Skrytý svět World of Warcraft - A ze všeho nejhorší jsou…

  skrytý svět    lore    trpaslíci   

... ty potvory vám vlezou všude! A strašně rychle se množí. Já je chytám. Zrovna včera jsem chytil dva. Jednoho na vařenou bramboru a druhého na škvarek.

 

Aha, pardon, špatná hra. Dokonce i špatný formát hry. Tedy tohle byl stejně nejlepší úvod, protože dneska si na paškál vezmu nejvíc asi dva trpaslíky. Tedy oni jsou v podstatě tři, ale dva toho mají společného až podivně moc. Nemám ponětí, jestli je chytnete odděleně na vařenou bramboru či na škvarek, a navíc bez tupláku piva. Rozhodně však můžu říct, že opravdu vlezou všude. A že je z toho občas pěkný průšvih, to říkat nemusím.

 

Takže si rozebereme menší detaily u všech tří bratrů Bronzebeardů a pak si je ke konci poskládáme všechny dohromady a uvidíme, co nám z toho vyleze.

 

Neříkej mi Juniore!

Pokud znáte Indiana Jonese (ano, tahle otázka je na místě, znám lidi, co mi řekli, že znají spíše Flynna Carsena, ale Indiana Jones jim nic neříká), asi budete vědět, o kterém trpaslíkovi tu mluvíme. Řeč je o nejmladším z bratří Bronzebeardů, a sice o Brannovi. Pokud jste nezažili Harrisona Jonese a Branna Bronzebearda pohromadě, pak jste o hodně přišli, protože narážek na Poslední křížovou výpravu je tu opravdu požehnaně.

 

Brann se ve Warcraft universu potuluje už pěknou řádku let. Byl to asi právě jeho královský původ, který mu dovolil cestovat po celém Azerothu a odkrývat minulost nejen ostatních ras, ale hlavně trpaslíků. Pokud jste více znalí lore, víte, že trpaslíci a Titáni toho mají hodně společného. Nejenže služebníci Titánů vytvořili trpaslíky, vytvořili i gnómy a plno dalších ras, které se díky Curse of Flesh staly živými bytostmi z masa a kostí. Branna historie neskutečně táhla, takže si vždycky zbalil své saky paky, opustil bezpečí Ironforge a vydal se na toulky světem. A že toho našel. Však ono se to hledá snadno, když se dožíváte tak 300 let a máte k dispozici dotace z královské pokladnice. Nejstarší bratr je král, prostřední bratr fušuje do armády, tak co máte dělat vy? Taky bych se zvedla a šla objevovat svět a skrytou minulost.

 

Co se týče Branna, na scénu nastoupil až za dob Wrath of the Lich King. Během Vanilly prozkoumával Kalimdor i Eastern Kingdoms, ale jinak se toho o jeho putování moc neví. Zato v Northrendu byl jako doma, protože jestli v lese zakopáváte o kořeny, v Northrendu zakopáváte o výtvory Titánů. Však se na to podívejte. Dragonblight s chrámem Aspektů, Sholazar Basin s pěti pilíři, které chránily život v bažině, a o Storm Peaks ani nemluvě. Když tedy Brann šel prozkoumat Ulduar, jako první narazil na megalomanský průšvih. Yogg-Saron prolomil svoje vězení a našeptával svým věznitelům tak dlouho, dokud mu nepodlehli. Brann šel tuto novinu říct ostatním, ti však neposlouchali a místo toho se Aliance s Hordou málem pomlátila mezi sebou, takže situaci muselo jít zachraňovat Kirin Tor.

 

 

Co si budeme povídat, Ulduar byl Brannův největší objev. Brann však s objevováním nepřestal, a tak když spadla iluze v Uldumu, hádejte, kdo tam byl jako první. Ani v Legion nebylo těžké o trpaslíka zakopnout.

 

Dříve, než všechny skryté detaily spojím dohromady, podíváme se na zoubek ještě zbylým dvěma bratrům, protože každý z nich skrývá zajímavé útržky informací.

 

Prostřední dítě v rodině

Nebýt ani nejmladším, ani nejstarším ze sourozenců musí být asi někdy pěkná fuška. To však neplatilo pro bratry Bronzebeardovy, kteří táhli společně za jeden provaz. Muradin byl vlastně první z celé trojice, kterého jsme potkali, a to už za dob Warcraftu III. Určitě si pamatujete na jeho hlášku: "Můj starší bratr Magni je králem všech trpaslíků." a "Můj mladší bratr Brann je velký cestovatel." Takže už tehdy jsme věděli, že Muradin je z královské rodiny a tudíž ne jen tak ledajaký trpaslík.

 

Ve hře jsme ho poprvé nalezli, když jsme hráli za Arthase, který se vydal zničit Mal'Ganise až do Northrendu. To, co tam Muradin hledal, se stalo všem osudným. Odhoďme tedy všechno co by kdyby a zaměřme se na to, co se stalo kvůli Muradinovi. Arthas nalezl Frostmourne, který mu začal našeptávat. Lordaeron padl. Byla zničena Sluneční studna, oživen Kel'thuzad, který přivedl Archimonda na Azeroth. Dalaran byl srovnán se zemí. Nemluvě o tom, kolik životů Pohroma sebrala a zničila. Ano, Arthas by možná Frostmourne nalezl i tak, Ner'Zhul by pravděpodobně nalezl jiné cesty, jak prince na existenci meče upozornit. Ale nic to nemění na tom, že Muradin mladému princi ukázal směr. Když dorazili na místo, trpaslík cítil nečistou moc, která z meče sálala, a chtěl se obrátit zpět, ale bylo pozdě. Muradin téměř zaplatil životem a byl považován za mrtvého. Oba bratři ho oplakávali dlouho. Dokonce to pro Magniho byl impulz, aby ukoval Ashbringer, což samo o sobě stačilo k tomu, aby bylo vše dříve či později napraveno, i když to byl krvavá a strastiplná cesta.

 

Muradin se během Wrath of the Lich King znovu našel ve Frostholdu, kde přežíval se ztrátou paměti mezi Frostborn trpaslíky. Když se tedy Magni dozvěděl o tom, že Brann Muradina našel živého a zdravého, vypravil se za ním. A byl to právě Muradin, kdo se rozhodl, že s Arthasem skoncuje, a tak vedl útok na samotnou Icecrown Citadelu. Sečteno podtrženo, Muradin sehrál na Azerothu opravdu významnou roli. Napomohl Arthasovi k jeho vzestupu, ale vše později napravil. A jakmile bylo po válce proti Králi lichů a nastal Cataclysm... nuže, začaly se dít věci.

Diamantový král

O Magnim bylo již něco řečeno výše. Jednou z nejdůležitějších událostí ještě před Cataclysm bylo ukování Ashbringeru, který mohl roztříštit Frostmourne a zničit tak Arthase. Pokud tedy hrajete za Hordu, úplně jste o něj do té doby z hlediska lore nezavadili. A pak přišel Shattering. Magni, který se vydal do hlubin pod Ironforge, zahájil rituál, který mu měl umožnit komunikovat se zemí. Namísto toho se proměnil v diamant a události nabraly nevídaný spád. Moira Thaurissan, Magniho dcera, se vydala do Ironforge, aby ovládla právoplatný trůn. Nic však nedopadlo dle jejích představ, a tak se utvořila Rada Tří kladiv, složena ze tří trpasličích klanů, která měla nad městem vládnout.

 

Dlouho jsme hloubali nad tím, kdy se Magni probudí, pokud vůbec. A při příchodu Legie se tak konečně stalo a my se dozvěděli, že Magniho pokus o promluvu se samotnou zemí byl víc než úspěšný. Azeroth nebyla obyčejná planeta, byla to Duše světa, spící Titán. A Magni, který se s ní dokázal spojit, byl  vyvolen jako její mluvčí. Tentokrát šly veškeré nesváry mezi Aliancí a Hordou stranou. Magni se snažil zachránit domov, který ve světě Warcraftu máme. Pomáhal nám proti Legii, vydal se s námi na Antorus, a když Sargeras zarazil svůj meč hluboko do planety, Magni byl jedním z těch, kteří se objevili v Silithu a možná jediný, který si uvědomoval a cítil, jak Titánka trpí, zatímco Aliance a Horda se přetahovala o její zkrystalizovanou krev: azerit.

 

Souvislosti

Tak když už jsme si tedy představili všechny tři bratry, dáme si dohromady informace, které známe.

 

Nedávno jsem expila v Northrendu a vydala jsem se do Sholazar Basin, který je chráněn pěti pilíři, přičemž jeden z nich byl roztříštěn, takže Pohroma pronikla z Icecrown až sem. Pět pilířů? Kde jsem to už slyšela? Nevím, zda to Blizzard takto zamýšlel či je to jen náhoda, každopádně je to nesmírně zajímavá analogie. Pilíře ve Sholazar Basin měly chránit život před zničením. Jeden z nich byl zničen a obrana byla prolomena. V Legionu hledáme pět Pilířů stvoření, které mají zapečetit bránu v Sargerasově hrobce a zachránit tak život na Azerothu. A jeden z Pilířů nám unikal až do doby, než se nám otevřely dveře Nightholdu. Blizzarde, je tohle náhoda? Je tohle jeden z těch detailů, který celkem dává smysl a má až podivně dobrou spojistost s tím, co se děje? Vystavěli Titáni obranu ve Sholazaru a nazvali ji Pilíři právě po Pilířích stvoření? I kdyby to byla jen náhoda, a ona asi pravděpodobně je, stejně je to velmi zajímavý detail.

Další ze souvislostí je Brann. Nezdá se vám zvláštní, že zrovna Brann je bratrem Magniho, který se stal nakonec mluvčím Azerothu? Náhoda? Nemyslím si! Brann se o Titány zajímal hlavně proto, aby odhalil tajemství původu trpaslíků, přičichl k mnoha tajemstvím, a to jak v Ulduaru či Uldumu, tak i na Broken Isles. Kolem Titánů se motal pořád. A nakonec se Magni stane ústřední postavou v boji proti Legii? Díky němu zjistíme, že existují Pilíře Stvoření? Co když byl Brann už dlouho Titány nebo jejich služebníky opravdu sledován a sledovala ho i sama Titánka, a proto tak našla i Magniho? Ruku na srdce, Magnimu se rituál povést nemusel. Země ho vyslyšet nemusela, mohla ho odmítnout nebo ho mohl rituál i usmrtit. Nic z toho se nestalo. Nezapomínejme, že trpaslíci mají k Titánům blíže než kterékoli jiné rasy. Tací vrykulové, mogu či gnómové nebyli vždy z masa a kostí, ale když jdete do Northrendu a potkáváte služebníky Titánů, na koho povětšinou narazíte? Na kamenné trpaslíky (Earthen, Frostborn, říkejte jim jak chcete).

 

A co vlastně Muradin? Hledal meč ukutý Plamennou legií, napomohl tomu, že se znovu dostala na tento svět a málem za to zaplatil životem. Díky němu byl ukut Ashbringer, který roztříštil Frostmourne. A ty úlomky poté našli rytíři smrti a vytvořili z nich Blades of the Fallen Prince, jeden z mocných Artefaktů v boji proti Legii. Navíc, kdo by vlastně zaujal místo v Radě Tří kladiv za klan Bronzebeardů?

 

Trpaslíci poslední dobou začali na Azerothu hrát nesmírně důležitou roli. Válka mezi Aliancí a Hordou se opět rozhořela, ale stále jsou zde tací, kteří vidí mnohem větší nebezpečí a snaží se zachránit jediný domov, který máme. Je to sice domov, který postihuje jedna katastrofa za druhou, a to nejen z rukou Plamenné legie nebo Starých bohů, ale... pokud Azeroth zemře, jaké jiné místo pro život ve vesmíru najdeme? A pokud je Azeroth už dávno nakažená zlem Starých bohů, asi se máme na co těšit. Protože ruku na srdce... myslíte si, že jsme někde opravdu v bezpečí, když tam někde venku jsou Páni Prázdnoty? No... abychom se během té války o Azeroth ještě nedivili, co všechno těmi rozbrojemi mezi sebou způsobíme.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

FlokiEremitt 21.02.2018 18:40

Super začátek, Super článek, tou citací z Cimrmana jsi mě opravdu rozesmála

Esperanta 21.02.2018 19:32

Když nevíš, jak začít článek, sáhni po Cimrmanovi!

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet