Recenze komiksu World of Warcraft - kniha 2.

http://media.wowfan.cz/uploaded/komiksrecenzevol2
>> Koupit komiks World of Warcraft <<
Na přelomu dubna a května minulého roku spatřil světlo světa World of Warcraft komiks, přesněji řečeno jeho první díl, který pojednával o trojici gladiátorů Karmínového kruhu: o Lo'Goshovi, Valeeře Sanquinar a Brollovi Bearmantlovi. Podrobnější recenzi jsem si připravila zde: recenze 1. dílu. A nyní, když nakladatelství Crew dodrželo slib, že druhý díl vydá na podzim minulého roku a stalo se tak, jsem si pro vás připravila recenzi. I když trochu později, než jsem zamýšlela.

Příběh

Varian„Když si dva muži činí nárok na jeden trůn, může v království zavládnout mír? Válečník Lo'Gosh sdílí podobu i vzpomínky s králem Varianem Wrynnem, ale pro dva muže není na trůnu dost místa. Lo'Gosh naštěstí už není odkázán jen na pomoc svých přátel Brolla a Valeery - se svými novými spojenci, mezi něž počítá například trpaslíka Thargase Anvilmara, se odhodlaně vydává vyrvat korunu z rukou podlého podvodníka. Je však Varian skutečně jeho nepřítelem?“ Takto zní anotace na zadní straně komiksu, která by vám měla pomoci s rozhodováním, zda si komiks koupit či nikoliv. Lidé, kteří již přečetli první díl, si řeknou: „Ale vždyť Lo'Gosh je ztracený král Stormwindu! To se odhalilo v prvním díle, takže jaký druhý Varian? Nějaká laciná kopie?“ Ze začátku je čtenář opravdu zmatený a neví, co si o tom všem má vůbec myslet. Pravý král je prostě Lo'Gosh a ten floutek, který sedí na jeho místě ve Stormwindu, je nepravý. Jenomže jak tak příběh jde kupředu, čtenář začíná odhalovat, že to bude přeci jen asi trochu složitější. A než dojde na konec a zjistí, jak se věci mají, čeká ho spousta vedlejších konfliktů, které si postavy musí vybojovat se svými soupeři nebo uvnitř sebe sama. A my nečteme knihu či komiks kvůli konci. To bychom mohli vždy nalistovat poslední stránku a už ji vícekrát neotevřít. Čteme ji kvůli průběhu... a průběh je opravdu zajímavý. Druhá kniha se od první ovšem doopravdy liší. Zatímco v prvním díle jsme bojovali s gladiátory, utíkali na hypogryfovi z Thunder Bluffu a snažili se dostat do Theramore za Jainou Proudmoore, druhý díl nám poskytne pohled do stormwindského královského dvora, na intriky lady Prestor, na to, jak moc jsou trpaslíci (a hlavně jejich král) tvrdohlaví a jsou vysloveně pro každou špatnost a co se tak stane, když se krvavému elfovi vymkne z ruky sebekontrola nad touhou po magii. Pojďme si ale vše rozebrat dopodrobna.

Charaktery

ThargasLo'Gosh, Valeera a Broll dostanou hned ze začátku průvodce, který je má dovést do Ironforge za králem Magnim. Je jím Thargas Anvilmar, bratr Hjalmara, poslední pozůstalí rodu Anvilmar, který kdysi vládl trpaslíkům, než se rozdělili do tří klanů. Král Magni by tedy žádného špatného trpaslíka neposlal na tak důležitou misi a tak se v průběhu dozvídáme, jak moc dobrý je Thargas bojovník a věrný svému králi. Trpaslíci byli pro mě ve světě Warcraftu vždy postavy s obrovským srdcem, i když trochu horkokrevnou a prudkou povahou. A trpaslíků v tomto komiksu potkáte více. Například samotného krále Magniho, který je v úzkém spojení s Bolvarem, který už dlouho tuší, že se u stormwindského dvora děje něco nekalého. Zvláště ve chvíli, kdy zjistí, že skutečná moc není v rukou návrátivšího se Variana, ale lady Prestor. A tak mezitím, co se Bolvar snaží zachraňovat situaci, jak se dá, Anduin je pro nás postavou, která se i navzdory svému věku nebojí ozvat a pokládat lady Prestor nepříjemné otázky. Některým příběhům po nějaké době škodí, když se k hlavním postavám přidá několik dalších, ale Magni, Bolvar, Thargas i Anduin jsou charaktery s velkým srdcem a je hned na první pohled vidno, že příběhu dodávají na svižnosti.

Grafické zpracování

Narozdíl od první knihy se kresby neujal Ludo Lullabi, jelikož v té době již dostal zakázku na vytvoření Ashbringeru. Proto jeho místo přebírá Jon Buran, který se ujal 5,5 kapitol. Je to podivné číslo, já vím, ale v polovině 5. kapitoly si nejde nepovšimnout, jak se ze strany na stranu okamžitě změní styl na rukopis Mika Bowdena. Pokud tedy Lullabiho rukopis nebyl váš šálek čaje, můžete si vybrat rovnou ze dvou nových stylů. Buranův styl je často podivný a dalo by se říci, že mi vůbec nepřirostl k srdci až na parádně ztvárněné trpaslíky. Bowdenův je zase uhlazený, přesnější a více reálnější a proto se mi o poznání líbil více. Každý má však jiný vkus a proto je jen na vás, jaký si vyberete. Když si však promítnete jen příběh, není to zas tak špatný zážitek... až na to neustálé střídání stylů.

Překlad

Mysleli jsme si, že spoustu věcí jsme vychytali již v prvním díle komiksu, ale opak byl pravdou. Sice se zde nevyskytovalo tolik slov, které by byly na každé páté stránce a bylo nutno je přeložit dobře, zato se vyskytlo plno dalších, u kterých nikdo pomalu neví, jak se překládají. Například o překlad arcane magic se pře spousta překladatelů, jak profesionálních, tak amatérských a každý má svou pravdu, za kterou si stojí. S něčím jsme spokojeni, s něčím zas tak úplně nesouhlasíme. Něco nám zní dobře, něco hůře. Je těžké se zavděčit každému, ale i tak doufáme, že se vám překlad bude líbit. S některými věcmi nehneme, i kdybychom se sebevíce snažili, ale ovlivnili jsme, co se ovlivnit dalo. Je už jen na vašem uvážení, zda se vám překlad líbí či ne. Hodnocení: Příběh se rozjel a druhá kniha končí i celkem uzavřeně. Postavy mají velká srdce, komiks se sice nedá srovnávat s jinými klenoty z komiksového světa Marvelu či DC comics, ale jedná se o jeden z těch lepších, které ve světě Warcraftu najdete a doplní vám velkou část lore. Jak jsem však již probírala v recenzi všech American Style komiksů, nedají se porovnávat mezi sebou, každý je jiný. A myslím, že to je na tom to skvělé. Pokud máte první díl doma, doporučuji dokoupit i druhý.
>> Koupit komiks World of Warcraft <<


Naposledy upravil/a Esperanta 19.11.2014 v 22:35:17.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

grourse 07.06.2023 06:54

It is due to reduced vaginal natural lubrication, and it can also be a sign of vaginitis <a href=https://finasterid.cfd>propecia online pharmacy</a> Tretinoin is quite tricky

grourse 31.05.2023 04:17

diclofenac floxifar ciprofloxacin 500 mg adalah Allah is the Arabic word for God and is commonly used in the Malay language to refer to God <a href=http://tadalafi.cfd>cialis 10mg</a>

freetry 17.05.2023 10:54

Descriptive statistics ie, frequency, mean, and median were used to characterize user patterns <a href=http://cialiss.boats>cialis otc</a>

Ariesgate 08.01.2014 17:46

Koupil jsem si k Valnocům super :-)

Eldorados 04.01.2014 23:01

Čítal som to síce iba v originále a je to pecka fest . Oplatí sa kúpiť všetky časti .

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet