Blizzard vyvíjí i další mobilní tituly kromě Diablo:…

  diablo    mobilní hra    blizzcon 2018   

I pokud jste nesledovali letošní BlizzCon, nemohla vám uniknout kontroverze kolem hry Diablo: Immortal. Sál plný fanoušků natěšených na novou PC Diablo hru nebo alespoň remaster některé staré se totiž dozvěděl, že pro ně Blizzard místo toho chystá mobilní hru. A internet zaplavily stížnosti, nářky a více či méně povedené memy.

Navzdory tomu, že jak všichni víme, mobilní hry nejsou ty pravé hry, trh s mobilními hrami za poslední roky narostl přímo raketově. A Blizzard jakožto firma, jejímž účelem je hlavně vydělávat peníze, si toho samozřejmě povšiml. To je důvodem vzniku Diablo: Immortal a to je také důvodem toho, že Blizzard má údajně plány i na další mobilní hry. Allen Adham, výkonný producent a jeden ze zakladelů Blizzard Entertainment, a Wyatt Cheng, hlavní designer Diablo: Immortal, uspořádali na BlizzConu tiskovou konferenci, na které poodhalili roušku budoucího vývoje her Blizzardu.

 

"Pokud jde o přístup Blizzardu k mobilním hrám, faktem je, že mnoho z nás se během posledních pár let přesunulo od hraní primárně na počítačích k hraní na mobilech, kterým trávíme dlouhé hodiny. A proto nyní mnoho z našich nejlepších vývojářů pracuje na nových mobilních titulech napříč všemi našimi herními světy. Některé vznikají ve spolupráci s našimi externími partnery, jako Diablo: Immortal, mnoho dalších se vyvíjí pouze interně. Informace o nich budeme moci sdělit později. Ještě dodám, že Blizzard nyní vyvíjí mnohem víc nových produktů, než kolik jsme jich kdy vyvíjeli, a naše budoucnost je velmi zářná."

 

Dále se rozhovořili o sbližování mobilního, PC a konzolového hraní (jako jsme to viděli např. u Hearthstonu) a o tom, jak věrnost hry na mobilních zařízeních dosáhla takové úrovně, že je jejich kvalita srovnatelná s kvalitou na PC nebo konzoli. Tiskovou konferenci uzavřeli tím, že hlavním důvodem za vývojem Diablo: Immortal je snaha představit hru mnohem širšímu publiku. A že jiné týmy pracují na několika Diablo projektech pro zaryté PC fanoušky. Dá se tedy usuzovat, že vývoj jakékoli další mobilní hry bude mít podobné cíle – ne takové, aby tyto projekty nahradily danou herní sérii nebo aby se kvůli nim přerušila podpora her na současných platformách, ale aby se rozšířil dosah těchto her k širšímu publiku po celém světě.

Zároveň se však nedá popřít, že prezentace projektu Diablo: Immortal byla velmi nešťastná. Blizzard projevil naprostou neznalost a nepochopení nálady, která vládne mezi jejich komunitou. Snaha proniknout hlouběji na trh mobilních her je vzhledem k narůstající popularitě a výnosnosti tohoto zábavního odvětví pochopitelná, ale už méně pochopitelné je, kdy se Blizzard změnil z těch, kdo rozuměli svým komunitám, na někoho, kdo je upřímně překvapený z odporu, kterého se dostalo jejich nejnovějšímu Diablo projektu. Každý průměrný fanoušek Diabla (nebo koneckonců kterékoli jejich hry) by jim nejspíš řekl, že oznámit mobilní hru, JENOM mobilní hru a žádné nové nebo staronové Diablo na PC, je pro ně pořádný hřebík do rakve. Stačilo se zeptat.

A ani ptát by se koneckonců nemuseli, stačilo sledovat fóra. Mnohokrát se hovořilo o mobilních hrách od Blizzardu, většinou v souvislosti s některým hoaxem popisujícím údajný program BlizzConu nebo Gamescomu. A reakce fanoušků byla vždycky stejná. Mobilní hry si nechte, my o ně nestojíme. Blizzard tohle měl vědět. Jejich pochybení nespočívá ve vyvíjení mobilních her, ale v nepochopení toho, že tyto mobilní hry přinášejí nové komunitě, ne té současné. A současná komunita, která při nich věrně stála mnoho let, si zaslouží něco lepšího než mobilní hru, o kterou nestojí.

 

A to je dle mého názoru hlavním důvodem nechuti k Diablo: Immortal, toho, jak rychle se propadly akcie Blizzardu, a toho, že Blizzard je nyní terčem posměšků a nevole. Tím hlavním důvodem není fakt, že se Blizzard rozhodl vyvinout hru pro jinou platformu, než o jakou většina z nás stojí. Ale frustrace z toho, že náš oblíbený tvůrce herních klasik, které stále odolávají zubu času, nám už nerozumí. "Do you guys not have phones?" Až Blizzard pochopí, že tohle není ten problém, možná dovede začlenit mobilní hry do svého portfolia způsobem, který potěší nové hráče a neznechutí ty staré. Doufejme, že k tomuto pochopení dojde dřív, než začnou vydávat tu spoustu mobilních her, které podle svého vyjádření chystají.

 

Hrajete mobilní hry? Zajímá vás, jaké mobilní tituly Blizzard chystá, nebo byste si přáli, aby zůstali pouze u PC her?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

kritik 08.11.2018 19:42

Tak neni hra na mobil jako hra na mobil, treba HS taky jde hrat na mobilu a myslim ze to nikomu vubec nevadi, proc taky. Ale jakmile zacnou vydavat neco "mobile only" strasne si tim znici vlastni reputaci. Uz v devadesatych letech byl Blizzard znam tim ze to byla skoro jedina firma ktere vydavala vsechny svoje tituly zaroven na Maca i PC. I diky tyhle multiplaformni podpore ziskali hodne priznivcu kteri jsou s nimi dodnes. Takze jestli ted zadcnou vydavat neco co funguje jenom na jedny platforme uz to nebude ten Blizzard kterej zname vic jak 20 let ..

Martins911 08.11.2018 18:50

Mě by pc hry na mobil nevadily ale uvítal bych je jako poctivej port

Cherios 08.11.2018 17:57

Vyrobila to čínska spoločnosť ,ktorá v podstate skopírovala svoju už vyrobenu hru.
....na zdravie Blizzard.

Ysu 08.11.2018 18:15

Smutná pravda....

Nox 08.11.2018 18:44

Moc o tom nevím, tak se nechám rád poučit. Ale už jsi hru nějak blíže testoval, že to můžeš tvrdit? Já jediné co jsem viděl bylo nějaké srovnání s podobností UI jiné hry od dané společnosti. Větší problém bych viděl spíš v přílišné podobnosti s DIII. Je asi logické, že Immortal tu je jen z jednoho důvodu, zaplácat další finanční díru na trhu, ale vybrali si trochu špatný den a komunitu vůbec.

Dickinson 09.11.2018 22:20

Libí se mě jak se Blizzard snaží tutlat jak rapidně jim od Blizzconu padají dolů akcie ....nyní je to 12%

Ysu 08.11.2018 17:45

Osobně Blizzardu tu shitstorm, která se kolem Diabla Immortal rozpoutala fakt přeju. TO je totiž asi JEDINÝ způsob, jak je donutit srovnat si v palici, že fanoušky musí poslouchat, že na nich jejich úspěch a prachy stojí, a že pokud svou základnu fanoušků ztratí, tak pár tisíc puberťáků co si tu hru párkrát zahrají je fakt nezachrání.
Viz. http://info.localytics.com/blog/how-our-generation-impacts-our-mobile-use

Celkově si myslím, že to co se stalo je dobře. Když se člověk podívá na dislaiky ( a to dobrých 300 000 ve spolupráci s Youtube smazali, ano je to dokázané) a na komentáře, které se jim tam hromadí viz., https://www.youtube.com/watch?v=RtSmAwpVHsA&t=16s
tak to celé může mít vlastně pozitivní efekt.
1. Myslím, že si Blizzard tě s oznámením jakéhokoli mobile gamingu dá voraz....
2. Všichni ti, kteří v rámci své sekce/hry u Blizzardu své fanoušky poslouchjí a snaží se jim jít naproti byli ujištěni, že dělají správnou věc.
3. Všichni ti, co si doteď mysleli, že jen oni v Blizzu ve své bublině vědí co je správné dostali tvrdý kopanec do koulí a řekl bych, že přímo odpovědné osoby asi ponesou tvrdé následky (jedině dobře).
4. Myslím, že vzhledem k tomu, že takovému průs.... a odporu fanoušků ještě Blizzard nečelil, tak mám za to, že pokud tam ve vedení nesedí nějací tupí ignoranti co si neumí spočítat kolik je 1+1, tak si právě teď spočítali, že bez fanoušků jejich drahé penízky nepotečou a že pokud ty penízky chtějí, tak musí dát komunitě prostor a poslouchat její přání stejně tak, jako to dělají ty úspěšnější z jejich divizí v rámci svých her.

Možná se tak dočkáme (a ano budu znít jako snílek) nějakého poučení na straně Blizzardu. Pokud to bude alespoň základní logika typu: NE fanoušci = Ne chechtáky,
tak nás vlastně do budoucna čekají s Blizzardem nové světlé zítřky.

Lockdaar 08.11.2018 18:29

Pozor, taky jsme se už naučili za tu dobu, že ono taky není úplně dobrý hráčům zas tak moc úplně naslouchat - tohle zmiňuju často, ale tohle je fakt přímo učebnicovej příklad - vzpomeňme si, jak to dopadlo v Cataclysmu s HC dungeonama, který Blizzard udělal na úrovni těch z BC co se obtížnosti týkalo, protože lidi strašně chtěli, aby byly dungeony víc hardcore a všichni asi víme (kdo tenkrát hrál) jak to nakonec celé dopadlo... sice je tenhle příklad záležitostí wowka a ne diabla, kde jde zase o něco trochu jiného, ale říkám to jen ohledně principu, jinak víceméně souhlasím. Nicméně stejně mám takové neblahé tušení, že za tímhle Diablo Immortal nestojí jenom Blizzard ale nejspíš na tom bude mít i podíl (možná i zásadnější) Activision, jelikož takováhle sr*cka mi k Blizzardu zkrátka prostě nějak moc nesedí, že by něco takovýho jenom oni sami a z vlastní vůle vydaly...

Adamnpee 09.11.2018 07:03

Zase další debil, co nemá dostatek informací... Těch 300k dislajků bylo od botů, víš? Existuje taková menší blbustka, že si může na YT kupovat přes různé pofidérní stránky lajky a dislajky, no... a nějakej rozmazlené se tolik nasral, že si jich koupil 300k, tyhle lajky a dislajky však YT odchytavá a maže, obvykle to trvá tak den +-.
Dal už tvůj komentář nemá smysl brát v potaz, když si stejně ani nedokážeš najít správné a pravdivé informace, yt by nikdy nedovolil manipulovat s lajky atd, na tom ztratil mnohem víc cash, než nějakej "irelevantní" Blizz, tak si tu prosím nehraj na chytrého, spíš to jen ukázalo tu "skvělou" komunitu v pravém světle.

Lockdaar 08.11.2018 17:31

Já jsem přesvědčen o tom, že spojení Blizzardu s Activisionem ovlivnilo negativně kvalitu jejich her a už od začátku jsem z toho nadšený nebyl když to oznámili - z finančního hlediska to byl asi dobrý krok ale to je bohužel tak všechno. Už jedou nejspíše hlavně na kvantitu a kvalitu zařadili až na druhou kolej - naštěstí jí tam pořád ještě trochu je, ale už jí není tolik jako dříve, když nebyly s Activisionem zcela spojený. Z Diabla Immortal cítím spíš Activision než Blizzard...

Adamnpee 09.11.2018 05:44

A podle čeho soudíš, podle toho, že ještě pořád pracují na Diablu 4, aby ven nepustili nějakou sračku? Protože budou mít hru na mobil, o které vůbec nic zatím nevíš?
Bože, ty jsi zas chytrák.

Lockdaar 09.11.2018 06:52

@Adamnpee soudím podle toho, jaký byl Blizzard před 11 lety (jaké měl priority a přístup), když jsem začal hrát wow, a jaký je teď, když už je spojený s Activisionem. Ale chápu, že jestli jsi přišel tak před rokem nebo dvěma k hrám od blizzu, tak o tom, jaký to bylo s nimi třeba před 8 nebo 10 lety, vědět nebudeš..

Adamnpee 09.11.2018 07:46

@Lockdaar Opravdu relevantní a logické úvahy, tleskám. 👌

Elanthus 09.11.2018 08:43

@Adamnpee taky ti tleskám.. co tak čtu tvoje reakce na komentáře, tak jsi buď ubohej trol nebo prostě jen sprostý hovado co rádo uráží lidi za jejich názory.. takže bravo. Takovejch jako jsi ty máme na světě pořád málo.

Lockdaar 09.11.2018 13:32

@Adamnpee je beze sporu vidět, že jsi to tenkrát fakt nehrál a neznáš, jaký byl blizzard třeba před 10 lety...

Mcbrambe 08.11.2018 17:26

Za mě je tohle neuvěřitelnej marketing a pokud si Blizz další hry dobře načasuje, už nebude ovládat jenom PC žánry her, ale ovládne kompletně i ty mobilní.

Esperanta 08.11.2018 17:02

Začínám si toho všímat taky. Blizzard už se ani neptá, proč rušíš u WoW předplatné. A to, že vyvíjí víc her neříká nic o tom, jakou budou mít kvalitu. Hry od Blizzu jsem vždy milovala, protože vždycky trefili hráčskou základu, vždycky to byla legenda na trhu (o detadiscích se nebavím). Teď? Nejsem si tím už tak jistá... nebo alespoň takhle na mě přístup Blizzardu začíná působit.

Akari 08.11.2018 16:56

Kdyby společně s Diablem Immortal oznámili i Diablo 4 (PC, konzole), tak by se nic podobného nestalo, ale oni oznámili jenom mobilní verzi i když věděli, že většinu jejich skalních fanoušků nezajímá tato platforma a chtějí si hru užít komfortně na PC nebo konzoli.
Jediný důvod proč najednou začali dělat mobilní hry je prostý, tato platforma začala vykazovat velké zisky a oni chtějí nahrabat co nejvíc peněz (především z peněženek rodičů, které to koupí svým dětem).

djmetla 08.11.2018 16:18

Diablo Immortal je super urcite lepsie ako Diablo pre PC! Strasne sa na to tesim

Programátor WoWfan.cz

Fredrik 08.11.2018 16:23

Mocinky krutopřísná pecka! Best game ever!

matjee 08.11.2018 16:29

Taky se tesim, prvni hra, kterou stahnu a nainstaluju jen proto, abych ji mohl smazat ^^

zahadum 08.11.2018 16:16

opica....no nazval si aj Ty opicou fanúšika Diabla....čo keby na nasledujúcom Blizzcone kde by si čakal ďalší datadisk do wow by Blizzard oznámil datadisk ale bol by to kartová hra v štýle hearstone...ako by si reagoval ?

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet