Zrod Hordy - Recenzia

/pic/uploaded/rec
Kniha Zrod Hordy bola dlho očakávaná, aspoň v mojom okolí, a zrejme aj po celom svete hlavne zástancami divokejšej frakcie Hordy. Kniha ako taká vyšla rovnako ako Rise of the Lich King o mnoho mesiacov skôr, no na rozdiel od knihy o živote Arthasa túto plne neovplyvňovali okolnosti, ktoré sa mali udiať v datadisku (myslím tým moment, kedy som dočítal Rise of The Lich King, síce bol hnev Lich Kinga naozaj pútavý, no ťažko to človek prežíva, keď už vie o tom, že Icecrown bol dávno dobytý).. Každopádne, kniha mala v recenziách vcelku kladné hodnotenie a ja sa k týmto názorom pridávam. Ak ma poznáte, tušíte, že Zrod Lich Kinga sa mi páčil viac, no ani na túto knihu nemám veľa negatívnych slov. Táto kniha mala na rozdiel od Arthasa jednu veľkú výhodu, jej udalosti neboli až tak podrobne popísané v strategických sériach Warcraft (1,2,3) ako tie Arthasove od prvého styku s Pohromou a to dávalo mnoho priestoru pre plodné dialógy a situácie, ktoré dokáže Christie Golden dokonale využiť. Prolog začína opisom Sargerasa, ktory úspešne naklonil na svoju stranu takmer všetkých Eredarov a zúfalom úteku hŕstky.. Ale teraz už k hlavnému deju. Kniha nie je rozdelená tak ako Zrod Lich Kinga, zato veľmi pekne začína zapísanými slovami Thralla, ktorý sa vyjadruje k jednotlivým udalostiam v dejinach orkského národa, rovnako ako k tým slávnym, ale aj k tým hanebným. Týmito dejinami nás však už fyzicky sprevádza život mladého Durotana, Thrallovho otca. Práve tento ork je hlavným hrdinom knihy a všetko vidíme z jeho pohľadu. Prvé kapitoly opisujú mierumilovnú minulosť Orkských klanov na Draenore, kde sa venovali lovu a šamanizmu, ich spojeniami s duchmi a slávnosťami, kde sa všetky ešte separované klany stýkali. vložte popis obrázku Popisuje tiež mier medzi Orkami a rasou záhadných Draenei, ktorí našli na Draenore svoj nový domov. Počas prvej polovice knihy sa však už začne opisovať bytosť šamana Ner'zhula a jeho spojenia s Kil'jaedenom, ktoré znesie obrovskú vlnu násilia do kedysi ešte pokojných krajov sveta Draenor. Niekde na začiatku druhej polovice knihy sa začne opis zbrojenia Orkov proti Draenei a postupnému vyvoju orkskej spoločnosti po tie najdesivejšie kroky sprevádzané slepou paranojou voči modrým spoluobyvateľom.. Jasne tu vidíme ako dokáže jedna bytosť zmanipulovať tisíce bez nejakej známky dôkazov. V knihe je krásne popísaný myšlienkový pochod Durotana a veciach ktoré robil, nevyhnutné pre prežitie jeho klanu. Kniha jasne ukazuje, že i niektoré násilné kroky boli nutné pre neskoršie prežitie duševne zdravej a vznešenej vetvy Orkov. Cením si, že Durotan nie je opisovaný ako bájny záchranca a hrdina, ktorý sa vzoprel úplne všetkým nariadeniam, ale ako nedokonalá bytosť, ktorá nakoniec zachránila česť jeho národa aj za cenu zabíjania nevinných. Práve toto dodalo knihe taký úžasný nádych reálnosti, ktorá mnohým fantasy príbehom chýba. Toto je v niekoľkých riadkoch môj názor, uvedomujem si, že s ním mnohí možno nebudú súhlasiť, ale snažil som sa byť objektívny. U mňa sa zaraduje medzi top 4 knihy. :) Potešia ma Vaše názory! :)

Naposledy upravil/a Mordecay 10.09.2014 v 20:01:07.

Diskuze

Wrent 14.11.2010 21:55

Zrod Hordy je zatím nejlepší kniha Warcraftu, co vyšla v češtině.Článek bych osobně ale napsal jinak, zkusil bych se věnovat víc zhodnocení knihy než jen prozrazení děje a napsal bych to asi delší.

martas33 14.11.2010 16:00

Gustafa
Dreanei by prohráli tak či tak ve válce nejde ani tak o vyspělost jako o počet a dreanei bylo mizerně málo proti orkům, kteří ještě dostali warlocky takže další +, prostě dreanei byli v čiti od začátku do konce
Diplomacie? Když zhodnotíš celý děj, tak zjistíš, že k tomu aby orkové stáli po boku draenei proti legii nechybělo mnoho... Jak řekl jeden chytrý muž: Velké věci vznikají z těch triviálních a tady se doopravdy jedná o pár triviálních věcí... kdyby Gul'dan ze začátku nebyl zaštítěn Kel'Thuzadem, tak bych vsadil na to, že by orkové warloky nikdy nebyli :-) ale to se motám moc okolo toho kdyby

martas33 14.11.2010 15:56

Menethil
Ako Restalaan? Ktorý poslal dvoch významných mladých orkov do svojho mesta odhaliac technologické skrytie mesta? Jasné, boli vtedy v mieri ale potom čo ich chceli zabiť ich vlastní bratia na Arguse mal by byť ako vodca viac obozretný
V té době ti dva orkové zase až tak významní nebyli, navíc on nevěděl, že Durotan je synem náčelníka...Draenei nepovažovali orky tolik za hrozbu, spíš v tom byla ona víra v dobro a přátelství Velena. Navíc, v té době byli draenei stále neobjeveni...A ještě jeden důvod - málokdo měl tak dobrou paměť jako Durotan a Restalaan nemohl vědět, že si je zapamatuje na tak dlouhou dobu...

Mam 13.11.2010 19:53

Ozymandias
Draeneiové by je rozprášili. Měli daleko vyspělejší technologie ale byli až přehnaně blbí.Kdyby byli všichni jako Restalaan tak by šla většina orků do kytek.Ale nebyli.
Ako Restalaan? Ktorý poslal dvoch významných mladých orkov do svojho mesta odhaliac technologické skrytie mesta? Jasné, boli vtedy v mieri ale potom čo ich chceli zabiť ich vlastní bratia na Arguse mal by byť ako vodca viac obozretný

Ozymandias 13.11.2010 18:55

A to mě práve neskutečně sere. Ale zas kdyby to bylo naopak tak by nám orkové nepomohli porazit plamenou legii.

Toren 13.11.2010 18:55

to máš jako antici a wraithové

Gustafa 13.11.2010 18:53

Dreanei by prohráli tak či tak ve válce nejde ani tak o vyspělost jako o počet a dreanei bylo mizerně málo proti orkům, kteří ještě dostali warlocky takže další +, prostě dreanei byli v čiti od začátku do konce

Ozymandias 13.11.2010 18:46

Draeneiové by je rozprášili. Měli daleko vyspělejší technologie ale byli až přehnaně blbí.Kdyby byli všichni jako Restalaan tak by šla většina orků do kytek.Ale nebyli.

Honza4545 13.11.2010 18:42

Zzikzu
Druha vec ktora ma trochu skalmala, bolo to ze Dreanej sa nezmohli na ziaden skustocny odpor.
Ale ano zmohli v té části kdy orkové zjistili že je opustili živli tak tam byla scéna kdy draineove zmasakrovali orky

Zzikzu 13.11.2010 18:19

Tuto knihu som cital fakt so zatajenym dychom. A dost ma sokovala. Predtym som si myslel ze orkovia boli najprv skazeny Manorothom a az potom zacali vojnu s Dreanei. V knihe som zistil ze to tak nebolo, orkovia boli az prilis lahko zmanypulovany proti rase ktora knim nikdy predtym nebola neprijatelska. Vetsina orkov (vratane frostvolfov) si s chutou uzivala masakrovanie dreanei a bolo im jedno ci su to muzi, zeny, alebo deti. Durotan sa na tych jadkach tiez podielal, aj ked aspon jemu sa to hnusilo a pochyboval o tom. Jeho hrdinstvo spocivalo v tom ze zachranil Velena, a vzoprel sa Guldanovy tym ze nedovolil svojmu klanu napita sa Manorothovej krvi(aj ked po tom prahli).Druha vec ktora ma trochu skalmala, bolo to ze Dreanej sa nezmohli na ziaden skustocny odpor.Kazdopadne, je to fajn kniha a kto ju necital, tomu to mozem len odporucat.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet