Blizzard žaluje free servery

/pic/uploaded/blizzardcomplaintcourt

Žaloba

Začátkem prosince loňského roku rozeslal Blizzard dopisy největším free (toto označení je zavádějící) a private serverům, ať vypnou své nelegální servery, jinak jim hrozí žaloba. Jednalo se o servery:
  • ChaosCrusade
  • Toxic-WoW
  • Ani-WoW
  • WoWFusion
  • WoWGasm
  • WoWScape
Většina z nich se zalekla a své servery vypnula. WoWScape si z toho dělal srandu a server provozoval dál. V té době se sice šuškalo, že server vypnuli, jelikož stránky byly neodstupné. Ukázalo se ovšem, že server byl terčem útoku. "Vychytralí" majitelé se rychle oklepali a pokračovali v činnosti dál. Jenže s Blizzardem si není radno zahrávat. Proto nedávno podal u kalifornského okresního soudu (California Central District Court) žalobu proti Scapegamingu. Blizzard zastupuje advokátní kancelář Sonnenschein Nath & Rosenthal, která pracovala i na "Bnetd" případu. Už dopředu je jasné, kdo vyhraje tento spor. Scapegaming nemá šanci, jelikož jejich počínání je nezákonné.

Co jsou free a private servery?

Jsou to servery, které běží na programu, jenž emuluje WoW server (tzv. EMUlátor), který ovšem není dokonalý a má řadu chyb. Nejznámější jsou:
  • MaNGOS
  • Ascent
  • TrinityCore
Provozují je obyčejní lidé většinou pro zábavu a z lásky ke hře. Najdou se ovšem i tací, co chtějí na lidech vydělávat a účtují si poplatky za různé služby, jako převod postavy, VIP účty apod. Na druhou stranu provoz taky něco stojí. Ovšem pak už se nejedná o free server, ale private. Free je od toho, že je zadarmo a takových serverů mnoho není. Pokud hrajete na private serveru, kde si sice zaplatíte různé vymoženosti, ale platíte zároveň za bugy, měli byste se zamyslet, jestli není lepší jít na free server. Free servery mohou být dobrá reklama pro Blizzard, jelikož dost lidé odchází pak na jejich servery, kde si užijí kvalitnější hru.

Proč Blizzard žaluje Scapegaming?

Blizzardu se hlavně nelíbí to, že vydělávají obrovské peníze na jejich hře. Dokázali vydělat za 5 měsíců i 200 000 $, což není zrovna málo. Když si k tomu připočtete dobu provozu serveru, tak z toho nevychází vůbec malá částka. Na Scapegamingu se dalo sice hrát zadarmo, ale kolem Vás běhalo dost lidí v dobrých věcech, které si zaplatili. A na podobných menších transakcích vydělávali nejvíce. Kdyby se drželi při zemi, tak by si jich Blizzard možná ani nevšiml. Jenže co je moc, to je moc. Provozovatelům je údajně v průměru kolem 18ti let. Hochům to asi moc nemyslelo a hnala je vidina zisku a velkých peněz. Teď za to musí platit.

Chystá se Blizzard i na české free servery?

O tom, že by Blizzard chystal žalobu na české free a private servery, není nikde ani zmínka. Přece jen jsme malá země a v zahraničí jsou určitě větší servery, než u nás. Scapegaming měl a svých serverech přes 15 000 online hráčů. U nás to je maximálně tak 2000 na jednom serveru a provozovatelé nevydělávají takové velké peníze na úkor hráčů, jako již zmíněný Scapegaming. Takže si myslím, že se není čeho bát. Free a private servery dělají ofiku reklamu, nejsou dokonalé a je tam řada chyb, a když se to nepřežene a nezačnou vydělávat horentní sumy, mohou být klidní.

Závěrem

Rozhodně Vám nechceme doporučovat hraní na nelegálních free a private serverech. Raději si zaplaťte a hrajte na těch oficiálních a nemusíte se bát toho, že dojde k smazání vaší postavy či zrušení serveru. Pokud najdete v článku nepřesnosti nebo máte nějaké doplňující infromace, tak se nebojte na to slušně upozornit v komentářích.

Naposledy upravil/a Snake Plisken 12.04.2012 v 12:43:36.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Empatic 31.10.2009 17:04

Ne, nemyslím si, že se tam někdo nastěhuje... Tento argument byl opravdu... Velice důležitý a bylo nutné ho sdělit světu... Ano, WoW je zážitek, ale Vy stále nechápete, co tu říkám Já si prostě myslím, že je to zbytečnost a celkově kdybych měl napsat seznam věcí potřebných k životu lidí, tak by počítačové hry byly na spodních příčkách. To je ovšem můj subjektivní pohled na věc. Jistě chápu, že se na tu najdou i takové kousky, co by počítačové hry měli na prvních příčkách. Takovýchto lidí skutečně lituji. Řekl bych to asi takhle. Zahrát si, proč ne? Ale občas... Někdo tu psal, že kdyby za ním přišlo dítě, že nechce sladkosti, ale zaplatit oficiální server, tak mu ho zaplatí. Pak se můžeme divit, že jsou mladší generace stále tupější, když je rodiče nechají sedět celý den u počítače. A myslím, že spousta z Vás u toho sedí i přes noc, a tak se není čemu divit, že Vaše argumenty jsou opodstatněné takovými psycho žvásty, jakými jsou Ale jak už jsem se jednou zmínil, díky Bohu, že jsme každý jiný a nadále se už k tomu nehodlám vyjadřovat, protože bych nerad rozpoutal ohromnou, elektronickou výměnu názorů...

Snake Plisken 31.10.2009 15:39

uznávam to že ich to stve ved koho by nie ale aj to je natom ze nieje to sice vela ale niektorí ludia ako napr ja co by si aj zahrali na offi akurat som neni typ hraca co hra pravidelne a pltit za to ze jeden mesiac hram jeden den wow a druhy mesiac cely hram je trochu blbost a ked uz mam ten ucet zaplateny musim hrat lebo mi to svedomie nedovoli to nechat prepadnut .

Snake Plisken 31.10.2009 15:26

Private servery by kludne mohli vsetky zalovat, nieje nic lepsie ako chlapcek co sa chvali vecami za ktore si musel zacvakat miesto aby ich sam ziskal. Freecka ale stoji zato nechat. podla mna su tym najlepsim pre zacinajucich hracov a aj ked ten poplatok za offi je maly, kto nezaraba ma povacsine smolu. A k tym co tu pisali ze je to pre tych programatorov.... tym sa prachy niekolko krat vratili len z predaja hry, mesacne poplatky by mali byt na udrzbu serverov na ktorych to bezi a pochybujem ze to stoji tolko milionov kolko ma blizzard zisk za mecasne platby.

Snake Plisken 31.10.2009 14:21

To že je na free věčí prdel to není ani zas taká prava, na ofiku sa ti starajů GM o eventy a o vše a to že s enepohneš protože tam je moc hráčů to je kix , na fréé si nevyskoušíš ani pulku věcí z wowka protože věčinou nefungujou dobře takžee si to tak neužiješ a nebo nefungujou vůbec...a když na to ty prachy mám tak si za ně koupím wow něž nějaké pitchoviny....ale na free zas nemusíš nad tim wowkem trávit tolik času mno

Snake Plisken 31.10.2009 14:11

Tady šlo o to, že Scapegaming vydělával nehorázné peníze. Nebyl to oficiální server a přesto lidi platily jen proto, aby měli různé věci zadarmo.
Proti free nic nemám, když jsou zadarmo a neobohacují se na lidech Když vybírají peníze, tak to už není FREE server.

Snake Plisken 31.10.2009 13:21

Na jednej strane by to mali podla mna, tiež žalovať, lebo zoberme si pripad ze niekto z nás niečo vytvorí a chce na tom zarábať , tak mu asi nebude jedno keď peniaze ktor mozu ist jemu z jeho hry idu niekom inemu :-)

Ale na druhej strane nie kazdy si moze dovoliť platiť za svoju zavislost nie zase tak zanedbatelne peniaze (aj ked to nieje vela ale ani malo). Ale najradsej mám takých ludí co sa vystatuju tym ze hraju na offiku a aký su oni dobrý a tý co hraju na free su neviem čo a pritom si tie svoje zavislosti ani neplatia sami. Ved priznajme si ze kolko ludi co tam hra si to plati zo svojho vrecka, najviac tak 20%. Ale nech si kazdy robi so svojimi financiami co chce, ked to moze niekto minat na chlast a cigarety a ine tak preco nie wow ved wow je oproti tomu az velmi lacne ale nech sa potom ti netvaria ako majstri sveta.

Snake Plisken 31.10.2009 12:50

Vyhlaste prosím atomovou válku na firmu Blizzard.

Snake Plisken 31.10.2009 12:32

Proč dělá firma Blizzard® monopol a vytahovat od lidi ~350 korun na jeden měsíc, jako daně.

Snake Plisken 31.10.2009 12:23

to Mikeel: a ty si myslíš že když si někdo předplatí wow tak v něm začne žít nebo co?

Snake Plisken 31.10.2009 12:21

njn a argimenty, že nebudou platit za nic nehmotného a koupí si něco pro sebe. dovolená je taky nehmotná a lidi na ní jezdí. Lidé plati za lístky na hokej atd. atd. A proč, kvůli zážitku. WoW je taky zážitek

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet