Herní organizace žádá vyhazov CEO Activision Blizzardu

  activision    game workers unite    kotick   

Videoherní organizace Game Workers Unite, která se snaží vyhledávat, poukazovat na a napravovat nekalé praktiky ve videoherním průmyslu, zaměřila svou pozornost na kauzu propuštění 800 zaměstnanců Activision Blizzardu. A nyní požaduje, aby CEO Activisionu Roberta Koticka potkal za jeho podíl na rozhodnutí společnosti stejný osud. Propouštění zhruba 8 % pracovní síly Activision Blizzardu se konalo bezprostředně po oznámení investorům, že společnost má za sebou z hlediska tržeb rekordní rok.

 

Kotick navzdory tomuto faktu vysvětlil rozhodnutí propustit zaměstnance tím, že jeho společnost za poslední rok "nerostla v míře, která by reflektovala příležitosti, které naše odvětví nabízí". Game Workers Unite jsou však toho názoru, že vedení Activisionu chce ušetřit proto, aby si mohlo namastit vlastní kapsy. "Obrácení životů 800 zaměstnanců naruby, zatímco vy a vaši kamarádíčci ve vedení shrabujete miliony na bonusech, není vedení. Je to zlodějina," stojí v rozhořčeném příspěvku organizace na Twitteru. "My, zaměstnanci Activisionu i jejich přátelé, my všichni už toho máme dost. Připojte se k nám a společně řekněme, že je načase dát padáka Bobbymu Kotickovi." Organizace své poselství šíří pod hashtagem #FireBobbyKotick.

Game Workers Unite následně projevila názor, že oněch 800 pracovníků, kteří vypomáhali s komunitním managementem, marketingem, řízením eSportu a právními záležitostmi, je pro Activision Blizzard cennější než ředitel. A pokud má být tudíž někdo vyhozen, aby organizace někde ušetřila, má to být právě Robert Kotick.

 

Oněmi "miliony na bonusech" pravděpodobně odkazují například na jednorázový příspěvek 15 milionů dolarů, které dostal nový chief financial officer Activisionu Dennis Durkin společně s nástupem do funkce (více zde). Nebo zkrátka na fakt, který rovněž sdíleli na svém Twitteru, že Robert Kotick pobírá roční plat 30 milionů dolarů, což z něj dělá jednoho z nejlépe placených CEO na světě.

 

Pokud vám však připadá, že Game Workers Unite nemá na své straně nic jiného než dramatický hashtag, pak máte pravdu. Organizace nemá v současné chvíli žádné formální prostředky, jak si prosadit svou, neboť nejde o oficiální odbory. Jejich aktuálním cílem je pravděpodobně to, aby celá kauza nevymizela z povědomí lidí a aby vytvořili určitý tlak veřejnosti na Activision.

Významným krokem na jejich cestě k oficiálnímu statusu je jejich nedávné spojení s IWGB (Independent Workers Union of Great Britain – Nezávislé odbory Velké Británie).

 

https://twitter.com/GameWorkers/status/1095783237442392064 https://twitter.com/Gam https://twitter.com/GameWorkers/status/1095783237442392064 eWorkers/status/109578323744239206

Game Workers Unite

Game Workers Unite je organizace, která se (dle svých slov) "snaží propojovat odborové aktivisty i vykořišťované pracovníky napříč disciplínami i zeměmi původu ve jménu vybudování videoherního průmyslu zaštítěného odbory".

 

 

Jaký máte na počínání Game Workers Unite názor? Připadá vám, že jenom kalí vodu, nebo myslíte, že by z dlouhodobého hlediska opravdu něčeho mohli dosáhnout?

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

nebulon 24.02.2019 06:37

Tohle je zcela bezna situace napric svetem. Navic KOttick je znamy zmrd uz opravdu dlouho. Tohle nikoho nemuze prekvapit...

Lockdaar 24.02.2019 10:40

Ironií je, že někteří jedinci tenkrát taky hodně nadávali na Morhaimea, že mu jde jen o peníze a svojí hamižností potápí Blizzard ale teď by dali nevím co kdyby se vrátil. O peníze mu sice samozřejmě šlo, ale dokázal za to aspoň nějak držet kvalitu blizzardich her a hlavně mu na tom při nejmenším skutečně záleželo, jak kvalitní ty tituly budou a co si o nich budou hráči myslet. Ale lidi mají dneska asi krátkodobou paměť... Nicméně Kottick je zlo, jelikož vidí jen peněženky lidí a nic jinýho, na kvalitě her mu nezáleží, záleží mu jen na tom, kolik z toho dokáže vytřískat.

lojza 24.02.2019 21:19

@Lockdaar
Tohle je bohuzel zcela normalni v okamziku, kdyz se jakakoliv firma presume z modu "firma ma majitele, kterym na ni zalezi, protoze ji napriklad zalozili" do modu "firma byla prodana akcionarum. Akcionari chtej zisk a NIC jineho je nezajima. Az firma prestane vydelavat, rozeberou ji na soucastky, rozprodaji a pujdou vydelavat nekam jinam"
Sam delam pro firmu (v uplne jinem oboru), kdy jsem nastupoval do firmy "majitel, 2 reditele a 10 lidi se snazi delat zazraky, funguje to a zakaznici jsou nadseni" a nyni jsme ve fazi "akcionari zadaji, aby se redukovalo tech 400 lidi, co mame a aby z nasich 100 produktu zbylo tak 4-5 a zbytek se zrusilo, protoze to vetsina z produktu vydelava zbytecne malo penez".
Je to k nasrani, ale nic se s tim neudela.

Ellendway 23.02.2019 12:28

To jsou zase takové ty klasické výkřiky do tmy. Ročně Blizzard vyhodí X stovek lidí, kteří „odejdou na dohodu“. Vezmou 6 - 12 měsíční platy a jdou. Cork je nádherným příkladem.

Martins911 23.02.2019 19:31

Nejlepší na tom je že lidi řeší kolik berou vrcholní manažeři ať už u jakékoliv firmy a pak tu jsou např. fotbalisti kteří berou ještě klidně víc s nulovým přínosem pro společnost ale lidi to nezajímá

Lockdaar 22.02.2019 09:55

Upřímně se tomu ani moc nedivím... to je holt tak, když si někdo udělal byznys na prodávání zajíců v pytli, zbohatnul na tom víc než je zdrávo a stále zajíce v pytli prodává - čímž mám teď na mysli hry od Activisionu.

Martins911 21.02.2019 20:52

Nějak se to začíná stupňovat

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet