WoW Classic – Griefování během snah o otevření AQ

  Ahn'qiraj    griefing   

Přípravy na otevření Ahn'Qiraj jsou v plném proudu. Podle našich interních informací, které nám poskytují guildy, jsou někteří téměř hotoví. Ale spousta guild je teprve "na půli cesty" k vysněnému titulu a mountovi. Bohužel, někteří opoziční protihráči, ale i frakční spoluhráči nesnesou, že by se někdo dostal přes některé bosse, a tak se odhodlávají k podlým taktikám.

 

První věc se týká griefování Eranika během boje. Zabitím tohoto draka se hráčům otevírá cesta k zelené části žezla. Někteří koumáci přišli na to, že když budou záměrně nabíhat do addů, celý souboj podstatně ztíží. Blizzard si podobného chování všiml a vydal jasné varování:

Kaivax zdroj

 

Všimli jsme si hlášení z několika realmů, která naznačují, že někteří hráči záměrně narušují průběh questu Scepter of the Shifting Sands, konkrétně Green Scepter Shard. Záměrně se zapojují do boje s postavami nízkých levelů, útočí na nepřátele, nechají se zabít, čímž buffnou nepřátelské staty/dovednosti.

 

Tak jak tomu bylo v původním WoW, i tentokrát bude Blizzard Customer Support zasahovat vůči hráčům, kteří se tohoto griefingu účastní. Daným hráčům mohou být zablokovány účty.

 

Je důležité zmínit, že klíčovým faktorem je (ne)přítomnost PvP řešení. Hráči, kteří dělají quest, nemohou zastavit hráče ze stejné frakce (na PvE realmech hráči nemohou zastavit ani protistranu) od nabíhání do bossů, již mají mechaniku postavenou na umírání a následné amplifikaci dovedností/statistik.

 

Druhou mechanikou, kterou někteří hráči používají k zastavení či minimálně zpomalení těch, kteří se o něco snaží, jsou falešná hlášení daného účtu přímo ve hře. Na oficiálních fórech hráč vystupující pod nickem Mogrann upozornil na chování ostatních guild, jež reportují hráče farmící v Silithu, aby byla menší konkurence. Mogrannovi spoluhráči skutečně dostali bany, a nemohli se tak účastnit společného úsilí při získávání potřebných surovin. Z vyjádření Blizzardu to vypadá, že bany dostali za něco jiného, ale i tak oni hráči byli skutečně obětí masivního reportování. Blizzard vyslal jasnou zprávu, že podobné chování nejenže nepatří do hry, ale že jej rozhodně nebudou tolerovat:

Glaxigrav zdroj

 

Děkujeme za trpělivost, prošetřovali jsme, co se stalo. Dané účty jsme zkontrolovali a můžeme potvrdit, že bany nejsou za to, že někdo jiný zneužil reportovací systém. Při vyšetřování jsme objevili důkazy, že někteří hráči záměrně vyplňovali falešná hlášení v úmyslu někomu přivodit postih. Proto jsme dané účty postihli.

 

Připomínáme, že reportovací systém je určen pro boj proti špatnému chování, toxicitě a nefér hře. Pokusy zneužít reportovací systém nebo podvést GM mohou vést k postihu.

 

Pokud jste obdrželi postih a chtěli byste se odvolat, vytvořte ticket a naši GM vše prošetří. Jednotlivá odvolání budeme posuzovat případ od případu. Bohužel zde nemohu uvést, jaké tresty jsme ve výše zmíněných případech rozdali.

 

I zde nezbývá uvést jedno z hesel Blizzardu: "Play nice, Play Fair." A platí to i tehdy, když vaši nenávidění kompetitoři jsou napřed.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Nekrotaj 04.08.2020 07:16

Holky nebrečte. Jiná doba. Kdo čekal, že lidi 15 let starou hru nebudou mít nastudovanou a promyšlenou do detailu, tak je magor. Říká se, silnější pes mrdá. Není co řešit, a podobný event by dopadl dnes všude stejně, ať už na retailu, nebo v jiné hře.
Discord tomu dává jiný rozměr a proboha, kdo by v dnešní době chodil na fóra? Chce to vylézt z ulity a uvědomit si, že svět už je jinde.

Bellatrix 04.08.2020 14:49

"Jiná doba" fakt nezmění to, že nefér hraní je pořád nefér. Zásady fair play jsou obecně platné bez ohledu na dobu. Tady nejde o nastudování věcí do detailu, ale o to, že tohle je prostě podvádění.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Nekrotaj 04.08.2020 20:19

@Bellatrix
Příjde mi to v pořádku a to hraji Classic aktivně a takových věcí se tam děje víc, třeba resetování world buffů, taky se domlouvá ali s hordou. Prostě je to tak nastavený, jde to, tak proč to neudělat.

Bellatrix 04.08.2020 21:58

@Nekrotaj Tobě to možná přijde v pořádku, ale v pořádku to není. Další věc je, že kdyby to bylo v pořádku, tak to Blizzard nepostihuje.

Šéfredaktor WoWfan.cz

kritik 05.08.2020 03:10

Ano podle tvy logiky je jina doba mas pravdu, dneska frci veci jako Black lives matter, #meetoo, LGBT a podobny uchylarny a mame vsichni kvuli tomu tleskat jaka je dnesni doba ? asi tezko, stupidita lidi nabira nekonecnych rozmeru.

A neco podobnyho se deje i ve wow a tu politiku nam cpou do wowka, v Shadowlands bude transgender postava, se divim ze hlavni postavy nejsou cernosi aby to bylo v souladu s dnesni pošahanou dobou.

Takze ano mas pravdu je uplne jina doba nez pred 15cti lety a lidi se podle toho chovaj i ve wow, at si klidne nekdo chvali dnesni dobu, ja se jen smeju.

Lockdaar 05.08.2020 08:48

@Nekrotaj domlouvání aliance s hordou je ale přímo proti ToS https://www.blizzard.com/en-us/legal/b8a1574a-8137-44ad-acf0-11c92e90b26f/blizzard-termination-of-service-agreement viz. 10. bod. A navíc byl tou herní mafií ještě porušen i bod 1. a nejspíš i bod 2. To, že dneska třeba prakticky jde za pomoci komunikačního programu třetí strany (Discord) komunikovat jednoduše s opačnou frakcí neznamená, že to je v pořádku, když to jde a už vůbec tuplem ne v tomhle případě AQ, kdy se tam jde takhle domlouvat a několik domluvených guild může celý ten event (který je určen pro všechny) přímo kontrolovat ve svůj prospěch. Tyhle lidi maj i štěstí, že na to Blizzard (ať už úmyslně nebo neúmyslně) kašle a nebo nemaj kapacity aby to všechno uhlídali a včas takovýhle podvody zabanovali. Jak jsem říkal, doufám, že to zpětně ještě prošetří a nejlépe aby těmhle podvodníkům toho mounta pak sebrali

Yuuka 05.08.2020 10:56

Tohle celé se dá krásně klasifikovat jako organizovaný zločin. A přesně tihle lidé clasic zabijí tak že ho nikdo nebude hrát.

Bellatrix 05.08.2020 14:14

@Yuuka Organizovaný zločin, to je moc hezky řečeno. Jo, to je dost přesné.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Batole 05.08.2020 16:53

@Yuuka https://youtu.be/8B1oY1OSXPg

kritik 03.08.2020 21:15

Tak ja to rikam od zacatku, ze dnesni wow komunita dokaze znicit uplne vsechno, absolutne "nekompatibilni" se zpusobem jak se hrala puvodni vanilla.

Ja jsem hral pri otevirani puvodniho AQ tak si to dobre pomatuju, alepon na nasem sevru se delo to ze cely server podporoval jednoho hrace, aby se otevrelo AQ co nejdrive a aby mohli vsichni co nejdrive do toho raidu a mam informace ze to tak bylo na vetsine serveru.

Situace dneska ? kazdej chce mounta, kazdej hraje na sebe, hlavne znicit konkurenci za kazdou cenu, musim se jen smat co za idioty dneska hraje, navic toho mounta si neprenesete do retailu a classic se nebude hrat vecne, bude to celkem k nicemu za par let, original je jen jeden a celej classic je nepovedena kopie vanilly, blizzard na tom ma taky svuj podil viny hrat to cely v patchi 1.12 to byl tezkej fail, ale nejvetsi fail je dnesni komunita a za to blizzard opravdu nemuze.

Nekdo tady psal ze toto je jedna nejhorsich zkusenosti co ve wow zazil, ja jsem hrdy na to ze jsem zazil puvodni AQ event coz byla naopak jedna z nejlepsich zkusenosti co jsem za 15 let ve wow zazil.

Batole 03.08.2020 18:39

Vidím, že komedie jménem Classic nadále pokračuje. Komunita z Classicu udělala fakt odpad a ne Blizzard, jak někteří tvrdí. Komunita.

Necris_ 03.08.2020 14:52

Sam som sa pokusal toho Scarab Lorda urobit, v guilde mi na to dali najlepsie podmienky, boli sme to farmit, chut a cas bol. Takisto nie sme uplne casual guilda, zabili sme vsetko, nehrotime speed runy a pod. Problem bol, ze nebolo co farmit. Silithus dead a naokolo guildy, ktore sa medzi sebou dohodli. Jedina moznost bola skupovat carapace, ktore sli tak po 5g jedna (to bola este dobra cena), takze clovek, co si asi nezobral pozicku na virtualny item mal velky problem to dozbierat. Cely tento event bol jeden velky joke a asi najhorsi zazitok vo wow. Ked vam niekto povie, ze Classic ma lepsiu komunitu, tak mu poradim ist tak k lekarovi, pretoze z toho, co sa posledne dni udialo mi je zle. Z cz-sk sa to podarilo urobit guilde Unknown a asi aj Proxima, kedze sa medzi sebou dohodli. Ked sme tam nabehli, sli po nas. Ine guildy zase po nas posielali multiboxerov, takze som sa po 2 dnoch na to vysral, kedze ten mafiansky mount stoji na Classicu za hovno a pokial niekoho na nom uvidim, tak sa max. pousmejem, pripadne /spit. A tieto 2 guildy su len kvapka v mori, boli tam dalsie koalicie, vid cancer guilda REPRESENT a pod. Za takychto okolnosti ide vsetka prestiz doprdele a nech si to tie zebracke cocksuckers guildy uziju.

Lockdaar 03.08.2020 20:47

Říkal jsem si, jestli má podobnou zkušenost třeba i někdo další z cz/sk a jak tak na to koukám, bude to asi na každým serveru. Hraju na Ashbringeru a před chvílí jsem se byl schválně podívat do Silithusu - jednak tam nenajdete jedinýho živýho brouka a každej kousek spotu, kde se respawnujou, je permanentně zabranej buď hráčema aliance nebo hordy samozřejmě většinou ze stejnejch guild, co jsem se zkusil přiblížit k aliančnímu místu, tak jich na mě hned 5 naskákalo a u místa hordy jsem neměl šanci sebrat ani jednoho brouka když se nějakej spawnul. Když jsem tam teď letmo byl se podívat, tak to takhle na první pohled zatím vypadalo, že si každej farmí na svým písečku, ale každopádně najít si tam pro sebe nebo pár kamarádů místo na farmění je zcela nemožný. Ještě se tam párkrát potom znova pro zajímavost podívám, jestli tam nezahlídnu nějaký kolaborující podvodníky.
Každopádně musím taky říct, že tohle je zatím největší zklamání z Classicu a nehorázně mě štve, že to je právě u tohohle eventu AQ. Já upřímně zatím ani nevím, jestli se některý z těch guild na mým serveru budou vůbec obtěžovat s tím, že aspoň někde dopředu všem na serveru oznámí, kdy to někdo z nich teda otevře ty brány, abych se alespoň mohl podívat na ten samotnej event, když už jsem neměl možnost se toho questu vůbec zúčastnit, oficiální forum mýho serveru se skoro vůbec k ničemu nepoužívá, tak zatím momentálně nevím, kde bych se to dozvěděl. Opravdu by mě ale dorazilo, kdyby to fakt nějakej idiot otevřel neohlášeně a ještě v nějakou nesmyslnou dobu a zkazil by tak i ten samotnej event otevření celýmu serveru.
Hrál jsem teď poslední dobou spíš víc retail, jelikož jsem si tam dodělával reputace a několik dalších věcí a měl jsem nějakou dobu předtím v plánu se s AQ fází naplno na Classic vrátit a pokusit se o toho Scarab Lorda s tím, že jsem byl rozhodnutý tomu obětovat i víc času a úsilí než obvykle, ale tohle jak se někteří chovají a hlavně jaký používají mechaniky k tomu, aby ostatní vyšachovali a znemožnili jim to, mi to úplně znechutilo a odradilo. Spíš to vidím momentálně tak, že asi zůstanu místo toho spíš na retailu a zkusím si tam dodělat achievementy, který po SL nepůjdou získat, jelikož to má evidentně větší smysl než se pokoušet na Classicu o nemožný a zkoušet se mezi tím organizovaným podváděním nějakým způsobem o ten quest na Scarab Lorda pokoušet.
Původně jsem se dost těšil i na BC servery když by je Blizzard udělal, jelikož na BC mám z celýho wowka nahráno spolu s Wotlk nejvíc času a mám na něj ty nejlepší vzpomínky, tak bych si ho s velkou chutí znova i zahrál, ale po takovýhle špatný zkušenosti s Classicem a zejména s tou komunitou, co tam je (a kterou mohu bohužel s klidným vědomím taky už prohlásit za horší než na retailu - čest ale výjimkám), tak si pak asi ještě hodně promyslím, jestli bych tam chtěl hrát, když by to tam bylo podobný jako na Classicu...

Romik 02.08.2020 23:14

Banda malych nevyzralych deti.

Lockdaar 02.08.2020 19:28

No upřímně, když jsem po delší době zavítal na forumy ohledně tohoto případu, tak si myslím, že bany by měli být především rozdány za něco jiného. Tuším, že na pvp serverech Razorgore, Shazzrah a nejspíš i na některých dalších, se několik předních guild dohodlo s opačnou frakcí, že budou záměrně gangovat hráče, které jim opačná frakce na discordu nahlásí, že jim lezou v Silithusu na farm spoty a ať je ta druhá frakce zabije, přičemž jsou mezi sebou dohodnutý, že na sebe útočit nebudou, ale že vyženou záměrně každýho, kdo na ta místa vleze pro Silithid Carapace Fragmenty a znemožní jim se tak účastnit na tom questu pro Scepter of the Shifting Sands na Scarab Lorda. Tohle je řekl bych regulérní podvod nebo bych to ani neváhal nazvat cheatování serverovýho formátu, když takhle záměrně (nebo spíš zákeřně) znemožňují ostatním lidem se toho questu vůbec zúčastnit. Já tušil, že mnoho předních guild bude vychcaných a budou to třeba ostatním záměrně kazit či znemožňovat se o toho Scarab Lorda vůbec pokusit, ale nenapadlo by mě předtím, že se mezi sebou ještě takhle dohodnou s opačnou frakcí a na discordu budou mezi sebou v kontaktu. Ať mi nikdo netvrdí, že tohle je fair play a v pořádku, v tý hře na vanille nebylo záměrně možný na pvp severech hovořit s opačnou frakcí z mnoha důvodů. Třešničkou na dortu by ještě bylo, když by to některý ty hovada z těhlech guild spustili ten event bezodkladně hned po tom, co ten quest line dokončí třeba ve 2 hodiny ráno a zkazili tak i ten event otvírání celýmu serveru...
Jsou asi možná 2 možnosti, buď takovýhle lidi co nejdřív zabanovat, nebo v případě, že by to Blizzardu trvalo a ty brány AQ by mezitím otevřeli (k čemuž u některých dojde už nejspíš příští týden), tak jim toho Scarab Lorda potom následně sebrat, a nebo třeba prodloužit to časové okno 10h, po které lze ten quest odevzdat a dostat mounta, o několik dní nebo případně týdnů, aby na něj měli šanci i lidi, co hrajou poctivě/férově, ale jiní jim to záměrně takto kazí a v tomto konkrétním případě tohohle eventu je to o to závažnější, že ten event je pro každej server jen jednou a zopakovat ho už nejde (pokud by se člověk nepřesunul na nově otevřený server, což v případě Classicu zatím nevypadá, že by se otvíraly nějaký nový).
Vím, že by to byla možná hodně velká změna, ale nemá asi smysl si teď ještě na něco hrát nebo se ještě marně snažit udržet známé #nochanges, ten mount v dnešní době na Classicu v podstatě žádnou prestiž mít nebude (jako ostatně většina věcí), však celý tohle působí i směšně, když si vezmete, že materiály na war effort byly odevzdaný/splněný asi jen 14 hodin od releasu na realmu Sulfuras a teď už tam jen čekají na příští reset, aby mohli dokončit ten quest line a otevřít brány. Chování takovýhlech lidí na Classicu mě štve, velmi rád bych se o toho mounta pokusil (jako jistě mnoho dalších) ale za takovýchto okolností, co na Classicu jsou, to nemá vůbec asi ani smysl a zas osobně nemůžu u toho už dneska sedět celej den (jako bych mohl tenkrát před x lety), abych měl aspoň nějakou šanci na něj.

Narend 03.08.2020 01:31

Scarab Lord je jen pro ty nejvíc hardcore hráče. Podle tebe by bylo asi hezký kdyby ho mohl mít každý druhý casual hráč, ale to by potom ztratil hodnotu a celá tahle věc smysl. Já sám se k jeho získání ani nepřiblížím, ale ve výsledku mě to netrápí, protože vím, že nejsem tak dobrej jako ti co ho získají. Nemám tolik času na farmu potřebných věcí. Nevybudoval jsem guildu, která by mi ho pomohla získat. Ani nedokážu vyjednat spolupráci s x hráči z opačné frakce aby mi s tím pomáhali. Zkrátka za jeho získáním je hromada práce a investovaných hodin do wow a lidi místo toho aby si tohle uvědomili, tak budou brečet a říkat jak je nefér, že si někdo s větší mocí může dovolit něco co oni ne. Ostatně jako v reálném životě

Lockdaar 03.08.2020 11:37

@Narend Asi jsi mě úplně nepochopil, já neříkám, aby byl dostupný pro všechny casual hráče, co se párkrát do týdne lognou do wow a odchoděj si pár dungů, ale aby na něj měli možnost třeba i běžně raidující lidi, kteří by na něj šanci za normálních okolností měli, ale díky téhle herní organizované mafii nemají. Ale tomu, co předvádí některý přední guildy, tomu se nedá neříká hardcore ale obyčejná sviňárna. Je velký rozdíl mezi tím, když si třeba zformuješ férově partu kamarádů, se kterýma ten quest děláš a mezi tím, když se mezi sebou domluví přední guildy ještě ke všemu opačných frakcí a budou takhle ZÁMĚRNĚ znemožňovat a kazit komukoliv, kdo není od nich, se na tom questu vůbec podílet. Já nebrečím kvůli tomu, že bych na něj třeba za normálních okolností neměl šanci, ale právě že některý ty guildy mají tu moc takhle ovládat/kontrolovat průběh toho eventu a nenechají vůbec ostatní (kteří na to mají také plné právo) se na tom taky podílet, je poměrně velký problém, zvláště u tohohle konkrétního eventu, viz. jak jsem psal výše.
Schválně jestli někdo, kdo tenkrát hrál a podílel se na otevírání AQ, tak ať potvrdí, jestli tenkrát taky bylo běžný jako dnes, že se mezi sebou guildy opačných frakcí na pvp serveru vzájemně domlouvali přes komunikační program třetí strany a sdělovali té opačné frakci, jaké hráče z jejich vlastní frakce, co jim lezou na farm spoty, mají sejmout. A údajně k tomuhle všemu slouží dobře ještě addon WeakAuras, kde se dá nastavit, kdo z opačné frakce je "friendly", aby si náhodou omylem nespletli cíle a zabili ty "správné" hráče z opačné frakce...
Jestli si myslíš, že ten mount získanej za takovýhlech nekalých podvodů a praktik bude mít furt nějakou hodnotu a lidi z těch předních guild, kteří na něm budou třeba pak vesele jezdit, že budou nějak vážení mezi ostatními lidmi na serveru, tak si myslím, že jsi dost na omylu. Dřív, když jsem někde ve světě potkal Scarab Lorda, měl jsem snad vždy připravený /salute na napsání, ale dneska by se možná spíš hodilo použít na takovýhle jedince (co ho získali takovýmhle způsobem) oprávněně /spit

Narend 03.08.2020 12:33

@Lockdaar Podle mě je Scarab Lord a celý tenhle event na úplně jinačí úrovni než raidování, oproti tomu je raidování prkotina právě i kvůli tomu že se do toho musí zapojit politika a ne jenom mít dobrý gear a znát taktiky. V době Vanilla wow jsem nehrál, takže nevím jestli kolem toho bylo taky takový drama. Řekl bych že je to taky dáno tím, že dnes máme o dost víc možností pro komunikaci a proto toho víc víme. Lidi jsou ale pořád stejní a když něco chtějí , tak si tvoří pokuď možno ty nejlepší podnímky pro to, aby to dostali. Jinak je jedno jestli bude mount získanej nekalým podvodem nebo ne. Pořád bude rare a bude mít hodnotu kvůli tomu, že jich bude málo.

Lockdaar 03.08.2020 13:05

@Narend rozumím, že když jak sám říkáš jsi neměl ani v plánu se o něj pokoušet, tak tě to dění kolem toho nijak zvlášť asi nezajímá, ale zas na druhou stranu to celkem dost odlehčuješ. Že by bylo jedno, jestli je zrovna tenhle konkrétní mount získanej podvodem (což je na některých realmech jeden velkej celoserverový problém) nebo ne, jelikož jich stejnak vlastně nebude nějak moc, to bych se celkem hádal. U něčeho takovýhleho, jako je tenhle event AQ, vidím zásadně velkej rozdíl v tom, jestli někdo toho mounta získá ve finále podvodem nebo ne.
Jinak jak jsem už zmiňoval, ten mount z Classicu by stejně ve finále neměl už žádnou (nebo aspoň takovou) prestiž jako ten před 15 lety, když to porovnáte s tím, co bylo předtím a co je teď, tak teď je obecně jednodušší ho získat než předtím. Ale to rozhodně neznamená, že je v pořádku získávat ho takovýmhle způsobem, co některý guildy předvádějí. Doufám, jak jsem psal na začátku, že pro tyhle lidi padnou nějaký tresty, protože kazit záměrně ostatním hráčům tenhle časově omezený quest na mounta a třeba je z toho úmyslně úplně vyšachovat v pořádku není, když by ho mohli získat za normálních okolností třeba taky, pokud by se hrálo férově.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet