Sylvanas byla zodpovědná za Wrathgate?

  sylvanas    wrathgate    horda   

Na BlizzConu proběhla celá řada interview týkajících se WoW. Žádné z nich ale asi nevyvolalo takovou kontroverzi jako interview s kreativním ředitelem WoW Alexem Afrasiabim. Interview se točilo kolem Sylvanas Windrunner a Afrasiabi v něm zmínil nečekaný střípek lore – a sice to, že Sylvanas by prý měla být přímo zodpovědná za události u Wrathgate, kde nově vyvinutá Nákaza (Blight) způsobila smrt mnoha vojáků Aliance i Hordy. Můžete si připomenout cinematic:

 

 

Sylvanas a minulost

Podle cinematicu byl iniciátorem tohoto masakru Grand Apothecary Putress, který společně s pánem děsu Varimathrasem zradil Sylvanas. Oba konspirátoři následně převzali kontrolu nad Undercity a my jsme jej ve WotLk museli dobývat zpět. Jak do toho všeho tedy zapadá Afrasiabiho prohlášení, že v tom celém měla od začátku prsty Sylvanas?

 

Faktem je, že Nákazu začali Opuštění vyvíjet na její příkaz, neboť ji královna smrtonoška chtěla posléze využít proti svým nepřátelům. Už ve třetím svazku Kroniky však bylo mírně naznačeno, že celá situace byla o maličko složitější, než by se na první pohled zdálo:

 

"Jako všechny dobré lži, i popis, který Sylvanas Windrunner podala o rebelii v Podměstí (Undercity), v sobě nesl zrnko pravdy. Vrchní apatykář Putress se opravdu pokusil svrhnout její vládu. A Varimathras se skutečně snažil použít Opuštěné pro účely Plamenné legie.

 

Jenže nákaza vznikla na královnin příkaz. Sylvanas byla ochotná pro svou mstu vůči Králi lichů udělat prakticky cokoliv. Klidně by vytvořila i takovouto vražednou zbraň. Je otázkou, zda věděla, k čemu plánují Putress a Varimathras použít tento hrůzný výrobek. Přetrvaly zkazky, jež praví, že o útoku u Brány hněvu (Wrathgate) věděla dopředu. A ani její popření takových tvrzení nerozptýlilo pochyby pomlouvačů."

 

Při čtení třetí Kroniky se ještě nezdálo, že by Blizzard přímo retconoval, spíše jen naznačil, že události mohly mít hlubší pozadí, než jsme tehdy tušili. Afrasiabiho výrok však už nenechává moc místa pochybnostem:

 

"Četl jsem na internetu všechny ty možné diskuze o tom, že Sylvanas 'začíná šplouchat na maják'. Ale je to opravdu tak? Osobně jsem psal Sylvanasin příběh už od roku 2006 a tohle všechno – Wrathgate, Nákaza a Opuštění – k její postavě docela sedí. Všechny tyto události proběhly na základě Sylvanasiných rozkazů. To, čeho jsme teď svědky, je jen eskalací plánů, které Sylvanas očividně má. A my jsme v jejich středu."

 

Afrasiabi tím v podstatě říká "Sylvanas byla vždycky chladnokrevná svině, tak co se tomu najednou tak divíte?" Snaží se nám Blizzard vnutit představu, že Sylvanas byla vždycky taková, jaká je teď, jen jsme to neviděli? A jak moc se dá mluvit o retconu, když tento nový pohled na věc v podstatě zapadá do tehdejších událostí? Na druhou stranu není příliš pravděpodobné, že by si na to Blizzard "najednou vzpomněl" – spíše to skutečně vypadá, že v době WotLK s žádným Sylvanasiným řáděním nepočítali a teď se jen snaží upevnit její současnou pozici v lore nenápadnými retcony, jako je onen drobný úsek textu v Kronice, u kterého až doteď nikdo necítil potřebu ho komentovat.

Sylvanas a budoucnost

V rozhovoru samozřejmě přišla řeč i na to, co má pro Sylvanas Blizzard nachystáno do budoucna:

 

"Sylvanasiným osudem je být odhalena a diskutována hráčskou základnou. Bylo by ale přezíravé myslet si, že prostě padne jako další raid boss. Protože ona je něco maličko víc. ... Znamená to, že s ní nebudeme bojovat? To také nemusí být nutně pravda. Realita je taková, že s ní můžete bojovat každý den v Grommash Hold, v raidu, klidně třeba teď. Ale osobně si myslím, že Sylvanasin příběh toho zahrnuje ještě mnoho, co ještě nebylo vyjeveno."

 

Blizzard je podle všeho potěšen zápalem, s jakým se komunita vrhla do diskuzí o Sylvanas, a toho, jaké vášně vyvolala. Podle Afrasiabiho slov nejsou jednostranné postavy nijak zajímavé. Teprve ve chvíli, kdy se vývojářům podaří vytvořit postavu, která rozdělí hráčskou komunitu v tom, zda ji podporují nebo ne, tak tehdy svou práci udělali dobře.

Zároveň bylo jejich cílem, aby někteří hráči podporovali Sylvanas i nadále, navzdory činům, které vykonala. Už dříve hovořili o tom, jak významné pro ně bylo rozhodnutí dát hráčům možnost přiklonit se ve hře buď k Saurfangovi, nebo k Sylvanas (viz podkapitola Saurfang a hráčská rozhodnutí). V patchi 8.1 budete v jisté questové linii moci stranit buď Sylvanas, nebo Saurfangovi, a pokračování questové linie se pak bude odvíjet od vašeho rozhodnutí. Zároveň však dal Blizzard jasně nasrozuměnou, že Sylvanas se zatím teprve rozjíždí. Na to, co vyvede příště, si ale budeme muset ještě počkat.

Patch 8.1 vychází 11. prosince (US)/12. prosince (EU).

 

Považujete Afrasiabiho výrok za retcon, nebo vám připadá, že dobře zapadá do událostí z WotLK? Máte pocit, že se postava Sylvanas v průběhu příběhu WoW nějak dramaticky proměnila?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Beltain 15.11.2018 14:42

Když tak nad tím člověk přemýšlí že vlastně největší hrozba jsou old gods a jejich zhoubný vliv na vše živé. Co taková varianta že to Sylvanas nějakým způsobem zjistila,třeba právě díky té díce a rozhodla se že přemění všechen život na Azerothu který je náchylný k ovlivnění na nemrtvý
život který je imunní? Teoreticky by to sedělo k jejímu charakteru. Na jednu stranu obrana toho na čem ji záleží. (Forsaken) na druhou způsob provedení je dost drasticky ale efekt by to splnilo. + byla by neomezený vládce jako banshee queen 😊 vypočítává je na to podle mě dost. Stačilo by mít jen správné informace.

Walther 15.11.2018 22:06

Jestliže se někdy tohle stane, tak to bude ta nejhorší věc, co kdy WoW příběhu udělali.

Esperanta 16.11.2018 12:17

@Walther Na druhou stranu by tenhle její motiv dával i dost velkej smysl. Bylo by to creepy ale člověk by jí to v podstatě nemohl ani vyčítat.

Walther 16.11.2018 14:01

@Esperanta "Promiňte, že jsme vás všechny chtěla vyvraždit. Chtěla jsem vás tím jen chránit."

Přesně v tomhle bodě by celý příběh universa World of Warcraft šel do prd*le.

kastroll 16.11.2018 14:10

sargeras vol2

Heakler 16.11.2018 14:47

@Walther Pro někoho, kdo touží po tom, aby se potvrdilo, že je Sylvanas obyčejná mrcha, co myslí jen a jen na sebe.. Ano pro tebe by se nejspíš příběhové pilíře WoW světa zhroutily

Walther 16.11.2018 17:21

@Heakler Pro každého hráče, který má Sylvanas doopravdy rád, by se zhroutil také. V opačném případě už ten hráč stojí na straně Saurfanga a ani o tom neví.

Ysu 16.11.2018 18:40

Beltaine teorie se Sylvanas, o které tu píšeš už leží rozpracovaná v mém počítači. Bude to součástí nějakého budoucího článku, možná už toho příštího.
Když nad tím tak přemýšlím, asi to bude dlouhý článek...

Beltain 19.11.2018 18:16

@Ysu Ono když se nad tím člověk trochu víc zamyslí a nebere to čistě jako zastánce jedné či druhé strany (já osobně hraji Hordu , ale nejsem přímý zastánce ani jednoho tábora spíš něco mezi), tak kroky Sylvanas více méně vedou k totální válce a jaký jiný důvod by měla pro něco takového? Není umíněný fanatik jako Garrosh, takže musí mít nějakou jinou motivaci a tahle mi přišla nejlogičtejší. A je pravda že z části je to vykrádačka ala Sargeras 2.0, ale na druhou stranu Sargeras nemá tak početný fanclub a tudíž nezpůsobuje tak bouřlivé emoce, takže by to daleko víc ovlivnilo celou herní komunitu. Je to jen spekulace, ale kdo ví co z toho bude a nevidím důvod proč by to mělo ničit pilíře WoW příběhu. Je to více méně už takový klasický blizz mustr na příběh. Vymysli si dobrý skutek a proveď ho co nejdrastičtěji

Jikonekt 14.11.2018 22:53

#teamSylvanas

HonkL 14.11.2018 22:47

Upřímně když jsem hrál wotlk a ještě jsem neuměl anglicky tak mi to dávalo větší smysl Proč ? Protože se Sylvanas chtěla pomstít Arthasovi a pořád ho chtěla zabít kvůli tomu co jí udělal.. Až pak mi přišlo divné proč dobýváme Undercity.. asi na základě toho že Sylvanas zradila Hordu a Alianci. Pak mi bylo vysvětleno že to bylo jinak tak asi moje teorie byla správná

Dickinson 14.11.2018 22:10

Za mě sakra parádní článek.Mám strašně rád když je postava dělaná tak že dokáže tábor fanoušků opravdu rozdělit na dva tábory.Stojím za Sylvanas a v budoucím patchi určo volím její stranu , líbí se mě její svinácká povaha , žádný sluníčko s lichotivejma slovíčkama

Ysu 14.11.2018 22:02

Tohle bych podepsal: "Teprve ve chvíli, kdy se vývojářům podaří vytvořit postavu, která rozdělí hráčskou komunitu v tom, zda ji podporují nebo ne, tak tehdy svou práci udělali dobře."

sokave 15.11.2018 17:22

Ano... svatá pravda

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet