Blizzard vítězí v boji proti vývojářům botů

Blizzard_blue
Armáda právních zástupců Blizzardu dokázala úspěšně dokončit další z mnoha velkých procesů. Tentokrát vedený proti firmě Ceiling Fan Software, která se proslavila hlavně díky vývoji botovacích programů Shadow Bot a Pocket Gnome. Po dvouletém soudním sporu přiznal federální soud v Kalifornii Blizzardu odškodnění ve výši 7 milionů dolarů. Dále byl vydán trvalý soudní příkaz, který zakazuje společnosti jakékoliv akce v oblasti botů. Ceiling Fan podle vlastního vyjádření utržili na prodeji svých produktů přes 289 tisíc dolarů, na druhou stranu 1400 hráčů bylo potrestáno za jejich používání. „Velmi se omlouváme všem našim zákazníkům za nemožnost dalšího používání našich programů a chápeme, že někteří z vás mohou být s tímto výsledkem nespokojeni.“ uvádí Josh Becker, spoluzakladatel Ceiling Fan, ve vyjádření na oficiálních stránkách. Společnost doufá, že jim veřejnost pomůže se splácením, a tak založila sbírku, kam můžete přispět i vy. Samozřejmě toto není první proces, který Blizzard vede proti vývojářům podobných programů. Velmi známý je případ z roku 2010, kdy se soudili s firmou Glider. Tato společnost šla do procesu s odhodláním soud vyhrát a vrátit se na trh. Po tvrdém boji z obou stran skončil proces dohodou. Podrobnosti a důvody této dohody byly v době rozsudku utajeny a dosud nebyly zveřejněny, jediné, co se ví, že všechny ochranné známky Glideru přešly pod Blizzard. Předpokládá se, že Glideru nakonec došly peníze na další soudní procesy a byli nuceni se vzdát. Zatím jediné dílčí vítězství v této oblasti bylo dosaženo známou firmou Bossland Gmbh (tvůrci programu HonorBuddy), která odešla pouze se zákazem obchodování na území Německa. Možná někteří z vás netuší, co to "bot" vlastně je, pokusím se to stručně vysvětlit. Jedná se program třetí strany, který automatizuje některé činnosti, které je jinak nutné dělat ručně. Jako bot už je možné označit složitější macro (například disenchantování itemů bez nutnosti potvrzování). Složitější boti už za vás dokáží vykonat jakoukoliv činnost a vy ani nemusíte sedět u PC nebo být doma. Mohou celý den rybařit, sbírat kytky, farmit moby na reputace, real-time obchodovat v aukci nebo dokonce chodit raidy. Existují hráči, kteří bota naučili komunikovat v různých situacích (pozdravit v guildě při příchodu, odpovědět na whisp, odpovědět na emote,…). Co si myslíte o uvedeném trestu, zdá se vám oprávněný? Používáte sami nějaké podobné programy? Podělte se s námi v komentářích.

Naposledy upravil/a Astra 23.10.2013 v 20:10:43.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Windik 23.10.2013 22:41

Jasně , na botování jsou nejlepší děti ! Kupte si za pár tisíc malého asiata a máte to !A teď trochu vážně , myslím si že bot je největší svinstvo co se týče ekonomiky serveru (přidáme-li českou mentalitu nemůžeme se divit cenám na aukci). A doufám že proti tomu bude blizzard nadále botovat , navíc každý hráč může botera nahlásit (většinou je to poznat nebo dotyčný nereaguje na zprávy)

Snake Plisken 23.10.2013 09:35

Benosh
Každou opakovanou činnost byť na stopadesátém altovi si lze užívat, nicméně každý hráč má jinak nastavené herní hodnoty a podle nich si zařizuje hru. Nelze nastolit jednoznačně správný názor, každý si svoje obhájí, ale botování prostě zážitek ze hry neobohatí nikomu jinému, než uživateli bota. Nestáhnu si bota jen proto, abych se vyrovnal s botováním druhých, to bych popřel smysl toho, proč to hraju
Nevím, domníval jsem se, že boty využívají spíše ti, kteří chtějí vydělat cash, než ti, které už nebaví expit stopadesátého alta.

Benosh 23.10.2013 09:26

Každou opakovanou činnost byť na stopadesátém altovi si lze užívat, nicméně každý hráč má jinak nastavené herní hodnoty a podle nich si zařizuje hru. Nelze nastolit jednoznačně správný názor, každý si svoje obhájí, ale botování prostě zážitek ze hry neobohatí nikomu jinému, než uživateli bota. Nestáhnu si bota jen proto, abych se vyrovnal s botováním druhých, to bych popřel smysl toho, proč to hraju

Allnei 22.10.2013 19:27

pogasta
HB je stále proti EULA Blizzardu...tzn. stále je tu riziko perma banu (potažmo IP banu) za jeho používání, kdykoliv tě objeví.
Jen pro upřesnění aby se nikdo nešel oběsit. Blizz IP ban nerozdává (vždyť by se ubíral o platící zákazníky). Dokonce 99% času jen jednotlivé WoW licence a když jich je na Battle.net účtu víc, tak zabanuje jen tu kterou konkrétně odhalil.

pogasta 22.10.2013 17:20

Je pravda, že některým činnostem by určitě neuškodilo trochu automatizace. Nevím jestli jste někdo někdy zkoušel kupovat zelené věci z aukce, disenchantovat a pak prodávat surky, ale klikat u každého itemu na makro a ještě potvrzovat je celkem o nervy. Nebo fishing je také jedna z velmi zábavných činností.

22.10.2013 14:51

DaveL: ja mam 11 altu vyexpenych na 90 a slo to naprosto v pohode ted dodelavam 12 na jinym servru a mam naplanovanych dalsich minimalne 22 postav doexpit a zadnyho bota nepouzivam staci hodka dve dene a de to samo

DaveL 22.10.2013 14:44

Benosh
Mám za to, že hra je od toho, abych ji hrál a užíval se vším všudy
Ono si lze těžko užívat repetitivní činnosti od levlení počínaje přes daily questy po farmení. Poprvé možná ale po desáté na Xté postavě už ne.

Benosh 22.10.2013 07:38

Botování ve WoW je svinstvo, ať se jedná o jakkoliv otravnou činnost. Mám za to, že hra je od toho, abych ji hrál a užíval se vším všudy a ne, že ráno otevřu oči, zapnu komp, pustim bota a jdu do práce/školy. Pak si mám jako normálně poctivý hráč něco nafarmit byť jen na craft itemu, když mi to žerou taková hovada. Ono se to ale všechno musí ojebat, když to jde, ať to stojí třeba ban, logika moderní společnosti.

Coxx 21.10.2013 23:18

Snake Plisken
Bývalá na to měla mladšího bráchu.
Jo, co na to říct

Snake Plisken 21.10.2013 23:05

Coxx
Škoda.. jsem sice proti botum, ale fishing bych si rád nechal vyskillovat
Bývalá na to měla mladšího bráchu.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet