Blizzard vyvíjí i další mobilní tituly kromě Diablo:…

  diablo    mobilní hra    blizzcon 2018   

I pokud jste nesledovali letošní BlizzCon, nemohla vám uniknout kontroverze kolem hry Diablo: Immortal. Sál plný fanoušků natěšených na novou PC Diablo hru nebo alespoň remaster některé staré se totiž dozvěděl, že pro ně Blizzard místo toho chystá mobilní hru. A internet zaplavily stížnosti, nářky a více či méně povedené memy.

Navzdory tomu, že jak všichni víme, mobilní hry nejsou ty pravé hry, trh s mobilními hrami za poslední roky narostl přímo raketově. A Blizzard jakožto firma, jejímž účelem je hlavně vydělávat peníze, si toho samozřejmě povšiml. To je důvodem vzniku Diablo: Immortal a to je také důvodem toho, že Blizzard má údajně plány i na další mobilní hry. Allen Adham, výkonný producent a jeden ze zakladelů Blizzard Entertainment, a Wyatt Cheng, hlavní designer Diablo: Immortal, uspořádali na BlizzConu tiskovou konferenci, na které poodhalili roušku budoucího vývoje her Blizzardu.

 

"Pokud jde o přístup Blizzardu k mobilním hrám, faktem je, že mnoho z nás se během posledních pár let přesunulo od hraní primárně na počítačích k hraní na mobilech, kterým trávíme dlouhé hodiny. A proto nyní mnoho z našich nejlepších vývojářů pracuje na nových mobilních titulech napříč všemi našimi herními světy. Některé vznikají ve spolupráci s našimi externími partnery, jako Diablo: Immortal, mnoho dalších se vyvíjí pouze interně. Informace o nich budeme moci sdělit později. Ještě dodám, že Blizzard nyní vyvíjí mnohem víc nových produktů, než kolik jsme jich kdy vyvíjeli, a naše budoucnost je velmi zářná."

 

Dále se rozhovořili o sbližování mobilního, PC a konzolového hraní (jako jsme to viděli např. u Hearthstonu) a o tom, jak věrnost hry na mobilních zařízeních dosáhla takové úrovně, že je jejich kvalita srovnatelná s kvalitou na PC nebo konzoli. Tiskovou konferenci uzavřeli tím, že hlavním důvodem za vývojem Diablo: Immortal je snaha představit hru mnohem širšímu publiku. A že jiné týmy pracují na několika Diablo projektech pro zaryté PC fanoušky. Dá se tedy usuzovat, že vývoj jakékoli další mobilní hry bude mít podobné cíle – ne takové, aby tyto projekty nahradily danou herní sérii nebo aby se kvůli nim přerušila podpora her na současných platformách, ale aby se rozšířil dosah těchto her k širšímu publiku po celém světě.

Zároveň se však nedá popřít, že prezentace projektu Diablo: Immortal byla velmi nešťastná. Blizzard projevil naprostou neznalost a nepochopení nálady, která vládne mezi jejich komunitou. Snaha proniknout hlouběji na trh mobilních her je vzhledem k narůstající popularitě a výnosnosti tohoto zábavního odvětví pochopitelná, ale už méně pochopitelné je, kdy se Blizzard změnil z těch, kdo rozuměli svým komunitám, na někoho, kdo je upřímně překvapený z odporu, kterého se dostalo jejich nejnovějšímu Diablo projektu. Každý průměrný fanoušek Diabla (nebo koneckonců kterékoli jejich hry) by jim nejspíš řekl, že oznámit mobilní hru, JENOM mobilní hru a žádné nové nebo staronové Diablo na PC, je pro ně pořádný hřebík do rakve. Stačilo se zeptat.

A ani ptát by se koneckonců nemuseli, stačilo sledovat fóra. Mnohokrát se hovořilo o mobilních hrách od Blizzardu, většinou v souvislosti s některým hoaxem popisujícím údajný program BlizzConu nebo Gamescomu. A reakce fanoušků byla vždycky stejná. Mobilní hry si nechte, my o ně nestojíme. Blizzard tohle měl vědět. Jejich pochybení nespočívá ve vyvíjení mobilních her, ale v nepochopení toho, že tyto mobilní hry přinášejí nové komunitě, ne té současné. A současná komunita, která při nich věrně stála mnoho let, si zaslouží něco lepšího než mobilní hru, o kterou nestojí.

 

A to je dle mého názoru hlavním důvodem nechuti k Diablo: Immortal, toho, jak rychle se propadly akcie Blizzardu, a toho, že Blizzard je nyní terčem posměšků a nevole. Tím hlavním důvodem není fakt, že se Blizzard rozhodl vyvinout hru pro jinou platformu, než o jakou většina z nás stojí. Ale frustrace z toho, že náš oblíbený tvůrce herních klasik, které stále odolávají zubu času, nám už nerozumí. "Do you guys not have phones?" Až Blizzard pochopí, že tohle není ten problém, možná dovede začlenit mobilní hry do svého portfolia způsobem, který potěší nové hráče a neznechutí ty staré. Doufejme, že k tomuto pochopení dojde dřív, než začnou vydávat tu spoustu mobilních her, které podle svého vyjádření chystají.

 

Hrajete mobilní hry? Zajímá vás, jaké mobilní tituly Blizzard chystá, nebo byste si přáli, aby zůstali pouze u PC her?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Adamnpee 08.11.2018 16:09

Tak snad bude ještě víc šašků brečet, že oznamují něco, co už mají hotové a ne něco, na čem ještě stále dělají. Komunit Diabla je tak krásná, by se mi pro tkaive lidi ani hru dělat nechtělo, jsou to jen rozmazlené opice.

Ysu 08.11.2018 17:26

Jako vážně??? Takže mi chceš říct, že oznámit, po 6 letech, kdy si nepřinesl v podstatě nic nového, hele máme pro vás mobilní hru a jinak na vás ser..... ti připadá v pohodě????

Tak ok opičko, podrbej si půlky a zamysli se spolu se mnou jo? Bude to bolet, ale to dáš.
Co kdyby Blizzard od teď 4 roky neoznámil žádný nový patch ani datadisk do WoW. Pozor ještě nekončíme.
Po těch 4 letech by oznámil, že přidává do WoW novou class (třeba Tinkera). No a po dalších 2 letech tj. po šesti...
Počítej opičko 4 + 2 = pozor teď to přijde 6 anooooo. Chytrá opička.
Takže po 6 letech by ti Blizzard oznámil, že nechystá ani nový patch, ani datadisk ani nic, ale ?! má pro tebe remaster DONKY KONG, který se nějak zatoulal přes nexus do Strangleton Valley a ty si ho teď jako hodná rozmazlená opička můžeš zahrát na svém.... wait for it.... TELEFONU.
Táááák to je paráda co ????

Adamnpee 09.11.2018 05:47

@Ysu Co ty jsi za debila? Hezky mi spočítej dobu mezi Diablem 2 a 3, pak se zamysli nad tou srážkou, co jsi napsal. 😂😂

Adamnpee 09.11.2018 05:48

@Ysu Jinak jsem četl jen první odstavec, po něm mi bylo jasné, že ztrácet čas s tebou je zbytečné, takže nečekej, že budu reagovat na cokoliv níže. 😂

Ysu 09.11.2018 07:28

@Adamnpee
Tak je to přeci jen pravda. Když opice chytí nerva, začne házet bobky po okolí.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet