Zaměstnanci Blizzardu přichází s požadavky, mmj. na vyšší…

  activision    blizzard    platy   

Je tomu týden, co jsme se dozvěděli nesmírně [ironie]šokující[/ironie] zprávu, že zaměstnanci Blizzardu jsou špatně placeni. Pracovníci Blizzard Entertainment zveřejnili tabulku s anonymizovanými údaji o svých platech a zároveň se dostaly do světa informace o tom, jak někteří ze zaměstnanců (údajně) museli šetřit i na obědech, aby zvládli zaplatit nájem, a podobně.

 

Hodně z vás se v odpovědi na tuto záležitost v internetových diskuzích ptalo "Tak zveřejnili tabulku, a co jako z toho?" Pak vězte, že celá kauza pokračuje. Po tabulce totiž následuje seznam požadavků, které zaměstnanci sepsali, aby je mohli prezentovat managementu. Požadavky se týkají běžných věcí, s nimiž člověk v každé slušné práci počítá, jako je spravedlivý plat, více dovolené nebo nemocenská.

O vývoji situace opět informoval portál Bloomberg.

 

Podle (opět anonymních) informátorů pracovníci Blizzardu rozjeli diskuzi na komunikační platformě Slack, kde společně sepsali seznam požadavků na vylepšení pracovních podmínek. Na daném komunikačním kanále se přitom nacházelo přes 870 lidí, a šlo tedy o opravdu masovou iniciativu. Společně přišli s požadavky např. na vyšší platy, a to především pro zaměstnance zákaznické podpory a zajišťování kvality, více dovolené nebo spravedlivý systém povyšování. Seznam plánovali prezentovat managementu již v průběhu minulého týdne, avšak prozatím nemáme žádné informace o tom, zda nebo nakolik byli úspěšní. Mluvčí Blizzard Entertainment, Dustin Blackwell, totiž opět vydal jen velmi generické prohlášení o tom, že zpětnou vazbu zaměstnanců prověří a jejich požadavky zváží. "I nadále budeme adaptovat naše kompenzace, abychom budovali a udržovali si pracovní sílu, kterou naše společnost potřebuje, dnes i zítra. Chápeme, že někteří zaměstnanci Blizzardu mají specifické požadavky, a těšíme se na to, až se nám přímo ozvou."

 

Podle článku od Bloomberg nemá žádná větší videoherní společnost v USA odbory, a ani toto hnutí uvnitř Blizzardu nepodniklo žádné konkrétní kroky, které by snad mohly vést ke vzniku odborů. Přesto však jde o jedno z největších uskupení, kdy se řada zaměstnanců takto zorganizovala za společným cílem. Debaty o platech a spravedlivém zacházení se zaměstnanci je zároveň konkrétně v Blizzardu velmi ožehavé téma, a to například kvůli kontroverznímu propuštění stovek zaměstnanců, k němuž došlo minulý rok, kvůli neproplaceným přesčasům, nulové finanční kompenzaci za přebrání povinností odejivších kolegů nebo kvůli tomu, že CEO Activision Blizzard je opakovaně kritizován za to, jak obrovský plat a nejrůznější bonusy pobírá (což někteří šprýmaři neopomněli zapsat do proslulé tabulky).

 

Jak bylo rozebíráno v minulém článku, Blizzard v jeden moment přislíbil, že nechá vypracovat studii, na jejímž základě by zaměstnanci měli dostat spravedlivější mzdy, avšak nestalo se tak. Zaměstnanci přitom nežádají zas tak moc – v podstatě jen to, aby prací v Blizzardu nebyli škodní. Dle informací od těch, co z Blizzardu kvůli tísnivé finanční situaci opravdu odešli, platí konkurence na podobné pozici podstatně lépe, v některých případech údajně dokonce o 75 % nebo i 100 % více. Pokud bychom se měli podívat na konkrétní čísla, někteří pracovníci dostávají méně než 40 000 dolarů ročně. A než to začnete porovnávat s platy u nás (40 000 dolarů je asi 890 000 Kč), pak vezměte v úvahu, že oněch 40 000 ročně je podle článku od Bloomberg méně než polovina průměrného příjmu běžné domácnosti v Irvine v Kalifornii, kde se nachází hlavní ústředí Blizzardu. Nájmy v USA, především v podobných prestižních oblastech, jsou neskutečně drahé, a platy zaměstnanců Blizzardu proto nemůžeme porovnávat našimi "českými" měřítky. Snažit se vyžít v Kalifornii prostě není totéž jako snažit se vyžít v Horní Dolní.

 

Celou kauzu zároveň posunují až do absurdna zkazky o tom, že zaměstnanci Blizzardu dostávali jako součást své pracovní kompenzace game time, Battle.net Balance nebo tzv. Honor Points, což byly dle vysvětlení tohoto Redditora virtuání body, za které jste si poté mohli nakupovat určité dárkové předměty jako např. Bluetooth reproduktory a jiné "krámy", jak se daný Redditor vyjádřil. Ač vypadá placení pracovníků za pomoci game time jako aprílový vtip, WoWhead potvrdil autenticitu obou informací a má v držení necenzurovanou verzi následující screenshotu, zobrazujícího, jak hezky se Blizzard o své zaměstnance stará.

Nyní nicméně opět lze jen čekat, zda bude situace i nadále eskalovat a jaká bude reakce ze strany managementu a vedení Blizzardu. A na závěr nezbývá než popřát zaměstnancům Blizzardu, kteří pro nás vyvíjejí naše oblíbené hry a poskytují zákaznickou podporu, aby dostali dost game time na zaplacení nájmu v Kalifornii.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Elanthus 14.08.2020 08:43

Nekrmte toho trola 😁😁

Bellatrix 14.08.2020 13:05

Tak nějak. Já to mazat nebudu, ať se tomu můžou lidi zasmát, ale... nekrmit.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Nekrotaj 13.08.2020 11:40


Když nejsou schopný odejít sami, tak vyházet a nabrat jiný. Lidí jak ho*ven.

kritik 13.08.2020 12:25

Jasne a na jejich mista nabrat nejaky pokladni, je to prece jedno kdo se bude starat o wowko, ty jsi vazne myslitel.

Gorgoth 13.08.2020 13:18

Už sa teším, ako ty začneš chodiť do práce a ako sa budeš cítiť, keď ťa vyhodia ako 'sračku' alebo budeš donútený odísť, lebo sa z výplaty neuživíš...

Yuuka 13.08.2020 20:43

Evidentně jsi nikdy nepracoval ani neživil rodinu. Tak se zdrž podobných komentářů.

Nekrotaj 13.08.2020 21:53

Evidentní je jen to, že jste se odhalili, vy socky, co neuživíte svou rodinu a dřete bídu a brečíte všude okolo, ale nezvednete prdel a nejdete s tím nic udělat 😅

bod.mrazu 15.08.2020 15:44

Sice to napsal Nekrotaj drsně, ale dalo by se s nim souhlasit. Ti lidi, když tam šli pracovat tak podepisovali smlouvu spolu se mzdovým výměrem, tak věděli kolik budou brát. Teď i ví, kolik berou jejich kolegové a jaký jsou mzdový poměry ve firmě. Pokud se jim nelíbí, jak jsou odměňováni, tak můžou změnit práci, když mohou mít u konkurence 2x(3x, 4x ..) více, nikdo je tam nedrží. Navíc můžete si myslet co chcete, ale pravda je taková, že každej je nahraditelnej.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet