Blizzard žaluje free servery

/pic/uploaded/blizzardcomplaintcourt

Žaloba

Začátkem prosince loňského roku rozeslal Blizzard dopisy největším free (toto označení je zavádějící) a private serverům, ať vypnou své nelegální servery, jinak jim hrozí žaloba. Jednalo se o servery:
  • ChaosCrusade
  • Toxic-WoW
  • Ani-WoW
  • WoWFusion
  • WoWGasm
  • WoWScape
Většina z nich se zalekla a své servery vypnula. WoWScape si z toho dělal srandu a server provozoval dál. V té době se sice šuškalo, že server vypnuli, jelikož stránky byly neodstupné. Ukázalo se ovšem, že server byl terčem útoku. "Vychytralí" majitelé se rychle oklepali a pokračovali v činnosti dál. Jenže s Blizzardem si není radno zahrávat. Proto nedávno podal u kalifornského okresního soudu (California Central District Court) žalobu proti Scapegamingu. Blizzard zastupuje advokátní kancelář Sonnenschein Nath & Rosenthal, která pracovala i na "Bnetd" případu. Už dopředu je jasné, kdo vyhraje tento spor. Scapegaming nemá šanci, jelikož jejich počínání je nezákonné.

Co jsou free a private servery?

Jsou to servery, které běží na programu, jenž emuluje WoW server (tzv. EMUlátor), který ovšem není dokonalý a má řadu chyb. Nejznámější jsou:
  • MaNGOS
  • Ascent
  • TrinityCore
Provozují je obyčejní lidé většinou pro zábavu a z lásky ke hře. Najdou se ovšem i tací, co chtějí na lidech vydělávat a účtují si poplatky za různé služby, jako převod postavy, VIP účty apod. Na druhou stranu provoz taky něco stojí. Ovšem pak už se nejedná o free server, ale private. Free je od toho, že je zadarmo a takových serverů mnoho není. Pokud hrajete na private serveru, kde si sice zaplatíte různé vymoženosti, ale platíte zároveň za bugy, měli byste se zamyslet, jestli není lepší jít na free server. Free servery mohou být dobrá reklama pro Blizzard, jelikož dost lidé odchází pak na jejich servery, kde si užijí kvalitnější hru.

Proč Blizzard žaluje Scapegaming?

Blizzardu se hlavně nelíbí to, že vydělávají obrovské peníze na jejich hře. Dokázali vydělat za 5 měsíců i 200 000 $, což není zrovna málo. Když si k tomu připočtete dobu provozu serveru, tak z toho nevychází vůbec malá částka. Na Scapegamingu se dalo sice hrát zadarmo, ale kolem Vás běhalo dost lidí v dobrých věcech, které si zaplatili. A na podobných menších transakcích vydělávali nejvíce. Kdyby se drželi při zemi, tak by si jich Blizzard možná ani nevšiml. Jenže co je moc, to je moc. Provozovatelům je údajně v průměru kolem 18ti let. Hochům to asi moc nemyslelo a hnala je vidina zisku a velkých peněz. Teď za to musí platit.

Chystá se Blizzard i na české free servery?

O tom, že by Blizzard chystal žalobu na české free a private servery, není nikde ani zmínka. Přece jen jsme malá země a v zahraničí jsou určitě větší servery, než u nás. Scapegaming měl a svých serverech přes 15 000 online hráčů. U nás to je maximálně tak 2000 na jednom serveru a provozovatelé nevydělávají takové velké peníze na úkor hráčů, jako již zmíněný Scapegaming. Takže si myslím, že se není čeho bát. Free a private servery dělají ofiku reklamu, nejsou dokonalé a je tam řada chyb, a když se to nepřežene a nezačnou vydělávat horentní sumy, mohou být klidní.

Závěrem

Rozhodně Vám nechceme doporučovat hraní na nelegálních free a private serverech. Raději si zaplaťte a hrajte na těch oficiálních a nemusíte se bát toho, že dojde k smazání vaší postavy či zrušení serveru. Pokud najdete v článku nepřesnosti nebo máte nějaké doplňující infromace, tak se nebojte na to slušně upozornit v komentářích.

Naposledy upravil/a Snake Plisken 12.04.2012 v 12:43:36.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Javorovej 01.04.2010 16:59

Palma: jo, máš hrát na ofi

Matthew.J 01.04.2010 08:43

hej ten Blizzard zkopu ! WoWFusion byl dobry server a zrusily ho ! kurvy jedny !

Djgaina 19.03.2010 21:10

hej jako na WoWscape me nejvic stavlo ze mely ti gm veci ale i tak to byl moc super server a myslim si ze to je jedno ze si tim vydelalavali pac sem se ptal na okolonich serverech a rikalo se tam ze ti hraci si samy prisly za gm ve skutecnosti a chtely veci za penize GMka to nechteli zavadet ale rekli si ze vyjimku udelaji no ale ten vul sprominutim to vsem rekl tak GMka to rozely ale moc se jim to nelibilo a neni pravda ze si z toho delali srandu z toho upozorneni!!!!oni to vzaly vazne dokonce tam probehl vipe (smazani postav) kvuli tomu ale oni jim pak zacali hazet penize do schranky a ruzne aby jim daly ty veci a co pak daly treba 500dolaru no a oni nevedeli jak to vratit tak mu to daly aby nebili nake nesrovnalosti a pak se to rozjelo...a byly diskuze ze to bylo kvuli oficialnim serverum pac WoWscape jim delalo velkou konkurenci!!!ja tam hral 3roky a nemel sem ty veci od gm ale dalo se je rozbit!!!Byl to nejlepsi free server a oni ho zrusili a tky byla diskuze o petici vraceni WoWscpae spet do hry no ale patice se nikam neodeslala!!takze tyto keci ze si deali srandu a takove ze si tim vydelalvali neni pravda oni to nechteli ty penize!!!

Ellendway 17.03.2010 19:51

Uff... este ze mezi temi servery neni WoWbeez

Mordecay 11.03.2010 21:45

když hraju trial verzi a mam tam třeba 19 lvl pak nemusim si na oficialnim vytvořit novy učet a mužu hrat za ten co sem hral na trialnim nebo musim si vytvořit novy učet

Snake Plisken 09.03.2010 11:52

dasdas: Logicky, hraješ na oficiálním serveru s trial (zkušebním) účtem. Tohle rozhodně není nelegální a nevím, kde si k tomu dospěl.mucker: Výmluvy, výmluvy a jen výmluvy. Já si taky nemůžu dovolit auto a neukradnu jej.

Havekar 09.03.2010 09:31

Nejsi trošku mamlas, muckere?To by muselo začít hrát 7x tolik lidí, což asi těžko...navíc blizzardu nevadí, když je založeno free a hraje se tam, blizzardu vadí, když to free na tom vydělává věcmi, které na ofi nejsou...(přidělování itemů a podobně...)

Wittmann 09.03.2010 09:12

tak kdzy lidi nemuzou platit a chteji si zahrat tak co maji delat... treba kdyby to zlevnili na stovku mesicne ono by pak prislo mozna vic hracu a porad by vydelavali stejne

Wittmann 09.03.2010 09:05

takže když hraju na te trial verzi na 10 dni to je taky nelegalni?

Snake Plisken 08.03.2010 20:34

Lagy sou obcas ale zase zadny bugy a hooodne hracu.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet