Bude WoW v budoucnu klasifikováno jako hazard?

http://wowfan.cz//pic/news/Legion_news3
Pokud jste po přečtení titulku svraštili nechápavě obočí, pak vězte, že s tímto názorem dnes přišel Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro hazard, v rozhovoru pro idnes.cz. Od 1. ledna 2017 vejde v platnost nový zákon o hazardu a jak se zdá, politici se v návaznosti na něj budou hazard snažit vykořenit odevšad. I odtud, kde si ho jenom představují.

Dovednosti vs. štěstí

Když se řekne "hazard", většina z vás si nejspíš představí herní automaty. U těch totiž o vaší odměně rozhoduje štěstí. Naopak hry, které jsou založené výhradně na hráčově dovednosti, se nařčení z toho, že jde o hazard, nemusí obávat. Klíčem je však slovo "výhradně". Některé hry (a ruku na srdce, takových je většina) totiž mohou zahrnovat prvky dovednosti i náhody. A takové hry jsou podle Závodského "sporné". "Například hraji virtuální počítačovou hru, ve které vystupují bojovníci. Jde o hry jako World of Warcraft nebo Starwars The Old Republic. Dá se to hrát zadarmo, nicméně existuje možnost si připlatit za lepší vybavení - meč, koně, zbroj nebo kouzelné předměty a podobně. Podobné hry jsou postavené na spolupráci mezi hráči. V určitém momentě mohou tyto předměty nebo společně nalezený poklad vložit do hazardního, ruletového zařízení a jeden z nich vyhrává všechno. Pak už jde o jasný hazard, je tam vklad, výhra a náhoda. Původní hru mohou hrát lidé mladší 18 let, ale tady se zapojují do zjevného hazardu."

Hry budeme posuzovat individuálně. A jestli je budeme hrát? Ne, k čemu to?

Podle vyjádření náměstka se budou hry posuzovat individuálně. A jakmile bude nějaká hra splňovat kritéria hazardu, budou její tvůrci muset žádat o povolení, aby mohla být distribuována. A už teď je jasné, že tito lidé, kteří budou rozhodovat, se budou na každou hru dívat už předem skrz prsty. Dokládají to i slova Závodského: "Návyk na hraní her v kombinaci s postupným vkládáním finančních prostředků – to je velmi nebezpečná věc." A pro udělení nálepky hazard jim stačí zkrátka jen naplnění příslušných kritérií, kterými jsou vklad, možnost výhry a náhoda. "To, že je to maskováno ještě nějakým dalším prvkem, ať vědomostním nebo jiným, je okrajové. Koneckonců Nejvyšší správní soud už obdobnou věc rozhodl v případě karetních her. Podle něj pokud je ve hře intelektuální nebo vědomostní prvek zastoupen jen z části, zatímco prvek náhody či jiné neznámé okolnosti je zastoupen značnou měrou, je to znak loterie," vysvětluje Závodský. A jak že to bude milé ministerstvo zkoumat? Pokud si zrovna představujete úředníky v kvádrech, jak v pracovní době skládají raidy, aby zjistili, jestli není třeba právě WoWko jenom šikovně zamaskovaný hazardní nástroj, pak vás musím zklamat. "Počítačové hry u nás na ministerstvu nikdo nehraje, dopouštěl by se hraní ilegálního hazardu, ale podrobně to monitorujeme. Jsme schopni se dostat k podrobnostem, aniž bychom to hráli." Nu... co k tomu dodat. Co byste dodali vy? Sdělte nám své názory do komentářů!
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Praotectrekkie 05.11.2016 15:39

S dcerou jsme se shodli, že na Argusu budeme v raidu bojovat s čskými úředníky a náměstek bude hlavní boss.

Aisling 05.11.2016 12:56

Reakce náměstka Závodského na publikovaný rozhovorNáměstek ministra financí Závodský po publikaci rozhovoru zaslal do redakce reakci, podle které uváděl hru World of Warcraft pouze jako příklad. Neznamená to tedy podle něj, že se regulace bude týkat přímo této hry.Ondřej Závodský doslova napsal:Veden dobrým úmyslem jí (redaktorce a autorce rozhovoru - pozn. red) vše vysvětlit, zmínil jsem jako nejznámější ze všech MMORPG World of Warcraft, abych přiblížil, o čem je řeč, aniž bych tím chtěl říci, že zrovna WoW se má týkat nějaká regulace. O „tažení proti Warcraftu“, jak hlásá titulek, nepadlo slova. Co se o možném vztahu online her vůči hazardu nepodařilo objasnit prostřednictvím rozhovoru, bych proto rád objasnil touto cestou.Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/rozhovor-s-namestkem-zavodskym-o-hazardnich-videohrach-p2j-/ekonomika.aspx?c=A161103_121808_ekonomika_rny

Akutapi 05.11.2016 10:24

Tak prvky loterie tam jsou, jenže loterie není hazard. Navíc mu nejde o to chránit nezletilé před hazardem, ale o způsob jak wowko zdanit. Nejhorší je že pan úředník podle zákona může wowko zablokovat aniž by potřeboval souhlas od nadřízeného nebo soudu.

godlike 04.11.2016 21:29

WoW a hazard?Kde tam je proboha hazard

tkrejc 04.11.2016 21:28

Na to se dá jedině říct: Dej blbci papír a vymyslí lejstro.

Metiu 04.11.2016 21:13

TO aby microsoft vymazal solitaire zo svojich windowsov - ved su to predsa karty :-D

matyx 04.11.2016 20:25

To mě p*ser. Tyhle výroky prosím poslat do zahraničních médií, ať se lidi z celého světa zasmějí, co za mentály se u nás můžou dostat na ministerstvo. K tomuhle fakt nemám slov.

Montes 04.11.2016 20:17

Ta vláda mě už sere.. Nejdříve se naváží do Pokeru, že to je hazard přitom to je o dovednostech.. Teď online hry.. a za rok bude jízda autobusem jako hazard.. Fakt tvl.. Debil ve vládě, který o tom ví kokot bude posuzovat

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet