Základné info o vanille

  Vanilla    classic   

Tento článok neberte ako strašenie alebo odrádzanie, ale ako realitu. Ja a mne podobní práve kvôli tej realite milujeme vanilu a všetko, čo k nej patrí.

 

Frakcia

Na vanille má každá frakcia jednu vlastnú classu. To znamená Aliancia má paladinov a buffy Blessingy. Horda má shamanov a teda buffy z totemov. Je to dosť rozdiel hlavne v PvE, kde to robí pri progresse výhody pri určitých bossoch. Druhý rozdiel sú priesti. Každá rasa, u ktorej si zvolíte priesta, má svoj unikátny spell. Napríklad dwarf ako jediný má Fear Ward, a to len s 30 sekundovým CD.

 

Expenie

Expenie na vanille je náročnejšie takmer v každom aspekte. Určite nie je dobré ho poňať klasickými pretekmi a hnať sa na 60 lvl čím skôr. Nevychutnáte si to a rýchlo vás to prestane baviť. Niekedy je problém s obyčajnou mobkou na quest. Väčšina „named“ mobov, ktoré poznáte ako normálne na vyšších datadiskoch, sú na vanille elity. Na elitu štandardne potrebujete nájsť full partu, aby ste ju zabili.

Poznáte to, keď prídete do dediny a vyberáte si questy, ktoré urobíte? Polku z nich si zrušíte, veľa mobov na zabitie, veľmi ďaleko a podobne. Na vanille to neodporúčam. Ak si vyberáte q, veľmi rýchlo sa vám stane, že nemáte kde robiť questy a zaseknete sa. Úkoly do dungeonov sú veľa krát roztratené po svete. Je dobré postupne prechádzať dungeony aspoň raz na questy. Ideálne je robiť questy o 1-2 levely menšie nakoľko nebudete toľko missovať. Práve robenie questov v dungoch vám urobí určitý náskok. Bežné je napríklad vojsť do lokácie spraviť časť, ísť inde a potom sa znova vrátiť. Napríklad do Straglethorn Vale môžete prísť na lvl 30 a budete tam mať questy aj na lvl 45+.

Tip pre casterov s wandkami je, že wandka vám neberie manu. Je dobré si zaobstarať dobrú wandku a spelly používať situačne. U physical DPS zasa treba nájsť dobré zbrane z úkolů. Za dungeony ich je dosť a bude to s nimi omnoho ľahšie.

 

Mounti

Mať na vanille mounta je celkom úspech. Mať na vanile rýchleho mounta je veľká frajerina. Bežný človek pri klasickom expení na lvl 40 nemá goldy, aby si mounta mohol dovoliť. U mňa to štandardne prichádza okolo levelu 47-48. Výhodu má warlock a paladin, ktorí majú prvého mounta za quest, čiže zadarmo. Rýchleho mounta majú tiež za quest, ale treba aj kopu goldov a materiálu, takže tam to už zadarmo nie je. No stále to je lacnejšie ako u ostatných class. Čo sa týka goldov, moja rada je: zožeňte si veľké bagly, lootujte úplne všetko včetně šedých vecí. Z questov, ak nechcete nič na sebe, zoberte vždy drahšiu vec. Sú na to addony, prípadne základné pravidlo je: zbrane sú najdrahšie. Legy, chesta, helma, shouldre su drahšie ako šperky, ruky, wristy, belt. Ďalší tip, ako ušetriť goldy, je neučiť sa všetky spelly od trénera. Učte sa len tie najdôležitejšie, ktoré používate pri expení.

 

Classy

Classy na vanille sú bohužiaľ výrazne nevybalancované. Čo sa týka expenia, najlepšie sú hunter, warlock, druid. U ostatných záleží na levely. Štandardne na určitom levely každá classa dostane nejaký dobrý spell alebo quest item, s ktorým to už ide lepšie. PvP je veľmi individuálne a je to o šikovnosti, takže tam sa nedá objektívne zhodnotit, čo je lepšie. V PvE treba počítať s tým, že za niektoré specy si veľmi nezahráte v raidoch. Tank je jedine použiteľný warrior. Druid a paladin možno do dungu alebo na trash ako off tank. Ale ako základný tank nikdy. U healerov je taká špecialita, že väčšinou sa healuje s rankom 1 u spellov kvôli šetreniu many. U DPS je to tiež veľmi nevybalancované. Najlepšie DPS sú warrior, rogue, mage, warlock a možno ešte hunter. Ele shaman sa nehrá takmer vôbec, Enha shaman možno jeden v raide s 2h Axe Nightfall, ktorá boostuje všetky spell DPS v raide. Shadow priest tiež vačšinou jeden. Feral druid musí byť šikovný, aby vytočil aspoň niečo, ale aj boostne partu, takže je použiteľný. Paladin je na tom podobne ako shaman. Heal fajn, DPS nic moc, možno s Nightfall. Tank slabota.

 

Vybavení

Gear na vanille sa skladá z rôznych zdrojov. Vôbec si nemyslite, že tak ako ste zvyknutí, sú najlepšie veci z raidu. Pár vecí áno, ale aby ste mali BIS gear, vyskladáte ho z craftu, dungov, questov a raidov. Treba si dať pozor na to, že aj na relatívne nižšom levely môžete dostať z questu item, ktorý budete mať možno mesiace na 60lvly. Napríklad u Hordy v Hinterlands je z jedného questu pre level 45 zelený trinket, ktorý dáva hit a Attack Power a je skutočne výborný na dlhý čas. Veľa ľudí používa full T1 set. Tanci a healy môžu. DPS by nemali. Najdôležitejší stat na začiatku je hit. Aby ste sa priblížili capu, nemôžte používať full T1, lebo tento set ho nemá dostatok.

 

Dungeony

Treba sa pripraviť, že na vanille sa dungeony nechodia 15-20 minút, ako ste zvyknutí. Bežne v dungu strávite aj 2-3 hodiny. Maraudon je asi najlahší z end game dungov a môžete ho ísť už na nižšom lvl. V Sunken Temple má každá classa svoj vlastný quest, za ktorý môžete získať zaujímavý predmet. Klasické 5-man dungeony na engame sú: Blackrock Depths, Scholomance, Stratholme a neskôr Dire Maul, ktorý je rozdelený na 3 časti. Blackrock Spire je 10-man a je rozdelený na 2 časti. Lower sa dá dať aj v 5-tich. Upper, ten už skutočne potrebuje 10 ľudí. Takmer každý s týchto dungov potrebuje na otvorenie samotného dungu, alebo nejakej jeho časti, kľuč. Tie sa získajú buď z questu, alebo v Stratholme spadne z jedného z bossov. Dôležité je aj to, že na vanille nefungujú Meeting Stone ako summon. Jediný summon má warlock, inak musí každý po vlastných.

 

Raidy

Hlavnou jedinečnosťou vanily sú raidy pre 40 ľudí. Začína sa v Molten Core, kde padá T1 gear a z Ragnarosa padajú T2 Legy. Tento raid je pre mňa vizuálne veľmi pekný. Lávové prostredie a ohniví bossovia. Potrebujete sem prequest z BRD. Zároveň je spustená Onyxia’s Lair, kde je len jeden boss, ale je to veľmi pekný boj. Padá z nej T2 hlava. Prequest sa robí celkom dlhým chainom. Ďalej tu je BWL, kde padá zvyšok T2 setu a prequest je z UBRS. Potom príde Zul Gurub, ktorý je 20-man, a po ňom 2 raidy: Ahn'Qiraj 20 a 40-man. Posledným raidom, do ktorého sa málokto vôbec pozrel, bol Naxxramas 40.

Všeobecne príprava na raidy je jednou z najzaujímavejších častí vanilly. Consumablov je tu veľké množstvo. Nie je to o flaske, jedle a potionoch, ako teraz. Sú tam flasky, sú tam jedlá a aj potiony, ale aj rada ďalších vecí. V rôznych lokáciách získate rôzne itemy, buffy a podobne, ktoré vás môžu boostnuť na raide. Dokopy si môžete nafarmiť kľudne aj 5-6 rôznych consumablov a ďalšie možno 3-4 buffy. Napríklad v DM po zabití lasta získate buff +15 % statov, vo Winterspring zbierate určité itemy, ktoré vymeníte za boost itemy v Everlooku. Mysleli ste si, ze crystaly v Ungoro sú len na quest? Omyl, máte za ne buffy.

 

Záver

Môže to pôsobiť mimoriadne náročne, ale treba sa na to pozrieť z iného uhlu. Fakt vás dokáže dlhodobo napĺňať hra, v ktorej získate hneď všetko? Verte mi, že pocit, keď dáte na vanille lvl 60, je úplne iný, ako dať max lvl na iných datadiskoch. To aké je všetko ťažko dosiahnuteľné a zdĺhavé, robí z vanilly čarovné miesto, kde sa chcete stále vracať, lebo tam je stále čo robiť.

 


 

Tento článek vám přinášíme ve spolupráci s uživatelem našeho Discordu s nickem Rex. Postupně bude psát další články a návody. Bude taktéž aktivní na Blizzfan Discord. Připojte se a rozjeďte Classickou diskuzi.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Kilinaj 04.04.2019 14:10

Bude to boom jako sviň. I když část hráčů odpadne hned po chvíli ale stejně to bude mít víc lidí než BFA, snad se z toho blizz poučí a udělá i moderní WoW zase dobrý. Jinak kdyby tu byl někdo ze serveru Aggamagan z guildy Envy kdo tehdy ve Vanille hrál, hoďte mi sem koment.

Lockdaar 04.04.2019 15:16

Chápu tvé nadšení z Classicu ale je potřeba se na to dívat taky trochu realisticky, čili že by Classic měl víc lidí než BfA si myslím že není nějak moc reálné. Jistě, ze začátku nával asi bude ale nějak stálý stav velkého počtu hráčů si myslím, že se bohužel konat nebude a Blizzard to nejspíš možná tak i nějak sám tuší (i když bych si přál, aby tomu tak nebylo). Stačí se podívat, jaký zhovadilosti dneska lidi nejvíc hrajou (třeba Fortnite apod.), o kvalitní hardcore MMORPG prostě bohužel už není takový zájem jako před x lety a nepřidává to tomu i ten fakt, že celkově ten MMORPG žánr pomalu každým rokem vymírá..

Mesiahh 02.04.2019 09:31

Kolik lidí plánuje hrát classic? Dejte like nebo dislike ať vidíme nějakej poměr tady 🤔. Já osobně bych si rád zahrál a i kdyby to nevyšlo po čase třeba z důvodu malého zájmu lidí, za ten zážitek to stojí. Myslím na to od doby kdy hraju wow , že bych si to dal od začátku.

Rex 02.04.2019 13:11

určite sa neboj malého záujmu. podla mňa sa blizzard sám poserie z toho koľko ľudí sa tam objaví na začiatku. je pravda že 60-70% odpadne ale aj ten zvyšok pre nich bude stále rentabilný a pre komunitu viac než postačujúci

bulljoker 02.04.2019 14:41

dám ti dislike ikdyž plánuju hrát

Gareth 01.04.2019 15:02

To mě by stačilo instant 60 a chodit si jen pvp, jinak doporučuji u npc nakoupit hodně jídla na obnovu hp a many

kritik 01.04.2019 14:46

Celkem pekny clanek, ale ani do neho se nemuzou vejit vsechny odlisnosti, uz jen to i ze combat funguje trosku jinak, mate jiny staty, intellect nepridava spellpower, ale zvysuje vam celkovy mnozstvi many, jinak je na itemech bud "damage and healing done" a nebo jen "healing done", spirit neregeneruje manu pri casteni, musite pockat tusim 5 s bez casteni nez zacne(krome specialnich talentu kdyz cast regeneruje i pri casteni) pak je tu dalsi stat "regenerate x mana per 5s" a to regeneruje manu porad stejne bez ohledu na casteni.

Ve hre neni vubec haste,mastery ani versatility jako staty a hit se zacal objevovat na itemech az v Zul Gurubu, protoze obecne mobove dost resistujou, krome toho ze mate svoje vlastni resistance tak je maji i mobove, kdyz mate treba vysokou shadow resistanci, nejenze dostavate min shadow dmg ale casto i resistnete fear.

Tohle jsou vsechno veci, ktere v modernim Wow uz davno nejsou, resistance zrusili nekdy v Mist of Pandaria, primarni staty jako int, agi, str, fungou v dnesni podobe uz od cataclysmu, proto to snad nakonec vsem dojde ze je to uplne jina hra.

Ale prave proto ze je to tak odlisny to chce tolik lidi hrat, co si budem nalhavat moderni Wow uz je od calaclysmu prakticky porad stejnej, jen se pridava content, ale system na jakym to funguje je stejnej, kdyz chcete hrat "jiny Wow" tak vanilla je jedina opravdova alternativa. TBC a WOTLK jsou neco mezi ale nejsou tak razatne odlisny od dnesniho wow jako vanilla.

cerberos 31.03.2019 21:32

a to jsem zapomněl šamani to budou mít těžší s questy na totemy za každej totem cca 5 questů a těch totemů je 4 a to taky lítáte po wow světě ale ten pocit až ho celý dokončíte jejej

cerberos 31.03.2019 21:29

No vanilla je opravdu N Á R O Č N Á, na 70 level jsem makal cca 4 a víc měsíců , je to tak poněvadž jsem nechtěl se zasekávat v questech správně tu píše autor tohoto článku nevyplácí se to a to cestování kvůli jednomu questu z dungeonu nebo nedej bože dokonce z raidu to lítáte od ďábla k čertua a to ještě k tomu nemáte na stopro prozkoumanej celej wow svět takže když se chcete dostat kvůli questu na jednu zemi kterou nemáte prozkoumanou tak si ji taky musíte pěšky a nebo na nelétajicím mountovi který má rychlost asi jen kolem 40 procent projít no hrůza ale ..mělo to své kouzlo.....

Hromovapest 31.03.2019 21:37

Vanila má 60 levelů. 70 měl TBC.

ganol1 01.04.2019 00:33

Prej level 70, to jsi hrál tak maximálně na YouTube kluku

Nox 02.04.2019 12:37

@ganol1 A nebo se jen spletl. Hmmm...

Hromovapest 31.03.2019 19:37

Jsem zvědavej kolik těch co oplívají nad vanilou skutečně vydrží hrát :-)

Elanthus 31.03.2019 20:59

To je asi spousta lidí ... ale třeba budem všichni překvapený

Javorovej 31.03.2019 21:47

Odpadne 90% těch, kteří to nezažili. U mne se rozplývá dost lidí, protože se o tom vyprávělo jak to byla zajímavá doba. Ale když už jim řeknete, že je to fakt jiná hra a mají si to alespoň odzkoušet na free vanillu, tak nechtěji jít a kazit si to překvapení...už se těším na to až zjistí, že je koboldi v northsire dokážou rozpárat docela lehce a že Hogger je fakt zabiják....atp. Dva to šli zkoušet....oba u toho funí a pomalu si stěžují na každou věc. Ale když je upozorňujete, tak jsou machři

Rex 31.03.2019 23:10

Tak budú 3 skupiny ľudí. Tí čo vedia do čoho idú, tí čo nevedia ale majú radi výzvy a tí čo nevedia a sú už nenapraviteľne rozmaznaní. Zaujímavé bude sledovať pomer tých skupín

ganol1 01.04.2019 00:34

*oplÝvají

ganol1 01.04.2019 00:35

@Rex To si užijem až BfA hrdinové s 400itlevelem budou hodnotit Vanillu jak je šíleně těžká a že na svůj 400itlvl na BfA taky museli "tvrdě" dřít lol

kritik 01.04.2019 07:35

Tak ze tam bude ze zacatku hodne hateru, kteri budou presne vedet jak je to spatny a odpadnou driv nez daj level 20 to je celkem jasny, rychle se vrati do BFA a bude od nich pokoj, nakonec se to nějak přirozeně profiltruje. Zase se vrati spousta hracu co moderni wow nehrajou, nakonec doufam ze si classic vytvori svoji vlastni komunitu a kazdej bude hrat to co ho bavi vic, ani classic ani moderni wow neni pro kazdyho, protoze ty rozdily ve stylu hry jsou tak obrovsky ze se to vzdy bude libit jen casti lidi a a ta druha bude proste hrat jinou verzi ale s tim vsichni pocitaji vcetne Blizzardu.

corpsen 01.04.2019 18:46

@ganol1 dnes už se tam tvrdě nedře na ničem...

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet