Recenze - Za Temným Portálem

http://media.wowfan.cz/ebooks/temny_portal_logo
Když jsem před několika měsíci četl Příliv Temnoty, nemohl jsem se dočkat pokračování a návratu Turalyona, Allerie a Khadgara, kterého jsem si zamiloval již v knize Poslední Strážce. Ona chvíle nastala již na konci minulého týdne a já tak mohl strávit sobotní den ponořen do světa Warcraftu. A udělal jsem dobře. Pro fanouška tohoto universa není snad nic lepšího, než si přečíst knihu popisující minulost. Za Temným PortálemKniha na mě již po prvních několika desítkách stránek působila mnohem dospěleji a co víc, je mnohem napínavější než její předchůdce. Velký podíl na tom bude mít určitě Christie Golden, která pomáhala při psaní Aaronovi Rosenbergovi, který je autorem předchozího dílu (recenze). Kniha je opět velmi čtivá. Nechybí již zmiňované napětí, či malý románek, který obohatil celý příběh a je pozvolně rozšiřován skrze celou knihu. Akce je zde jak v akčním filmu, servírovaná po kouskách, ale mnohem častěji. Což jistě mnohé potěší. To však ani neubralo na intenzitě příběhu, jež je jako vždy hluboký a velmi zdařile vypravován tak, jak má být. Následující text může obsahovat spoilery! Všechno začíná o dva roky později na vzdáleném světě Draenor, umírajícím světě, jehož obyvatelé zahodili poklidný a velmi kulturní život za moc, již poskytuje Plamenná Legie. Horda, jež čeká na dobré zprávy z Azerothu, je nemile překvapena nenadálou aktivitou portálu a ještě více znepokojena, když se portálem začnou vracet Orkové. Brána při příchodu Ner’zhula exploduje a je zničena. Avšak do čela Nové Hordy se dostane Ner’zhul a s pomocí Mrtvých Rytířů otevřou nový portál na Azeroth. Tentokrát se Horda nepokouší získat vládu nad Azerothem, ale pouze najít několik mocných artefaktů. Během této cesty se podíváme do nově vybudované pevnosti Stromgarde, dalekého Alteracu a Dalaranu. Vydáme se do pradávné pevnosti Blackrock, setkáme se s Deathwingem, ale také s jeho dětmi, Onyxií a Nefarianem. Navštívíme mimo jiné také Sargerasovu hrobku, kde půjdou hrdinové Hordy po stopách dávného Gul’dana.
http://media.wowfan.cz/temnyportal
To vše bude mít zajímavé rozuzlení, které povede až na samotný Draenor. Tam se dozvíme pravé Ner’zhulovy plány a také zjistíme, jak se z Draenoru stal svět dnes známý jako Outland. Ale už bylo dost příběhových spoilerů, musím také utrousit několik poznámek nad samotným překladem. Michal Farník se snažil zachovat stejnou podobu, jako mu dával Jan Netolička. Musím uznat, že překlad je povedený a až mě překvapuje, že jsou zachována jména různých klanů, zbraní či měst. Našel jsem i přesto několik překlepů, které opravdu v textu svítily jako lampa v noci. Ani těch několik chybiček, kterých jsem si všiml, mi nezabrání v udělení vysokého hodnocení, které si tato kniha opravdu zaslouží. Jako velký fanoušek Warcraft knih a příběhu samotného tuto knihu doporučuji i vám. Zvláště, pokud jste četli Příliv Temnoty. Čeká na vás ojedinělý příběh, který je intenzivně předkládán čtenáři. Již se těším na další knihu, která by mohla vyjít během Vánoc.

Hodnocení: 9/10

Pokud stále váháte nad koupí této knihy, můžete si přečíst ukázku.

Naposledy upravil/a Mordecay 10.09.2014 v 20:02:56.

Diskuze

terkydo 29.11.2011 11:53

Ahoj.. chtěla bych se zeptat, jestli na sebe jednotlivé díli už od prvního nějak navazují nebo jestli je při výběru jedné z nich jedno po kterém díle sáhnu ?? děkuji za odpověď

Javorovej 02.10.2011 15:11

Tak jsem si včera při srazu zaskočil koupit jeden kousek a ve vlaku přečetl zatim jen 3 kapitoly a je to paráda.

Esperanta 02.10.2011 09:53

Stejně tak vidím těžce zařaditelný Ashbringer. Děj se vypráví v průběhu snad deseti let, stejné je to s Arthasem...

Šéfredaktor WoWfan.cz

EnJay 02.10.2011 08:53

Khadgar
Vše se mi na překladu líbilo až na to, že z ogra udělal zlobra jinak dobrý.
souhlas..jediná vada na kráse ..a občasný špatný vyjadřování..párkrát se mi stalo že sem si musel přečíst odstavec 5x za sebou abych ho pochopil což se mi nikdy nestalo

Honza4545 02.10.2011 08:44

Tricky
Samozřejmě máš pravdu, ale v knize o Arthasovy autor počítal s tím že jsi četl Kruh Nenávisti, a proto se taky zmíní o Aegwynn a Jaině.
No tak Aegawynn známe z Posledního Strážce a Jainu poznáme z té knížky.Aler taky opět velmi těžké ji rozřadit protože se to zas vypráví v budoucnosti což bych řekl že je to děj za Kruhem nenávisti takže pokuď válku prastarých tak daleko tak v tom případě Arthase nakonec.

Tricky 01.10.2011 22:43

Beregond
celkem bych i souhlasil ale kruh nenávisti v žádným případě není před Arthasem...
Samozřejmě máš pravdu, ale v knize o Arthasovy autor počítal s tím že jsi četl Kruh Nenávisti, a proto se taky zmíní o Aegwynn a Jaině.

Beregond 01.10.2011 22:15

Tricky
Darie: Zrod Hordy > Poslední strážce > Příliv Temnoty > Za Temným Portálem > Den draka > Válka Prastarých > Vládce Klanů > Kruh nenávisti >Zrod Krále Lichů.. a jako obchod mohu doporučit minotaur.cz, jinde je to většinou vyprodané
celkem bych i souhlasil ale kruh nenávisti v žádným případě není před Arthasem... jinak minotaur.cz taky doporučuji

Beregond 01.10.2011 22:12

Honza4545
5ekl bych že to máš trošku špatně co se týče postupu lore nevim kdy byl Zrod Hordy ale vim 100% že Válka prastarých byla před Posledním strážcem (Mám dojem že asi i před Zrodem Hordy) jenže ty si to asi takhle dal kvůli tomu že se vlastně vrátili do minulosti ale asi bych ji fakt dal jako první.
podle mě: Válka Prastarých je dějově asi nejstarší,ale s tím že v hlavní roli jsou 3 postavy, které známe z jiných knížek.. nebudu spoilovat těm co ještě nečetli.. takže bych doporučoval takhle:Zrod Hordy > Poslední Strážce (konec 1. války a warcraft 1) > Příliv Temnoty > Za temným Portálem (warcraft 2 kampaň) > Den Draka (průběh 2. války (Den Draka navazuje na Noc Draka která je teď na řadě s vydáním v ČR)) > Válka Prastarých (nedá se moc dobře zařadit, je to v podstatě jedno kdy si to přečtete, trilogie dějově nenavazuje ani nepředchází jíným knihám) > Vládce Klanů > Arthas ZKL (3. válka a warcraft 3> Kruh Nenávisti

Brisin.ger 01.10.2011 19:37

Honza4545
5ekl bych že to máš trošku špatně co se týče postupu lore nevim kdy byl Zrod Hordy ale vim 100% že Válka prastarých byla před Posledním strážcem (Mám dojem že asi i před Zrodem Hordy) jenže ty si to asi takhle dal kvůli tomu že se vlastně vrátili do minulosti ale asi bych ji fakt dal jako první.
súhlas

Honza4545 01.10.2011 14:58

Tricky
Darie: Zrod Hordy > Poslední strážce > Příliv Temnoty > Za Temným Portálem > Den draka > Válka Prastarých > Vládce Klanů > Kruh nenávisti >Zrod Krále Lichů.. a jako obchod mohu doporučit minotaur.cz, jinde je to většinou vyprodané
5ekl bych že to máš trošku špatně co se týče postupu lore nevim kdy byl Zrod Hordy ale vim 100% že Válka prastarých byla před Posledním strážcem (Mám dojem že asi i před Zrodem Hordy) jenže ty si to asi takhle dal kvůli tomu že se vlastně vrátili do minulosti ale asi bych ji fakt dal jako první.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet