Recenze GAMDIAS HEPHAESTUS

Hephaestus, Řecký bůh kovářů, tovaryšů a vulkánů, byl jednou z největších mýtických postav v dějinách Řecka. Tímto příznačným názvem se společnost GAMDIAS rozhodla pojmenovat svůj nejlepší headset. Nepřehnali to s pompézností názvu? Je to jen reklamní tah? Dnes se vám pokusím odpovědět na většinu vašich otázek, a možná budete na konci testu mile překvapeni, co že se to skrývá za touto mytologickou zástěrkou.

Základní informace

Herní sluchátka GAMDIAS HEPHAESTUS jsou na trhu už nějaký ten pátek, prošla tedy už pár testy a nedávno se dostala i k nám do redakce. Sluchátka jsem testoval cca 2 měsíce, pro co možná nejobjektivnější pohled. Podrobil jsem je testování hned v několika kategoriích. První, pro nás ta primární, je herní zážitek. Druhá, neméně důležitá kategorie, je poslech hudby. Na závěr jsem se zaměřil i na filmovou scénu.
Tauren revamp Tauren revamp
Doménou značky GAMDIAS je poskytnutí co možná nejlepšího zážitku za rozumnou cenu. Z tohoto důvodu se můžete setkat i s levnějšími variantami. My jsem si však vybrali špičku v této oblasti. Sluchátka HEPHAESTUS nabízí nejen kvalitní poslech a snímání hlasu, ale i komfort, o kterém si povíme níže.

Konstrukce

Nenechte se zmást, i když konstrukčně tato sluchátka vypadají velmi robustní a těžká, jste na omylu. Při výrobě sluchátek byly použity materiály, jako je plast, kůže, hliník a další. Výrobce se snažil docílit kompromisu v oblasti kvality/hmotnosti. Výsledkem je pak exkluzivní provedení a poměrně slušná váha. Hlavní kostra sluchátek je z odolného plastu, takže nemusíte mít strach, že by vám po jednom drsnějším odložením praskly. Každý to zná, máte sluchátka na krku, potřebujete se pro něco natáhnout, rozhodnete se tedy sluchátka dát na stůl. Bohužel si nevšimnete, že jste zavadili o kabel a vezmete je se svojí židlí na projížďku. Nebojte, ony to vydrží. Bílá konstrukce je doplněna světle šedou kůží. Zde je důležité zmínit, že se nejedná o levné imitace či koženku. Náušníky jsou nadstandardně polstrované a díky velikosti mušle vám krásně obejmou uši. Zajímavostí je, že ani po několika hodinách používání headsetu vás nebolí hlava, ani uši. U levnějších modelů se můžeme setkat s nepřirozeným tlakem v důsledku špatně zvolené konstrukce. Tento kousek vám však dodá příjemný pocit, jenž vaše smysly informuje o přítomnosti sluchátek na hlavě. V PvP je pak po přivyknutí na jejich citlivost, jenž se dá také nastavit, je využíváte jako 7. smysl. Tento realistický pocit vám dodávají 40mm neodymové magnety, které naleznete ukryté v circumaurální mušli. Pokud se vám stane, že si je zapatláte svíčkovou, tak se žádná panika nekoná. Vlhkým hadříkem setřeme a je vystaráno. Mikrofon je další velice povedený kousek do skládačky. Jeho stínění okolního hluku bych oznámkoval za 1 s hvězdičkou. Jeho citlivost je přiměřená. Zprvu se mi zdál hodně hlasitý výstup, ale po úpravě v ovladačích zvukové karty jsem došel k požadované hodnotě.
Tauren revamp Tauren revamp
Co se týče zapojení do PC, je zde k dispozici pozlacený USB port. Kabel je navíc dlouhý rovných 2,5 metru. Pokud ho zapojíte např. do klávesnice, můžete ho objímkou na suchý zip (nachází se přímo na kabelu) stáhnout na vám vyhovující délku.

Zvuk

V první části našeho článku jsme si představili zhruba co je tento produkt zač a čím disponuje. Teď se podíváme trochu do hloubky a zabrousíme i do čísel. Pro zvuk jsou příznačné 40mm neodymové magnety, které v rozsahu 20 ~ 20KHz vám podají vskutku věrnou interpretaci zvuku. Citlivost pak činí 117dB. Impedance je jako u většiny modelů 32 Ohmů. Nastavení hlasitosti si pak regulujete na kabelu, kde je umístěn ovládací panel pro zvuk, mikrofon a vibrace. Toto ovládání přímo reguluje hlasitost v operačním systému. Zvuk vám pak bude obstarávat 7.1 Kanálový zvuk, který obstará pocit true audio. Co dodat? Epic! HERNÍ ZÁŽITEK: Sluchátka jsou zaměřena na cílovou skupinu gamerů, kteří potřebují slyšet každý krok nepřítele. S tímto modelem budete o krok před nimi. Jejich citlivost dokáže zaznamenat i sebemenší hluk. Mnohdy se mi pak zdálo, že jsem ve hře slyšel zvuky, které tam ani nejsou. Protože hraji stále aktivně WoW (PvE/PvP), tak jsem tento atribut využil především v RBG, či arénách. Nad hrou jsem pak získal lepší přehled, a jako healer jsem byl schopen adekvátně reagovat v kratším časovém úseku. POSLECH HUDBY: Když smažíme dobrou gamesu, rádi si pustíme něco do uší. Jsem příznivec tvrdší muziky, z toho důvodu jsem především ocenil hloubky a basy (viz. níže, funkce vibrace). Abych ale mohl objektivně posoudit kvalitu přenosu, rozhodl jsem se zabrousit i do odlišného stylu. Na paškál jsem si vzal filmové znělky od nikoho jiného než Hanze Zimmera. Batman, Král Artuš, Piráti z Karibiku... na Youtube naleznete celý hodinový záznam. Poslouchal jsem tedy různorodé žánry a došel jsem k závěru, že zvuk je velmi čistý, basy vyrovnané a do výšek se dá hezky zaposlouchat. Posluchače Disco, Rapu a DnB zklamu, ale tyto styly hudby jsem nezkoušel. Doporučuji je ozkoušet doma po zakoupení modelu. FILMY: Máte rádi adrenalin?! Tak si dejte sluchátka na maximum, vibrace na plno a vzhůru na Akční filmy. Expendables 2, Iron man, ale i Kung fu panda (ano, Zuzlínka není jediná, kdo má rád z týmu pandy po dosažení věku 20 let). Při katastrofických filmech máte pocit, že se s vámi zřítí dům. I zde jsem jako lehce nadprůměrný posluchač dostal to, co jsem očekával.

Vibrace

Před pár lety se dostala na trh jedna zajímavá funkce u sluchátek. Řeč je jak jinak - o vibracích. Dodávají vám pocit reality a u některých her i obohacují zážitek. To samé platí u filmů. Zde u těch hororových doporučuji vypínat, nebo alespoň položit si na křeslo ručník (plenka může propouštět). Zde jsem po testovaní u stříleček (Counter strike, Left for Dead 2), měl naprostý přehled, co se kde děje. V CS vám po výbuchu granátu při maximální hlasitosti zaduní hlava a zapnou se vibrace. Můžete si zde nastavit tři polohy. Vypnuto-mírné-Zapnuto na maximum. Jsem zvyklý z koncertů, tudíž jsem to snesl permanentně na maximum. Filmům, hrám a hudbě to dodá ten správný šmrnc.

Komfort

Do teď jsme mluvili o uživatelských funkcích, co ale komfort posluchače, nebudu mít uši po hodině jako v bazénu? Tuto otázku jsem si také pokládal. Když jsem pak sluchátka měl na hlavě hodinu, dvě, tři... WC a zase pokračoval v hraní, tak jsem zjistil, že zpocené uši se mi asi vyhnuly obloukem. Díky pasivnímu chlazení každé mušle (hliníkové žebrování, viz. obrázek), jsem se cítil pohodlně a neměl sem potřebu si uši co hodinu vysoušet. Jen zmíním, že jsem testoval sluchátka přes prázdniny, kdy venku byly výjimečně i teploty 35°C a více. Přesto, uši byly v suchu, a to doslova.
Tauren revamp Tauren revamp
Zvuk bych tedy zhodnotil jako velké plus u tohoto kousku. Díky vibracím máte pocit, že jste v centru dění, a odvětrávání vám zachová pohodlí i po hodinách hraní. Celkově tedy vyvážení výšek, středů, i basů je pro uživatele příjemné. Samozřejmě, pokud si budete přát extra basy, tak je zde použití ekvalizéru plně ve vaši režii.

Mikrofon

Nedílnou součástí headsetu je i snímání zvuku. Výrobce si pro svůj produkt zvolil směrový mikrofon, který už ve svých útrobách pod plastovou krytkou má všechny maličkosti. Zde bych zmínil i možnost nastavení několika druhů filtrů, které vám zajistí čistý příjem. Jak už bývá zvykem u headsetů, tak i zde je možnost nastavit si mikrofon dle tvaru čelisti (pogumovaná kostra mikrofonu se dá lehce natvarovat). V číslech bychom pak vyjádřili citlivost mikrofonu na -46dB +/- 3 dB. Jeho rozsah činí 100 ~ 10KHz. Údaje od výrobce tedy sedí, dovolil jsem si tyto hodnoty ověřit a musím konstatovat, že jsou pravdivé. Propojení mikrofonu do PC je řešeno prostřednictvím USB, které je sdílené jak pro zvuk, tak mikrofon. Konektor je pozlacený, a v balení je na něm nasazena malá plastová krytka. V praxi ji pak můžete využít při cestování, aby se vám do konektoru nedostal prach, či jiné částice.
Tauren revamp Tauren revamp

Závěr

Dnes jsme si představili hlavního tahouna v oblasti headsetů firmy GAMDIAS. Sami si nyní můžete udělat obrázek o tom, jestli sluchátka dostála svému jménu. Uživatele určitě potěší velmi kvalitním zvukem, který využijete nejen při hraní her. Pořádní pařani však ocení jejich dobrou funkci "Environment sound effect simulation", která dokáže přesně určit zdroj zvuku v prostoru. Ergonomický design pak sedne pohodlně na hlavu většině hráčů. Bohužel, do města s mobilním telefon si je nevezmete. Konektor USB nejspíš do vašeho mobilního telefonu nedostane a tak vám nezbývá nic jiného, než si pořídit na cestovaní jiné. Pokud ale cestujete s notebookem (například letadlem), tak bych vám doporučil si přibalit s sebou i sluchátka. GAMDIAS HEPHAESTUS bych díky jejich ceně kolem 1.900-2.000 Kč řadil do žebříčku top produktů v této cenové kategorii. Za výše zmíněné peníze získáte věrný zvuk, pohodlí pro vaši hlavu a také kvalitní mikrofon. Raritou pak je chladící systém mušlí.

Slova díků

Za zapůjčení bych chtěl poděkovat českému zastoupení společnosti GAMDIAS, které nám umožnilo podrobit sluchátka dlouhodobému testu.

Naposledy upravil/a Astra 16.09.2014 v 08:13:59.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Zierry 16.09.2014 06:39

Tihle mají i levnější a dobré sluchátka. Jinak asi Senheiser pc 320.

Derta 15.09.2014 23:57

Ah, předchozí komentář jsem napsal k odkazu, proto se musím zeptat i tady: Má někdo tip na jiné high-endové sluchátka od jiného výrobce, nejlépe s nižší cenovkou? Co je nejdražší nemusí být nutně nejlepší (např. Beats by Dr. Dre) .. Jinak děkuji za pěknou recenzi

Derta 15.09.2014 23:49

Už dlouho se zaobírám myšlenkou, že by si moje ouška zasloužily trošku luxusu. Proto děkuju za pěknej článek. Přesto se musím zeptat: Máte někdo zkušenost s high-end výrobkem od jiné značky, nejlépe s nižší cenovkou? Přecijen to, co je nejdražší, nemusí být nutně nejlepší

Stalor 15.09.2014 20:25

kubiczek
Design sluchátek je vskutku příšernej
Každý preferuje jiný vzhled, tvar, funkce. Žádný výrobce nemůže pokrýt jedním produktem celý trh. Gamdias má i další modely, které jsou také velice zajímavé, a vzhledově se diametrálně liší od Hephastusu

Zvejkyn 15.09.2014 12:16

Design sluchátek je vskutku příšernej

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet