WoW: Shadowlands jsou nejprodávanější Blizzard hrou

  shadowlands    world of warcraft    datadisk   

World of Warcraft: Shadowlands i přes kritiku, která se jim dostávala během bety, zlomily prokletí prodejnosti několika posledních datadisků WoWka. Ale našlo se pár lidí, kteří věřili v úspěch, včetně naší redakce. A tak se také stalo. Osmé expanze se totiž během prvního dne spuštění prodalalo neuvěřitelných 3,7 milionu kopií (digitálních i fyzických) a v prodejnosti tak Shadowlands překonalo Diablo 3, které mělo 3,5 milionu zářezů, Legionu se poté prodalo 3,3 milionu kopií. V porovnání třeba s megaúspěšným GTA V sice tato čísla pokulhávají (12 milionu kopií), ale i přesto se všechny tyto hry s přehledem vlezou do TOP10.

 

O těchto číslech jsme se dozvěděli z tiskové zprávy, kterou Blizzard publikoval na svém webu, a má se jednat o čísla z interních statistik a metrik. Vzhledem k tomu, jak živý je Oribos nebo Stormwind, jim i rádi uvěříme. Blizzard se v tiskovce mimo jiné podělil i o několik dalších zajímavých statistik ze online světa Warcraftu:

  • Pokud porovnáme období předcházející spuštění a po spuštění jakéhokoliv datadisku v posledních 10 letech, mají Shadowlands nejvyšší počet platících hráčů a udržují si ho. Platí jak pro východní, tak pro západní trh.

  • Za poslední rok* strávili hráči ve světě Azerothu víc času, než za stejné období v předcházející dekádě.

  • Za poslední rok* se zdvojnásobil čas strávený ve hře oproti stejnému období v předloňském roce**.

 

Nechceme být škarohlídi, ale svůj nezpochybnitelný, dalo by se říct obří, podíl na letošní úspěšnosti World of Wacraft a potažmo Shadowlands má na svědomí vir Covid-19. Po celém světě proběhlo několik vln lockdownů a od konce února je obrovské množství lidí na home office (v některých firmách jde i o více než 80 % zaměstanců), který nejeden z nich využil k tomu, aby si zapnul svoji oblíbenou hru i v době, kdy by se jinak měl věnovat pracovním povinnostem. Lvím dílem se na vysokých číslech podepsal i Classic, který i přes mírný opad hráčské základny zůstává populární.

 

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že Shadowlands prošly od bety obrovským skokem v kvalitě i příběhu, který se na mnoha místech liší od toho, čeho jsme byli svědky v betě. Nutno podotknout že je mnohonásobně lepší! Stejně tak musím pochválit i různé questy, konečně mají nápad a bavilo mě dělat 99 % z nich. Součástí úkolů jsou i krátké cutscény. U většiny her jsem je přeskakoval, ale u Shadowlands si je s radostí vychutnávám. Navíc úkoly pokračují i po vybrání Covenantu, ve kterém se dozvíte více o dané oblasti, čímž se prohlubuje příběh na pozadí. Grafiku lokací asi netřeba zmiňovat, nad tím jsme se rozplývali už během testování. Ale co se mi líbí, jsou lokace jako takové. Nejprve skončíte ve skličujícím Mawu, abyste se o pár hodin později přenesli do "nebeského" Bastionu, jež se snaží ovládnout temné síly (že by dejá vú, hello Diablo). Maldraxxus by klidně mohl být synonymem pro válkou zdevastovanou zem, jeho přesným opakem je mírumilovný Ardenweald. Za ze všeho nejlepší osobně považuji temně gotický Revendreth říznutý upíry s naprosto perfektní, byť krapet předvídatelnou zápletkou. Barevná paleta vybraná pro každou lokaci byla evidentně zvolena s náležitou pečlivostí,  protože skvěle podtrhuje feel z dané oblasti. Rozhodně vám doporučujeme Shadowlands vyzkoušet!

 

* nejspíše leden 2020 – listopad 2020
** nejspíše leden 2019 – prosinec 2019


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

mato6666663 18.12.2020 19:21

bolo by super ak by niekto spravil review tu na wowfan. rad by som si precital, aky je SL v porovnani s BFA

Lethal 18.12.2020 21:13

Vzhľadom na aktivitu webu je zrejmé, že sú Shadowlands tak super, že redaktori nemajú čas napísať dáky ten článoček.

No offense, mám vás rád.

WitekCZ 19.12.2020 18:44

@Lethal Blíží se konec roku a v práci se dodělávají resty, na web nezbývá mnoho času.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Yuuka 09.12.2020 23:01

Zatím jsem z SL velice spokojený. O něco více než v Legion. Questy, prostředí a spousta obsahu. Doufám že to Blizz nepokazí.

Plandulcz 09.12.2020 23:49

Kolik je tam teď obsahu tak to než všechno zvládnu tak to je na několik měsíců. Tak doufám že zatím nic nebudou přidávat :-)

Vallaska_Roue 10.12.2020 15:42

Možná až moc obsahu pro causal hráče

Hepy 09.12.2020 00:24

Souhlasím s revendrethem, myslím že finální cut scena je dokonce lepší než byla s Ilidanem. Zároveň mě hodně baví možnost expeni altu tak jak chci a nemusím dělat pořád dokola hlavní příběh ostatně je to o dost rychlejší.
Najdou se lidi kteří si zoufají ohledně složitosti, to jsou ti co začínali v bfa a bylo jim všechno v podstatě dáno zadarmo, s korupcema proběhli mythic bez ohledu na mechaniky v dungu a teď když musi trochu přemýšlet už je to odrazuje. Mě se to naopak takhle libi, ač je to z mého pohledu někdy primitivní viz exekutor boss v sanguine to je asi jeden z bossu co nováčky potrapi nejvic :-D
V každém případě za mě obrovský palec nahoru, doufám že neudělají časem nějaký catch up zmeny na ash power a equip to by hru opět znehodnotilo.

Lockdaar 09.12.2020 10:32

Zatím mi osobně přijde, že to levelování je celkem zbytečně zrychlený - já teda dělal i pár těch vedlejších questů během toho (ne komplet všechny), ale když jsem dal 60 lvl tak mi chybělo udělat ještě 1,5 zóny (Revendreth a půlka Ardenwealdu). Při dělání altů to je asi dobrý, ale z úplnýho začátku to takhle rychlý být nemuselo, mohli to pak později nerfnout ale takhle to lvlování působí trochu neuceleně. Ale zatím jsem nenarazil na něco, co by mi vyloženě vadilo, tak zatím na mě SL působí vcelku dobře, uvidíme až po nějakým čase jak se to bude dále vyvíjet.

Plandulcz 09.12.2020 23:50

@Lockdaar Mě šel rychleji altik.Po tom co mě překvapilo že si hned z kraje můžu vybrat covenant.To mě nadchlo.A defakto jsme si altika vylevloval v jedné zóně.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet