Je Sargeras démon, nebo Titán?

  Sargeras    démoni    twitter   

 

Navzdory tomu, že padlý Titán Sargeras je nejhlavnějším záporákem celého Warcraft univerza, většina z nás o něm nejspíš moc neuvažuje, protože se v příběhu her projevuje pouze nepřímo, skrze své služebníky z řad Legie. Jeden uživatel Twitteru se ale nad Sargerasem přesto zamyslel a položil tvůrcům WoW zásadní otázku: kdo JE vlastně Sargeras?

 

Pokud vám tato otázka připadá divná, zamyslete se také: Sargeras byl nejprve Titán. Když se však rozhodl zničit veškeré stvoření, aby zabránil Pánům Prázdnoty (Void Lords) zkazit celý vesmír, přijal za svou ničivou magii felu a spřáhl se s démony, z nichž pak vytvořil Plamennou legii. Co z toho ale vyplývá pro samotného Sargerase?

 

Přivolejme si na pomoc úryvek z Kroniky, která hovoří o Sargerasově proměně ducha i těla:

Brutální vlna energie Sargerase úplně pohltila. Pronikla mu do žil a sežehla i jeho duši. Z očí mu vyšlehl zelený oheň. Erupce felu roztrhaly jeho kůži a odhalily světu, co se skrývalo v hlubinách jeho duše. Jeho kdysi vznešená schránka se proměnila v zuřící kotel sžíravé nenávisti.

 

No, to je sice všechno pěkné, dramatické a epické, ale na všechny případné otázky to neodpovídá. Jeden takový dotaz položil na Twitteru uživatel MyMindWontQuiet. Ten se zeptal:
"Stal se Sargeras démonem se vším všudy (dokáže se oživit z Twisting Nether – Spletitého podsvětí)? Nebo je to stále Titán, jen s démonickým vzhledem (rohy apod.)?"

Alex Afrasiabi, Lead World Designer World of Warcraft, mu na to odpověděl:
"Sargeras je především a v prvé řadě Titán. #Argus ví"

 

Sargeras tweet

 

Následná reakce tazatele:
"Díky. Znamená to tedy, že se Sargeras může ve Spletitém podsvětí znovu oživit tak jako každý jiný démon? Nebo má jen jeden život?"

Alex: "Sundejte ho a uvidíte."

 

Konspirační teoretici všech zemí, spojte se. Co si z toho máme odnést? Čeká nás v některém z pozdějších datadisků nějaké dramatické rozuzlení ohledně toho, jak se můžeme Sargerase zbavit? Nebo se ukáže, že je všechno marné, protože i když ho zabijeme, tak se zase jednoho dne vrátí a pěkně nám to spočítá?

V době, kdy jsem Tweet viděla poprvé, se tam objevilo i pár reakcí lidí, kteří psali komentáře ve smyslu "loremasteři Blizzardu zase pletou páté přes deváté". Reagovali tím pravděpodobně na pár failů z minulosti, kdy někdo ze zaměstnanců Blizzardu tweetnul chybnou lore informaci. U tohoto konkrétního příspěvku však komentáře tohoto typu mezitím zmizely.

 

Jaký je váš názor? Zůstalo v Sargerasovi něco z jeho titánské ušlechtilosti, která tak zároveň může znamenat i cestu k jeho zkáze? Nebo jsme ke zkáze naopak odsouzeni my všichni, protože se Sargeras i z lore hlediska může respawnovat, dokud ho to bude bavit?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Restalan 15.01.2017 09:03

Poveděl bych, že je stále Titánem. Sice se jeho fyzické tělo změnilo pod ohromným výbuchem felu. Který byl nashromážděn na jednom místě. Jeho cíl/úkol zůstal stejný. Nastolovat řád ve vesmíru. Pouze změnil taktiku podle které toho dociluje. Ze strachu z Void Lordů a to mu zahalilo zdravý rozum. Nemluvě o tom, že je všude označován jako padlý/zkorumpovaný Titán. Nikoliv démonem jako Kil‘jaden nebo Archimond.

Lze se jen dohadovat, jak bude jeho příběh pokračovat. Jestli ho zabijem my nebo Azeroth. Nebo se Azeroth probudí otevře Sargerasovi oči a společně zas najdou/vytvoří hmotné těla svým bratřím a sestrám. Blizzard má v tomhle otevřeno mnoho cest a několik možností vytvářet další datadisky (=příběh). Přeci jen tu máme Azsharu, Old Gods, Void Lordy, trolí králoství Zandari, Bolvara jako Lich Kinga, zajímave dohady hráčů kolem Malfuriona... Atd.

PS: předem se omlouvám za chyby a překlepy. Píšu to v práci na mobile.

sharlay@λy 13.01.2017 12:45

Ja ho vnímam tiež ako titána, a však nie som si istý či nie je aj démon, podľa mňa by sa však nemal mať možnosť oživiť v Twisting Nether, alebo inak podľa mňa by Twisting Nether nemal mať možnosť oživiť titána aj keď je démon. Proste to previazanie medzi titan-démonom a Twisting Nether by nemalo byť 100%

Muradin 12.01.2017 18:50

Pro mě je to také titán. Samozřejmě to může být jinak, ale je to prostě bytost jiné úrovně. Stejně doufám, že se mu mi nikdy nebudeme stavět. Oproti němu jsme prostě slaboši a i kdyby jsme dostali nějaké "buffy" od Azerothu nebo něco podobného, tak raději ne.
Další super článek. Děkuji.

mortty 12.01.2017 15:26

Ja viem, že moja otázka bude dosť mimo a asi aj dosť stupídna, ale ako sa volá hviezda, okolo ktorej krúži Azeroth? Azeroth mi je jasný, mesiac Azerothu mi je tiež jasný, ale vie niekto niečo o Azerothskom slnku?

Bellatrix 12.01.2017 16:02

Nic se o něm neví kromě toho, že je to prostě Slunce jako to naše. Pravděpodobně stejná velikost a podobná vzdálenost Azerothu od jeho Slunce jako vzdálenost našeho Slunce a Země (odhaduju podle velikosti a podle podobnosti rozvinutého života).

Větší vědu bych v tom nehledala, je to prostě stejné jako v reálu.

Šéfredaktor WoWfan.cz

sw1tchCZ 12.01.2017 09:43

Hmmm, #Argus knows.... že bychom se v patchi 7.3 na Argu setkali se samotným Sargym?...

A docela dobré otázky jsou kde je hranice mezi Démonem a Nedémonem... Jak se vlastně z někoho stane Démon... To, že začne praktivat fel magii a cumlat přitom felstony a podobný věci asi není cesta... Lebo by sme tu měli spoustu démonů v podobě hráčů - Warlock, nebo teď nově všichni mineři (nevím jestli jiná profka nutí hráče k tomu, aby pro lepší výsledky do svého těla implantoval Felslate) co navštívili DH mining trénera v Suramaru...

S Illidanem a Gul'danem je to dle mého tak komplikovaný, že pokud Blizz nevydá nějaké ofiko vyjádření (např. v Chronicle vol. 2) kdy už mluvíme o Démonovi a jak se z normálního stvoření ten Démon stane - jestli je to na základě vnějších změn, absorbování určitého množství moci nebo i nějakých osobnostních změn, či snad všechno tohle dohromady - tak nemůžeme jednoznačně určit (no dle teorií můžeme, ale ty nedávají jednoznačnou odpověď) kdo je a kdo není Démon, pokud to není vyloženě dané a jasné - KJ, Archie... - a hlavně, co jej jakoby určuje... Např. Undead je jasnej... Je prostě mrtvej, je to někdo kdo zemřel a pak byl oživen pomocí Nekromancie (Forsaken, nemrtvá složka Scourge), či dal svojí duši všanc nějakým Nekro věcem (Arthas)... U těch Démonů je to asi trochu komplikovanější...

Sir Finley Mrrgglton S tou Elune to může bejt dost zajímavý postřeh...

Bellatrix 12.01.2017 16:07

Hádám, že roli hraje spousta faktorů - délka vystavení felu, intenzita... Je asi rozdíl, když se každej den naložíš na čtyři hodiny do osvěžující felové lázně nebo budeš cumlat k snídani každej den felstony, než když přijdeš jenom občas do kontaktu s felem.
Ale tohle je jedna z těch věcí, u které si můžeme spekulovat, jak chceme, ale ve výsledku stejně musíme čekat, až to nějak ustanoví Blizzard. A ten to ustanoví tak, jak se mu to zrovna bude hodit.

Ten popis toho, jak vznikne démon, je zatím dost vágní. Na wowpedii se píše tohle:
"Indeed, mortal creatures can be turned into demons by being infused with large quantities of fel magic, usually in the form of a gift or blessing such as the one Sargeras gave to the eredar."

To je přesně ono, "large quantities". Ale kolik to je? Kdo ví. Afrasiabi by ti na to asi řekl "Vyzkoušej a uvidíš."

Šéfredaktor WoWfan.cz

sw1tchCZ 13.01.2017 11:50

@Bellatrix Vyzkoušej a uvidíš.... Proč mám pocit, že zrovna tohle by se mělo nechat na starosti profíkům a za žádných okolností to nezkoušet doma...
Ne teď vážně, když uvedu jako příklad Killrogga a to jak vypil MLG pitíčko, tak pak z něj byl démon nebo ten pohárek není tolik, aby to z něj démona udělalo? Ok, ale to znamená že původní horda - Grommash - museli vypít trochu míň když je to pak tak nezměnilo...

Darestr 14.01.2017 18:17

Illidan i Gul'dan jsou démony z části:
Illidan v sobě spoutal démonickou podstatu, resp. mu k tomu dopomohlo uvěznění od Maiev po tom co udělal na Mount Hyjal

Gul'dan ovšem dychtil jenom po moci a díky jeho vůli a síle byl schopen ovládat Démony i bez Felu, čili po jeho "promněně" si tipnu, že je na tom stejně jako Illidan a to, že on ovládá démonickou podstatu ve svém těle

Merneron 12.01.2017 06:31

Sargeras bol, je a vždy pre mňa bude titánom. Kronika to len potvrdila. To, že absorboval chaotické energie felu bez toho, aby ho to zničilo podobne ako on zničil svojich pobratimov, len dokazuje jeho silu a schopnosti, ktorým za starých dobrých čias vládol. Podľa mňa síce mohol previazať svoju dušu zo Spletitým podsvetím, ale Titáni sú sami o sebe bytosti, na ktoré podľa mňa neplatia zákonitosti smrteľníkov alebo iných bytostí žijúcich vo vesmíre.

Za prvé ma k tomu vedie základný univerzálny prvok, že Titáni sa rodia v rámci svetov, duše sveta a mocnosti priam tvorené arkánovou ergiou, takže dá sa povedať priam fyzická manifestácia arkány vo vesmíre. Z toho dôvodu nemajú ani duše ako obyčajní smrteľníci a tvoria akýsi Top level univerza. Nemajú svoje "nebo" či "peklo" ich existencia je založená na pretrvaní. Fyzicky sú tiež mimo akejkoľvek bežnej periodickej tabuľky prvkov a myslím si, že do doby než sa Titáni pobili navzájom u Nihilamu ani sami nevedeli, či môžu zaniknúť. Byť z Blizzardu nenechal by som možnosť Sargerasa vracať sa cez Spletité podsvetie, stal by sa tak ultimátnym bohom, hlavne ak by sa dokázal vrátiť aj fyzicky (čo nedokázali zatiaľ ani jeho pobratimovia). Nehovoriac o tom, že z Kroniky sa len ťažko vyčíta fungovanie Spletitého podsvetia. Argus nebol vždy jeho súčasťou, takže to ho akože po zničení démonami automaticky nahodí do schránky? Musí ho napojiť na túto pekelnú sieť samotný Sargeras? Kde je hranica? Je to dôvod prečo tak nedopadol napríklad náš Outland? Alebo dopadol? Mrú tam démoni naozaj? Od Illidana vieme, že démona stačí zabiť na jeho domovskej planéte, Spletité podsvetie bolo ale opísané trochu inak . Takže Blizzard ešte má čo vysvetľovať.

Merneron 12.01.2017 06:41

To je vlastne aj dôvod, prečo sa mi začala páčiť Blizzárďácka myšlienka, že démoni majú svoje vlastné domovské planéty a po ich zničení dochádza k transformácii vedúcej k pripojeniu všetkých duší sveta k Spletitému podsvetiu a fyzicky k danej planéte. Tým pádom som bral SP ako povedzme démonický očistec a ich planétu za ich vstupnú bránu. Ak to je ale takto, znamená to stále, že zabitím démonov na Arguse sa nič nevyrieši, ich astrálna stránka pretrvá v SP a časom sa nejak budú môcť vrátiť maybe. Tým pádom, si ale Blizzard serie do huby, pretože síce to môže hrať na to, že buď sa Illidan mýli, buď je to tak, že ich odrezanie od ich domovskej planéty pre nich znamená nekonečnú nudu v inej realite, alebo, že sa jednoducho prepočítali a vytvorili precedens, ktorý sa bude ťažko ohýbať.

Heakler 11.01.2017 22:10

Bylo by dobrý, kdybychom ho docela lehce sejmuli na Azerothu a až potom, co bychom jej porazili, bychom si uvědomili, že jsme mu tím umožnili dostat se zpět do Twisting Nether.

Sir Finley Mrrgglton 11.01.2017 21:26

Fyzický stav je diskutabilný. Nikdy som nepochopil, prečo Cho'gall alebo Gul'dan nie je nikde považovaný za démona Archimonde už áno. Odpoveď: Archimonde je silnejší je blbosť, lebo aj taký prďola Imp je démon - takže na moci to nezávisí. Nevieme hranicu ani presný princíp či dôvody - môžeme len hádať. Illidan je považovaný za polodémona - ale skonzumoval iba lebku nedémona Gul'dana. (V tomto robia dosť bordel aj herné mechaniky.) Ak teda oživovanie v Twisting Nether závisí na fyzických vlastnostiach, tak potom sme iba vydaní na milosť Blizzardu.

Jedným slovom nepriestrelný tweet Alexa Afrasiabiho - "that's not how demons work."

Po psychologickej stránke Sargeras démon nie je. Chce vyhubiť život, ale narozdiel od démonov z toho nemá žiadnu radosť (aspoň myslím). Ak je naozaj hranica démonickosť stanovená správaním a motívmi, tak by sa dal napríklad vysvetliť fakt, že Gul'dan nie je démon, lebo mu nejde o zahubenie života ale len o moc... Illidan je už polodémon lebo mu ide o zahubenie života ale iba určitého druhu - démonov. V takom prípade by na porážku Sargerasa stačil jeden súboj.

(Viete to keď opakujete jedno slovíčko stále dookola až kým nestratí význam a zneje vám v hlave čudne? Démon...)

Osobne si ale myslím, že Sargeras nezomrie a bude to niečo podobné ako s Algalonom - že Sargeras uvidí akí sme silní, cool a super a že vesmír možno ešte má nádej a pomôže nám oživiť Azerotha, ( čím nás vlastne aj tak môžee zabiť ); Upozorňujem, že toto nie je koniec aký si želám, len aký si myslím že spravia - moje nádeje a sny v epické dark plottwisty zmizli v tom momente ako vytvorili Yrel a zakončili WoD tak ako ho zakončili...

Treba brať aj do úvahy fakt, že je to v prvom rade hra. Ešte nemáme ani definitívny utrum so starími bohmi, Lich kingom, Kel'thuzadom, Trollami, Grimtemovskou kravou... nečudoval by som sa ani keby porušili sľub a znova oživili Ragnarosa. (Tajne v kútiku duše čakám na epický návrat Zul'jina - a skôr než sa mi vysmejete, zamyslite sa nad tým, koľko toho Amani už oživili) ;

(btw... zamýšľal sa už niekto nad tým, žeby planéta Azeroth mala dvoch titánov a preto je taká mocná? Jeden Azeroth a druhý Elune... Ako u dvojčiek - jedno plánované a druhé nie. :P )

11.01.2017 22:46

lich king uz vyrizenej je bolvar ma svou vlastni osobnost

Sir Finley Mrrgglton 12.01.2017 06:27

Beeda2004 Arthas je vyřízenej, beriem to tak že Lich King je Bolvar a jeho príbeh rovnako ako príbeh pohromy nie je zďaleka ukončený. Saronite ore ešte nepovedal posledné slovo. To, že má Bolvar vlastnú osonosť... ak je knižka o Arthasovi canon tak áno. Ale vždy je tu šanca, že sa zblázni - because old gods. Death knighti musia spôsobovať bolesť - pôjdu sa zblázniť keď nebude žiadna vojna.

Restalan 15.01.2017 09:14

Jestli to nebude tím, že Gul‘dan prahne jen po moci, stejně jako Ilidan, ale vnitřně si nikdy nepřiznal, že je démon. K tomu Ilidan, Archimond, Kil‘jaden dostali moc od Sargerase přimo do nitrá své duše a srdci. Gul'dan jen vypil pohár a ovládá fel. A tekutinu můžeš vylučit pouze tím pohárem podepsal dohodu jako služebník Legie. I tak by se to dalo chápat.

Sir Finley Mrrgglton 08.02.2017 23:36

@Restalan Zaujímavé Takže nakoniec o tvojej démonickosti rozhoduje do akého traktu sa ti dostane fel? (necháp to zle, nesmejem sa z teba ale z tej predstavy );

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet