Konec multiboxingu ve WoW

  botting    multiboxing    shadowlands   

S mutliboxingem jsme se nejspíš každý setkali. Určitě jste někde zahledli několik postav s nápadně podobnými nicky i pohyby, dost často se dá potkat skvadra Frost mágů donekonečna zabíjejících houfy nepřátel. Spousta z těchto postav je po doexpení využíváná k hromadnému farmení instancí, world dropů nebo dokonce k raidování.

 

V podstatě od spuštění World of Warcraft se multiboxing pohyboval z hráčského pohledu v šedé zóně, byť byl Blizzardem tolerován a GM opakovaně potvrdili, že se nejedná o banovatelný prohřešek. Multiboxing však s nástupem výkonných počítačů dosáhl obludných rozměrů a začal být zneužíván, často jej slýcháme ve spojení s Classicem a bottingem, prodáváním boostů, farmením drahých surovin a tak dále. Bohužel (nebo bohudík?) se zdá, že Blizzard své stanovisko po dlouhé diskuzi přehodnotil. Dnes v noci vyšel blogový příspěvek, který zásadně mění budoucnost multiboxingu.

Blizzard zdroj

 

Stejně jako se vyvíjí World of Warcraft, vyvíjí se i naše pravidla tak, aby podporovala zdraví hry a potřeby hráčů. Prošetřili jsme využívání programů třetích stran pro zrcadlení ovládání. Tento software umožňuje to, že zmáčknutí jedné klávesy je zrcadleno do několika herních klientů. Jsme svědky zvyšujícího se negativního dopadu na hru, jelikož tento software je využíván k bottingu a automatizaci hraní. Využívání takového softwaru bude velmi brzy považováno za porušení pravidel a bude trestáno. Věříme, že toto pravidlo je v zájmu hry a komunity.

 

Brzy začneme rozesílat varování všem hráčům, u kterých bylo detekováno využití takovýchto programů. Tato varování budou sloužit jako upozornění pro hráče, že by neměli tento software během hraní World of Warcraft využívat. Nedlouho poté přejdou varování v dočasné bany, a pokud to bude nutné, budeme uzavírat World of Warcraft účty. Velmi důrazně doporučujeme okamžitě přestat využívat tento typ programů, abyste nepřišli o přístup na váš World of Warcraft účet.

 

Děkujeme za pochopení.

 

Samozřejmě se některým lidem tento postoj nelíbí a ruší nejen předplatná, ale i předobjednávky na Shadowlands (dokonce se jim povedlo shodit blizzardí stránky). Zcela jistě na to mají plné právo, ale uvědomují si, že ničí herní ekonomiku a zážitek ostatním hráčům? Pochybujeme. Na Redditu, na Twitteru a jinde se dají najít příspěvky, které tento krok odsuzují.

 

Multiboxing is NOT dead and I will fight anyone on this. from r/wow
I have been playing WoW for almost 16 years, multiboxing is my passion and it's the only reason I've been playing for the last 9 years. I just cancelled all of my subs and will look to refund all my SL pre-orders as well. from r/wow

Stejně jako odsuzující komentáře se objevují ty, jež akce Blizzardu schvalují, byť podle hráčů přišly pozdě. Velmi pozdě.

 

Blizzard si tímto krokem nejspíš odstřihl zajímavý zdroj peněz, ale zřejmě si spočítali, že se jim tento značně nepopulární krok vyplatí. Na výsledek si  ovšem budeme muset ještě chvíli počkat.

 

Aktualizace: Multiboxing a hraní za více účtů najednou není podle Support článku porušení Terms of Use, jen k tomu prostě nesmíte využívat software třetí strany (tedy ani ten, který si naprogramujete sami).


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Hepy 06.11.2020 14:06

Tohle je nejlepší rozhodnutí pro revitalizaci herní ekonomiky, opět se vyplatí farmit a prodávat consumables !
Stěžující se multiboxer je opravdu chudák a měl by si zažádat o refund peněz za SL plus gametime. Beztak to platil za herní měnu a nestálo ho to z jeho sociálních dávek nic.

Dickinson 04.11.2020 19:35

Zažil sem nedávno při expení to , co jsem si myslel že nikdy nezažiju , byla lokace kde jsem měl mobky do guestu , no a tam zalezlej 8 locků z opoziční frakce a začal všechno z dálky pěti kilometrů tagovat , tak jsem šel do jiné lokace a světe div se , v lokaci kde jsem potřeboval vícero různých mobek , tagováno multibox Balančákem ..... takže ano , ať je vypnou,zbytečnost

Lockdaar 04.11.2020 18:04

Taky tohle rozhodnutí vítám - upřímně, multiboxing mi do WoW nikdy vůbec neseděl, přišlo mi to zkrátka divný když jste viděli třeba 5 skoro stejných postav, jak dělá totožné úkony, přišlo mi to skoro jako cheatování. Řekl bych, že stěžovat a brečet můžou jen lidi, co na tom měli postavený byznys nebo na tom nějakým způsobem vydělávali, normálním hráčům to může být při nejmenším jedno a nebo to také uvítají.

svina 04.11.2020 10:56

Konečně. Ale bohužel pozdě, ve vanille je už kvůli multiboxu zmrvená celá ekonomika. A multibox je jeho skutečnou příčinou, botting je jen jeho důsledkem.

Yuuka 04.11.2020 10:30

Díky bohu. Konečně někdo od Blizzardu dostal rozum a tyhle "lidi" praštil přes prsty.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet