Miliardy pro šéfa, vyhazov pro zaměstnance

  kotick    bonus    activision   

Activision si prostě nedá pokoj a opět píchl do vosího hnízda. Jak bylo zmíněno v perexu článku, kovidový rok 2020 byl pro celý Activision Blizzard nad míru úspěšný, povedlo se překonat loňské výsledky. Na burze se cena akcií po obrovském propadu v roce 2018 vrátila nejen na původní hodnoty, ale dokonce je překonala – konkrétně na začátku roku 2019 se daly akcie koupit za necelých 50 dolarů a na konci roku 2020 už za 90 dolarů. A v únoru 2021 byly dokonce na krátkou chvíli za více než sto dolarů.

 

Po nudném, ale nutném startu se dostáváme k meritu věci. Za celou společnost a její výsledky je odpovědný jeden muž, a tím je Bobby Kotick. Už loni byl kritizován za nadměrně vysoký plat, ale zdá se, že samotný plat nebude jediným problémem, jelikož jeho smlouva je plná exkluzivních bonusů. Každý rok dostává desítky milionů v různých odměnách, což u takto velkých společností bývá vcelku běžné, tedy za předpokladu, že se daří. CtW Investment Group nyní přišla s informací, že Bobby si díky klauzuli, jež je ukotvena ve smlouvě, přijde na dalších 200 000 000 (ano, 200 milionů dolarů) v bonusech, v přepočtu na téměř 4 400 000 000 Kč (4 miliardy a 400 milionů), a to právě díky tomu, že se i přes probíhající pandemii firmě dařilo.

 

Tyto odměny jsou ovšem v ostrém kontrastu s tím, co se za poslední roky obzvlášť v Blizzardu děje. V roce 2018 bylo z celé firmy propuštěno 800 zaměstnanců a v roce 2019 proběhlo oznámení o uzavření francouzské pobočky ve Versailles. Tehdy Acti-Blizz poslal na dlažbu 400 lidí. Byť se povedlo uzavření do jisté míry pozdržet a zaměstnanci nebyli propuštěni naráz, ale odchází postupně, jednoho dne tak jako tak "poslední zhasne," je jen otázkou, kdy se tak stane.

 

Aby nebylo všemu propouštění konec, před několika dny server Sports Business Journal vedl rozhovor s Tonym Petittim, prezidentem pro sport a zábavu (President of Sports and Entertainment of Activision Blizzard), během kterého padla informace o tom, že bude posláno na dlažbu dalších 50 zaměstnanců z e-sports divize, konkrétně pak lidé starající se Overwatch League a Call of Duty League.

 

Na jednu stranu se jedná o zcela logický krok, live eventy před publikem zažívají krizi, důvody v této době jsou více než zřejmé. Pandemie kovidu zasáhla tento sektor velmi silně, a tak Blizzard rozhodl o přechod na čistě online turnaje. Zcela samozřejmě se nabízí otázka, zda by těchto padesát lidí nešlo přesunout do divize online turnajů. Na což Tony Petitti říká, že je potřeba šetřit. Pardon my French, ale nesere si ten pán do pusy? Firma šetří tím, že vyhodí zaměstance, a pak vyplatí šéfovi 200 milionů dolarů? Aby toho nebylo málo, Jason Schreier, známý novinář a insider, přišel s informacemi od dobře obeznámeného zdroje z firmy, že výpovědi se netýkají 50 lidí, ale 190 z celé firmy, včetně King.com, autorů Candy Crush (Twitter, Twitter). Tiskový mluvčí k tomu pro server Bloomberg řekl následující:

Tiskový mluvčí zdroj

 

Hráči dávají přednost digitálnímu, online světu. E-sport se kvůli dopadu pandemie na živé eventy musel na tento trend adaptovat, stejně jako se musely adaptovat tradiční sporty, zábava a telekomunikační firmy.

 

Američtí zaměstnanci, kteří dostali padáka, budou mít 90denní odstupné a zdravotní benefity jim budou propláceny po celý rok. Jako bonus dostanou 200 dolarů na Battle.net účet. Dvě stě babek na Battle.net účet? Pane jo!

 

Milion dolarů odměn za každého vyhozeného člověka? To není špatné, rádi bychom byli aspoň na den šéfy tohoto korporátu... Bellatrix na Kotickovu adresu pronesla "Parchant mizernej," k současné situaci to sedí jak zadek na hrnec. Nebo se mýlíme? Napište nám do komentářů.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Martins911 23.03.2021 08:01

No a teď si vemte že to je takhle ve všech korporátech

Lockdaar 21.03.2021 16:31

Vzpomínám si, jakej hate valili lidi tenkrát na Mikea Morhaima, jak je neuvěřitelně hamižnej a jak tím potápí celej Blizzard (ale když pak ve finále odcházel tak to skoro každýho mrzelo) a přitom tady Bobbymu by nesahal ani po kotníky.. ^^

Walther 21.03.2021 15:19

Před časem se tu objevila tabulka s platy zaměstanců Blizzardu podle jejich zařazení. Pokud budeme uvažovat, že jeden zaměstnanec stojí Blizzard 100k ročně, pak za Bobbyho odměny by bylo možné zaplatit dva tisíce lidí. Taková skupina už za sebou dokáže na rok nechat velké množství práce. Ale Bobby je očividně větší pašák.

svina 21.03.2021 18:23

To si piš, že je. Koukni na jeho životopis. Tohle mít v CV, taky vyděláš stovky milionů měsíčně. Parchant, ale chytrej.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet