Šperkařství (Jewelcrafting)

  Jewelcrafting    Profese   

Jewelcrafting může velice jednoduše obohatit vaší výbavu o spoustu zajímavých kousků pomocí jednoduchých receptů, které vyžadují převážně minerály a drahokamy nalezené při Miningu. Jewelcrafting je proto nejlépe doplňován právě touto profesí, jelikož jsou to právě kameny, které zpracováváte do náhrdelníků, prstýnků, trinketů a hlavně cenných drahokamů. Opravdu každý si přijde na své a nezáleží už na tom, jestli jste Warrior, Priest nebo Mage.

 

Základní informace

Drahokamy (gemy)

Hlavní podstatou této profese je právě výroba gemů, které můžete vložit do některých kusů vaší zbroje. Obohatíte je tak bonusovými staty, které vám přidají na výkonu. Ať už to má být vyšší healing, zdraví, zásoba many nebo sekundární staty, vždy si najdete pro sebe právě ten gem, který potřebujete nejvíce. Existuje 7 druhů gemů - červené, žluté, modré, oranžové, fialové, zelené a meta. Podrobné vysvětlení k těmto druhům hledejte níže v tomto článku.

 

Šperky

Stejně, jako si s Tailoringem můžete ušít róbu, si dokážete s Jewelcraftingem vyrobit nejrůznější šperky, které kolikrát zapadnou přímo do vaší výbavy. Kdysi existovalo nepřeberné množství receptů, aby se každému vyhovělo, nicméně dnes jich existuje jen pár základních, s tím, že při každém vyrobeném kousku získají vyrobené šperky náhodné staty. Například při tvorbě Jasper Ring můžete vytvořit například Jasper Ring of the Bear. Tyto šperky mívají většinou mizernou kvalitu, ale na disenchantování se hodí i dnes. Při troše štěstí se může stát, že vyrobíte prsten nebo náhrdelník modré (rare) kvality s lepšímy staty.

 

Trinkety

Jewelcrafting nabízí možnost vyrobit si i vlastní trinkety, přičemž některé skrývají (v porovnání s jinými výrobky) mnohem větší sílu. Dnes už se však vyrábí spíš při nižších levelech.

 

Mounti

V současné chvíli může jewelcrafter vyrobit 5 mountů: Jade Panther, Ruby Panther, Sapphire Panther, Sunstone Panther a spojením všech předešlých Jeweller Onyx Panther. K výrobě těchto mountů si připravte slušný balík peněz a také reputaci s Order of the Cloud Serpent.

 

Toys (hračky)

Za zmínku stojí hlavně dva peti: Sapphire Cub a Jade Owl.

 

Prospecting

Další neodmyslitelnou součástí Jewelcraftingu je Prospecting. Spolu s ikonkou, kterou si otevřete všechny patenty k drahokamům a podobným cennostem, dostanete také možnost využívat právě této schopnosti. Díky ní můžete nashromážděné minerály prozkoumat a s trochou štěstí získat surové drahokamy nebo jiné materiály, které se vám hodí k výrobě všech možných předmětů v rámci Jewelcraftingu. 

 

Jak se naučit a používat Jewelcrafting?

Jewelcrafting se naučíte u trenéra, podobně jako ostatní profese. Trenéry profesí naleznete ve všech větších městech nebo vesničkách. K samotnému provozování profese potřebujete Jeweler’s Kit. Pokud vše děláte paralelně se skillováním Miningu, nebudete mít velký problém. Velkou část materiálů získáte z nalezených rud a drahokamů. A pokud nebudete mít k dispozici Mining, stane se vaším přítelem aukce. To se ovšem ale prodraží, tak si předem připravte prasátko.

 

Získávání designů

Recepty pro Jewelcrafting se nazývají designy a získat pár takových může chvíli trvat. V Orgrimmaru a Stormwindu naleznete v JWC a/nebo Mining obchodě dvě NPC. Jeden nabízí každý den jeden daily quest, za jehož splnění získáte speciální token. Za tyto tokeny si poté můžete u druhého NPC koupit nejrůznější designy. V dalších datadiscích si většinou jednou za den vyrobíte speciální předmět, který můžete použít ke koupi dalších designů. Pár designů se dá nalézt s plněním různých reputací a daily questů, např. Golden Lotus. Když nyní na chvíli pomineme fakt, že existují nějaké meta-slot gemy, máme na stole 6 druhů drahokamů. Tři základní a tři míchané. Zatímco mají základní gemy jednu statistiku, ty míchané mají dvě s poloviční účinností každého ze statů.

 

Zajímavosti

Meta gemy

Speciálním druhem gemů jsou tzv. Meta gemy. Pasují jen do několika high-end helem a čepic a mají v porovnání s normálními gemy značně odlišně statistiky. Dříve bylo potřeba mít různý počet barevných gemů, ale v Mists of Pandaria toto bylo odstraněno a můžete použít meta gemy bez jakýchkoli omezení. Rozhodně nezapomeňte zařadit jeden z meta gemů do vaší výbavy.

 

Socket bonus

Každý předmět, do kterého můžete nacpat nějaké gemy, má tzv. Socket bonus. Pokud vložíte gemy stejné barvy, jako jsou sockety (tedy sloty), dostanete jistý bonus v podobě bonusových statů. Nejedná se o žádné bomba číslo, nicméně v jistých případech se vyplatí sejít z cesty a použít i jiné druhy kamenů, protože ve finále se to vyplatí více. Vše už pak ale záleží na konkrétní classe.

 

Pro jaké povolání se Jewelcrafting hodí?

Tato profese v dnešní době není zrovna zlatým dolem, nicméně velice se hodí do raidů nebo i do PvP (z části) a vůbec nezáleží na tom, jestli jste tanci, healeři nebo DPSka.

 

Bonus

Vedle Prospectingu a nějakého toho výdělku ještě získáváte přístup k unikátním gemům, jejichž staty jsou mnohem vyšší, než jaké známe z klasických gemů. Jen pro příklad uvádím rozdíl mezi Brilliant Primordial Ruby (+160 intellect) a Brilliang Serpen‘s Eye (+320 intellect). Rozdíl je značný (160 bodů). Nicméně existuje značné omezení - ve své výbavě můžete mít najednou pouze 2 tyto exkluzivní gemy. Doporučuji využít tyto tři místa na ty nejdůležitější statistiky (převážně červené gemy).


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Kriegel 28.02.2010 10:47

Mam JW na 68lvl a daily q dostavam od 375 skilu, tudiz, neni to vazano na 80lvl.U scryeru je knihovna ucitelu pro vsechny a netreba resit reputaci.Jinak dik za info, pomohlo mi to k dalsimu rozmazleni meho twinka

Wrent 21.02.2010 21:01

Ja mam ted JWC na retri paladinovi a hezky se s tím vydělavá.Byl jsem farmit v Ungoro thorium ore,dvakrát jsem to objel dokola a získal jsem asi 120 ks thoria,z toho jsem prospectingem získal nějakých 30 gemů,které mi hodily v aukci nějakých 150g

Quacky 31.12.2009 08:00

V dalaranu te nauci trener mel sem stjne dilema

Smakoun 30.12.2009 23:57

Zdravím, skonil sem to a dal sem se ke Scryers, takže od 350. skilu mám velký problémy se skilováním
dá se to nějak vynahradit?

Snake Plisken 28.12.2009 19:49

Velká výhoda je že na malém lvl můžete mít vlastní naušnice prsteny atd. Což normálně ( když si to nekoupíte ) padá z příšer až okolo 28lvl a víš. Takže se to dá dobře prodat menším lvl

Ellendway 26.12.2009 19:31

ale je nevihoda že jewlwcrafter neumi naušnice(trinkety)

Nerzhul 06.12.2009 16:40

1 z naj profek dost zaraba kazdu chvilu nekto chce socket a potom te epic ringy annecky maju dost velke cisla ... no dost paradne

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet