První dojmy z bitvy o Lordaeron

  Battle for Azeroth    alpha    scenario   

Jelikož Blizzard v alphě vypustil ranou fázi scenaria Battle for Lordaeron, řekla jsem si, že se podívám, jak to vlastně probíhá a jestli už z té ranné fáze něco vyčteme. Rozhodně musím říct, že mě čekalo plno překvapení.

 

Následující text obsahuje spoilery!

 

Aliance

Hned při přihlášení na mě vyskočil quest. Měli jsme odplout ze Stormwindu a zabrat Lordaeron. Vše nasvědčuje tomu, že Horda opravdu napadla Teldrassil jako první a Aliance odpovídá právě útokem na Tirisfal Glades a to nejen kvůli pomstě ale také kvůli tomu, že jim Lordaeron právoplatně patří. Tedy alespoň podle nich.

Vyplujete tedy vstříc severu a vylodíte se v Tirisfal Glades. Směrem od přístaviště se směrem k Lordaeron City táhne obrovská jizva zanechaná obléhacími stroji. Brill je rozbombardovaný a srovnaný se zemí. Okamžitě se hlásíte králi Greymaneovi a začínáte útok. Boj vypadá celkem vyrovnaně a vy jste posláni ochránit obléhací věže. To se vám povede a tak vyrazíte vstříc branám společně s králem Anduinem. Ten vyzývá Sylvanas, aby se vzdala. Náčelnice se však Alianci vysměje a prohlásí, že teprve začali. Na bitevním poli se objeví obrovský tank poháněný azeritem, který se vám po urputném boji podaří zničit. To Sylvanas zaskočí a tak se odhodlá použít nákazu. Saurfang s ní nesouhlasí a ptá se, zda není nějaké jiné řešení. Bánší mu odsekne, že na truchlení není čas a vydá rozkaz. Nákaza zabije všechny obránce Hordy a valí se z kopce dolů k útočníkům. Aliance sama je z taktiky zaskočená a ještě více z toho, když Sylvanas oživí mrtvé vojáky a pošle armádu koster proti Anduinovi a jeho nohsledům. Vy máte za úkol nejen přežít a ubránit se kostlivcům ale také pomoci dostat se raněným vojákům do bezpečí.

Pak následuje cut scéna, která zatím není dokončena, ovšem Alianci se podaří prorazit skrz zdi pevnosti a dostanou se na nádvoří. V tu chvíli se objeví i Jaina, která zatarasí ostatní přístupové cesty ledem a Aliance si prorazí cestu k Darkspear trollům, kteří střeží pasáž. Jakmile jsou poraženi, dostáváte se do další části rozvalin, kde na vás čeká Nathanos i se svou armádou. Jaina navrhuje, že všechny teleportuje do bezpečí, ale Anduin se nehodlá vzdát. V tu chvíli se objeví Alleria se svými Void elfy a také v gnomy a jejich stroji. Nathanos si neodpustí rýpnutí na adresu Allerie a boj může začít. Pak však Horda ustupuje, ale Anduin nehodlá nechat Sylvanas jít. Její chycení totiž znamená jedinou možnost, jak ukončit válku. Cestu však blokuje nákaza. Gelbin má ovšem k dispozici pár gyrokoptér, kterými dokáže dopravit hráče až ke vchodu do Undercity.

 

Tam na něj již čeká Saurfang. Anduin se s ním snaží vyjednávat, aby ustoupil a ptá se ho, jestli tento způsob války je to, co Saurfang chce. Též neopomene říct, že jeho otec o něm mluvil jako o nejlepším ztělesněním ideálů Hordy. Saurfang odpoví, že toto rozhodnutí není na něm a zaútočí. Je však poražen a žádá čestnou smrt. Anduin ho ale nemá v plánu zabít a chce si s ním o všem promluvit a tak jej nechá odvést do Stockade ve Stormwindu.

Pak se vydáváte za Sylvanas. Tady však cut scéna opět chybí, stejně jako na mnoho dalších místech ve scenariu. Chybí i voice overy, ale ještě jsme stále v alphě. Jsem zvědavá, jak celé scenario bude vypadat, až bude dokončené a doladěné.

 

Horda

Nebyla bych to já, abych se nerozhodla se podívat na celé scenario i z druhé strany. Dostáváte dopis od Sylvanas, že Aliance útočí na Undercity. Máte si pospíšit, protože Brill už padl. Jdete tedy do Orgrimmaru, kde se setkáváte se Saurfangem, který s vámi jde do Undercity. Omítka opadává a sem tam spadnou ze stropu velké kameny. Celé město se třese a je znát, že nahoře zuří boj.

 

Jste vysláni, abyste evakuovali obchodníky a další měšťany, kteří bojovat neumí nebo nemohou. V Undercity už není bezpečno a tak je posíláte do Orgrimmaru. Jak se zdá, Aliance není jen venku ale i uvnitř samotného města. SI:7 se sem dostalo a to i s druidy. Když se postaráte o agenty i o evakuaci, vyjdete na povrch. Tam na vás čeká Sylvanas s Nathanem a Bainem. Sylvanas prohlásí, že vše ukončí jednou a pro vždy a Saurfang sám řekne, že síly Aliance jsou možná velké ale Horda je silnější a vyrazí do boje.

Nejdříve jste vysláni zlikvidovat elfské střelce. Když tak uděláte, Anduin vyzve Sylvanas, aby se vzdala. Ta na bojiště pošle azeritový tank, který máte chránit. Tank sice udělá paseku, ale nepodaří se ho zachránit. Sylvanas se tedy uchýlí k použití nákazy. Zabije tak vlastní vojáky a oživí je jako armádu koster, kterou pošle proti Alianci. A vy si máte vzít plynovou masku, abyste na poli vydrželi a pokud chcete být nápomocni, můžete si půjčit i plynomet a zahnat tak Alianci na ústup. Aliance se však nedá tak snadno a i když cinematic zatím chybí, víme, že rozbořila zeď a vpadla za hradby.

Setkáváte se znovu s Nathanem a ostatními a jdete bránit zadní část ruin Lordaeron City. Spousta bojovníků se podivuje, kde je Saurfang, který nikde není k sehnání. Nathanos pak nařídí Baneovi, aby neopouštěl Sylvanas. Tauren sám se hraničáře ptá, co má Sylvanas za lubem a co je její taktika, načež mu Nathanos odsekne, aby se jí zeptal sám.

 

Seskupíte se na volném prostranství ve chvíli, kdy Aliance prorazí ledovou stěnu. Pro ně to vypadá beznadějně, dokud nepřijdou Void elfové s gnomy a jejich stroji. Bitva je divoká a krutá a po nějaké době Sylvanas zavelí na ústup. Vojáci Hordy utíkají zpět ke vchodu do Undercity a Sylvanas za nimi rozbíjí tankery s nákazou. Všem se podaří dostat se až na nádvoří, kde už čeká Saurfang.

Sylvanas si neodpustí rýpnutí, že už se konečně ukázal, načež jí Saurfang řekne, že to musel vidět na vlastní oči a jestli je tohle ta cesta, kterou chce Sylvanas dosáhnout vítězství, a pokud ano, nemá to nic společného se ctí. Bánší mu odsekne, že mrtvoly žádnou čest nemají a on sám má to štěstí, že smrt mohl podcenit, ale Sylvanas je smrt známá víc než dost. Načež mu vyčte, že Saurfangovi pravděpodobně nezáleží na tom, jestli válečníci Hordy zemřou, pokud zemřou se ctí. Ale pro Sylvanas záleží, aby Horda přežila a kdokoliv s ní nebude souhlasit, by měl být odstraněn. Než Sylvanas odejde do vnitra Undercity, vysměje se Saurfangovi, aby tedy zemřel tou svou čestnou smrtí, protože pro ni to nic neznamená. Poté totiž možná jeho zlomené tělo oživí a donutí ho, aby jí sloužil i po smrti. Anebo bude mít to štěstí a setká se se svým synem.

 

Po této výhružce Saurfangovi Sylvanas odejde i s ostatními hrdiny pryč a následuje závěrečný cinematic. Ten však opět není dokončen.

 

 

Je zajímavé vidět, jak moc je hra nedoladěná v rané fázi a poté vidět výborný výsledek při startu datadisku. Jsem zvědavá, jak scenario bude působit, až bude kompletní. A hlavně co na něj řeknou hráči obou frakcí.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

godlike 23.04.2018 20:46

Saurfang zradí a...to je pěkně v háji protože Horda se rozpadá

Miťosk 24.04.2018 08:03

moj osobny nazor je ze toto co je teraz nema z hordou nic spolocne

Kaspo 23.04.2018 20:13

Práve som dopozeral cut-scény z pohľadu hordy a hovorím, že Varok rezignoval a zradí hordu, Sylvanas raid bossom nebude.
Zaujímavé poznámky:
Spomeňme si na proroctvá Il'gynotha: hovorím, že niekto ovládal boy-kinga. Sylvanas označuje Anduina práve týmto pojmom.
Po zabití aj vlastných jednotiek Sylvanas vstávajú skeletoni, väčšina z nich je však Aliancia. Sylvanas obetovala život niekoľkých, za smrť mnohých. (V cut-scéne sú znázornení štítmi svojej frakcie).

jawed 23.04.2018 17:11

Už sa strašne teším na knihu a na bfa aby som si to mohol dokončené zahrať
Popravde nemám veľmi rád čiernobiele príbehy či postavy....sylvanas mám rád a dúfam že prežije
viac menej s ňou aj súhlasím
česť nieje veľmi dôležitá najmä vo vojne
ja si myslím že s tým podpálením to nebude také jednoduché...ak to prišlo od hordy tak o tom sylvanas nevedela už v ukážke novej knihy je jasné že tam bude konflikt možno nejaká organizácia v horde chcela začať vojnu a tak ten strom podpálila alebo to môže byť niekto z alliancie alebo z old gods ale nemyslím že to bude tak jednoduché že sylvanas podpálila strom a potom alliancia zaútočila na 100% tam bude niečo viac....
myslím že žiadny raid s sylvanas nebude
a popravde sylvanas je podľa mňa najlepší warchief hordy

PS: aj keď sa musím priznať že som si nie istý hlavne preto že mám strašnú smolu na obľúbené postavy všetky postavy ktoré sú mi sympatické skôr či neskôr zomrú a nie len vo wowku ale celkovo v hrách, knihách a filmoch
čo ma strašne štve...ale keďže medzi moje obľúbené postavy patria skôr tie ktoré sú "šedé" alebo skôr čierne než dobráci tak to asi dáva zmysel

Miťosk 23.04.2018 17:25

a v com je Sylvanas najlepsi nacelnik hodlrdy???

Logaen 23.04.2018 01:43

Príbeh WoW, sledujem už len zo zaujatosti a úcte k Warcraft franchise, aby som bol v obraze čo nového sa v komunite WoW a celkovo vo WoW lore deje. Nedá mi to nesúhlasiť z názormi komentátorov ktorý tvrdia že ide iba o vybalancovanie strát "oko za oko ...", neschopnosť prehĺbiť charakter temnej alebo ženskej postavy zo strany A-Blizz a taktiež "bad writing".

Na margo cinematicu len toľko: Pekne prepracované ale chce to doladiť, možno sa trochu viac pohrať z prostredím aby bolo obliehanie mesta viac citeľne, viac ako skutočné obliehanie. Sylvanas sa skrze použitie plynu na 80% ali síl a 20 % Hordských obrancov, zrejme stane novou záporačkou *cough Lich Quen cough..*, a skutočne jediný kto má v tomto cinematicu ešte "chlapské gule" je Varok. Inak to bolo určite zaujímave na to že je to iba alpha takže počkáme aký koláč A-Blizz upečie.

Na margo toho že to Sylvanas nemala robiť: Ak by ste boli v jej situácii a vedeli ako taktizovať urobili by ste presne to isté. Ak by ste boli trochu lepším stratégom, použili by ste katapulty aké v cinematicu WotLK použil Putress a tak neriskovali že zasiahnete aj svojich. Áno je to to isté, Blight alebo plyn, to isté, skutočne nie je v tom rozdiel. Evakuuje sa Vám pol UC potrebujete čas a nechcete mrhať "živou silou" ktorú budete potrebovať inde. Z morálneho hľadiska je to použitie nedôstojných prostriedkov ktoré sa hnusia jednej aj druhej strane, z vojenského hľadiska budú tento akt súdiť víťazi nie porazený.

Heakler 23.04.2018 20:23

Hodně objektivní pohled. Skvělý názor.

Walther 22.04.2018 21:58

Nejvíce se mi líbí cinematic, kde spolu mluví Saurfang s Anduinem, kde oba k sobě promlouvají náležitým respektem. Naopak Sylvanas je jako vždy arogantní vůči všem okolo. Kdyby si takhle otevírala hubu na někoho výbušnějšího, už by byla popáté mrtvá (zabil by ji nadvakrát).

Nelze se Saurfangovi divit, že nemá rád používání chemických zbraní. Obvzlášť, když je někdo bez mrknutí oka použije i na vlastních lidech. Není to o hrdinské smrti. Oběťi zasažené blightem se dostane té nejhorší pomyslitelné smrti. Zemřete na bojišti a přemýšlíte, jak vám to mohli vaši vůdci udělat... Nikdo nechce povstat znovu jako nemrtvý.

Stále také nemohu pochopit, jak někdo ještě může věřit té neobjasněnosti, kdo zaútočil první. I když Anduinovi neustále našeptavá Jaina a Genn, aby proti hordě vytáhl, tak by to neudělal. horda zaútočila na Teldrassil kvůli azerithu. Jsem ochoten věřit tomu, že zapálení toho stromu byl inside job. Ovšem Sylvanas je schopná udělat cokoliv, kdyby mohla vyměnit Nathanose za hrst azeritu, udělá to.

Zug 22.04.2018 22:13

To, jestli všichni Undeadi jdou po konečné smrti do Shadowlands, se neví. Mohlo to platit jen pro Sylvanas, jakožto Banshee, nebo protože se napíchla na Saronit, kov, který je doslova krev Starého Boha. A i kdyby to platilo pro všechny tradiční Nemrtvé, tak tohle ten případ není. Jsem si docela jistý, že rozpohybované kosti nevyžadují znásilnění duše, tak jako u jiných nemrtvých. Jsou to prostě kosti, které tě při první příležitosti přetáhnou přes palici mečem, toť vše.
Já osobně s tímhle problém nemám. Ve válce je málokdy nějaká čest. Dějiny jsou psané vítězi. Mě štve to, že zbytek Hordy to prostě hezky odkejve a tadá domů. Kromě Varoka. Ale místo toho aby shromáždil zbytek vůdců Hordy a nějak Sylví o tom konfrontoval, tak se radši spakoval a šel trucovat do Stormwindu.

Walther 22.04.2018 22:26

@Zug osobně si myslím, že Saurfang tam právě zůstal jednak z rezignace a jednak z loajality hordě, aby zdržel Allianci co nejdélé před evakuací. Ovšem nesouhlasím s rozpohybovanými kostrami. Toto platí jen za podmínky, že oběť je mrtvá už nějakou chvíli. Jakmile se jedinci dostane důstojného obřadu, pak duše z těla odchází. Ale v tomto případě je násílím vyrvána a už nemůže nikdy najít klid.

Esperanta 22.04.2018 22:29

@Zug Ono stačí vidět, jak ostatní vůdci za Sylvanas jdou. Dle mého Varok věděl, že by s nimi v tu chvíli nehnul. Navíc ho musela zaskočit tím, co řekla o Dranoshovi. To, že je velkej a "zlej" neznamená, že nemá city. Uběhlo sice pár let, ale ty rány přece jen pořád bolí. Ale ostatní vůdci z toho taky nevypadali úplně nadšeně, jen mi přišlo (možná jen mně), že se prostě jen snaží držet hubu a krok, i když s tím úplně nesouhlasili. To jen Varok si na ni dokázal otevřít chlebárnu. Ale v tu chvíli byl sám proti všem.

SolMane 22.04.2018 20:09

Imho .

mam zato , ze nekromancia u Sylvanas je zaciatok jej novej cesty ako reprodukovat undeadov v hre .
predsalen vratim sa do cataclysmu kedy ju garosh zj*bal ked pouzila valkyry . Skoro sa rozplakala
.
A v legione jej este tuto sancu zobral Greymane . Cize musela prist na uplne iny sposob . predsalen horda bez uneadov je minus jedna rasa .
Sak sa troska vzijem do jej situacie . A saurfang je hold stara skola a nie vsetko sa da vyhrat len hrubou silou a zomret zo sekerou na bitevnom poli ....

Heakler 22.04.2018 21:12

Tak ona kostlivce uměla pomocí Black Arrows "vyvolat" sama, už ve W3.
Osobně bych raději povolal jednu Valkýru a celý to tam oživil :P Muhehe

Zug 22.04.2018 19:14

Já pořád pevně doufám v to, že tohle všechno je jen velmi propracovaná lest ze strany Blizzardu (velmi naivní naděje, ale co můžu dělat). Protože tohle je zatím krásná cesta k SoO 2.0. A pokud opravdu ze Sylvanas udělají bosse, nebo jí nějak idioticky vykoupí jako Kerrigan, nebo ještě hůř, nechají jí takhle a udělají z Hordy slušného pejska, tak jsem s příběhem WoWka skončil. Lore mám rád, a pořád ho budu sledovat, ale samotná storyline? Evidetně Blizzard nedokáže najmout nikoho s citem pro psaní morálně šedých charakterů. Morálně šedého cokoliv. Zatím to je bílá (modrá) a černá (červená) jak z omalovánky. A to přesně Sylvanas byla - ani dobrá, ani zlá (well, možná jen trochu, přiměřeně zlá) Taktický génius, co se nebál vzít risk. A já ani tak nemám problém s její nekromancíí - koneckonců, rozpohybování kostí je nejnižší forma nekromacie. Pokud vím, v tomhle případě se žádné zatracení do Shadowlands nekoná.
Ve válce je občas potřeba překročit hranici pro "vyšší dobro", pro ochranu svého lidu, ale tohle je jednoduše špatné psaní. Tohle by mělo Hordu obrátit proti ní. Ale nop, ani Theron nebo Baine s tímhle nemá sebenší probém. Ok. Zatím fakt gg wp, Blizzarde.

Esperanta 22.04.2018 19:29

Blizz neumí jednak ženské charaktery (přemíra dobrých mužských charakterů o tom svědčí) a šedé neumí už vůbec. Napadá mě tak možná Wrathion a to je konec. A je to fakt škoda. Černobílé příběhy úplně nemusím.

Zug 22.04.2018 19:35

Tak tak. Škoda no, Legion nebyl z pohledu příběhu vůbec špatný, stejně tak MoP... ale tohle se spíš blíží TBC kvalitně. :/ Njn, uvídme, třeba se to zlepší.

Horm 23.04.2018 19:41

@Zug Zatím se BoA nedá vůbec srovnávat nebo hodnotit. Vždyť víme jen střípky z něčeho co se ukáže až v srpnu a i potom tam nebude zdaleka vše vo nás v BoA čeká. Já se těším dost. :-)

Zug 23.04.2018 20:08

@Horm Jo, asi máš pravdu. Já jsem jen od přírody hodně skeptický člověk, takže tak. Snad mě Blizzard opravdu mile překvapí.

Jikonekt 22.04.2018 19:09

Mne spíš dostala změna raciálky u BE, aneb dřív: Silence all enemies within 8 yards for 1 sec and restore 3% of your Mana. Non-player victim spellcasting is also interrupted for 3 sec.
A v BoA: Remove 1 beneficial effect from all enemies within 8 yards and restores 3% of your Mana.
Čímž BE pro PvP jako rasu úplně zabili :P

Esperanta 22.04.2018 19:27

A tohle s článkem souvisí jak?

Jikonekt 22.04.2018 19:02

No jestli v souboji porazi ten nactiletej hezounek Anduin Saurfanga, tak to jako fakt neeeeeeeeeeee.... to at si da Blizz facku :_)

Rheyna 22.04.2018 17:05

I když jsem xx let zapřísahlá nelfka tak byla Sylvanas srdcovkou i jako postava Hordy! Nicměně po událostech na BS jsem začla mít pochyby...Nicměně po těchto událostech už jen můžu říct: Pojďme to té d***e dám přímo mezi kozy!!!

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet