World of Warcraft slaví 9 let!

World of Warcraft annivensary
Je tomu tak, World of Warcraft slaví neuvěřitelných 9 let. Samotné výročí připadá na 23. listopadu, které se odvíjí od prvního spuštění oficiálních serverů v Americe (USA, Kanada, Mexiko) a Austrálii (+ Novém Zélandu). Výročí je propojeno i s vydáním první hry z univerza WarCraftu - WarCraft: Orc & Humans. Oslavy už zajisté probíhají i ve hře. Když se lognete ve hře v rozmezí od 18. listopadu do 2. prosince, dostanete achievement WoW's 9th Anniversary a speciální Celebration Package, který lze použít opakovaně a má krátký cooldown. Dostanete z něj buff WoW's 9th Anniversary, který vám dá +9% expů a reputace z mobů po dobu jedné hodiny. Výročí je naprosto ideální příležitost k vzpomínkám a různým věcem, doporučuji vám, přečíst si některé naše starší novinky o výročí, kde shrnujeme, jaké WoWko tehdy bylo. Třeba novinka k 6. výročí od Wrenta, potažmo od DaveLa a k 7. výročí od eSka. Vězte, že mnoho milovníků Vanilly, kteří ji po většinou ani nehráli, by takovou hru hrát nechtěli. Tehdy byla opravdu mnohem nepřívětivější, než je teď. Pro opravdové znalce tu máme článek o tom, jak World of WarCraft začínal, článek o alfa verzi WoWka. S tím souvisí i pasáž z eSkovy newsky o výročí, kterou si nemohu odpustit. Perfektně se sem hodí a je dobrou upoutávkou či vzkazem pro milovníky Vanilly.
Při psaní této novinky jsem si vzpomněl na rozšířenou stížnost, že se WoW s každym patchem stává více a více casual. Jak vidíte, tak je to pravda a je to trend už od patche 1.10. Myslím ale, že se shodneme na tom, že jen málokdo by chtěl nyní WoW ve stavu, v jakém bylo uvedeno.
Na závěr se nabízí zamyšlení nad budoucnosti WoWka. Jak dlouho tady s námi ještě bude? Kdy jej Blizzard přestane podporovat? Vydá někdy WarCraft 4, po kterém mnozí prahnou a zdá se spíše, že jej postihne osud Half-Life 3? World of Warcraft již není na svém vrcholu slávy a na Wrentovu a Serwakovu úvahu o vývoji World of Warcraft jsem již odkazoval v poslední newsce o počtu předplatitelů, který stále klesá. Ano, klesá, ale stále se drží v nejvyšší lize a žádná konkurenční MMORPG hra mu nesahá ani po kotníky. V poslední době se sice objevuje mnoho tzv. "WoW killerů", ale ti nejsou WoWku rovni. Jsou spíše jako hmyz, který WoWku po troškách ubírá jeho předplatitele. Snad se dožijeme chvíle, kdy jich přijde takové množství, že WoWko postupně o lidi připraví. Také se můžeme dožít doby, kdy WoWko povstane a vzpamatuje se. Kdo ví, věštit neumíme. Už jste se logli do hry a máte achievement? Rádi vzpomínáte na začátky WarCraftu coby RTS? Hráli byste WoWko v jeho původní a surové podobě? Jak dlouho si myslíte, že tu bude WoW mezi námi? Jaký bude jeho konec? Umoří jej konkurence, vypne servery Blizzard po nástupu jeho next-gen MMO nebo tu snad přežije třeba i dalších 9 let?
Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Fjuodorf 19.11.2013 16:34

Doufám ze blizzard udělá nějaké pěkné video jako minulí rok

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet