Butrix

http://media.wowfan.cz/uploaded/Butrixlogo
Facebooková stránka

Co bys nám o sobě řekl?

Tak na úvod bych se rád představil. Mé jméno je David Szeliga a je mi 27 let, momentálně bydlím v Ostravě, ale původem jsem z Havířova. Zabývám se především fotografováním a natáčením videoklipů, ale jinak jsem naprosto ujetý člověk, co „všechno zařídí“.

Jak ses dostal k focení?

Historie je v celku dlouhá, ale koho by zajímalo povídání, ať se mrkne na mou facebook stránku. Ve zkratce bych to popsal asi tak, že díky jednomu člověku jménem Jan Kratochvíl se mi svět otočil vzhůru nohama a já našel zalíbení v tom, co nyní dělám.

Jak dlouho už fotíš?

Už to bude skoro 7 let.

Máš nějaké vlastní fotostudio?

Ano, mám své vlastní Studio Kodaň v centru Ostravy. Tam mají lidé možnost nejen mít kvalitní fotky nebo video, ale dokonce i nahrávat, mixovat, masterovat hudbu a dokonce i zkoušet ve kvalitně vybavené zkušebně.

Co všechno potřebuješ ke své práci?

Je toho spousta. Hodně záleží na daném focení, ale rozhodně potřebuju foťák! Bez něj bych asi dělal jen dobrý dojem, i když to už vlastně dělám.

Máš nějaké pomocníky, nebo vše zvládáš sám?

Určitě. Ono bez lidí, co se mnou jezdí na focení, by to vážně nešlo. Obzvláště když mám focení mimo větší akce, tak s sebou beru své lidi, a tímto bych chtěl jmenovitě poděkovat Kylovi, Lusimu, Lukasovi, Martinovi, Ondrovi a Ádi, že mi dělají podržtašky, řidiče, otroky a všechny ty úžasné funkce nezbytné pro to, aby ty fotky vypadaly tak, jak mají, a cením si jejich spolupráce.
Ketrin
Ketrin

Jaké programy používáš na úpravu fotek?

Používám jich pár. Např. Photoshop, Lightroom, Zoner, Camera Raw a pár pluginů, atd. Ale především veškeré efekty dělám ručně, protože jsem tak geniální, že neumím ani ve Photoshopu udělat efekt či vystřihnout někoho a dát ho na jiné pozadí!

Jak ses naučil fotografovat a upravovat fotky v programech?

Všechno jsem se naučil de facto sám praxí. Samozřejmě, že jsem na jisté chyby, co jsem dělal, hledal odpovědi na internetu. Nicméně převážnou většinu věcí jsem se naučil u PC s nervama na pochodu a tyčkou v ruce.

Jsi velkým fanouškem Blizzard her? Jaké jsou tvé nejoblíbenější?

Rozhodně jsem, protože Blizzard do svých her vkládá to, co málo které studio, a myslím, že to jde na jejich práci vidět. Od Blizzardu mám nejraději Warcraft 3 + datadisk Frozen Throne a přes World of Warcraft, kde de facto skončí sága o Arthasovi (WOTLK). To je má srdcová záležitost, u které jsem nemálo cryhardil.
Cospl
Arashi

Jak se ti líbil film?

Film byl obstojný, protože co všechno z knížek museli sesekat a natlačit to do tak krátké doby, je fakt šílený. Každý ví, že Warcraft má neskutečný lore a svět celkově. Za mě byl film tak 8/10. Nejvíc se mi líbili Orkové, byli to vážné ORKOVÉ a ne žádné tintítka. Každopádně si budu trpělivě kousat nehty, až dorazí filmy s historií W3 a Arthasově pádu.

Fotíš výhradně jen cosplayery?

Fotím de facto všechno, kromě porna, yaoi a League of Legends. A neptejte se, proč nefotím LoLko, je to na velmi dlouhou debatu a nikdo to číst nechce. Ohledně vkusu: nejraději vážně fotím ty temnější, atmosférické, bizarní, kde můžu vyřádit svou fantasii a vymýšlet různé efekty na focení, např. oheň, led, dým, jiskry, vodu, sklo, apod. Má to potom šťávu.
Cospl
Kentaro

Co nebo koho fotíš nejraději??

Cosplayery fotím nejraději, protože si užiju spoustu srandy, zážitků, trapných chvilek, atd. Plus se podívám na různá místa díky tomu, jak vybírám prostředí pro každý cosplay zvlášť, takže je to zážitek jak pro mě, tak i pro cosplayera. Koho fotím nejraději? No řekl bych, že oblíbence jako takového zatím nemám, ale nejčastěji jsem fotil Kyla, protože je to zároveň můj řidič i podržtaška a do toho ještě k tomu cosplayer.

Jaký máš vztah s cosplayery, které fotíš? Je to čistě pracovní vztah anebo s nimi jednáš jako s kamarády?

Ke každé práci se snažím přistupovat jako „profesionál“, ale především jsem člověk a dělám to, co chci a baví mě to. Jinak jednám s cosplayery jako s kamarády, přeci jen jsme všichni lidi a ať už je to Jessica Nigri, Yaya Han, Miss Sinister nebo cosplayer, co nemá ani stránku, stále je to člověk.
Cospl
Lady Arthas

Na jaké akce jezdíš fotit?

Každoročně se ukážu na Animefestu, ale chtěl bych konečně objet veškeré větší akce jako je Advík, Natsucon, Akicon apod. plus samozřejmě i Slovenské cony. Tento rok se podívám i do Polska na Fotocon, kde jsem byl vybrán jako jeden z fotografů za Českou Republiku, takže se moc těším.

Kdyby si někdo chtěl u tebe něco nafotit, kde může najít informace o tvých službách?

Focení cosplaye se neustále vyvíjí a ceny se mění. Když mi lidi napíšou, že by rádi fotili se mnou, vždy jim pošlu aktuální ceník. Focení cosplayů není výdělečná věc a dělám to spíše pro zábavu. Ale základní set fotografií se pohybuje okolo 500Kč,- a video už se potom řeší v závislosti, jaký foto set si člověk vybere. Více fotek = lepší cena. Ohledně videa stačí navštívit můj youtube channel a kouknout na dosavadní cosplay videa.

Co bys nám řekl na závěr?

Na závěr... je toho hodně, ale především bych rád poděkoval všem, co cení mé umění a pomáhají mi v tom, co dělám. Také bych rád řekl všem cosplayerům, že ať už jsou profi či začátečníci, důležité je se tím bavit. Tobě, Esperanto, děkuji za rozhovor a možnost být na úžasné premiéře v Praze. Méně hejtu a více mozku na české cosplay scéně a především... buďte lidi, protože jinak to zařídím.

Naposledy upravil/a Esperanta 07.07.2016 v 19:54:07.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet