Zachrání WoW inovace?

/pic/uploaded/inovace
Změnil se svět, náplň úkolů, grafika, hrdinové i herní mechaniky, ale i přesto jede vše pořád ve stejných kolejích. Principy hry jsou pořád stejné a poplatky za hraní nezmizely, jen k nim přibyly nejrůznější mikrotransakce, takže to s těmi změnami nebude až tak vážné, jak to na první pohled vypadá. Ostatně změnami prochází i samotný Blizzard. Trojici jeho vysokorozpočtových vlajkových lodí začaly doplňovat menší hry, v nichž a mnohých dalších vidí vydavatelství potenciál budoucího růstu. Kolos, jakým World of Warcraft v dnešní době už bezpochyby je, není snadné kočírovat a už vůbec ne ke spokojenosti všech. Veškeré změny, jež ve hře od roku 2004 proběhly, se setkaly s rozporuplnými reakcemi, protože nikdy se člověk nezavděčí všem stranám, což pro několikamilionovou hráčskou základnu platí tím více. Spokojení hráči nemají potřebu hlasitě vystupovat, takže jsou nejčastěji slyšet hlasy nespokojenců volající po návratu ke kořenům, jelikož se se jim zdá, že se hra stává čím dál jednodušší a přístupnější masám, v čemž mají pravdu. I když si to nechtějí přiznat, i WoW je jen produkt, jehož jediným účelem je získat co nejvíce peněz. Kromě toho je v lidské povaze idealizovat si doby minulé a zároveň nadávat na dobu současnou. Navíc nikdo v dnešní uspěchané době nemá čas trávit celý den plněním jednoho úkolu či raidem, takže i když by jim vývojáři chtěli vyhovět, nemůžou, protože by tím od hraní odradili naprostou většinu hráčů, kterým to vyhovuje tak, jak to v současnosti funguje. Taková je realita. Společnost se mění a hra s ní musí držet krok. Můžou však inovace hru zachránit? Už od třetího datadisku víme, že ne, pouze prodlužují nevyhnutelné. Ve hře je tolik prvků, už jen co se týká grafiky a příběhu, že je zcela nemožné je všechny včas aktualizovat a proto se se hrou děje, co se děje. Grafika se sice pomalu nahrazuje, ale než se to všechno stihne, tak už zase bude zastaralá. A u příběhu je to to samé. Až do Cataclysmu byl relativně lineární a hráči jím procházeli zároveň se sbíráním zkušeností. Nyní, protože není čas na inovace starého, ale jen stěží na vytváření nového, se to změnilo. Příběh teď připomíná spíš skládanku a veškerý požitek z něj je pryč. Hráči jsou nuceni skákat v čase, jako by se nic nedělo a snažit se posbírat zbylé střípky. Veteráni, kteří už nějakou dobu WoW hrají a příběh znají, to Blizzardu možná prominou, ale nováček, bude ztracený. Z oficiálních čísel hratelnosti lze vyčíst, že WoW už dávno ztratilo vrcholnou formu a pomalu míří ke dnu. Po vydání nového datadisku zůstane z původní hry už jen pár textur a World of Warcraft bude zcela jiná hra než při svém zrodu. Inovace, díky kterým se z WoW stala legenda, jednou způsobí i její pád. Takže by měli vývojáři začít přemýšlet, zda není čas odejít s hlavou vztyčenou, dokud to ještě jde a raději nevydat nový díl, ve kterém by začali pěkně od začátku.

Naposledy upravil/a Astra 27.04.2014 v 09:32:52.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Deadmau 28.04.2014 12:27

Jaké důvody vedou k tomu, že lidé říkají, že je WoW mrtvé? Vůbec tomu nerozumím

Darkdjinn 28.04.2014 11:33

WoW je nesmrtelné...Každým datadiskem je lepší a lepsí (ikdyž to zjednodušování už přehánějí). Akorát s příchodem WoD už asi bude mít můj notebook problém to rozjet na slušný detaily.

Honza4545 28.04.2014 01:42

Honza4545
..
Včetně instancí byly myšleny patchové eventy.

Honza4545 28.04.2014 01:41

Beeda2004
kdyz chcete vanilu tak dete na freecko tam uz sou na stejny urovni jak oficialni vanila servry tech bugu tam bude podobe
Dovolím si nesouhlasit.většina z nich má vše přístupné hned od začátku a pokuď je nějakej který otvírá postupně content tak vynechává takové ty eventy jako při otevření AQ nemluvě o počtu hrajících hráčů (kdy prostě je opravdu luck složit 40man) a nějaké té podpoře takže ne dokuď neuvidím free server který opravdu otvírá postupně včetně instancí a hraje na něm denně víc jak 700 lidí neuvěřím že je na stejné úrovni co byl offik za vannilu.

27.04.2014 14:16

kdyz chcete vanilu tak dete na freecko tam uz sou na stejny urovni jak oficialni vanila servry tech bugu tam bude podobe

Metiu 27.04.2014 13:01

clovek ma v zivote len jednu istotu: to ze umrie, a u hier plati to iste. kazda hra raz skonci. niektore skor, niektore neskor ale kazda hra raz musi skoncit ci sa to niekomu paci alebo nie.

Muradin 27.04.2014 11:07

Myslím, že je to věc, kterou Blizzu nemůžeme vyčítat. A jestli zachrání WoW inovace? Ne protože nic nejde zachránit to už bylo jasné ve Vanile, ale rozhodně mohou prodloužit jeho život.Ono to ale není jen hrou jde i o dobu a hráče jak na hru pohlížejí. Jak říká Gustafa celý žánr MMO už není tak oblíbeny.Jinak milanko myslím si, že to by vedlo k právě většímu úpadku hry.

Cecil 27.04.2014 00:18

Krátký, ale pravdivý článek. Hlavně poslední odstavec nutí k zamyšlení....

Daralyn
nechci se tě nijak dotknout ale Blizzard nemá k dispozici původní kódy hry. (...)
Ty snad jsi, či jsi býval zaměstnancem Blizzardu? Nebo máš nějaký jiný zdroj, odkud víš která data si Blizzard uchovává a která ne...?

Daralyn 27.04.2014 00:01

milanko
Ak by dali do ponuky serverov napr. vanilu,tbc,wotlk,cata to by bola pecka uplne nezmenené presne v tej podobe ako vtedy bolo by to úžasne síce by to nemalo tú atmosféru že čo oznámia za nového bossa alebo ten pocit ked ti kamoš píše na mobil nech si kuknem trailer na nový content a ja celý v úžasi ale bolo by to super a hráči by už nemohli hejtovať kedže každý by si mohol zahrať svoj oblubeny datač.
nechci se tě nijak dotknout ale Blizzard nemá k dispozici původní kódy hry. to by byly miliony a milony řádků kódu, který je zastaralý a překonaný, ta hra není jen klient který vidíš ty, který by umožnil aby si blizz aktivoval servery jedoucí na zasraralých patchích - což je taky důvod proč freečka postupují čím dál pomaleji a za offi zaostávají čím dál víc. Prostě není možné aby si řekli, tak těm klasikům dáme servery s původními datadisky a vycucáme si informace z prstu

milanko 22.03.2014 10:08

Ak by dali do ponuky serverov napr. vanilu,tbc,wotlk,cata to by bola pecka uplne nezmenené presne v tej podobe ako vtedy bolo by to úžasne síce by to nemalo tú atmosféru že čo oznámia za nového bossa alebo ten pocit ked ti kamoš píše na mobil nech si kuknem trailer na nový content a ja celý v úžasi ale bolo by to super a hráči by už nemohli hejtovať kedže každý by si mohol zahrať svoj oblubeny datač.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet