SteelSeries Flux In-Ear Pro

Posledními sluchátky, která jsem od SteelSeries měl, jsem byl nadšen. Jednalo se o Flux Luxury Edition, která hrají skvěle, avšak co takhle se podívat po sluchátkách do uší? SteelSeries před nedávnem vydalo dvě verze Flux In-Ear a Flux In-Ear Pro. Tentokrát se podíváme na zoubek PRO verzi, jejichž cena je stanovena na 129.99€, což není úplně nejméně. Přečtěte si tedy recenzi, která vám snad pomůže s rozhodnutím, zda za tato sluchátka utratit své těžce vydělané peníze.

Specifikace

VlastnostiSteelSeries Apex
MěničBalanced Armature
Styl nošeníStandardní, přes uši
KompatibilitaRozdílné kabely
ŠpuntyTři velikosti + Paměťová pěna
Mikrofon a ovládáníPC, mobilní zařízení, Mac
PouzdroSoučástí balení
Frekvenční rozsahSluchátka: 15 - 22000 Hz
Mikrofon: 100 – 10000 Hz
Impedance26 Ω
CitlivostSluchátka: 105dB @ 1Khz
Mikrofon: -38dB
Délka kabelu1.2 m
Jack pro PC kabel2 x 3.5 mm
Jack pro mobilní kabel1 x 3.5 mm

Balení

Balení sluchátek je jako vždy jednoduché. Jedná se o černý obal, na kterém se najde oranžová, jako je u sluchátek Flux zvykem. Na přední straně balení je jméno společně s logem Flux. Samozřejmostí je i obrázek samotných sluchátek. Nechybí ani logo SteelSeries a malé bubliny s popisem, co vlastně sluchátka dokáží a na co se může majitel těšit. Popis je dostupný v angličtině a ve španělštině.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Na bočních stranách čekají další zajímavé informace o sluchátkách. Krátký popis měniče Balanced Armature, ke kterému se dostanu později, ale také způsobu nošení sluchátek. Boční strana obalu také obsahuje informaci, že sluchátka jsou dodávána společně se špunty od společnosti Comply. Nejjednodušší špunty od Comply se dají sehnat za nějakých 200,- korun a dle všeho to vypadá, že SteelSeries In-Ear Pro obsahují řadu Isolation Plus T-Series za $15.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Na zadní straně se dá najít veškerá magie, kterou obal ukrývá. Ať už specifikace sluchátek, mikrofonu nebo kabelů, tak vícejazyčný popis sluchátek (dostupný v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině). Další věcí jsou obrázky sluchátek, které jsou i na přední straně, ale také dva kabely, pouzdro a dvě malá okna, ve kterých jde vidět, že sluchátka pracují s PC, tablety i telefony. Po otevření první krabice vykoukne méně barevná, čistě černá krabice, ve které se všechno nachází. Klasicky je k vidění nálepka SteelSeries, příručka k používání, malý reklamní letáček o ostatních SteelSeries výrobcích, příručka k používání Comply špuntů a také varování o hlasitosti sluchátek. Údajně si máme všichni dávat pozor na sluch a nepřehánět to s hlasitostí. Něco na tom asi bude.
SteelSeries Flux In-Ear Pro
No a nakonec se v krabici nachází to nejcennější (tedy v případě, že nemáte rádi nálepky SteelSeries). První z věcí je pouzdro. Semišové pouzdro je příjemně malé, takže se vleze do kapsy nebo do batohu. Pouzdro má malý zip, který ochrání obsah pouzdra v bezpečí. Uvnitř pouzdra se samozřejmě nachází sluchátka a malá přihrádka, do které může být vložen například další jack. Osobně v něm mám schovaný jack pro počítač, protože sluchátka jsem využíval při cestě do práce a v práci u počítače.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro

Kvalita zvuku a komfort

Předem se musím omluvit, avšak nejsem nijak velký zvukový fanatik, takže nečekejte žádné rozbory na několik stránek, ale spíše osobní dojmy a pocity, které jsem po měsíčním testování získal. Pro porovnání jsem si musel zvolit sluchátka, která jsou v podobné cenové relaci. Bohužel jsem nenašel žádné špunty za podobnou cenu, takže využiji pro tentokrát SteelSeries Flux Luxury Edition a to pro srovnání zvuku. Komfort jako takový proberu bez srovnání, protože jediné malá sluchátka, která momentálně k dispozici mám, jsou od Apple. Kvalitu zvuku jsem testoval celkově na třech zařízeních: Sluchátka také prošla testování při poslechu hudby, sledování filmů, seriálů a hraní her. Porovnání zvuku bude dle mého názoru zajímavé, protože bude krásně vidět rozdíl mezi velkými a malými sluchátky v podstatě stejné třídy. Upřímně si myslím, že se SteelSeries snaží zaujmout hlavně hráče, stejně jako tomu bylo vždy. Přeci jen v každém dnešním eSportu hráči používají špunty k poslechu muziky, která má potlačit hluk fanoušků, komentátorů a dalšího nechtěného chaosu, který při těchto akcích vzniká, a poté mají svá velká monstra před celou hlavu, která využívají pro zvuk z her a komunikaci.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Hned na začátek je potřeba říct, že sluchátka postrádají vyšší úroveň basů a mnohé písničky tak zní tak trochu jinak. Mnohdy se ovšem nejedná o zásadní problém a někdy je to více než příjemné. Mám rád více stylů hudby, takže jsem mohl vyzkoušet opravdu mnoho. Ať už od jemného rocku, přes rádiový pop až po taneční muziku. Kvalita zvuku proti SteelSeries Flux Luxury Edition je znatelná. Dá se říct, že za to může Balanced Armature měnič, který mi do uší pustil nové nástroje, které jsem v některých z písniček v minulosti neslyšel nebo nebyly tak hlasité (teď to myslím dobře. Mnohé nástroje vynikly a dalo to písničkám mnohem lepší nádech. Znělo to prostě lépe.). Při hraní her mám většinou puštěný herní soundtrack, abych pro sebe vytvořil co nejlepší herní atmosféru. Mluvím o World of Warcraft a o Dota 2. V obou hrách byl zvuk skvělý a čistý. I přesto, že v Dotě mnohdy není co poslouchat, vše znělo dobře. To, co mělo být slyšet pouze v levém uchu, tam opravdu bylo a naopak. Kapitola, která by měla stát odděleně, je mikrofon. V případě špuntů, které mají mikrofon (a že jich dnes je požehnaně) se vždy bojím kvality. Zkoušel jsem mikrofon jak na počítači, tak na telefonu. Na počítači jsem měl mikrofon připojený ke Skype a Teamspeaku. V obou případech byl zvuk kvalitní a druhá strana si nestěžovala. Chybí sice potlačení okolního hluku, ale co čekat od malého mikrofonu, který je umístěn na tenkém kabelu? Telefonování bylo vždy také bez problémů a můj hlas byl slyšet čistě. Na mikrofonu je také tlačítko, kterým se dá ovládat muzika či hovor na telefonu. Možná by se příště dalo připojit i ovládaní hlasitosti, které je dnes standardem. Při zapojení na počítač se ovšem tlačítko stává nefunkčním.
SteelSeries Flux In-Ear Pro
Rád bych nyní trochu představil měnič, který byl použit. Jedná se o Balanced Armature měnič (je dost možné, že budete znát český název, avšak nechal jsem jej v originále). Sluchátka využívají vždy jeden z měničů a to dynamický nebo vyvážený (balanced). Dynamické měniče najdete ve většině levných sluchátek. Vyvážené (balanced) měniče dokáží vytvořit vyváženější zvuk, mají lepší odezvu, avšak postrádají výrazné basy a jsou dražší. Dalo by se tedy říci, že vyvážené (balanced) měniče jsou kvalitnější a lepší, alespoň pro určité věci. SteelSeries zvolilo vyvážený měnič, aby měl lepší odezvu, méně zkreslený zvuk a více vyrovnané úrovně zvuku i za cenu menších basů.
http://cdn-co.steelseries.com/wp-content/uploads/balanced_armature_graph
Kvalitu zvuku jsem tak nějak probral a myslím, že je správný čas se přesunout z toho, co nevidíme, na to, co vidíme a cítíme. Komfort je pro mě velice důležitou věcí. Sluchátka využívám dnes a denně v různých situacích a vyžaduji od nich, aby byla spolehlivá, aby v uších seděla a byla pohodlná. Ne vždy se podaří sehnat sluchátka, která odpovídají náročným potřebám všech, avšak myslím, že SteelSeries In-Ear Pro zvládá většinu funkcí zcela bez problémů. Sluchátka mají tři velikosti špuntů – malou, střední a velkou. Osobně používám střední velikost, protože mi skvěle padnou do uší. Je potřeba ovšem poznamenat, že každému budou sedět jiné špunty. Nedávno jsem se ovšem odhodlal, odhodil obyčejné špunty a na sluchátka připnul prémiové špunty od Comply, které jsem zmínil již na začátku. Tyto špunty jsou z měkkého materiálu, který se vytvaruje přesně dle tvaru ucha. Rozdíl byl cítit.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Společně s Comply špunty jsem hlavně ve fitness centru využíval dva gumové háčky, které napomáhají držet kabel sluchátek za ušima. Háčky jsou lehké, takže si člověk ani nevšimne, že je na hlavně vůbec má. V poslední době jsem začal háčky používat i běžně při chůzi, aby vše bez problémů. Mnohdy se totiž stane, že při rychlejší chůzi či běhu má kabel v oblibě padat z ucha, což je ovšem opět individuální problém.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Maličkostí, která rozhodně přispívá ke komfortu, je i malý plastový posuvník, který se dá najít mezi rozdvojením kabelu a mikrofonu. Využití jsem pro něj našel pouze ve fitness centru a při rychlejším pohybu. Sluchátka obepnou hlavu a téměř se nehýbají a nepřekážejí. Při standardním nošení, například po cestě do práce či v práci, mám tento posuvník dole a užívám si volnosti.
SteelSeries Flux In-Ear Pro
Dalším prvkem je rozpínací kabel, který mi již několikrát zachránil sluchátka před zničením. Téměř na konci kabelu u jacku je možnost kabel rozpojit. Tato část kabelu umožňuje rychlé a bezproblémové rozpojení v případě, že rychle vstanete. Avšak tuším, že hlavním důvodem, proč tato možnost zde je, jsou dva rozdílné jacky. Jeden slouží pro telefony (1 x 3.5 mm) a jeden pro počítače (2 x 3.5 mm). Kabel sám o sobě je plochý, což jej chrání před zamotáním. Několikrát se mi stalo, že jsem sluchátka vložil do kapsy bez pouzdra, vytáhl je a byl jsem schopný je během pár vteřin opět používat, což u standardně zakulaceného drátu není možné. Možnou nevýhodou může být délka kabelu, která je 1.2 metru. Ti, kteří mají zvukové porty na přední straně počítače, to řešit nemusí, ovšem ostatní by měli zvážit zakoupení prodloužení. Je ovšem pravdou, že délka kabelu je dnes nepsaný standard u všech cenově podobných sluchátek.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro
Poslední věcí, kterou bych rád zařadil do komfortu, je semišové pouzdro. Jak jsem již napsal, pouzdro je malé a vleze se do kapsy. Na druhou stranu je dostatečně velké pro obě koncovky, náhradní špunty a sluchátka. V pouzdře se nachází i malý suchý zip, který udrží smotaná sluchátka přilepená na pouzdře, takže v případě otevření pouzdra sluchátka nespadnou. Je skvělé, že semišový povrch na většině materiálů klouže, takže není problém pouzdro vytáhnout z kapsy.
SteelSeries Flux In-Ear Pro SteelSeries Flux In-Ear Pro

Závěr

Musím říci, že jsem příjemně překvapen. Nikdy jsem netušil, že si mohu zamilovat špunty za více než 100€. Zvuk, zpracování, doplňky a komfort za tuto cenu určitě stojí. Za povšimnutí rozhodně stojí i maličkosti, které si SteelSeries připravilo v podobě pouzdra, plochého kabelu nebo dvou jacků. Najdou se samozřejmě i nějaké ty nedokonalosti, jako například již zmiňovaná délka kabelu nebo basy. Ovšem pokud hledáte solidní herní sluchátka, která si budete moci vzít na cesty, do fitness center nebo kam to vlastně hráči chodí, určitě uvažujte o SteelSeries Flux In-Ear Pro.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Mechanus 04.09.2013 12:13

K basům - ono většina lidí je zvyklá na přebasovaná sluchátka a bych když slyší zvuk správně podaný, tak najednou má málo basů.Na druhou stranu 129e je dost a to si raději vezmu jiné intraaurály - např. Etymotic Research hf-5 nebo Shure SE315. Tedy na poslech hudby.Na hraní bych stejně na základě zkušenosti raději bral nějaké, byť obyčejnější cirkumaurální sluchátka.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet