Konzole vs. Počítač: Koho volíte vy? SOUTĚŽ

Článek je placenou reklamou.

Věčný boj dvou skupin vyznavačů odlišných platforem, často omílané téma v diskusních fórech a velmi aktuální polemika při vydání nejočekávanějších PC her poslední doby, GTA V a Zaklínače 3. Co nám přináší za (ne)výhody, kde jsou jejich přednosti, co má lepší budoucnost a jaká je vaše volba? Zúčastněte se průzkumu a vyhrajte! Rozdáváme ceny za více než 25 000 Kč.

Svět počítačových hráčů nemá hranice. Ve světě sice existují profesionální hráči, ale valná většina z nás Čechů a Slováků se spíše řadí mezi občasné hráče, příp. do skupiny lidí, kteří si WoTko, LoLko nebo CSko zahrají jen tak pro zábavu na public serveru. Problematika popularity zařízení začíná právě zde, ač existují větší turnaje na konzolích, např. Mortal Kombat X Cup, ty opravdu nejslavnější, největší turnaje s největší cenovou dotací se konají na počítačích. Proč? Velké turnaje si žádají nejhranější tituly, taková populární hra pak znamená vynikající grafiku a hratelnost, aby obsáhla nejširší publikum.

Hratelnost je na obou platformách většinou srovnatelná, nicméně po grafické stránce konzolím zkrátka ujíždí vlak. Testovali jsme nového Zaklínače 3 na konzolích XBOX One, PS4 a počítači. Konzole nové generace se velmi snažily přinést vysoký grafický výkon, co naplat, když přišly na trh - byly vzhledem k použití 3 roky starých procesorů zastaralé v porovnání s 14nm výrobním procesem u nových procesorů. Nastavením nejlepších detailů na PS4 či XBOX One v Zaklínači 3 jsme nedosáhli téměř ani nastavení nízkých hodnot na počítačích. Nové hry podporují 4K rozlišení, kterého si ale užijete jen na PC. Co do výkonu bychom za vítěze pomyslného prvního kola mohli označit počítač, kterému nahrává také fakt možného upgradu v budoucnu. Svůj letitý procesor v počítači můžete snadno vyměnit za některý z aktuální generace Intel Core, které mají mnohem vyšší výkon při nesrovnatelně nižší spotřebě. Představa, že se vrtáte v neměnném prostředí konzole a snažíte se zapojit lepší grafiku, je zábavná. O případné změně operačního systému pak nemůže být ani řeč.

Podívejte se na porovnání v ilustračním videu portálu GameSpot:
 

Na druhou stranu nenáročný uživatel namítne: „Konzoli si zapojím a hraju, nemusím nic dalšího řešit, nemám problémy s nastavením apod.“ S tím nelze než souhlasit, na úkor výše zmíněných a podstatných vlastností má pravdu. Na druhou stranu dnes již není problém, pokud do hloubky nerozumím hardwaru, koupit si složený počítač ihned připravený k použití – renomované e-shopy nabízejí celou řadu PC sestav prověřených samotnými hráči. Pak nezbývá nic než zapojit monitor, naťukat produktový klíč k operačnímu systému, nainstalovat hru a hrát. Ono problematické nastavení dnes řeší např. NVIDIA se svým softwarem GeForce Experience dodávaným zdarma ke každé své grafice. Jedním kliknutím optimalizujete nastavení vaší hry a víte, že ze svého stroje vymáčknete maximum. Druhé kolo duelu s názvem „Pohodlnost“ bychom označili za nerozhodné.

Rozhodujícím faktorem tak bezesporu zůstává subjektivní názor a třeba i bezmezná loajalita k té či jiné platformě. Spokojeného uživatele Intel procesoru nepřesvědčíte k zakoupení konkurenčního produktu a naopak. Fakta však mluví jasně, vzhledem ke vzrůstající popularitě počítačů a počítačových her obecně a k nezastavitelnému rychlému vývoji v IT s ohledem na upgrade vnitřností vašeho stroje vidíme budoucnost na straně počítačů. Volíte také tak?

 



Naposledy upravil/a Bellatrix 02.06.2015 v 21:58:58.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Rreezznniikk 02.06.2015 19:40

Nechápu proč lidi porovnávají hry podle grafiky, to je to poslední co řeším. Asi před měsícem jsem po dlouhé dobe hrál MGS1 na PS1 a byl to lepší zážitek než všechny nové hry co jsem za poslední rok a půl zkusil na čemkoliv. Ale zpět k tématu, každý kdo to s hraním dnes myslí opravdu vážně má jak PC tak PlayStation. Ani jedno není lepší je to stejné, jediné v čem konzele ještě navíc viniká před PC je hratelnost, myslím to z pohledu ovladatelnosti hry, ale to je známá věc už celé věky, když jsem v sérii THPS bez problému dával komba za miliardy a na PC s těží 50 mega, tak není co řešit, navíc konzole se může hrát mnohem příjemněji na gauči s přitelkyní kolem krku a nemluvě o skvělém multiplayeru s kamarády prolínající se brutální kalbou :-)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet