Příručka pro správného DK - část první, tankování

Death Knight - část první

Tahle příručka pro DK by měla obsahovat spoustu detailních informací o tomhle prestižním povolání. Naleznete zde návody na co, jak a kdy. Doufám, že se mi podaří držet jí up-to-date co nejdéle a co nejlépe. Považujte tuhle příručku za pokročilejší návod, pokusím se vysvětlit většinu pojmů ale moc se s nimi zaobírat nebudu.Ocením jakoukoliv jazykovou korekturu a pokud budete mít nějaké dotazy, připomínky, budete chtít něco vysvětlit nebo poděkovat ozvěte se na icq 444531027, budu rád.

Death Knight a TANKOVÁNÍ:

Úvod do tankování s DK
Frost Presence:Presence, kterou budete používat při tankování, výjimky neexistují. Icebound Fortitude: Skvělá abilita na redukování příchozího dmg. Redukce dmg je odvzená od defense skillu, jeden z důvodů proč má ještě cenu stackovat defence za def cappem 540. Anti-Magic Sgell: Skvělá abilitka na redukování dmg ze spellů. Dark Command: Taunt pro DK. Nic víc není třeba vědět. Deat and Decay: Přes relativní runovou náročnost, vaše nejlepší AoE na udržení threatu. Nutnost pro pullování skupin. Strangulate: Silence na pár sekund = přinutí castera přijít do melee range. Mind Freeze: To samé, až na to, že MF je pouze interupt. Pestilence: Roznese vaše disease na moby okolo, perfektní v kombinaci s Blood Boil. Blood Boil: Pomocí Pestilence roznesete disease všude okolo a pak spustíte tohle AoE peklo. Rune Strike: Stane se aktivní kdykoliv uhnete (dodge) nebo vykrejete (parry) útok. Tohle bude vaše nejpoužívanější melee abilita, protože uhýbat a krýt útoky budete opravdu často. Navíc Rune strike způsobí opravdu hromadu threatu na vašem cíli, což si oblíbíte. Horn of Winter: Skvělý self-buff. Víc Str = větší šance na parry, větší damage, víc Agi = větší šance na Crit a přitá nějaký ten kousek Armor. Death Grip: Tahle abilita, v podstatě definující DK, je opravdu často mylně považána za Taunt. Tohle není opravdový taunt. Když DG použijete na moba, nevytvoříte na něm nebo jeho kamarádech okolo, žádný skutečný threat. Na to pozor, protože ne všechna DPS jsou ochotna počkat na to, až si vybudujete nějaký skutečný threat.

STATY

Priorita staů u DK tanka:

Defence:

540 cap, pokud se chcete stát uncrittable (nezasažitelní critical strikem). U defence ratingu palí následující rovnice: 5 defence rating = 1 defence skill ( Pokud chceme být přesní je to 4,9). Můžete pokračovat nad tohle číslo (zvláště po 3.2) ale ve chvíli, kdy ho dosáhnete je daleko lepší stackovat staminu. Ale proti gustu žádný saponát.

Stamina:

Čím víc HP (hit pointů = zdraví) máte, tím líp. Čím více HP tím štastnější healer.

Hit Rating:

Chcete být schopni zasáhnout protivníka jak melee(zblízka) tak spellem(kouzlem). 8% je melee cap.

Dodge:

Dodge je avoidance(schopnost tanka vyhnout se zranění) stat. Univerzálně nejlepší stat pro všechny tanky (žádný cooldown, schopnost uhnout kompletně celému dmg).

Expertise:

6,5% je to co potřebujete, chcete-li se vyhnout záplavě bílých nápisů „Parry“ na vaší obrazovce. Pro bossy je potřebná expertise daleko přesahující 15%. Ale to už je lehká utopie, protože tak vysokého čísla je možné dosáhnout pouze na úkor ostatních statů a to nechceme.

Parry:

Parry přidává další avoidance. Skvělá věc na parry je to, že resetuje váš swing timer (cooldown mezi vašimi útoky). Ale bohužel trpí dimishing returns ( čím víckrát v řadě útok moba Parrnete, tím menší je šance, že to zopakujete při dalším útoku), což taková dodge netrpí, proto je výše na žebříčku priorit.

Strenght:

Nejenom, že str zvyšuje AP, Dkčkům také lehce zvyšuje parry. Na str není třeba gemovat, protože samotný gear jí s sebou přinese dostatek.

AtP:

Víc AtP, víc TPS(threath per second). Není důležitá, protože (na rozdíl od Str) nemáme talent který by ji procentuálně zvyšoval.Tudíž Str>AtP.

TALENTY

DK povolání má tři talentové stromy, jako každé jiné povolání. Jsou to: Blood, Frost, Unholy. Patřičně se ropzepíši ke každému z nich.
Tankovací buildy a k nim potřebné glyphy.:
Existuje pravidlo k sestavování buildů zvané (5/5/5) ////\\\\ (5/8/5), jež zdůrazňuje talenty, které jsou pro tankování NUTNOST. Blade Barrier snižující přijatý dmg, Improved Icy Touch pro vybudování a udržení dostatečného threatu + snížená attack speed cíle slouží jako docela dobrá mitigation (= redukování příchozího dmg) a Anticipation pro zvýšení celkového dodge ratingu. Pro každý tankovací build je potřeba tenhle glyph. Už samotný Rune Strike je při tankování nutnost a s tímhle glyphem ještě zvýšíte šanci, že mob, který do vás buší nebude za chvilku bušit do nejbližšího cloth DPS. Základní minor glyphy pro každý talent tree by měly být následující: Blood Tap( = Horn of Winter) , Pestilence, Raise Dead.

Tankování s Blood spec:

53/8/10
http://www.wowhead.com/?talent#jcEGVh0IcbobssxhxZ0gh:Gdi0mV
Klasický cutter-cookie build, jestli se vám víc hodí ++spel deflection(popřípadě vlastní velký insta heal) , můžete ho vzít na úkor Improved Icy Touch, který není v tomhle případě až tak podstatný. V patchi, který je právě teď aktivní na retailu, je tento build ten nejlepší pro snadné udržení aggra jednoho cíle stejně tak, jako díky vysoké životnosti tanka. Samozřejmostí je používání obouruční zbraně s nízkou rychlostí.

Tankování s Frost spec(obouruční zbraň):

14/51/6
http://www.wowhead.com/?talent#j0ErZhxx0AbIof0buzAo0t:adw0mV
Další cutter-cookie, tentokrát hlavně zaměřený do prostředního Frost oddělení. Ještě můžete vzít dva talenty z Chill of the Grave, v podstatě kamkoliv chcete (kupříkladu do Icy reach). Pokud jste si sami sebou a svojí rotací jisti, můžete vzít ½ Epidemic a 3/3 Scent of Blood.

Tankování s Frost spec (2x jednoruční zbraň):

11/54/6
http://www.wowhead.com/?talent#j0EoZhxe0A0I0f0fuzAo0t:adw0mV
Základní Frost 2x jednoruční build. Ještě můžete vzít dva body z Merciless Combat do Scent of Blood nebo Chill of the Grave (v případě, že jste neuvěřitelně hladoví po Runic Power). Opět, pokud jste si sami sebou a svojí rotací jisti, můžete nechat ležet ladem Epidemic a vzít 2/3 Scent of Blood, budete sice mít o 5 sekund kratší disease, ale zase bude vaše touha po RP ukojena.
10/55/6
http://www.wowhead.com/?talent#j0EZhxexG0Izc0fuzAo0t:adw0mV
Víceméně stejná spec jako ta výše, jenom má přidané Icy Talons. Opět, pokud jste si sami sebou a svojí rotací jisti, můžete nechat ležet ladem Epidemic a vzít 3/5 Killing Machine, jak je libo a jak chutná, záleží čistě na vás. U téhle specky ještě můžete použít další glyphy: Dar Command, Icy Touch( nahrazuje Rune Strike). Tolik k Frost. Podle mého je Frost nejvyváženější ze, díky dobře vyváženému aggru jak AoE ta na jedinný cíl. Frost je flexibilní, a v tuhle dobu nejlepší na end-game raidování. Výše uvedené buildy servírujeme s rychlejšími DPS jednoručními zbraněmi.

Tankování s Unholy:

12/8/51
http://www.wowhead.com/?talent#j0EMZhxZbghcxc0g0hx0ucq:osd0mV
Tahle sec je pro bitky, kde boss nepoužívá magii. Spec pro magické bitky naleznete níže.
12/8/51
http://www.wowhead.com/?talent#j0EMZhxZbghcLc0gc0t0ucq:osd0mV
Tahle je pro bitky kde spell dmg mitigation hraje velkou roli a kde používání Anti-Magic Zone hraje velkou roli. Můžete použít také tyto další glyphy: Disease, Scourge Strike a/nebo Dark Command a/nebo (nahradit Rune Strike). Unholy tankování má dosti jedinečný a dosti komplikovaný styl. Unholy tank spoléhá na Bone Shield pro přežití a má některé další unikátní nástroje jak chránit sebe a raid před magic dmg ( Anti-Magic zone). TPS unholy tanků spoléhá na magic dmg, tudíž +13% spell dmg přijde vhod.

GEMY

Jestliže je socket bonus >= 9 stamina, berte ho nebo jestliže je <= než +6 stamina měli byste vždy socketovat takhle, pokud socket bonus není váš cíl: Solid Majestic Zircon Následující gemy CHCETE mít ve svém gearu, jestliže potřebujete socket bonus, popřípadě potřebujete splňovat podmínky meta gemu a současně jste def capped: Vivid Eye of Zul Guardian´s Dreadstone Jestliže už máte expertise cap 26 místo Guardian´s Dreadstone je lepší Regal Dreadstone. Pokud jste JWC zaměříte se na Solid´s Dragon´s eye. Do meta slotu CHCETE VŽDY Austere Earthsiege Diamond.

ENCHANTY

V tomhle seznamu najdete nejlepší enchanty pro daný slot, zahrnujíc i ty určené pouze některým profesím. Vždy bystě měli použít, ten, který přidává ten stat vámi nejvíce potřebný (za předpokladu, že nejste capped). Jestliže jste plně capped, berte ten, co přidává nejvíce staminy. Helm: Arcanum of the Stalwart Protector NEBO Mind Amplification Dish (pouze Eng) Pauldrons: Greater Inscription of the Pinnacle NEBO Greater Inscription of the Gladiator NEBO Master´s Inscription of the Pinnacle (pouze Inscription) Cloak: Major Agility NEBO Mighty Armor NEBO Titanweave NEBO Flexweave Underlay (pouze Eng) Breastplate: Super Health NEBO Powerful Stats NEBO Greater Defence NEBO Heavy Borean Armor Kit Bracers: Major Stamina NEBO Expertise NEBO Major Defence NEBO Fur Lining-Stamina (pouze LW) Gloves: Major AgilityNEBO Armsman NEBO Heavy Borean Armor Kit NEBO PrecisionNEBO Expertise NEBO Reticulated Armor Webbing (pouze Eng) Belt: Eternal Belt Buckle (jeden socket navíc se vždy hodí) Legs: Frosthide Leg Armor Boots: Tuskarr´s Vitality NEBO Greater Fortitude ]Rings: (pouze Ench)Enchant Ring-Stamina Obouruční zbraň: Rune of the Stoneskin Gargoyle Jednoruční zbraň:Rune of the Nerubian Carapace

ROTACE

Zkratky používané v následující sekci:
IT - Icy Touch PS - Plague Strike HS - Heart Strike BS - Blood Strike DS - Death Strike OB - Obliterate HB - Howling Blast SS - Scourge Strike DC - Death Coil DnD -Death and Decay PT - Pestilence BB - Blood Boil FS - Frost Strike

Blood Rotace:

Jeden mob: IT - PS - HS - HS - DS - HS - HS - HS - HS Více mobů než jeden/Aoe: DnD - IT - PS - PT - BB - DS - BB
Poznámky: V momentě, kdy dojdou runy, obracíte pozornost ke spellům DC a RS. Prioritou je vždy RS, díky vysokému threatu, který jeho zásah vyprodukuje. DC používáte jen když máte 60 nebo více Runic Power. Vampiric Blood Kapitola sama pro sebe. V téhle době nejlepší self buff pro tanka. Nejenom, že zvětšuje zdraví o 15%, zvětšuje ještě každý přijatý heal o 35%. Obrovská výhoda Blood tanků když je příchozí dmg opravdu ale opravdu velký, stačí jedno kliknutá a healeři vás budou milovat. Všichni healeři, co měli tu čest healovat DK tanka na Algalonovi by mohli vyprávět..

Frost Rotace:

Jeden mob: IT - PS - OB - BS - BS - OB - OB - OB Více mobů než jeden/AoE: DnD - IT - PS - PT - BB - HB - BB
Poznámky: DC, RS, FS to jsou tři ability, které můžeme používat, když dojdou runy. Nejvyšší prioritu má stále RS, i když použití FS s procem Killing Machine by mělo vyprodukovat stejné množství threatu. Základem je neplýtvat Runic Power na DC. Rime HB zadarmo může přijít dosti vhod, jak při situaci jeden mob, tak při AoE pullu. Když budete mít hodně štěstí a podaří se vám dosáhnou najednou Killing Machine procu při AoE pullu, použijte HB, protože proti vašemu cíli vyprodukuje enormní množství theatu. A taky pravděpodobně pár pěkně vysokejch čísel na obrazovce. Unbreakable Armor Unbreakable Armor býval jeden z nejlepších talentů, teď po pár nerfech je z něj „pouze“ dobrý talent. Pořád funguje stejně dobře jako kupříkladu Shield Wall, ale když teď Frost Presence přidává pouze 60% armor dmg redukce není tak vysoká. I když kvality Vampiric Blood nedosahuje ani náhodou, pořád je to použitelný talent a neměl by být podceňován.

Unholy Rotace:

Jeden mob: S Desolation & Reaping: PS - IT - BS - BS - SS - SS - SS - SS Bez Desolation: PS - IT - SS - BS - BS - SS - SS - SS  Bez Reaping: PS - IT - BS - SS - BS - SS - BS - SS - BS Scourge Strike Glyph  Proc Rotace: SS - SS - BS - BS - SS - SS - SS - SS - SS - BS - BS Více mobů než jeden/Aoe: DnD - PS - IT - PT - BB - SS - SS - BB
Poznámky: Ze všech tří talent stromů má Unholy spec tu nejsilnější DC (zvlášť s kombinací AoE dmg Unholy Blight). Stále však je nejvyšší prioritou používání RS. Stejně jako u Blood byste měli používat DC, pouze pokud máte více jak 60 Runic Power. Bone Shield Velmi dobrý talent, který býval, stejně jako Unbreakable Armor, jednou nejlepší na tankování. Bohužel teď, je díky svým pouhým čtyřem stackům (s glyphem) na rychleji útočícím mobovi rychle tatam. Kdežto Vampiric Blood stejně jako Unbreakable Armor má pořád 20 sekund.. je to na vás. [odstavec] Naposledy editováno: chyby ve formátování, překlepy, lepší přehlednost Tak, to je všechno. Doufám, že se vám příručka líbí, doufám, že rozumíte všemu, co jsem se snažil vyjádřit. V budoucnu přídám druhou část pro DK DPS, načež budu pokračovat s dalšími classami. Made by Ole (andrew.novak1@gmail.com), všechna práva vyhrazena.©

Naposledy upravil/a Ole 02.03.2010 v 18:49:50.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Roak 24.10.2010 12:28

a opravujem sa za to c/s... ale itak ma z toho defence stipu oci...

Roak 24.10.2010 12:24

Len par veci... Ja ako zaryty avoidance by som radil dodge+parry nad staminu... A dovod preco dodge nad parry rucite nieje ze parry ma DR bo tie ma aj dodge (to ze je emsnia sanca na reset swing timer si strc DR u avoidance je o znizenom efekte ratingu), sice dodge podstatne menej ovplyvneny, ale u DK navysuje parry STR kera am tez vplyv na DR a teda efekt ratingu sa podstatne znizuje... stamina hned za tym.. expertise a hit sa daju ziskat zase z veci teda socketovat/enchovat je blbost.. staci dobre zlozit eq... ale v pripade ze niekto zaryto ide po niektorych veciach a ten hitcap nema tak urcite odporucam dakym sposobom zaopatrit (aj keby ste uz musel vymenit ten jeden skaredy socket) bo neni nic blbsie jak ked missne taunt... a str+arp... sice ej rpavda ze str dava parry ale ak vas niekto s tym uvidi jak to sockujete abo menite tank gear s dodge/parry za def/arp tak sa vam budu smiat... naozaj uprednostnovat dodge/parry/stam a zvysku sa vyhybat... defense cap ani nespomeniem... bez neho nieste tank...

Javorovej 17.10.2010 13:23

Sudorific
Hezké, ale ty odkazy na talenty nefungují. Poradí někdo?
Poradim, po patchi jsou talenty jiné takže tyhle jsou už totálně mimo

Sudorific 17.10.2010 13:03

Hezké, ale ty odkazy na talenty nefungují. Poradí někdo?

Ellendway 28.03.2010 01:13

Super Ole, díky za seznámení s DK, teď jsem si rozjel DK a musím uznat, že se s ním tankuje perfektně. Kde je warrior... Zahrabaný.

GraPe 12.03.2010 17:09

je to super aaspon pro ty který maj DK tanka ale co Dps,mohl bys smhodit i něco o DK který využívaj DPS

GraPe 12.03.2010 16:41

Krásný pro tanka kdyby me tankováni za dk bavilo tak na to hned jdu ale jaksi jsem radsi tank pala Kdy plánujes dps -s tím si u dk nemuzu poradit asi je to rukama - na muuj eq davam hrozne malo

GraPe 11.03.2010 10:31

Nemohl by si něco podobného udělat na druida tanka???to je jediný druid,se kterým si nemůžu poradit

Recrut 10.03.2010 07:20

Ale bohužel trpí dimishing returns ( čím víckrát v řadě útok moba Parrnete, tím menší je šance, že to zopakujete při dalším útoku), což taková dodge netrpí, proto je výše na žebříčku priorit. FAIL dimishing returns je uplne neco jineho oprav si to

Javorovej 07.03.2010 16:03

Jenze my se tu bavíme o 80lv... dungy na 75lv si tankuj pro me za me treba s PvP talenty :-D

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet