Michael A. Stackpole - Beseda s autorem knihy Vol'Jin

http://media.wowfan.cz/uploaded/stackpole
Pokud jste nepřijeli na letošní Festival Fantazie, promeškali jste vzácného a pro Warcraft nyní nově zásadního hosta - Michaela A. Stackpola. Není nikým jiným než autorem nejnovější knihy Vol'jin - Shadows of the Horde, která vyšla před pár dny v Americe a už teď se očekává, že se velice dobře umístí na žebříčku knih od New York Times.

Nepíši jenom Star Wars

Kniha samotná popisuje nejnovější příběh náčelníka kmene Darkspear, na nějž byla spáchána úkladná vražda Garroshovými poddanými. Nezlomný trol ale přežil a ukryl se a kniha z velké části popisuje, co se právě s ním a dalšími hrdiny stalo. Více informací o knize najdete v naší speciální sekci Vol'jin - Shadows of the Horde. Bohužel musím podotknout, že pan Stackpole nebyl na Festival pozván kvůli jeho nejnovějšímu titulu, krom několika svých sci-fi a fantasy knížek totiž napsal hned několik kusů literatury ke slavné sáze Star Wars, jejichž fanouškovské řady jsou na Festivalu přeci jen poněkud širší. My jsme se za WoWfan.cz účastnili besedy s ním nazvané "Nepíši jen Star Wars", i když obsah debat názvu opravdu neodpovídal. Fanoušci Star Wars byli ve značné přesile. I tak jsme se ale pokusili získat nějaké zajímavé informace, které vám přináším v tomto textu.

Jak se vyplatí mít kamarády

Jak jistě víte, Warcraft série mají v poslední době celkem ustálené složení autorů, takže je možná trochu překvapení, proč byl angažován i Michael A. Stackpole. Podle autora byl kontaktován, protože Blizzard se rozhodl hledat nové autory pro své příběhové novely. Měl i trochu štěstí, protože se znal s člověkem z firmy Cryptozoic, která se mimo jiné stará o Warcraft TCG a přes něj se dostal až k lidem z Blizzardu, jenž mají blízko k Lore a kterým se líbili jeho předchozí knihy. Netrvalo dlouho a byla ruka v rukávě. Sám Stackpole byl až překvapen, jak vytváření příběhu v Blizzardu funguje. "Někteří lidé v Blizzardu mají akademický titul z historie Warcraftu!", říká užasle Stackpole. Hned po podepsání smlouvy i on musel projít šestihodinovým intenzivním kurzem "Úvod do historie Warcraftu" a byl tím světem naprosto fascinován.

Nejen Blizzard vymýšlí postavy

I samotný tvůrčí proces se trochu lišil od toho, na co byl zvyklý například u Star Wars. Ještě před psaním musel natřikrát postupně zpřesňovat osnovu novely a stejně tak novela procházela trojnásobnou kontrolou. I tak měl ale autor prý docela volnou ruku. Při podepisování smlouvy dostal zadání asi na stránce a půl, kde byl nastíněn děj žádaného výtvoru. Stackpole souhlasil, ale sám navrhl, že je kniha příliš zaměřená na stranu Hordy a že by ji rád vyvážil - že by rád přidal alianční postavu. Blizzard s tím neměl problém a tak se díky tomu můžeme v knize setkat s postavou Tyrathana Khorta. Jelikož jde čistě o postavu stvořenou jím, připadla mu i povinnost vymyslet pro ní jméno. Stackpole je prý zvyklý vytvořit jméno ještě než začne psát příběh, ale snaží se, aby jméno vystihovalo charakter postavy a tudíž se občas změní i během psaní příběhu, aby k postavě dokonale sedělo. Zda je to případ i Tyrathana, to jsme se bohužel nedozvěděli.

"Celý únor jsem propařil"

Už jsem sice psal, že ještě před začátkem psaní proběhlo v kancelářích Blizzardu intenzivní školení, ale přeci jen i to je nejspíš málo. Proto musel Stackpole čerpat i z dalších zdrojů, aby neudělal v příběhu nějakou botu. Samozřejmostí jsou starší knížky (prý má v kanceláři ze všech možných knih komín větší než dva metry), ale také hraní samotné hry. "Celý únor jsem propařil!", řekl Stackpole a dodal, že hraje i občas teď, ale že se vůbec nezapojuje do multiplayerové části hry, protože kdyby se zapojil do sociálního aspektu hry, tak "by už nikdy neměl čas na psaní". Otázkou také zůstává, zda bude spolupráce mezi Blizzardem a Michaelem A. Stackpolem pokračovat. Podle slov autora se už teď 4 dny po vydání očekává, že kniha zaboduje v žebříčku New York Times (jako už několik Warcraft knih před tím) a že bude tedy mít úspěch. Navíc má za dva týdny schůzku se zaměstnanci Blizzardu v LA na Comic-Conu, takže v podstatě očekává, že mu bude nabídnuta další spolupráce. No - nechme se překvapit.

A přece jen Star Wars...

Krom těchto informací jsme se dozvěděli i mnoho dalších věcí týkajících se více či méně Star Wars univerza, ale celkově byli necelé dvě hodiny strávené na besedě velice příjemné a odcházeli jsme s pocitem, že pan Stackpole je velice zajímavý a příjemný člověk. Teď už si jen přečíst knihu, aby se potvrdili i jeho spisovatelské kvality...
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Mordecay 06.07.2013 22:36

S Tyrathanom som vôbec netušil, že to tak je. A musím povedať, že je to takto lepšie. Zo spoilerov, ktoré som našiel, môžem len knihu chváliť. Aj keď je hlavná postava z Hordy a bolo naznačené, že by sa kniha zaoberala Hordou, vôbec to tak nie je. Dostávame sa do hĺbky Vol'jinovho myslenia a do jeho vízií. Zisťujeme rôzne detaily či už o pandarenoch žijúcich v dedine alebo o monkoch a ich praktikách; o Loa; Zandalari... proste je toho dosť a je to, podľa spoilerov, ktoré som našiel, napísané super. Samozrejme, že kniha bude mať úspech

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet