Shadowlands – Pravé jméno Jailera

  Shadowlands    Jailer    Úvaha   

 

PŘESTOŽE JE ČLÁNEK PŘEVÁŽNĚ ÚVAHOU, OBSAHUJE I SPOILERY Z NADCHÁZEJÍCÍHO DATADISKU!

 

Nový datadisk Shadowlands poskytne zajímavé pokračování v lore, jelikož se bude odehrávat na místě, v němž tkví nekonečný potenciál pro příběhové zvraty, ale i nové začátky – ve světě mrtvých. Hranice a vazby mezi našimi světy byly zpřetrhány. V této souvislosti vyplynulo, že Ledový trůn a samotná Icecrown Citadela nesloužily pouze jako vrchol veškerých tajemství, kterými bylo téma samotné Smrti zaobaleno, ale spíše doslova jako špička ledovce. A kdo za tím vším stál? Komunitou milovaná morally grey, (bývalá) královna Forsaken, skokanka v kategorii 1000 metrů a nadšená milovnice valkýr Sylvanas Windrunner. Zničení helmy nadvlády (Helm of Domination) a pozice Krále lichů tuto spojitost mezi Ledovým trůnem, Pohromou a Maw (Chřtánem) ukázalo. Otázkou však nadále zůstává proč. 

 

Je známo, že Sylvanas úzce spolupracuje s tzv. Jailerem (Žalářníkem), který říši Maw vládne. Identita onoho Jailera zatím zůstávala záhadou. Dříve se spekulovalo o tom, že by se mohlo jednat například o Arthase, Ner'zhula nebo kohokoli s nimi spjatého kvůli podobě modelu, který Jailer měl v teaseru při představení nového datadisku, a i samotnému označení "jailer". Nedlouho nato byl však vydataminovaný jeho pravý model a Blizzard kromě toho uvedl, že Jailerův model v onom teaseru byl spíše tzv. "placeholder", jelikož v té době jej neměli zkompletovaný. Nemluvě o tom, že i z příběhového hlediska by se jednalo o nesmysl. Komunitu totiž zmátlo, že velmi podobné označení "jailer of the damned" (žalářník zatracených) použil i Bolvar k titulu a funkci Krále lichů. Nakonec bylo i oficiálně upřesněno, že Jailer se stane hlavním záporákem celého datadisku, a samotný vedoucí týmu, jež má na starosti příběh, Steve Danuser, jej klasifikoval jako zcela novou postavu, která však má významné zastoupení v kosmologii Warcraftu. Samotná říše Maw, které Jailer vládne, byla zároveň odhalena jako vězení, kde se nachází ty nejvíce zlověstné duše z celého vesmíru.

gepwy1p7zl_76a66496e5969898631d8b1eba65f267c26cc4eb_1599324860_0925.jpg

Přestože zatím není podstata Smrti úplně prozkoumaná, setkáme se s dalšími předními postavami v celé říši mrtvých, které Maw vidí skutečně jako kolébku zla, ze které nejenže není možné utéct, ale ze které by se pro dobro celé říše mrtvých nic dostat nemělo. Některé z těchto postav jsou vládci Covenantů, řádů, které určitým částem Shadowlands vládnou. Naše čistě smrtelnická přítomnost všem však potvrdí, že skutečnost, že jsme se v Maw ocitli a utekli odtamtud, o něčem svědčí a něco vážného se děje. Na druhou stranu i nám se tím poskytne další náhled na důvod, jak a proč Sylvanas v poslední době jednala, jelikož je zřejmé, že v tomto datadisku se tyto události plně propojí.

Naše pátrání po celých Shadowlands nám proto poskytne i pohled z této druhé strany. V důsledku Sylvanasina a Jailerova konání se celé Shadowlands potýkají s nedostatkem animy, esence smrtelnických duší, které říši mrtvých poskytují "výživu". Zatímco se dění ve dvou říších v Shadowlands – Revendrethu a Ardenwealdu – bude točit převážně okolo tohoto problému, Bastion a Maldraxxus se budou potýkat spíše s vnitrozemskou krizí. Jestli však budou mít s úbytkem animy nějakou větší souvislost než doposud, není prozatím zcela zřejmé.

fian4sq6kz_76a66496e5969898631d8b1eba65f267c26cc4eb_1599324860_0465.jpg

Co se zřejmým však stane, je skutečnost, že se z těchto předních postav a vládců Convenantů v průběhu datadisku vyklube tzv. Pantheon Smrti (Pantheon of Death), jmenovitě tvořen Archon(kou), Sire Denathriem, Winter Queen, Primusem a... Jailerem. Ačkoli je slovo "Pantheon" především spjato s Titány, je nyní vysoce pravděpodobné, že těchto Pantheonů je daleko více. Zajímavé je především to, že samotný Jailer ve své pozici jako správce Maw není dobrovolně, což vyplývá z mnoha herních dialogů i jeho přízviska "The Banished One" (Vykázaný). Jednou takovou zprávou, která více nastiňuje Jailerovu minulost a potvrzuje výše zmíněnou skutečnost, je nedávno vydataminovaný proslov Primuse. 

 

 

Český přepis:

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Z Primusovy zprávy je patrné, že lze vyvodit skutečný důvod Jailerova prozatímního konání, a to vymanit se z pout Chřtánu. Zároveň je patrné, že Soudkyně (Arbiter) je jedinou možností, jak Jailera zastavit. Jenže těsně po našem příchodu do Oribosu se dozvídáme, že ona Soudkyně je ve stavu jakéhosi kómatu, což je důvod, proč zbytek Shadowlands trpí nedostatkem animy, jelikož všechny duše díky tomu zároveň proudí do Chřtánu. Vzhledem k tomu, že je Jailer s tímto místem přímo spjat, díky rostoucímu počtu duší, které sem díky tomu začaly proudit, sám nabývá na síle, což může následně vést k jeho osvobození. A je více než pravděpodobné, že v onom záhadném kómatu měl nějakým způsobem prsty. Mimo jiné to nastiňuje i důvod Sylvanasina jednání ohledně "rozsevání Smrti", který byl  pravděpodobně s tímto činem spjat. Na druhou stranu Blizzard upřesnil, že o konkrétní Sylvanasiny důvody spolupráce s Jailerem se ještě dozvíme.

 

Kromě toho se ze zprávy dozvídáme důvod, proč se Zovaal stal Žalářníkem (Jailerem). Primus nám odhalil, že se Zovaal před dávnými věky dopustil jistého činu, zrady, za což byl svými bratry a sestrami z Pantheonu Smrti vyhnán a uvězněn ve Chřtánu. Otázkou však zůstává, kdo Zovaala před dávnými věky uvěznil a především co onen čin přesně skrýval. Primus hovořil o tzv. Eternal Ones (Věčných), zatímco v betě jsme se prozatím setkali s názvem First Ones (Prvotní). Jako první odhad, který je v tomto ohledu na ráně, je titánský Pantheon, který všichni dobře známe. Dávalo by to i smysl hned z několika důvodů:

  • Pantheon především může za to, že se na Azerothu i dalších světech začal vyvíjet smrtelnický život, což by naznačovalo alespoň malou spojitost s Shadowlands jako takovými, přestože jejich poslání, alespoň dle Kronik, bylo jiné.

  • Zkažený titán Argus, s nímž jsme bojovali na konci datadisku Legion, je v databázi WoW označeno jako "death titan" (Titán Smrti). Přestože hra oficiálně neadresuje Arguse jako titána smrti, toto zjištění stálo za mnohými teoriemi a spekulacemi o spojitosti Arguse, Sargerase a samotné Smrti, potažmo Shadowlands.

 

Zde lze vidět paralelu, která dost odkazuje na Sargerase, vládce Plamenné legie. Představitel jistého Pantheonu, který se vlivem dané okolnosti zprotivil svému původnímu poslání. Že by přece jenom Plamenná legie s Shadowlands měla více společného, než se doposud zdálo? Tuto spojitost jsme mohli vidět například v nejnovějším díle Afterlives, kde bylo patrné, že Draka navštívila svět ovládaný Legií. Tuto skutečnost potvrdil i samotný režisér onoho dílu. Dalším potvrzením by mohla být spekulace, která původně vzešla z dataminingu. Mrazivý smutek (Frostmourne) a tím pádem i koruna Krále lichů byly vytvořeny právě v Maw, což nám částečně následně potvrdil i první díl animované série Afterlives. Oba artefakty se následně využily k vytvoření Krále lichů, jehož první podoba byla uvězněná duše Ner'zhula.

 

Nebyl to však Jailer, nýbrž Plamenná legie, komu se nakonec Frostmourne a Král lichů dostali do spárů, což pouze nahrává domněnce, že démoni o existenci Shadowlands věděli. To samé platilo i obráceně. A skutečnost, že Icecrown Citadela, již pomáhali budovat nathrezimové, a jež se z Ledového trůnu "téměř dotýká" špičky Torghastu, náhoda také jistě není. Je proto možné, že nápad na výtvor Krále lichů nebyl čistě Kil'jaedenův. Jailer si od tohoto svazku teoreticky mohl prostřednictvím Krále lichů slibovat další duše do sbírky, zatímco Legie by díky Pohromě teoreticky mohla celý Azeroth dobýt. Vlci by se nažrali, ale koza by zůstala celá, jak se říká.

atmq6u7qk9_df49c5bcec945f043f17f1699431818670e9146d_1599324735_213.jpg

Jenže nedobyla a Král lichů si šel vlastní cestou, až nakonec jeho břímě časem převzal někdo, kdo měl smysl pro zodpovědnost – Bolvar. A přesně proto je možné, že se Sylvanas v čistě přátelském duchu za ním rozhodla vydat a otevřít Blizzardu novou cestu a možnosti, jak z hráčů efektivně rejžovat obsah jejich peněženek. Funkce Krále lichů proto byla daleko důležitější, než si kdokoli dokázal představit, jak jsme už jednou spekulovali. Přestože se zde mnohé spojitosti nacházejí, mohou mít i své díry a nejasnosti. A to je ukazatelem pouze jedné věci – tak či onak, jak se příběh Warcraftu retrospektivně rozšiřuje, zároveň to znamená, že jsme a pravděpodobně budeme svědky dalších retconů. 

 

Random otázka: Taky vám přijde, že se Zovaal obličejem podobá Lordu Voldemortovi? Teda až na ten nos...


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Yuuka 10.09.2020 21:10

Vzhledem k tomu že na 99% bude Jailer finálním Bossem datadisku tak se trochu obávám aby Sylvanas nebyla boss před ním nebo v raidu před ním.
Ale podle toho co říkala to spíše vypadá že chce zaujmout jeho místo.
No uvidíme, bohužel originalitu od Blizzu již moc neočekávám.

Lethal 10.09.2020 14:12

Mne sa o dosť viac páčil Jailer v tom "leaku", kde bol bradatý, taká Shadowlands verzia Aman'thula.

Kaspo 10.09.2020 08:24

Offtopic:
Komunitou sa teraz preberá téma #pulltheripcord, bude k tomu článok? Včera B(Lizzard) vydal vyjadrenie.

SolMane 10.09.2020 08:13

hmm ... Spojenectvo Jailera s Plamenou Legiou by davalo momentalne dost velky zmysel .
Valka Prastarych - prve znamky necromancie ktore praktikovali Nathrezims
Otvorenie Dark Portalu - Theron Gorefiend , prvy DK ktory tiez vyuzival nekromanciu pod Nerzhulom
Kiljaedenova uloha pre Ilidana - znicit Lich kinga pre zradu ( a jeje )
Arthasov nastup kde ako sme sa dozvedeli duse pohlcuje Frostmourne a nechava si ich pre seba ( tu nastava otazka )
Mal byt Frostmourne vytvoreny k tomu aby automaticky po zabiti posielal dusu do Maw ?
Ale celkovo ked sa na to ppozriem z casoveho hladiska tak to spojenectvo by bolo realne .
Ak to blizzard neposere ma nabehnute na ozaj pekny Lore datadisk .

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet