Blizzard žaluje free servery

/pic/uploaded/blizzardcomplaintcourt

Žaloba

Začátkem prosince loňského roku rozeslal Blizzard dopisy největším free (toto označení je zavádějící) a private serverům, ať vypnou své nelegální servery, jinak jim hrozí žaloba. Jednalo se o servery:
  • ChaosCrusade
  • Toxic-WoW
  • Ani-WoW
  • WoWFusion
  • WoWGasm
  • WoWScape
Většina z nich se zalekla a své servery vypnula. WoWScape si z toho dělal srandu a server provozoval dál. V té době se sice šuškalo, že server vypnuli, jelikož stránky byly neodstupné. Ukázalo se ovšem, že server byl terčem útoku. "Vychytralí" majitelé se rychle oklepali a pokračovali v činnosti dál. Jenže s Blizzardem si není radno zahrávat. Proto nedávno podal u kalifornského okresního soudu (California Central District Court) žalobu proti Scapegamingu. Blizzard zastupuje advokátní kancelář Sonnenschein Nath & Rosenthal, která pracovala i na "Bnetd" případu. Už dopředu je jasné, kdo vyhraje tento spor. Scapegaming nemá šanci, jelikož jejich počínání je nezákonné.

Co jsou free a private servery?

Jsou to servery, které běží na programu, jenž emuluje WoW server (tzv. EMUlátor), který ovšem není dokonalý a má řadu chyb. Nejznámější jsou:
  • MaNGOS
  • Ascent
  • TrinityCore
Provozují je obyčejní lidé většinou pro zábavu a z lásky ke hře. Najdou se ovšem i tací, co chtějí na lidech vydělávat a účtují si poplatky za různé služby, jako převod postavy, VIP účty apod. Na druhou stranu provoz taky něco stojí. Ovšem pak už se nejedná o free server, ale private. Free je od toho, že je zadarmo a takových serverů mnoho není. Pokud hrajete na private serveru, kde si sice zaplatíte různé vymoženosti, ale platíte zároveň za bugy, měli byste se zamyslet, jestli není lepší jít na free server. Free servery mohou být dobrá reklama pro Blizzard, jelikož dost lidé odchází pak na jejich servery, kde si užijí kvalitnější hru.

Proč Blizzard žaluje Scapegaming?

Blizzardu se hlavně nelíbí to, že vydělávají obrovské peníze na jejich hře. Dokázali vydělat za 5 měsíců i 200 000 $, což není zrovna málo. Když si k tomu připočtete dobu provozu serveru, tak z toho nevychází vůbec malá částka. Na Scapegamingu se dalo sice hrát zadarmo, ale kolem Vás běhalo dost lidí v dobrých věcech, které si zaplatili. A na podobných menších transakcích vydělávali nejvíce. Kdyby se drželi při zemi, tak by si jich Blizzard možná ani nevšiml. Jenže co je moc, to je moc. Provozovatelům je údajně v průměru kolem 18ti let. Hochům to asi moc nemyslelo a hnala je vidina zisku a velkých peněz. Teď za to musí platit.

Chystá se Blizzard i na české free servery?

O tom, že by Blizzard chystal žalobu na české free a private servery, není nikde ani zmínka. Přece jen jsme malá země a v zahraničí jsou určitě větší servery, než u nás. Scapegaming měl a svých serverech přes 15 000 online hráčů. U nás to je maximálně tak 2000 na jednom serveru a provozovatelé nevydělávají takové velké peníze na úkor hráčů, jako již zmíněný Scapegaming. Takže si myslím, že se není čeho bát. Free a private servery dělají ofiku reklamu, nejsou dokonalé a je tam řada chyb, a když se to nepřežene a nezačnou vydělávat horentní sumy, mohou být klidní.

Závěrem

Rozhodně Vám nechceme doporučovat hraní na nelegálních free a private serverech. Raději si zaplaťte a hrajte na těch oficiálních a nemusíte se bát toho, že dojde k smazání vaší postavy či zrušení serveru. Pokud najdete v článku nepřesnosti nebo máte nějaké doplňující infromace, tak se nebojte na to slušně upozornit v komentářích.

Naposledy upravil/a Snake Plisken 12.04.2012 v 12:43:36.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Snake Plisken 03.11.2009 17:33

Diskuze na tema Free Vs Ofik se na nejednom foru probirala už asi 1000.... x, Jako každy ,,ofikář´´ sem začínal na free, nedam na ně dopustit ale ofik je prostě neco uplně jiného. Kdybych mel hrani přirovnat k expeni postavy sou ti na free porad jeste 75 bo jak se chces naučit hrat svuj char když ti pulka veči nejde,je bugla,nebo protože sou zakazane bo shazuji server Buglí bossove, chybějcí trasch v raidech/dungeonech je na free běžná praxe, ovšem pokud vam stačí byt s bandou stejných bláznu co od rana do večera paří wow je uplně jedno kde hrajete jde přece o to bavit se !
K nesmyslným částkám placení ofiku GC(game card)vas vyjde na 700-750 kč, 600 když máte dobré známe, při placení přes kreditku je to o něco levnější.

Snake Plisken 02.11.2009 17:24

Takze za 1. Mikeelivo názor ze za krizi můžou firmy jako je blizzard chlape než něco takovýho nápisu tak si zjistím proč vůbec krize vznikla - americké hypotéky je jeden z hlavních důvodu a za 2. Zastávám názor ze pokud na něco nemám tak nebudu kupovat potažmo hrát nelegálně lidi co stojí za vývojem hry na tom stravili určitý čas a chtějí za to jen zaplatit. Příklad chci boty od Niku za 3000.- ale já na nemám tak vlezu k větvím a dam za 400.- nejenomze nejsou kvalitni ale navíc si tím ničím nohy nebo teď ty napodobeniny iphonu z ciny nejen ze tím škodí tem co to vymysleli ale i ostatním protože se musí zvýšit cena originálu aby se to vyplatilo. Zkrátka když na něco nemám tak se bez toho holt musím obejít a doufám ze až blizzard vyhraje ten spor tak ty 18 ti lety to budou splácet cely zbytek zivota! Btw je mi 26 let mám rodinu s dítětem a se psem vydelavam v průměru 17000.- a v pohode si muzu platit wow každy mesic a zbyde mi jak na jídlo tak na všechny poplatky jako paušál net atd. A ještě usetrim napr na boty za 3000.- tak mi netvrdte ze je to moc dat 350.- měsíčně

Snake Plisken 02.11.2009 16:47

Kde si přišel na 25 EUR? Za měsíc to výjde 11-13 EUR.

Steiny88 02.11.2009 13:43

no ja by som na mieste Blizardu radsej znizil ceny lebo sa mi zda ze cca 25 euro na mesiac hrania je fakt moc vela sam som hraval rok na ofiku a potom som presiel na free server sice to bol dost velky rozdiel medzi free a ofi ale vela free serverov napreduje a snazi sa zlepsovat a tie velke peniaze za to urcite nestoja ked si clovek chce zahrat pre zabavu. Keby radsej zlacnili a urobili by si nejaku kvalitnu reklamnu kampan tak by urcite dostali k wowku viac hracov a tym padom viac penazi pre nich a v podstate maju stou zalobou pravdu a som zvedavy kolko visudia penazi

Mulipus 02.11.2009 12:08

ja si myslim ze by si kazdy mel zkusit nekdy zajit na ten Free nebo Private server ja sem tam zacinal a hral na nem 3roky a zazil jsem si sve ale zadny opakuji ZADNY free nebo private server se nevyrovna ofiku a melo by se trosku i tolerovat ze free servery zdimaj penize z hracu aby meli penize na to aby ten server mohli provozovat,mimochodem hraju uz na ofiku a rikam ze na free server bych se v zivote nevratil to bych radeji s wowkem prastil

Bellatrix 02.11.2009 09:23

Ono, ak sa pozeráte na to koľko blizz zarába tak si tam pridajte aj dane a podobné odvody (pričom pirátske servery si to tlačia priamo do vrecka). A nechajte ma zasmiať sa ak niekto vraví že PVE na free / private serveroch je dobré. Je to strašne ubohé, nechápem že niekedy som mohol na niečom takom hrať, veď to sa dá porovnať Pac-Manovi.

Šéfredaktor WoWfan.cz

adsamcik 01.11.2009 21:51

jediný co je na freečkách a privatech dobrý je že dělaj dobrou reklamu ofickým serverům... já začínal na freečku užil sem si srandy ale řek sem si že chci něco víc a že když budu měsíc šetřit tak v penězích problém nebude, nakonec byl protože teď už wowko moc nehraju ale rozohodně se na ofík jednou vrátím a v plné parádě

adsamcik 01.11.2009 21:15

Ja myslím, ře dělají dobře. Nezaplatili si prava na provoz placených služeb souvisejících s World of Warcraftem. Žalovat!!

adsamcik 01.11.2009 18:51

musíš počítat co vydělají en přijmy můžou vidělat 100,-, ale výdaje jsou 99.5,-

BRAINIAC 01.11.2009 18:41

shad1 pozri BLIZZARD ma okolo 10 milionov aktivnych hracov, ktory kazdy mesiac zaplatia 13€ a to je asi 130 milionov. Takze oni maju viec tych penazi.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet