Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše aneb lazy…

  Teldrassil    příběh    lore   

Jop, máte pravdu, tohle bude hate. A ne, nebude to hate na to, co Sylvanas udělala s Teldrassilem, nebude to hate ani na jednu ani na druhou frakci, nebudu se rozčilovat ani na pitomými rozhodnutími různých postav. Tentokrát jsem se rozhodla vzít si na paškál způsob vyprávění příběhu, metody, které fungují a které by měl mít nastudované každý schopný tvůrce příběhu. Kor tvůrce jako je Blizzard.

 

Nebudu lhát. Psaní je řemeslo. A aby vám řemeslo mohlo vydělávat, uživit vás a aby se o vás tvrdilo, že jste jeho mistrem, musíte vykonávat dobrou a kvalitní práci. A té předchází mnoho let tréninku a praxe. Takový super web, který mi ohledně psaní neskutečně pomáhá, je Triumvirát. Ano, je zaměřen primárně na fantasy a sci-fi a je zaměřen hlavně na začínající autory, ale každý si z něj může něco vzít. Netvrdím, že jsem se díky němu zlepšila natolik, že nepotřebuji betačtenáře, který by mi neřekl: "Tohle je špatně, tohle je konina a tohle, prosím tě, vymaž, nebo si vydloubnu oči." Ale rozhodně vám pomůže se zamyslet, co děláte špatně. Jedna z mých nejoblíbenějších sérií na webu jsou Úsměvná klišé a Autorské nešvary. No, asi už víte, kam tím mířím. Na to, že Blizzard patří mezi špičku v herním průmyslu, se zdá nemá ani za mák nastudované základní pilíře umění pořádného vyprávění příběhu. "Ale vždyť ten příběh je úžasnej! A proto má tolik fandů!" Hele... bude to asi hnusný ale 50 odstínů má taky miliony fandů po celém světě. A jaké procento hráčů opravdu sleduje příběh? Pardon, já musela. Počet fanoušků zdaleka nedělá dané universum kvalitní. (*cough cough* Twilight *cough, cough*) Neříkám, že příběh Warcraftu nemám ráda. Vždyť sama mám doma snad všechny knihy a komiksy, ale poslední dobou se mi zdá, že Blizzard jde s kvalitou vyprávění od desíti k pěti. A rozeberu proč.

 

Tak to jsem vážně nečekal

Víte, co na dobrých příbězích miluji nejvíce? Nepředvídatelnost. Prostě nevím, co se do poslední chvíle stane. Viděli jste někdy Klub rváčů? Hlavním hrdinou je chlapík, který trpí nespavostí. Chodí na různé terapie a nic nezabírá. Pak jednou v letadle potká muže, který mu dá svou vizitku, kdyby cokoliv potřeboval. Když dorazí před barák, ve kterém bydlí, zjistí, že mu byt shořel. A tak mu nezbývá nic jiného, než zavolat. Oba sednou na pivo a před hospodou se z prostého rozmaru rozhodnou z legrace poprat. A hlavní hrdina zjistí, že právě tahle možnost, jak upustit páru, mu konečně zajistí klidný spánek. Pak se však začnou přidávat další lidé a vznikne tak Klub rváčů. Jenomže jak tak film ubíhá, začínáte zjišťovat, že něco není v pořádku. Ostatní postavy se k hlavnímu hrdinovi chovají divně a mají nelogické reakce. A víte co? Tohle teď dám do spoileru, pokud jste to ještě neviděli, protože to je sakra nářez.

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Jakože... jakože co? Podrž koště, to mě opepři a ogriluj! Celé to odhalení téměř k závěru, vás skopne ze židle (nebo sedačky, záleží na čem sedíte), čumíte a nechápete ale postupně vám začínají docházet mírné náznaky během celého filmu. To, jak se hrdina chová, to co se mu děje, to jak na něj reagují ostatní. Když vám film nebo kniha udělá tohle... pak autor příběhu vyhrál. Jeho příběh nejenže fungoval ale ještě ve vás zanechal stopy.

 

Dobře, kdy mě naposledy takhle vyšokoval World of Warcraft? Přemýšlím... Myslím, že naposledy mi spadla čelist, když nám Ebonhorn odhalil svou pravou identitu. Tak to jsem nečekala. Jenomže to je celkem málo. Blizzard tohle ve strategiích ještě nedělal. Děj nebyl úplně předvídatelný, ani lineární. Čekali jste, že Arthas vymlátí Stratholme? Nebo snad že se pak vrátí do Lordaeronu a zabije vlastního otce? Že se jednou spřátelí s Kel'thuzadem? Ano, tohle jsou jednoduché příklady, ale příběh v té době fungoval. Ano, uznávám, nedělalo na něm tolik lidí jako teď. A už vůbec to nebyl tak obrovský svět. Že je tohle to jediné, co mi na Warcraftu vadí? Ani ne, k tomu horšímu se teď dostaneme. A není to ani tak tím, jak se Blizzard rozhodl vyprávět příběh ale spíše o jeho přístupu.

 

Když nevíš, co s ním, tak ho zabij! A pak ho oživ...

Jedním z celkem nepříjemných a opakujících se motivů, je oživování postav. Jedná se o celkem typické klišé, které vidíte napříč různými světy. Když už tvůrci neví, co si počít s postavou, tak ji většinou zabijí. Jenomže po nějaké době si začnou říkat, že to možná dělat neměli a teď by se jim daná postava zatraceně hodila. Však máme fantasy svět, tam je všechno možné, takže můžeme přeci oživovat, no ne? No... můžete. Možnosti světa vám to nezakazují. Ale... vážně byste měli?

 

V běžném světě se o své blízké bojíte, protože víte, že není cesty zpět. Mávnutím kouzelného proutku se vám milovaná osoba nevrátí ze záhrobí. A když čtete knihu nebo se díváte na film či seriál nebo hrajete hru z prostředí, které oživování postav nedovoluje, pak se bojíte taky. A hodně. Zážitek je mnohem intenzivnější. A existují fantasy světy, kde mrtví hrdinové prostě mrtví zůstanou. Teď jsem se třeba ponořila do komiksové série Mýty (v originále Fables) a když pohádková bytost (nebo dejme tomu mýtus) zemře, není cesty zpět. Prostě je mrtvá a tělo se hodí do Čarodějné studny. Konec šmitec. Jenomže když čtenáři dáte pocit, že v daném světě není tak těžké postavu oživit, pak jste si zadělali na problém. Čtenář, hráč či divák se přestane o postavy tolik strachovat. Nad jakýmkoliv nebezpečím mávne rukou. Adrenalin je pryč. Zlehčujete smrt postavy (nebo postav). Prostě přiznáte, že nejste natolik dobří, abyste si příběh tak dobře promysleli a vyhnuli se tomu. Dobře, jednou se to zvládnout dá a to i v kvalitnější dílech (ahoj, Jone Sněhu). Ale když už se postavy oživují jako na běžícím páse, podřezáváte si pod sebou větev.

 

Bizzard ještě ve strategiích hrdiny neoživoval. Pokud ano, pak jako nemrtvé. Postavy se tím měnily a vyvíjely. Jenomže pak přišel World of Warcraft. Jedním z prvních takových oživení, byl Illidan. Tam se Blizzard ale ještě celkem vykroutil. Vashj a Kael'thas Illidana odvedli do bezpečí a nechali ho zotavit. Pak ale přišel další: Muradin. Vy, kdo jste hráli Warcraft III si na celou tragédii musíte vzpomínat dobře. Ve Wrath of the Lich King se ukázalo, že Muradin jen ztratil paměť a dlouho žil mezi Frostborn trpaslíky. Blizzard zjistil, že jim to fanoušci odpustí a tak pokračoval. Cho'gall. Gul'dan (jo já vím, alternativní linka, ale to je snad ještě horší), Nefarian, Cenarius,... Takhle bych jich vyjmenovala opravdovou spoustu. Jo, Variana nám asi nevrátí. Protože to by nejdřív někdo musel to puzzle dát dohromady. A pár dalších postav nevrátí. Stejně to nic nemění na tom, že si na to zvykli a je to něco co by se v kvalitním příběhu vyskytovat nemělo v tak velké míře.

 

Zpátky do budoucnosti... nebo do minulosti

Další celkem dobrá metoda, jak spáchat seppuku, je cestování v čase. "Ale my máme Nozdorma! A Bronzovou letku!" A já vám na to řeknu: "A ti nedělají chujoviny." Protože kdyby je dělali, tak se nám historie přepíše už hodněkrát. To bychom si takhle mohli chodit do dob První války, Druhé války, hej... not bad idea... Wait, no.

 

Udělalo to už pár velkých univers. Dosaďte si sem cokoliv, co chcete a na co si vzpomenete. Jenomže když to uděláte, dáváte najevo, že už nevíte, co s příběhem dělat. A nejen to. Vy si do obou bot rozmáčknete banán a pak si je obujete. Čvacht čvacht. Ano, byl to způsob, jak nám ukázat Draenor. Jenomže ten datadisk stál za houby. Expení naprosto epické ale endgame úplně k ničemu. Nádherné lokace zanikly v nedostatku obsahu. Ale je možné, že jsme cestovali v čase i z toho důvodu, aby Gul'dana přivedli zpět a odstartovali Legion. Jo, asi furt lepší než oživování... Ale co takhle vymyslet během datadisku naprosto nezajímavou postavu, která nahradí jinou, se zajímavější a delší historií? A pak tu danou postavu už stejně nikdy neuvidíme? Za Yrel mě můžete kamenovat, klidně u toho budu říkat "Good enough of Jehovah", abyste z toho měli větší radost, ale byla zbytečná. Dělalo se kolem ní velké haló, abychom se nakonec o ní nic zajímavého nedozvěděli a byli svědky násilného a těžce uvěřitelného vývoje charakteru. A pak kvůli ní umře Maraad a úloha Yrel skončí společně s datadiskem. Ano, je sexy ale... to je vážně to, kvůli čemu charakter milujete? Jestli jo, tak to je hodně smutný. To je jako kdybych řekla, že moje nejoblíbenější postava z nějaké knihy je ten a ten, protože je sexy. To je hodně lazy writing a nikoho vaše popisy vzhledu nezajímají, pokud se daná postava chová jako chuj první třídy.

 

Budeme mlžit a doufat, že nám na to skočej!

Tak a tady se dostáváme k celému jádru pudla... K problematice, která mě k napsání tohoto článku přivedla, vytočila mě doběla, protože něco takového je tah hodný pár facek a daný člověk by si zasluhoval shodit do Ženevského jezera se závažím na noze. Zdá se to teprve jako chvilka, ale Blizzcon byl už víc jak půl roku zpátky. Dodnes si pamatuji, jaká vlna pozdvižení se zvedla, když se na promítacím plátně poprvé objevil hořící Teldrassil. A tehdy se Blizzard vyjádřil: "Zatím nevíte, kdo to udělal. A kdo si začal jako první. Jestli byl první Teldrassil a pak následovalo Undercity a naopak. Nebojte, bude toho víc a bude to zajímavý." Od té doby fanoušci začali probírat nesmírné množství teorií. Zaútočila Aliance na Undercity, aby si vzala zpět bývalé království lidí? Navedl k tomu Anduina Genn Greymane kvůli pomstě? A kdo zapálil Teldrassil? Byla to Jaina? Byl to Genn? Udělal to někdo z Aliance, aby dal důvod k válce proti Hordě? Chtěla Sylvanas azerit, který se na Teldrassilu objevil? Chtěla tak Alianci držet pod krkem nebo chtěla jen strategickou pozici na Kalimdoru?  Nebo... Teldrassil zapálil Malfurion, aby Sylvanas vypálil rybník? Komentář Blizzardu zažehl diskuze. Nechal nás doufat, že to všechno nebylo tak prvoplánové, jak se zdálo. Že za tím bylo něco víc. Že to, že Sylvanas kráčí k Teldrassilu přece ještě neznamená, že ho zapálila.

 

A ejhle... Naše konspirační teorie s Warbringers: Sylvanas videem skončily. Jen, abychom zjistili, že to bylo lineární a že zajímavější plot twisty vymysleli fanoušci. Že se tvůrci hry ani nesnažili nám vyrazit dech a dát nám najevo: "Ha, bylo to složitější a vy jste nám nevěřili!" Ne, nic takového. Byla bych nebyla tak neskutečně naštvaná, kdybych si nepamatovala, jak Blizzard mlžil. Jak se tohle snažil sám zamést pod koberec a na poslední chvíli zachránit naprostou předvídatelnost celého příběhu. Kdyby to byl neudělal, určitě bych špačkovala na lazy writing, ale tentokrát je to umocněné tím, že nás Blizzard nalákal na bonbon a na poslední chvíli ucuknul. 

 

Jestli autor příběhu musí mlžit takovým způsobem, aby zamaskoval svou neschopnost udělat nečekaný zvrat, pak je to k politování. A možná k pláči. Je to zrada fanoušků, zrada příběhu. Jestli jste nechtěli, abychom okamžitě poznali, že ho zapálila Sylvanas, pak jste nám měli ukázat jiný obrázek. Nebo Sylvanas z obrázku nějak vymazat. Nebo něco jiného.

 

Teď mi budete argumentovat: "Ale vždyť ještě nejsou venku novely! Přece to ještě nemůžeš odsuzovat!" Víte, jak bych byla ráda, aby tomu tak bylo? Aby se v novelách objevilo něco, co by mě donutilo přehodnotit celý postoj? Že je za tím něco víc, že je to mnohem složitější a komplikovanější? A že si v podstatě začala nějakým způsobem Aliance nebo že měla Sylvanas mnohem zajímavější důvod? A aby Blizzard alespoň jednou udělal nějakou revoluci uvnitř Aliance a aby je z průseru musela vysekávat právě Horda? Ani nevíte jak ráda bych se mýlila. Ale jestli Blizzard během Battle for Azeroth nedokáže, že opravdu umí nečekané zvraty, že nám nenaservíruje něco, co jsme viděli už několikrát před tím... pak nevím, jak dlouho mi nadšení pro příběh ještě vydrží.

 

 

Co si o celém pokračování příběhu nyní myslíte? Jak vnímáte mlžení Blizzardu ohledně Teldrassilu a útoku na Undercity? Pojďte si s námi zadiskutovat na náš Discord!


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Shenny 03.08.2018 19:51

@Esperanta

Chabá argumentace stejně jako údajný Lazy writing Blizzardu.

Omlouvám se. Samozřejmě chápu tvé rozhořčení a tvá kritika je vskutku namístě teď jako kdykoliv předtím a bude tomu tak i v budoucnu. Ale ať už píšeš cokoliv, musí to být přinejmenším stejně uvěřitelné jako obsah kritizované strany a bohužel to zde nenacházím. Je pěkné říct co, kdo a kde, ale chybí mi zde ono proč. Což je důležitý opěrný bod argumentace.

Naraci je možné vytvářet několika ověřenými postupy, sama je znáš. A je na Blizzardu, aby vyhodnotil, jaké faktory musí akceptovat, a jak rizikovou se ona zvolena forma může stát. S příchodem kronik se jim pole působnosti zužuje, ale i rozšiřuje zároveň. Rozhodně to není tak, že by si společnost odškrtla další odvyprávěny datadisk a nehleděla na formu narace.

Velice zábavná příhoda s Teldrassilem. Ti jejich potencionální podpalovači byli naprosto skvěle promyšlení. Velice nápadité teorie po hodinách brainstormingu.
Jak mě jen udivuje, co všechno tak hloupého dokážeme vymýšlet.
A věřím, stejně jako další, že na takovéto reakce Blizzard nebyl připraven.

Už je dodám slova Metzenova k aktuálnímu dění: "...You haven’t seen the whole form of the wave yet. As Douglas Adams would tell you - Don’t panic! "

PS. Mám tě rád, Esperanto a tvé texty by často mohly být příkladem pro další pisatele. Ale v tomto případě se mi zdá tvá reakce přehnaná a neuvážené odsuzující.

Mixin 05.08.2018 16:11

Velmi pěkně napsané a souhlasím s tím, že reakce je přehnaná a k tomu není ani ojedinělá.
Navíc jak je začátek drtivý a hodně lidí se nechá nachytat, tak si začínám říkat, že BFA možná překoná všechny datadisky aspoň ze strany loru.

Esperanta 05.08.2018 17:34

Vždycky záleží na úhlu pohledu a vždycky se najde někdo, kdo bude na to mít jiný názor. To, že každý nebude souhlasit, s tím počítám vždy. Ale je to můj subjektivní názor, to znamená, že je můj. Reakce přehnaná být může. Ale opět je moje. Někdo jiný mít nemusí. Toto je můj pohled na věc a můj názor na to, jak to zatím vypadá. Jak už jsem psala ke konci, třeba náš překvapí. Tenhle článek ovšem neměl být ani argumentací, o kterou tady mluvíš, ale pouze mým náhledem na celou věc.

lechuan 03.08.2018 14:26

Mně to přijde jako tah kdy chtějí nalákat více lidí na alliancni stranu, tím že z warchiefa hordy udělají špatnou osobu. Jak autor píše. Taky bych byl rád kdyby aliance něco dělala a né jen reagovala na okolí. Ale stejně FOR THE HORDE. Když se to tak vezme tak Horda je aliance jednotlivých ras

ebolus 03.08.2018 10:09

Já si myslím, že Blizz moc dobře ví, co dělá.
Kdyby neukázal, že strom zapálila Sylvanas, tak by o tomhle konfliktu debatovali a spekulovali jen "odborníci" na lore a rychle by to zapadlo v zapomnění , tak ale zaplanuly vášně u všech, píše se o tom a každý je zvědavý jak tohle skončí.
Stačí se podívat jen zde na Wowfan; tolik odsuzujících i obhajujících komentářů k videům, k článkům, každému kroku Sylvanas.... Zapojují se i ti, kteří celé wowko mlčeli.
Blizz nerozdělil jen Ali vs Horda, ale rozdělil i samotnou hordu, myšleno hráče.

Takže souhlasím s tím, že je to jednoduché, ale je to i velice účinné!

cerberos 03.08.2018 13:14

ano už to prožívám ted rozděluje to i Hordu jsou tací kteří nad "vánočním stromečkem" jásají , ta druhá strana projevuje lítost a stud že jsou z Hordy........

Jikonekt 03.08.2018 13:42

Jop, Horda se teď štěpí na hráče a sráče (pardon, ale krásně se to rýmuje :_)

Ellendway 03.08.2018 13:47

Ono je dost možné, že nerozdělil jen hráče, ale bude to mít dopad i na Hordu jako takovou. Možná se dočkáme třetí strany - Horda by se mohla obrátit zády k Sylvanas, ta by vzala Nemrtvé a šla by válčit na vlastní pěst. Přeci jen vyvolat Nemrtvé není nic těžkého... Teda vycházím z bitvy, která teď nastane.

Jikonekt 03.08.2018 14:21

@Ellendway Jestli to umí i z popela, tak si vlastně tím podpálením stromu mohla vyrábět vojáky :_) ale to je už moc ujetý
Já bych třetí stranu vítal, ale to by si to Blizzard sám dělal složitější do budoucna a to asi sami nechtějí.
On stejně vždy v tý hře musí bejt nějakej společnej nepřítel, kterje se bude zabíjet v raidech, protože těžko kdy začnou dělat rozdílný raidy pro každou frakci.

sw1tchCZ 04.08.2018 12:32

@Ellendway Neni to tak davno co sem videl video od Taliesin & Evitel, kdy Taliesin rozebiral knizku Before the Storm, pripojovaci scenario na Maghar orky a snad jeste neco.
Pro informaci podotykam ze komentar bude obsahovat SPOILERY.
Rikal tam vlastne o tom ze ve scenarii se setkavame s Lightbound coz jsou zfanatizovani Draenei od Naaru (neco jako byl Turalyon od Xery), kteri popupaci orku privadi na stranu svetla. Nekteri sli dobrovolne a nekteri byli dovleceni nasilim. Z orku vytvari Lightbound Orky, neco jako Lightforged Draenei, kteri jsou tu vlastne taky jen se jmenuji Lightbound. Tohle se deje na alternativnim Draenoru a hlavnim vudcem Lightbound je Yrel, high exarch. Do toho tam rika o knizce ze Anduin a Sylvanas se poprve setkaly s Azeritem (cinematicy nezprostredkuji emoce, ktere jsou popsany v knizce) a samo jejich reakce je odlisna. Anduin v tom vidi potencial na leceni, pomoc a vubec tyhle veci a Sylvanas rika ze tohle zmeni vse, s takovym tim facem kdy mysli valku a niceni. Nicmene jde tam pak o to ze Anduin premysli jestli by se dalo usporadat setkani lidi a forsakenu, mysli tim ze nekteri lide maji sveho rodinneho prislusnika u forsakenu, tak jestli by meli zajem je po letech videt. Najde se spousta lidi co s tim souhlasi. I Sylvanas s tim souhlasi, ale jen jednou. Vybere se Arathi Highlands, a obe strany dorazi. Sylvanas tam Anduinovy rika ze sice s sebou ma vojaky ale dava mu slovo ze je nepouzije proti lidem. To same myslim slibuje Anduin Sylvanas. Dochazi k onomu setkani a reakce jsou ruzne, nekdo ma radost, nekdo si nema co rict a proto se jen potkaji a hned odejdou. Nicmene je tam pritomna i Calia Menethil. Ano ta Menethil. A jak setkani postupuje dal, nekteri Forsakeni zacinaji opoustet misto setkani a vzdalovat se. K tomu tam nekteri Forsakeni poznavaji Caliu a bavi se s ni. Kdyz Sylvanas vidi ty skupinky co se vzdaluji tak zatroubi na roh. Ti co jsou na miste se rozlouci se svymi blizkymi a Caliou a reknou ji ze ani pro Jeji vysost tu nebudou a otoci se a jdou zpet k Thoradin wall. Ti co jsou na odchodu z mista pryc zacnou utikat. Sylvanas vyda rozkaz svym Dark Rangerum, kteri nasednou na netopyry a s nabitymi luky leti vstric mistu. Sama Sylvanas spatri Calii a rekne Nathanosovi ze ta je jeji. Dark Rangeri mezitim pozabiji vsechny Forsakeny. Podotykam uplne vsechny. I ty co byly na ceste zpet ke zdi. A Sylvanas zabije Calii. A podotykam zadny clovek neprisel k uhone. Krom Calie. Kdyz se Sylvanas vrati na zed naridi odchod nathanos sokovane rekne Proc? Sylvanas mu odpovi ze tuhle slabost nebude tolerovat, protoze jinak by se rozlezla jak rakovina. A odjedou. Pote Anduin a Genn prochazi masakr a bavi se mezi s sebou. Anduin bere masakr na sebe ze ty forsakeny takhle zabil. Genn mu rika neco v tom smyslu ze dal moznost videt se se svymi blizkymi mnoha lidem. Anduin se ho zepta jestli by neco takoveho chtel se svym synem. A Genn ihned rekne jo. I kdyby to melo byt jen jednou a naposled? I tak.
Pote vezmou telo Calie do order hall priestu aby ji tam pohrbili. Pripominam ze vsechny co tam zabili jsou zabity tema sipama co neumoznujou oziveni. A kdyz Anduin a Alonsus Faol jdou kolem toho naaru co tam je tak je zastavi a rekne jim at ji polozi pred ni. A pak ji s pouzitum svetla a moci obou dvou priestu ressnou jako Lightforged Forsaken. Prvni sveho druhu...
Nicmene abych se dostal k temu frakci a tretu frakce. Taliesin a mnozi dalsi, rikaji neco o tom ze v budoucnu asi zanikne Aliance a Horda. Tyhle frakce ustoupi jinym dvema. Light and Shadow... A s tim jak se pridali Lightforged Draenei a Void Elfove si myslim ze maj pravdu...

SkinnyStick 03.08.2018 09:44

omg, Espe, trefila ses do černého. Chtěl jsem se vyjádřit k tomu Klubu rváčů. Nevím vůbec proč, ale když jsem ten film prvně viděl, byl jsem z toho dva dny psychicky úplně v hajzlu. Asi právě proto, jak byl nepředvídatelný, hrozně moc na mě působil. Do dnes nevím proč.

K tématu se záměrně zatím nechci vyjadřovat. Sleduji dění kolem toho všude možně, diskuse ingame, reddit, facebook, ale zatím se nevyjadřuji. Mám nějaký hrubý názor, ale chci ještě pár týdnů počkat, jak se to bude vyvíjet dál. To, jaký má příběh pro mě hodnotu, kvalitu, si nejspíš srovnám v hlavě až po doexpení první 120tky.

Sinterie 03.08.2018 07:51

Osobně si myslím, a souhlasím s článkem, že Blizz v poslední době, co se týče příběhu, hodně polevil a zlenivěl.
Dříve jsem hltal každý příběh právě proto, že měl nečekaný zvrat nebo byl originální vůči ostatním fantasy.
Od dob Warlods of Draenor se mi ale zdá, že Blizz jede klasickým stylem, kdy je všude hromada "superheroes", nepřemožitelných, změn záporáků na klaďase (a.k.a. Illidan) a to už se mi přestává líbit.
Je mi strašně "proti srsti" třeba Anduin, kdy se během pár okamžiků stane z ufňukánka leader a nebojsa jak nwm co. A takových je víc.
Bylo by fajn, pokud by se v BfA tohle změnilo a Blizz se vrátil zpátky k pořádným příběhům a zvratům, ale trochu ztrácím naději, že zůstane na stejné vlně, jako teď.
Samozřejmě je to možná i tím, že větší část fanoušků fantasy podobné příběhy zná, očekává a proto je to pro Blizz efektivnější než zkoušet něco, co pak nemusí dopadnout u hráčů zrovna nejlépe.
Prozatím pro mě zůstává nejlepším příběhem ten se Sylvanas, ale mám strach, aby to neskončilo jako Garroshem :-/

Mixin 03.08.2018 09:29

Illidan je vyslovený antihrdina, jako je spousty takových třeba u Marvelu Punisher, Ghost Rider atd. V tomhle by se dalo vysloveně použít oblíbené blizzardovské moraly gray.

sw1tchCZ 03.08.2018 00:46

Ehm... Zrovna ty bys mela vedet ze tech zvratu bylo v Legionu vic nez jen Ebonhorn. Jako navrat Four Horsemenu? Kdo to cekal? A kdo cekal ze to zrovna bude Nazgrim a Thoras? Za Sally sem trochu salty... Ale potom tem posledni ze mel byt Tirion... Good job Blizz... Zrovna DK mely asi stesti na scenaristu pac jejich kampan dava smysl a neni jak kdyby to psalo male decko.
A co se tyce spalenyho drivka... No ono kdyby pouzili neco co zminovali hraci tak se zas najde jina banda co rekne ze to bylo preci jasny a Blizz ani neumi prijit s necim vlastnim a musi kopirovat napady hracu... Lidem se proate nezavdecis... Na tohle plati krasne moudro co jsem si kdysi precet:
Lidi budou nadavat na vsechno, i kdyby Blizzard vydaval zlaty cihly, protoze budou moc zlaty...

Esperanta 03.08.2018 13:01

Bylo jich víc, ale během článku jsem si jich na víc nevzpomněla. Krom toho, Horsemeni mě neskutečně zklamali, bylo kolem nich velké haló, nakonec se ani pořádně neukázali. V alphě bylo něco o tom, že hráč hledal staré zápisky Kel'thuzada a oživoval staré Horsemeny. A tady bych Blizzu to oživování odpustila, protože staří Horsemeni byli mnohem víc cool než které dali nám.

sw1tchCZ 04.08.2018 11:37

@Esperanta Tak stari Horsemani si myslim jeste prostor budou mit... Kel'thuzad tam porad jeste nekde je. A zalezi na Bolvarovi co udela. Za me jsou novy good - az na Sally - a myslim ze je cool ze novej Lich King potazmo my jako Deathlord ma novy. Je to fajn zmena a aspon je tu prostor pro navrat KT a jeho besties...

Mixin 03.08.2018 00:11

Osobně si myslím, že se lidi momentálně nechali solidně nalákat na jednoduchost, aby jim právě blizzard mohl vyrazit dech. Úplně všichni zapomněli, že Malfurion byl opět unesenej Legionu Xaviem a vůbec bych se nedivil kdyby Malfurion byl jen náhražka a Taldrasill opět zkaženej. Další věc je, že Sylvanas měla dohodu s Heylou což, klidně mohlo být likvidace Taldrasilu či Malfuriona. Že tím namíchne allianci či dokonce Graymena kterej je v Taldrasilu, byla jen třešnička na dortu. A ta dodatečná livkidace naděje, může být ve smyslu aby nepropadli světlu, protože alliance začla být až moc důvěřivá. (void and light)

Mixin 03.08.2018 00:15

PS: a mlžení bylo aby odvrátili pozornost jak od Oldgodů, tak Naaru.

Necris_ 02.08.2018 20:20

Ja mam z toho celeho taky pocit, ze to vypalenie suviselo s Azsharou a Sylvanas o nej dobre vie, v tej jednoduchosti je urcite nejaky zadrhel a Blizzard to urobil naschval, pretoze ked videl tu tonu konspiracnych teorii, tak sa len pousmiali a predhodili nam prave tu najjednoduchsiu scenu, ktoru potom urcite vyvrati nejake zistenie a v podstate budeme Sylvanas este dakovat ... este stale je na ceste part 3 Azshara, tak uvidime ci to nebude nejak nadvazovat. Ja by som toto cele este nezavrhoval ....

Esperanta 02.08.2018 21:39

Hope you are right... I hope so.

Venaborn 03.08.2018 06:36

Toto je už fakt smiešne Jasne sme videli že Sylvanas to spravila len preto že chcela " zabiť nadej ".
Ale to Sylvanasim fanúšikom to nevysvetlíš, tý aj naďalej budu tvrdiť aká je úžasná.
No len počkajte, už sa neviem dočkať na tie vaše komentáre až sa z nej stane boss fight. A vy ju budete musieť farmit. Už sa neviem dočkat.

cerberos 03.08.2018 13:08

@Venaborn Já nemiluji Sylvanas kvůli vzhledu (i když jako nemrtvá je taky přitažlivá ),ale díky Warcraftu, vše co prožila a zažila,od vypálení QuelThalasu přišla o bratra, rodiče ,domov v jednom ohni,pak proměněná na banshee to znamená že i jako nemrtvé ji byl zachován cit i emoce viděla všelijaké hrůzy co se týče válek,sama pak ,když konečně byl zabit její strůjce všech bolestí a trápení Arthas,sama chtěla ukončit definivně svůj nemrtvý život skokem z Icecrownu no a co ted? Překvapením nás všech bylo zvolena náčelnicí Hordy "Voljin je mrtev ..kdo z Vás mi ho pomůže pomstít!" nakonec spálit nightelfskou pýchu ..nádherný Teldrassil no já nevím ..pokud věděla že tam jsou velké zásoby azeritu na jejím místě bych se bál taky a důvod je jasný co asi ?....... Lordareon... když ji Aliance bude mít dostatek tak první co bude chtít je navrácení Lordareonu lidem no nevím nevím....

Bonox 02.08.2018 20:01

Myslím, že si Blizzard drží svoji laťku storyline pořád nastejno (vyjma WoD to byl prostě epic fail, co se týče lore a vlastně jediný důvod existence tohoto datadisku je Guldan a jeho příprava na příchod Legie a jelikož oživení Guldana by bylo moc do očí bijící, tak využili timetravelling). Celá tahle hysterie mi spíš přijde jako nářek fandů Sylvanas, potažmo Hordy, kteří se nechtějí smířit, že Sylva je prostě evil a další kandidát na odstřel. Proč by měla Sylva mít nějaký příběhový oblouk a nějakou složitou motivaci vypálit Strom života? I některá jednání složitých postav můžou být jednoduchá a přímočará. A motivace to je vskutku jednoduchá ale nadmíru účinná. Zasít strach do srdcí nepřátel je nejlepší pomocník v boji a tím, že bez mrknutí oka nechala spálit domovinu elfů dala najevo celému světu, že se nezastaví před ničím. Navíc, pokud spoilery nelžou, tak v battle for Lordareon má Sylva další eso v rukávu, kterým všem znovu ukáže, že opravdu neváhá obětovat kohokoliv a cokoliv v rámci vlastního přežití. Pravdou je, že Blizzard řekl, že to není jak vypadá, ale tak přeci nemůže propálit hned celý příběh na počátku nového datadisku. Prostě mám pocit, že se okolo toho strhla taková mela jenom protože to je komunitou oblíbená postava. A jak bylo mnohokrát řečeno, možná je to opravdu pouze součást nějakého obřího plánu.

Esperanta 02.08.2018 21:38

Tady nešlo o to, že bych se nesmířila s tím, že by to mohlo být přímočarý. Tady jde o ten dickmove Blizzardu. Jinak se to nazvat nedá. Mlžit s tím, že to bude zajímavější a složitější a pak nám naservírovat tohle. Spolkla bych to v pohodě, kdyby tak nemlžili a nesnažili se to dělat zajímavější, než to je... Jenomže záporáci, které dělá záporáky jen to, že "jsem prostě evil, because I like it" je to, co za kvalitního záporáka fakt nepovažuju. Kvalitní záporák byl Thanos například, jiného si teď rychle nevybavím. Já vím, že to byl šmejd. Ale on byl ve výsledku strašně sympatickej and he got a point... A člověk věděl, že je to prostě nějak špatně ale nějakým zvráceným způsobem mu fandil. Tohle je záporák, kterých není moc. A jeden z podobných je teď právě uvězněn Pantheonem. Další oblíbenej záporák z WoW byl pro mě Kel'Thuzad, ten je bohužel bůh ví kde a bůh ví jestli ho Blizz přivede zpět (a že může, phylactery se nenašla).

Bonox 03.08.2018 07:26

Zrovna u Sylvanas bych řekl, že má jeden z nejrozsáhlejších příběhů celého Lore. A pokud si dobře vzpomínám, tak už od dob Cata si postupně buduje image záporáka (jak výrobou nové Nákazy, tak její honbou za nesmrtelností) a v BfA je to už pouze její vyvrcholení. Samozřejmě, že záporák typu "jen tak zničehonic jsem se tu objevil, chci zničit všechno zničit a vlastně ani nevím proč" je vždycky slabší a divákovi (čtenáři) je pak i celkem jedno jak vlastně dopadne, to ale není případ Sylvanas. Mě osobně by se nejvíc líbilo, kdyby se do děje vložil Bolvar a Sylvanas svrhl a opět převzal nadvládu nad všemi Undeady jako jejich jediný a právoplatný majitel, to je ale z říše fantasie. Co bych Blizzardu spíše vyčetl je krátkodobost působení opravdu zajímavých záporáků (Garrosh i Guldan přežijou datadisk, jen aby v následujícím je hráči hned v prvním raidu zabili - WTF?) A Sargeras doufám, že ještě nějakým způsobem v budoucnu zasáhne do děje. Podle komiksu se starým Anduinem v Exodaru, kde s Velenem připravuje finální zásah Legii by to tak mělo být, ale v současné chvíli ten komiks nedává moc smysl.

Khadgar 02.08.2018 18:48

Take teď jsem zjistil, že odstranili Tandreda Proudmoora tedy nechali tam místo něj jeho hrob... asi aby Jaina neměla žádného konkurenta... Blizzard už fakt neumí vytvořit nové zajímavé postavy... v RPG zněl hodně dobře a co s ním provedli? Odpraviliho a nahradiliho jeho senilní mamkou, která to hodí do klína Jaine, která na Kul'Tirasu je z dobrého důvodu nenáviděná a v průběhu linie je zavřená na ostrově, takže nemohla Kul'Tiraský lid ani přesvědčit o svých kvalitách Kul'Tiras jsem díky Daelinovi ve Frozen Throne miloval a lore toho ostrova hltal, ale takováhle prasarna, aby další žena (nic proti nim nemám, ale poslední dobou jsou dost cpaný na vůdcovské role - king rastakhan je neschopnej, ale jeho dcera je super, Tandred je radši mrtvej tak to hodíme Jaine, Moira (tu mam ale fakt rad), Yrel, Sylvanas, Allerie, Vereesa) mohla v klidu vládnout.

Sirena 02.08.2018 19:12

Azshara, Elisande, Thalyssra, Mayla H., Katherine P., Tyrande, Fareeya, Ishanah, Xe'ra, co nevidět Calia M., Shandris F., Liadrin, Ysera, Alexstrasza, Sigryn, Helya, Therazane, Aysa C., Azeroth, ... Co s muži... :-D

Khadgar 02.08.2018 19:19

@Sirena A nejhorší ze všeho Geya'rah aka. female Thrall

Sirena 02.08.2018 19:45

@Khadgar No já neveřím tomu, že zase vytáhli tu alternativní realitu Z bláta do louže, opravdu myslela jsem, že s těmi alternativami to už opravdu být horší paux pass nemůže a ono ejhle.. a pak že blizz neumí překvapit jen se divím že Durotan není Durotana, Draka Drako, Ner'zhul Ner'zhulia a Velen nebyl Velena

Martins911 02.08.2018 19:58

@Sirena hm tak koukám že v tom už je slušnej guláš něco jako dříve ve sw než to rozdělili na legendy a kanon blizz by se z toho jednoho dne mohl poučit

Esperanta 02.08.2018 21:34

@Sirena Hele s těma ženskejma postavama... Jako já už si dlouho všímám, že snad nemám pomalu žádnou oblíbenou ženskou postavu. Protože jsou prostě nezajímavé. Jediná postava, co není fakt dementní nebo otravná, je Sylvanas a tu nesnáším because of reasons. Většina nejzajímavějších charakterů, jsou muži. Takže ono si stěžovat, že se do popředí tlačí ženské charaktery, je trochu z cesty. Já teď nedávno přemýšlela, co bych cosplayovala, kdybych se do toho chtěla zase dát... Moiru? Která je relativně zajímavá a měla zajímavej vývoj? Ne, většinu charakterů, co mám fakt ráda, protože má zajímavé příběhové pozadí, jsou chlapi. A genderswap fakt dělat nechci. A ne není to tím, že jsem holka a slintám nad chlapama. Mám i universa, kde se mi líbí ženské, ale tam jsou alespoň trochu o něčem...

Sirena 02.08.2018 23:29

@Esperanta Já jsem velice ráda za každou ženskou postavu, co to někam dotáhne, dokonce mě přijdou i zajímavější než leckteré mužské charaktery, např. Jaina jež mě s warbringers znova zaujala nebo Azshara, která to dotáhla výše než snad všichni muži, co se týče moci, postavení i worshippingu. I Elisande byla velmi zajímavou postavou. Spousta lidí má Sylvanas jako nejoblíbenější postavu (už to by stačilo jako důvod proč ji nezabíjet - odliv hráčů) ta má dokonce vliv i na realitu mile mě překvapila aktivita královny Mii Greymane při vypálení Teldrassilu. Naopak velmi mě zklamalo, co udělali s Tyrande... akorát teleportovala sebe a Malfuriona do sw a zachránit svůj lid poslala hráče... Jaká změna oproti w3 a knihám.. udělali jí uplně nemožnou. Za tohle by měla abdikovat.

Sirena 02.08.2018 23:32

A samozřejmě Azeroth! nejtitánštější ze všech titánů žena!

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet