde totiž i naťuknutí děje knihy Stormrage, války v Northrendu a objeví se několik dalších a zajímavých postav.

Charaktery

GaronaVarian, Broll, Valeera, Aegwynn, Rehgar a Anduin. Tyhle všechny známe z předchozích dílů. Broll nás však téměř ze začátku opouští a naťukává tak děj knihy Stormrage, Rehgar se vrací po boku Thralla jako jeho rádce, Valeera se zhostí úlohy, kterou byste od ní v nejmenším nečekali, a přibývá několik nových postav. První postavu, kterou musím zmínit, protože mi utkvěla v paměti a zalíbila se mi z nově přidaných postav nejvíce, je nemrtvý mág Meryl Winterstorm, zakládající člen Tirisfalské rady, který přežil vlastní smrt a byl mu svěřen úkol, který mu udala míšenka Garona: postarat se o jejího syna Med’ana. Ano, Garona je zde též, znalost knihy Poslední Strážce je vám zde k velkému užitku, o tom však později. I když nemrtvé typu Forsaken v lásce příliš nemám, Meryl mi svým břitkým humorem a silnou vůlí natolik přirostl k srdci, že jsem ho musela zmínit jako prvního. Druhou zajímavou postavou, která má vlastní linii příběhu v tomto díle komiksu, je Med’an, syn Garony, který je středem velkého a děsivého proroctví. Garona se zde pohybuje též a to velmi hojně, takže budete moci nahlédnout do jejího vratkého stavu mysli. Kdybych pokračovala dál, vyzradila bych až příliš mnoho věcí, ovšem o jednu část se s vámi podělit musím. Pokud máte rádi Pohromu, výpravu do Northrendu a tak podobně, určitě vás potěší konec komiksu, kde je krásně vidět rozhodnutí o počátku války proti Králi Lichů a to z obou stran. A pokud znáte osud Bolvara Fordragona, určitě vás dožene k slzám ta část, kdy Anduin Bolvarovi těsně před plavbou do Northrendu řekne: „Budeš mi chybět, Bolvare! Buď opatrný!“ A vám ukápne slza… protože víte, že Bolvar už se nevrátí. Miss you Bolvar… so much.

Grafické zpracování

Styly rukopisu i vybarvování se sice střídají, ale není to tolik znatelné jako u předchozí části. Až ke konci je to znatelné díky jinému stylu kolorování. Co se týče kresby, velmi povedené jsou emoce a hlavně ženské obličeje. Orkové jsou na můj vkus až příliš mohutní a jejich nejlepší ztvárnění si u mě stále drží Ludo Lullabi, který se ujal prvního dílu komiksu. Komiks je však stále výborný jak po grafické stránce, tak i příběhové. Nutno podotknout, že určité styly ztvárnění vám sednou více než ty jiné.

Překlad

ChoSvěte div se, v tomto díle bylo snad nejméně slov, která se musela měnit a diskutovat jejich změnu. Určitá slovní spojení byla ustálená už od dob Warcraftu III nebo díky překladu pana Netoličky, a proto nebylo co řešit. Při konečném pročítání komiksu mě do očí nepraštilo vlastně vůbec nic, až na slovo, které jsme zapomněli připsat do seznamu, kde se vyskytuje, ale v těchto dvou případech do očí tolik nebije. Pan Antonín odvedl výbornou práci a my jsme pouze dodali připomínky, jakožto lore redaktoři. Jsem si jista, že s překladem budete spokojeni a s čím ne, pak mohu na naši obhajobu říci, že jsme si všeho všimli a zapracovali a co nešlo změnit, se nezměnilo z určitého důvodu a ne bezmyšlenkovitě. Hodnocení: Komiks ze začátku působí, že odstartoval naprosto jiný příběh, ovšem děj je mezi sebou propojen skrze všechny díly komiksu a vysvětluje mnohé mezery v příběhu a nabízí pokračování či začátek mnoha knih. Máte tedy váhat s koupí? Nemyslím si. Pokud vlastníte už první dva díly komiksu, doporučuji i tento, protože každý si v něm rozhodně najde svou oblíbenou část nebo postavu. Vánoce se blíží, tak máte o čem přemýšlet!
>> Koupit komiks World of Warcraft <<


Naposledy upravil/a Esperanta 21.11.2014 v 12:15:35.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet