Shadowlands na SSD vs. HDD

  systémové požadavky    ssd    systém   

Když Blizzard poprvé zveřejnil systémové požadavky k Shadowlands, lidé si okamžitě povšimli, že jako minimální požadavek na úložiště je uvedeno SSD (Solid State Drive). Ačkoli SSD se na hraní her stává čím dál více normou, řada lidí i tak vyjádřila své rozčarování, že by si měli kvůli hraní WoW pořizovat SSD. Blizzard o pár dnů později systémové požadavky upravil, a i když SSD je stále doporučená varianta úložiště, v kolonce "minimální požadavky" u úložiště už najdete SSD i HDD (Hard Disk Drive). Zároveň však Blizzard změnu doprovodil varováním, že použití HDD namísto SSD může negativně ovlivnit herní zážitek. Měli tím na mysli například loadingy, které jsou u SSD opravdu výrazně rychlejší. A jak všichni víme, loadingy konkrétně ve WoW mohou být někdy docela nekonečné.

 

Redditor player112304 nedávno vydal příspěvek porovnávající časy loadingů při načítání z HDD versus načítání z SSD. Rozdíly jsou to poměrně dramatické. Můžete se tak sami rozhodnout, zda přece jen nechcete zainvestovat do SSD, pokud jej ještě nevlastníte.

 

Player112304 testoval načítání skrze teleportování se z Legion verze Dalaranu na Vindicaar. V případě HDD načítání trvalo 1 minutu a 16 vteřin. SSD to zvládlo za pouhých 27 vteřin, což je skoro třikrát méně.

Někomu samozřejmě nevadí si počkat, na druhou stranu při hraní multiplayer hry může být občas pěkně otravné, když člověk musí každou chvíli čekat na spoluhráče, kteří zatím nezainvestovali do SSD a teleportování se jim pak trvá tak dlouho, že si člověk pomalu může jít udělat kafe.

 

Za sebe mohu každopádně říci, že jako hráč, který hraje hry pokud ne každý den, tak alespoň několikrát do týdne, SSD je pro mě něco, bez čeho bych se už neobešla. Ačkoli SSDčka nejsou úplně levná, jde o poměrně výhodnou investici, kterou usnadníte život nejen svým spoluhráčům, ale především sobě. Koneckonců, člověk chce hlavně hrát, ne zírat na loading screeny.

A už to, že Blizzard dal původně SSD i do minimálních požadavků, než ho tlak komunity přiměl to změnit, jasně značí, že SSD se opravdu stávají čím dál větší normou a brzy se bez nich nejspíš opravdu neobejdete.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Hepy 29.09.2020 18:19

Ja mám hybridní SSHD a taky se mi hra loaduje max 40sec.
Ovšem v BFA sem začal mit problém při loadovani do arény respektive jen do Hook Pointu, někdy sem ani nestihl upravit talenty před začátkem.

xpepa 27.09.2020 20:39

V dnesni dobe je ssd standart, do hernich pc uz se ani hdd nedava.
Nebyl by ten uvodni obrazek v 1080p jako pozadi k mani ?

Bellatrix 27.09.2020 22:27

https://worldofwarcraft.com/en-us/shadowlands/media

Tady ho najdeš mezi "Images".

Šéfredaktor WoWfan.cz

nagasek 28.09.2020 18:00

nedavat HDD do PC je pekna pitomost slouzi super jako datove centra nejlepsi mas kombo SSD+HDD koupis 1TB SSD kde das hry co nejvic potrebujes na to +system a nejaky ten program. Ale data filmy fotky a spol je lepsi HDD. To by se clovek nedoplatil aby si daval 2x 2TB SSD treba. 1TB SSD + treba 3TB HDD je idealni.

svina 30.09.2020 21:59

@nagasek Možná tak v 200 př. n. l. Dnes HDD patří jenom do serverů. A normálnímu člověku stačí 500 GB. Ale jako jasně, pokud trpíš patologickým shromažďováním, tak potřebuješ více.

Lemurko 27.09.2020 18:00

Keď Blizz prvý krát vydal požiadavky utekal som si na druhý deň kúpiť SSD neprikladal som k tomu moc váhu a potom sa stal zázrak port z BFA do Legion Dalaranu pár sekúnd ja že wau, ale hlavne, som videl konečne začiatok Darkshore warfrontu a nezačínal som hneď na brehu Takže investovať sa určite oplatí.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet