Wrathion ve WoD

http://media.wowfan.cz/uploaded/wrathion_wod00
Kdybych měla jmenovat jedinou postavu, u které bych opravdu z hloubi duše doufala, že dostane v datadisku Warlords of Draenor co největší prostor, byl by to rozhodně Wrathion. Postava, která se objevila v Cataclysmu, představila se nám jako potomek Deathwinga, který je však prost šílenství svého otce, a který se nám od té doby pletl do cesty prakticky neustále. Více si o něm můžete přečíst v článku, který je mu věnovaný, já si tu dovolím jen krátké shrnutí jeho dosavadního působení na Azerothu:
  • Zatímco v Cataclysmu měl spíše nenápadnější úlohu, během Mists of Pandaria přišel s překvapivým varováním ohledně Plamenné legie, která se podle něj brzy zaměří na Azeroth. Věří, že Deathwingova úloha jakožto Strážce země nyní padla na jeho ramena, a proto od té doby vystupuje jako jakýsi samozvaný ochránce našeho světa.
  • Jeho největším motivem (nebo se to tak alespoň jevilo) bylo od té doby ukončení války mezi Aliancí a Hordou, aby následně bylo možné utvořit vzájemné spojenectví jediné frakce, která by byla dostatečně silná na to, aby mohla Legii vzdorovat. Zdá se, že tomuto cíli by byl Wrathion ochoten podřídit takřka vše. Obecně tedy vystupuje jako postava s kladnými motivy a ušlechtilými cíli, ovšem nejspíš značně diskutabilními pohnutkami a ještě diskutabilnějšími způsoby, jak těchto svých cílů dosáhnout.
  • V průběhu příběhu MoP a knihy War Crimes navázal až podezřele pevné přátelství se stormwindským princem Anduinem Wrynnem. Přestože měli na mnoho věcí odlišné názory, přesto se mezi nimi vytvořilo jisté pouto důvěry - přinejmenším tedy z Anduinovy strany. Podle Wrathiona má Anduin nicméně až příliš dobré srdce a z jeho úhlu pohledu jej to dělá v tomto krutém světě zranitelného.
  • Zlomový bod nastal v okamžiku, kdy se ukázalo, že Wrathion spolupracoval s bronzovým drakem Kairozdormem (Kairozem) na osvobození Garroshe Hellscreama a jeho „odeslání“ do alternativní reality na Draenoru. Anduina taková zrada od jeho domnělého přítele samozřejmě nepotěšila, ale Wrathion se v tomto ohledu stále staví za štít většího dobra: podle něj je totiž budoucí Hellscreamova Železná Horda tou největší nadějí, jak Azeroth ochránit před Plamennou legií. Wrathion pochopil, že spojenectví Aliance a Hordy za tímto účelem nikdy nedosáhne, a tak se rozhodl pomoci Kairozovi v tomto radikálním kroku. Zároveň doufá, že Anduin jednou pochopí jeho motivy a stane mu znovu po boku.

Wrathion ve WoD

Z toho, že se článek jmenuje „Wrathion ve WoD“, jste už nejspíš pochopili, že mé zbožné přání se zatím alespoň částečně vyplňuje. Wrathion je na Draenoru, už se o něm objevila zmínka ve hře a je z ní zároveň poměrně zřejmé, že černý drak rozehrává další nebezpečnou hru. Jakou? O tom si popovídáme za chvíli. Teď vám předložím text, ve kterém se o Wrathionovi hovoří: jde o deník admirála Taylora, který si vedl v době, kdy pobýval ve své pevnosti ve Spires of Arak. Text je ve hře dostupný ve formě itemu Admiral Taylor’s Garrison Log.
SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ
Zmíněné osoby: Sir Harris, Lady Claudia - dva vůdčí jedinci Taylorovy jednotky Ephial - čaroděj a nekromancer, který Taylora zradil pod příslibem moci, který dostal od kohosi, koho označuje jako „temného“ (the dark one) Nas Dunberlin - jeho NPC označeno jako "popravčí" Alice Finn - hostinská v Taylorově pevnosti SPOILER - WoD:
SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ
Co z toho všeho vyplývá? Pro mě osobně tři věci. 1) Wrathionovi průchod časoprostorem nijak neuškodil v tom, že je pořád zatraceně stylový. Aneb jak jsem ho viděla označeného na jednom zahraničním fóru - smooth criminal. Myslím, že se to na něj dokonale hodí. 2) Admirál Taylor je idiot, který dostane varování ohledně člena své jednotky, ale nejen, že s tím nic neudělá, ale ještě si na několik dnů odejde z naprosto malicherného důvodu. A pak se diví, že mu z pevnosti někdo udělá kůlničku na dříví. 3) Wrathion kuje nějaké pikle. Zatím si nejsem jistá, jaké, ale zato jsem si stoprocentně jistá, že má něco za lubem. Ačkoli možná jenom rezignoval na Taylorovu inteligenci, a když viděl, že jenom hází hrách na stěnu, vzal jeho muže pod své vlastní velení (a zachránil je tak před dosti nemilým osudem). Co s nimi chce ale dělat, to zůstává stále otázkou. Vyvstává zde tedy záležitost Wrathionova působení ve WoD. Za jakým účelem se asi vydal na Draenor? Na první pohled je to poměrně zřejmé: chce dohlédnout, že se Kairozův plán na vytvoření Železné Hordy nějak nevymkne kontrole. Wrathion je ten typ člověka, tedy ehm, draka, co nerad vidí své plány nedokončené, a kromě toho ho jeho snahy o ukončení války mezi Aliancí a Hordou nejspíš naučily, že co si neudělá sám, to nemá. Já bych nejspíš udělala na jeho místě totéž - šla bych se osobně přesvědčit o tom, že se mé záměry vyvíjí podle plánu. Tím spíš, vezmeme-li v úvahu, že tohle je hra dosti vysokých karet. Ale Wrathion je hazardní hráč, který jich má vždy několik připravených v rukávu. SPOILER - povídka Hellscream:
SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ
Jak to ale vypadá podle Taylorova deníku, Wrathion chce zřejmě dohlížet na obě frakce, jak je koneckonců jeho zvykem - neponechat nic náhodě. Taylorova nedůvěra (byť zcela pochopitelná) mu však bohužel zabránila v tom udržet pevnost v admirálových rukou, a tak si šel Wrathion zase po svém. Kam - ví Světlo. Ale s jednotkou aliančních bojovníků těžko bude chtít zkoumat, jak si Garrosh Hellscream vede. Že by chtěl místo toho vyhledat jinou alianční základnu a doufat, že tam mu budou popřávat více sluchu? Nebo chtěl jen dostat admirálovy muže do bezpečí? Že by to byl až takový lidumil? No, to vše ukáže až čas.

Otázka rodové linie

Ne že by tato záležitost měla nějakou důležitost v rámci děje WoD, ale přesto mi stále vrtá hlavou. Jak se to vlastně má s Deathwingovým otcovstvím? Wrathion o sobě prohlašuje, že je Deathwingovým synem. Už dříve však bylo řečeno, že jediná dračice, která kdy přežila páření s Deathwingem, byla Sinestra. A jelikož ta není Wrathionovou matkou, vyvstávají tři možnosti: 1) Wrathion o svém původu lže. Těžko ale říct, proč by to dělal - ono tvrzení, že jste synem šíleného draka, který zničil polovinu Azerothu a na tu druhou se teprve chystal, vám v očích druhých nejspíš zrovna dvakrát nepřilepší. 2) Blizzard sám neví, jak to vlastně je (jak je ostatně jeho častým zvykem), tak jak to má vědět chudák Wrathion? Neboli náš Černý princ trpí krizí identity, protože Blizzard má nedomyšlené lore. 3) Blizzard schválně mlží a identitu Wrathionova skutečného otce nám tudíž snad hodlá prozradit později. A Wrathion se zřejmě doopravdy domnívá, že je Deathwing jeho otcem, i když to tak není. Poslední možnost víceméně potvrzuje tweet Davea Kosaka, ve kterém říká, že Wrathion je rozhodně z Deathwingova rodu, ale totožnost jeho pravého otce je zatím neznámá. Zároveň také naznačuje, že Wrathion sám pravdu o svém původu opravdu nezná. Nebo že by označení „Deathwingův syn“ bylo pouze obrazné a on ho používal ve smyslu „Deathwingův dědic“? Koneckonců ne nadarmo si říká princ… Otázky, otázky, otázky. Blizzard, Y U do dis?

Wrathion - padouch nebo hrdina?

Na Festivalu fantazie jsem jistému uzavřenému okruhu návštěvníků jedné mé přednášky předestřela jistou teorii o Wrathionovi, ale jelikož se týká Starých bohů, tak se jí zde nebudu zabývat, protože je upřímně řečeno dost šílená a kromě toho by mi zabrala až příliš času na vysvětlování. Tak snad někdy jindy. Každopádně - Wrathion je typický příklad postavy, u níž si nejsme jisti, jestli náhodou každé její slovo není vykalkulované, a vlastně si nemůžeme být jistí ani tím, že známe její skutečné záměry. A i výše zmíněný Dave Kosak se na téma Wrathiona docela zajímavě rozpovídal: „Jeho cena pro WoW univerzum je nedocenitelná. Wrathion je postava, která svým způsobem stojí nad Aliancí i Hordou. Wrathion se opravdu snaží být „ten hodný“, ale bez všech těch morálních zásad, kterými disponuje většina kladných postav. Opravdu mu leží na srdci zájmy Azerothu, ale jeho vlastní zájmy se nemusí nutně slučovat se zájmy našimi. A jeho plány se nám možná nemusí zamlouvat. Tahle šedá oblast mezi hrdinou a padouchem je pro nás neskutečně zajímavá a my ji také řádně prozkoumáváme. Nikdy si nemůžete být jisti, jestli mu můžete věřit, nebo ne.“ Přeloženo - Wrathion má nejspíš opravdu zájem na záchraně Azerothu, takže v tom bychom žádné nepravosti hledat neměli; ale aby k tomuto cíli dospěl, je možná ochoten jít přes mrtvoly. A to klidně i přes ty naše. Celá jeho filozofie by se dala vystihnout větou "Účel světí prostředky." V tomto případě je účelem záchrana Azerothu před Plamennou legií. A s vizí takového účelu, co záleží na pár mrtvých lidech, když lze zachránit miliony živých tvorů? Nějak takhle Wrathion pravděpodobně přemýšlí. A já jsem přesvědčená o tom, že dříve či později budou tyto myšlenky převedeny v činy, až nebude zbytí. Já mu každopádně už předem fandím. Protože víte co? Má pravdu, ten chlapec. Za předpokladu, že se s tou hrozící invazí Plamenné legie nemýlí, a i teď už je poměrně jasné, že ne, tak „účel světí prostředky“ bude nejspíš motto, které Azerothu umožní přežít. Wrathion je jenom první, kdo pochopil, že bude třeba toto heslo prosadit za každou cenu. A jak jste na tom s Wrathionem vy? Máte ho rádi a těšíte se, co vyvede příště, nebo mu nemůžete přijít na jméno? A co si myslíte o jeho pobytu na Draenoru? Kam podle vás mohl zamířit z Taylorovy pevnosti a jaké pikle asi tento "smooth criminal" kuje?
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Bellatrix
Zuzana K.

Bellatrix je autorem 1149 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.

Diskuze

Ferion 11.09.2014 20:18

Bellatrix
Přijde mi popravdě trošku podezřelý, že Rudá letka (teda, konkrétně Rheastrasza) Wrathiona tak zuřivě chránila. Působilo to skoro až... osobně, ten rozhovor s Deathwingem, než ji zabil.
alexstrasza a krasus taky zuřivě bránili kde koho to jenom šlo, a když si drak něco vezme do hlavy ( v tomto případě záchrana celé letky), asi mu to přiroste k srdci

Bellatrix 11.09.2014 19:59

Ferion
přemýšlím, jak tě to vůbec mohlo napadnout....
Přijde mi popravdě trošku podezřelý, že Rudá letka (teda, konkrétně Rheastrasza) Wrathiona tak zuřivě chránila. Působilo to skoro až... osobně, ten rozhovor s Deathwingem, než ji zabil.
Šéfredaktor WoWfan.cz

Ferion 10.09.2014 19:12

Bellatrix
'key, nová teorie: Wrathion není Krasus, Krasus je Wrathionův otec!
přemýšlím, jak tě to vůbec mohlo napadnout....
Oisin
....
už to moc komplikuješ blizz plánuje datadisky dopředu ale podle mě jen tak základní lore (jak to začne, jak to skončí, kdo bude final a co bude potom), a medivh se sargerasem je něco malinko jínýho než deathwing a og, sargeras byl v medivhovi a deathwingovi našeptávali tak, že se scvoknul, on neměl v hlave další osobu, takže můžeme celkem spolihlivě říct, že deathwing je difinitivně mrtvej, a z čistě prakticky stránky by v tý hře neměl co dělat a AU neltharion, technicky by to měl být taky cvok ale kdo ví

Bellatrix 10.09.2014 19:08

Esperanta
Juuu, ty jsi taky Whovian? Jakto, že to nevim!?
Chraň bůh Nejsem, jenom jsem parafrázovala Oisina jeho vlastními slovy
Šéfredaktor WoWfan.cz

Esperanta 10.09.2014 18:08

Bellatrix
Jenže Wrathion existoval už v Cataclysmu, kdy ještě o nějakým WoD neměl Blizzard ani páru... Pochybuju, že by všechny ty timey wimey v proskakování časem měli vymyšlený už tehdy.
Juuu, ty jsi taky Whovian? Jakto, že to nevim!?

Oisin 10.09.2014 17:24

Bellatrix
Jenže Wrathion existoval už v Cataclysmu, kdy ještě o nějakým WoD neměl Blizzard ani páru... Pochybuju, že by všechny ty timey wimey v proskakování časem měli vymyšlený už tehdy.
Každý ví, že s ženou se nemá člověk hádat, protože ona vždy vyhraje. :-) Ale už když WoW vyšel, tak někdo od Blizardu řekl, že mají nápady na 5 datadisků. To samé teď nedávno ohledně plánu do budoucna. Vezmi si Garroshe. Je tam od TBC, slabě se projevil i ve WotLK, skrz Cata a Pandarii až do nástupu WoD. Jsem zvědavý co se ještě stane proto to wowko pořád hraju - vždy najdu něco co umí překvapit :-)

Bellatrix 10.09.2014 13:48

Oisin
...
Jenže Wrathion existoval už v Cataclysmu, kdy ještě o nějakým WoD neměl Blizzard ani páru... Pochybuju, že by všechny ty timey wimey v proskakování časem měli vymyšlený už tehdy.
Šéfredaktor WoWfan.cz

Oisin 10.09.2014 09:15

Já to spíš myslel takhle: Deadwing je zodpovědný za Duši démona což vedlo k dalším katastrofám. Medivh (a jeho malý Sargeras uvnitř) zase zodpovědný za příchod hordy na Azeroth. A ve W3 se vrátil, aby se to pokusil napravit. Když už teď Blizzard dělá takové timey wimey v proskakování časem, úplně klidně bych si vsadil že Wrathion je nějaká normální verze Nelthariona který prostě jen vše zapomenul nebo naopak Neltharion z alternativní reality protože pokud vím, ještě nikdo neřekl jaké tam jsou dějiny ...

Elessar 09.09.2014 22:48

Bellatrix
'key, nová teorie: Wrathion není Krasus, Krasus je Wrathionův otec!
Tak to by bylo hodne zajimave Krasuse mam rad takze si budu muset najit cas a zbavit se restu v podobe knih ktere jsem jeste necetl a to jsou vsechny vydane od Cata . Jinak Wrathiona mam rad. Vi co chce a jde si tvrde za svym.

Bellatrix 09.09.2014 21:42

'key, nová teorie: Wrathion není Krasus, Krasus je Wrathionův otec!

Šéfredaktor WoWfan.cz

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet