WoW Classic – Čechoslováci pokořili světový rekord

  molten core    světový rekord    classic   

Warcraftlogs není potřeba sáhodlouze představovat. Sbírá data z raidů a je možné z nich analyzovat desítky věcí. Součástí jsou i neoficiální žebříčky ve všem možném. V jednom takovém žebříčku nyní prorazila československá guilda Bohemian Lions ze serveru Golemagg. Dostali jsme e-mail se stručnou zprávou, že pokořili světový rekord. Jakého úspěchu tedy dosáhli?

 

Nazvali bychom to Iron Man Challenge ve World of Warcraft Classic, na Warcraftlogs je to nazvané jako Execution run. Úkolem guildy je proběhnout raid bez jediné smrti a dostat co nejméně poškození. Českým lvům se povedlo nejen neumřít, ale navíc za celý raid dostali souhrnné poškození ve výši 692 553, čímž o téměř 100 000 pokořili rekord guildy Blood Pressure, kteří dostali 780 200.

xdqcdq8eni_74793667d62125030e85053b2b2e1a58c12dda78_1588402121_2354.png

Data jsou platná k 2. květnu 2020.

 

Rozhovor s GM Bohemian Lions

Ahoj, můžeš v krátkosti představit vaši guildu a sebe? Předpokládám, že jste československá guilda, nebo jste mezinárodní?

 

Jsme CZ/SK guildou. Vychází to z toho, že jsme chtěli zastřešit skutečně jen hráče z našich krajin a další výhodou je samozřejmě jazyk, který je základem k úspěchu.

 

Naše guilda Bohemian Lions (https://discord.gg/48NCwfc) vznikla jaho semi-hardcore guilda. Od počátku jsme měli menší problém jak pochopit tento termín, protože mnoho hráčů u nás v guildě nemělo velké cíle a velmi často docházelo a stále dochází ke střetu názorů mezi hráči. Někteří se opravdu pohybují na hraně těžkého hardcore :). Nicméně tyto střety pomáhají utužovat naši guild komunitu a postupně šperkujeme ten pomyslný interní systém. Nemáme dlouhou historii jako světové guildy typu APES atd., ale chuť nám rozhodně nechybí. Kdyby bylo více CZ/SK guild našeho typu, tak by určitě bylo fajn pozorovat tu zdravou bohemskou rivalitu.

 

Mé jméno je Daniel Bednařík a jsem Guild Master Bohemian Lions. Jsem otec, manžel a můj věk pomalu útočí na číslo 40. Takže spojit guildu a IRL je mnohdy náročné. Nicméně nejsem sám a mnoho našich hráčů je na tom úplně stejně jako já. Řekněme, že je to tak 50/50. Před mnoha lety jsem byl členem guildy Method a Nemesis (ve staré vanille). Za zmíňku možná stojí mé video získání Atiesh: Greater Staff of the Guardian. Moji osobu bych aktuálně opustil :). Úspěch nebo další úspěchy naší guildy rozhodně nestojí na mně, ale na všech našich členech.

Máte záznam na Youtube?

Záznam na Youtube bohužel nemáme. Streamujeme jen v rámci Discordu pro naše členy nebo fan komunitu z jiných guild, kteří k nám na Discord chodí. Takže zde je rozhodně prostor ke zlepšení z naší strany. Pokud se pak děje něco většího typu progressové výzvy BWL, tak už opravdu streamujeme :). V minulosti tuto výzvu streamoval např. Roháč. Snad připraví něco podobného i pro AQ a CZ/SK komunitu. Je fajn sledovat takové větší akce.

Bez mučení přiznám, že jsem o tomto žebříčku doteď nevěděl. Jak jste se dozvěděli, že nějaký takový žebříček existuje? Co dělá tento achievement tak unikátní?

My jsme o něm také pár měsíců nevěděli a díky tomu jsme trochu promarnili se zapsat dříve do našich dějin. Logy jsme začali nahrávat oficiálně někdy na začátku ledna 2020. Čtyři měsíce jsme tedy měli výpadek a to je velmi znát. Achievementů tohoto typu je samozřejmě více a jsou rozfázované podle fází hry. Pokud však nikdo nepokoří náš výsledek, dokud nezačne další fáze, tak budeme zapsaní navždy jako 1. guilda na světě v rámci Execution runu P3/P4 Molten Core.

 

Za zmínku stojí i náš pokus v BWL Execution runu, kdy jsme s jedinou smrtí aktuálně na 21. světové příčce. Ale víme, že to moc dlouho nevydrží. Opravdu stačí jedna malá chyba a ostatní světové guildy vás z onoho žebříčku sesadí. Ale rozhodně nestahujeme kalhoty a pokusíme se zlepšit aktuální výsledek.

 

Obecně můžeme říct, že veškeré výzvy tohoto typu jsou pro nás motivátorem se zlepšovat. Po každém raidu řešíme vždy nějaké náhlé události, které se staly, a WarcraftLogs jsou mnohdy opravdu velkým pomocníkem pochopit, co se stalo. A to není jediné, co Logy umí. Vyhodnocují i hráče napříč všemi guildami na světě (musí nahrávat logy) a poté je možné se porovnat i s těmi nejlepšími. Mnoho našich hráčů patří opravdu do TOP 5 % hráčů na světě, což je velmi příjemné zjištění.

Co vás vedlo k tomu, abyste se pokusili tento achiev pokořit?

Asi chuť být lepší guildou než jiné guildy. Mnoho z nás má velké ambice a nechceme být takovou tou tuctovou guildou, co si každý týden splní raiding a pak relaxuje. Od počátku formování guildy jsme chtěli překonávat určité výzvy.

 

Za zmínku stojí náš nový motivátor v překonávání Classic achievementů. Bylo by fajn, kdyby se zapojilo více CZ/SK guild, ať to má trochu šťávu :).

Bylo potřeba trénovat a jak dlouho, nebo jste to zvládli na první dobrou?

V rámci MC jsme netrénovali. Věděli jsme přesně, co nás čeká a jaká zákoutí by pro nás mohla být ohrožující. Dávali jsme si opravdu velký pozor v určitých  částech. Bylo velmi příjemné vidět koordinaci všech 40 lidí v raidu. Potvrdila se i má teze, že pokud člověk nehoní čísla v rámci metrů, tak raid funguje daleko lépe. Upravili jsme i bonusy v rámci systémového odměňovaní a upřednostňujeme přežití, což může být možná tím pomyslným trénováním a je jedno, kde zrovna raidujete.

Předcházela rekordu nějaká speciální příprava, world buffy, consumables?

Tak určitě :). Bez toho to nejde. Není tajemství, že jsme měli všechny world buffy a consumky. Řekl bych, že většina raidu byla na capu počtu buffů v rámci možností hry. Existuje však jedno tajemství v rámci consumek, které si necháme pro sebe, a to bylo určitě zásadní, abychom se umístili jako světová jednička. Každá guilda přeci musí mít něco, co jiné neřekne :).

Hustota NPC je v MC docela vysoká, předpokládám, že je potřeba projít po předem daných trasách, je to tak?

Ano, trasa je důležitá. Vzhledem k tomu, že se snažíme naše časy zlepšovat, tak hledáme tu nejlepší možnou cestu. Dnes je mnoho videí TOP guild, které mají neskutečné krátké časy v rámci speed runů a je možné se od nich učit. My jsme se směrem speed runů zatím nevydali, ale určitě je to jedna z dalších možností, kterou v budoucnu rádi zkusíme pokořit.

Byla potřeba nějaká speciální kompozice raidu, nebo na tom nezáleží? Když se podívám do žebříčku, tak máte o poznání méně melee než guildy na 2. a 3. místě.

Kompozice vycházela z našeho standardního R1 raidu. Nikterak jsme ho neměnili. A kompozice jako taková vychází z obsazenosti class naší guildy.


Když porovnáte APES kompozici, tak je rozdíl jen v rámci dvou ranged/melee, což můžeme považovat za zcela normální.

Máte nějaké zprávy, jak hodnotí váš výkon ostatní české guildy na Golemaggu, případně na ostatních Classic realmech?

Mnoho hráčů z realmu nám gratulovalo a máme několik hráčů z jiných realmů, kteří by se k nám rádi přidali. Určitě je to příjemné, být v tom pomyslném popředí, protože to při hledání potřebných hráčů hraje roli. Aktuálně se snažíme najít pár healerů (2-3) pro náš R2 raid, který je velmi slibným protivníkem pro naši R1. Možná i to je trochu potřeba v rámci in-guild rivality :).

Když jsme u toho hodnocení, ví o rekordu APES, Gusy a další přední světové guildy? Pokud ano, jak se na to tvářili?

Vůbec nepochybujeme o tom, že by to nezaznamenali. Je to jeden z hlavních nástrojů, které tyto guildy používají pro porovnávání s ostatními a i při hledání potencionálních hráčů nebo jejich porovnání při možném vstupu do guildy. Nutno říci, že Gusy je jednou z guild na našem realmu, která vyloženě nesnáší konkurenci, a je vidět, že hru berou opravdu vážně. Jejich pohled by rozhodně stál za to vidět :).

Za celý WoWfan gratulujeme k vynikajícímu výsledku a držíme palce do budoucna!


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Batole 12.05.2020 10:08

Tady ty Classic 2k20 "úspěchy" jsou čistý vtip. Jestli kvůli takovým nesmyslům vzniká rivalita mezi guildama, tak to bečím smíchy. Já už jen čekám, kdy budou dostupné statistiky typu: Kdo dřív doběhne z Thuder Bluffu do Orgrimmaru atd.

Hromovapest 11.05.2020 22:28

V současné době to nemá nijak valnou váhu.Classick tu byl před spousty let. Tehdy to mělo váhu.A z té doby patří sláva tehdejším guildám.

Goof 11.05.2020 17:05

Actually neznam jedinou guildu, ktera by se o to snazila, ani zadnou guildu, ktera by se o tenhle vysledek vubec zajimala.

Kdyby tento vysledek dali aspon v P1/2 kdy bylo MC jeste relevantni a ne v P4, kdy je kazdej overgeared.

Kazda lepsi guilda jede primarne na speed kill.

Navic uz nejsou ani prvni https://ctrlv.cz/PvLN

wotlk 11.05.2020 17:48

Tvle Toxima dostala na prdel a hned brečí.

Bellatrix 11.05.2020 21:31

Článek byl aktualizován s tím, že "Data jsou platná k 2. květnu 2020." Vydání článku se totiž zpozdilo kvůli tomu, že se čekalo na reakci kvůli rozhovoru.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Jamy 11.05.2020 21:38

@wotlk Omlouvám se za naše pubertální spoluhráče. Samozřejmě celá proxima i toxima gratuluje Lvům k parádnímu avšak netradičnímu výsledku.

Jen tak dál

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet