Activision Blizzard je vyšetřován pro daňové úniky

  activision blizzard    vyšetřování    daňové úniky   

Pamatujete, jak Activision Blizzard neměl peníze na nové developery, a tak musel propustit 800 zaměstnanců, aby někde ušetřil? Všichni tak nějak asi tušíme, že ty peníze ve skutečnosti byly – když mohl tehdejší nový chief financial officer společně se vstupem do funkce dostat příspěvek 15 milionů dolarů. Ale o tom teď řeč nebude. Řeč bude o tom, že Activision Blizzard v posledních pár letech převedl nějaké drobné do nechvalně proslulých daňových rájů, aby ušetřil na daních.

 

A jelikož se bavíme o jedné z nejvýdělečnějších společností světa, "nějaké drobné" v tomto kontextu znamená asi 5 miliard euro. To je necelých 130 miliard korun českých – částka pro běžného smrtelníka už těžko představitelná.

 

Na (zatím údajné) daňové úniky Activision Blizzardu přišla investigativní výzkumná organizace TaxWatch. Ta ve svém hlášení uvedla, že Activision Blizzard mezi lety 2013 a 2017 přesunul více než 5 miliard euro do svých poboček v "daňových rájích", na Bermudách a Barbadosu.

 

Activision Blizzard nyní čelí vyšetřování daňových úřadů na různých frontách – přes 1 miliardu euro po nich chtějí ve Francii a Švédsku a 8,5 milionu liber ve Velké Británii. Převedeno na naši měnu to dělá krásných 26 miliard korun. Pokud bude muset Activision Blizzard zaplatit to, co dluží na daních, plus pokuty, asi jim to trochu udělá díru do rozpočtu. (Kolik zaměstnanců asi budou muset propustit tentokrát...?)

 

Zároveň to není poprvé, co je Activision Blizzard vyšetřován pro daňové podvody. Před deseti lety musela společnost zaplatit americkým úřadům pokutu 345 milionů dolarů za to, že – stejně jako nyní – přesunovala finance přes řadu firem, aby ušetřila na daních.

 

Pokud by vás zajímalo, jak celý tento systém funguje, pak vězte, že Activision Blizzard zahrnuje velmi složitou strukturu s pobočkami v celé řadě daňových rájů, jako jsou Barbados, Bermudy, Malta nebo Nizozemsko. Společnosti Activision a Blizzard, které jsou situovány v Americe, prodávají práva na intelektuální vlastnictví (IP Licences na obrázku níže) dceřiné nizozemské společnosti ATVI CV, situované na Bermudách. Následně se celý systém posouvá ještě o úroveň níž, kde můžete vidět  dceřinou společnost ATVI CV, ATVI International SRL, která sídlí na Barbadosu. Dceřiné společnosti musí odvádět poplatky za licence (Royalties na obrázu níže), ale odvádí je společnostem se sídly v již zmíněných daňových rájích, které se vyznačují tím, že jsou zde zahraniční firmy velmi zvýhodněny, pokud jde o placení daní.

Zde se velmi nabízí kouzelná větička Dělají to všichni, tak co. Ale určitě vám, když jste byli malí, maminka říkala Kdyby všichni tvoji kamarádi skočili z mostu, skočíš taky? Argument Dělají to všichni bohužel neobstojí, pokud děláte jednu nekorektní činnost za druhou a zároveň propouštíte stovky zaměstnanců, protože "nejsou peníze". A nabízí se otázka, zda Activision Blizzard opravdu tolik potřebuje naše peníze, když si tak hezky ušetřili na daních...


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

cerberos 08.08.2019 15:20

No jo staré vedení odešlo do důchodu a mladí se musej ukázat jací jsou frajeři i když jde o danovej únik neva aspoň my si budem moc ukazovat v nových rychlých autacích s prominutím S vÍce zlatokopových kurev jacht atd atd a na nás at si platíme gamecardy pro jejich se ukazování jací jsou frajeři..UBOŽÁCI!!!!

lojza 07.08.2019 15:41

Vzhledem k tomu, ze dane jsou statem organizovane okradani lidi, tak plne podporuju jakekoliv snahy o to jich platit co nejmene, idealne zadne.
Takze za me dobry...

Gareth 07.08.2019 08:59

Ale prachy na vývoj nových her nejsou.

Hromovapest 06.08.2019 23:08

Zloději a podvodníci jsou všude. I na Azerothu :-)

Lockdaar 07.08.2019 08:38

A hlavně nejsou jediný herní studio, který něco takovýho dělá. Nedávno jsem četl, že jedno studio, který vytváří snad GTA (nevím teď ten název toho studia), tak taky mělo nějaký nemalý úniky na daních - a navíc oni ještě prý na vývoj brali i nějakou podporu nebo dotace.

Hromovapest 07.08.2019 12:38

@Lockdaar Však to se netýká jen herního průmyslu.Po celém světě se firmy snaží přesouvat do daňových rájů své peníze.

Bellatrix 07.08.2019 14:05

@Lockdaar Jojo, studio Rockstar. Oni že snad brali nějakou podporu pro začínající studia.
A ano, dělají to všichni, ale pro mě to není argument nad tím mávnout rukou a odignorovat to. Spíš mě to motivuje přestat dávat peníze velkým studiím a dávat je třeba radši (zatím nezkaženým) indie developerům.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Lockdaar 07.08.2019 14:32

@Bellatrix odignorovat to samozřejmě nemusíš, ale stejně se i tak nic nezmění - ono jak se říká "s jídlem roste i chuť" tak si myslím, že i ty menší studia by k tomu pak stejně taky přičichli...

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet