Shadows Rising – Knižní prequel Shadowlands

  shadows rising    literatura    kniha   

V nedávném článku o vývoji lore v Shadowlands jsem nakousla informaci, které se v minulosti nedostalo zasloužené pozornosti: a sice že Shadowlands budou mít, stejně jako předchozí datadisky, knižní prequel. Ten ponese název Shadows Rising (Stíny povstávají) a bude se zabývat děním následujícím po poražení N'Zotha v patchi 8.3. Další velká hrozba tehdy padla a Aliance a Horda se tak mohly vrátit (nebo spíše byly nuceny vrátit) ke svým více osobním starostem. Anduin se snaží řešit nestálou situaci kolem Sylvanas, ta na druhé straně rozjíždí velké plány...

 

Kniha by měla vyjít 14. července 2020 a má ji na svědomí spisovatelka Madeleine Roux. Roux podle všeho píše převážně hororovou literaturu pro mládež, v češtině od ní vyšly knížky Asylum, Sanctum, Katakomby a Dům fúrií, s nimiž se můžete seznámit třeba na Databázi knih. Její jméno vám ale může být povědomé i v souvislosti s Warcraft literaturou – je totiž autorkou třetí části ze série warcraftích knížek určených pro děti a mládež, Traveler. Třetí díl, který napsala Roux, nese název Traveler: The Shining Blade.

Uvidíme tedy, jak si milá Madeleine poradí s "dospělejší" Warcraft knihou.

 

Stav ohledně českých překladů novějších Warcraft románů se nemění a tudíž (minimálně prozatím) neočekávejte český překlad této knihy.

 

Co víme o ději?

O ději toho sice víme málo, maličko, ale zato to jsou opravdu velmi peprné informace. Jak už je u warcraftích knížek častým zvykem, děj nám bude předkládán z několika různých úhlů pohledu.

 

1) Anduin

Alianční král má zřejmě strach, co by značně nestabilní Sylvanas mohla vyvádět, a proto vyšle Turalyona a Allerii Windrunner, aby Sylvanas našli. Fakt, že Alleria a Sylvanas jsou přese všechno, co se jim oběma událo, stále sestry,  by tomuto pátrání mohl dodat zajímavý rozměr.

 

2) Sylvanas

Sylvanas také někoho někam pošle. Avšak královna smrtonoška se teď zjevně pohybuje v úplně jiných sférách, takže její příkaz nebude ani zdaleka tak banální jako Anduinův. Nemrtvá královna vyšle svého věrného poskoka Nathanose Blightcallera a oživenou nemrtvou noční elfku, dozorkyni (Warden) Siru Moonwarden.... aby našli a zabili Bwonsamdiho, loa smrti.

 

 

Ptáte se, jak lze zabít loa smrti? Hádám, že to by byla první otázka i obou Sylvanasiných poddaných, takže nějaké instrukce nejspíš dostali... Další dobrá otázka by ale byla PROČ. Na druhou stranu, Bwonsamdi Sylvanas tak trochu předstihl – to když navrhl novopečené zandalarské královně Talanji, že smaže dohodu, kterou uzavřel s jejím otcem Rastakhanem a která po Rastakhanově smrti přešla na Talanji. Na oplátku měla Talanji přinést Bwonsamdimu Sylvanasinu hlavu (blíže rozebíráno např. zde). Čestná Talanji odmítne zradit Hordu, své nové spojence, a Bwonsamdi si posteskne, že je to škoda, protože na duši náčelnice si brousil zuby už dlouho.

 

Že by se o tom Sylvanas doslechla a chtěla se kvůli tomu Bwonsamdiho zbavit dříve, než se stihne zbavit on jí? Nebo v tom je něco víc? Sylvanas koneckonců nyní slouží Žalářníkovi (Jailer), a i kdyby to bylo jenom na oko, není vyloučené, že odstranění Bwonsamdiho dostala za úkol od něj. Pokud je Žalářník opravdu Bwonsamdiho "šéf", o kterém loa smrti mluvil v BfA, možná se mu Bwonsamdi nějak znelíbil nebo se mu i otevřeně vzepřel. A pokud je Bwonsamdiho šéf někdo jiný, pak může být ten "někdo jiný" Žalářníkovi nepohodlný a Žalářník onoho jedince tak může chtít připravit o jeho spojence Bwonsamdiho.

 

Možností je mnoho a odpovědi nejspíš poskytne až samotný datadisk, spíše než kniha – ale kdo ví, třeba budeme mít štěstí. Minimálně je už nyní jasné, že Nathanosovi a Siře se příkaz rozhodně splnit nepodaří, protože dle vydataminovaných herních textů (více zde) si bude Bwonsamdi vesele vyvádět v Shadowlands a děj knihy tudíž zcela jistě přežije. Nathanos se Sirou tedy buď zcela selžou a Bwonsamdimu se na kobylku nedostanou, nebo prostě jen zjistí, že zabít loa smrti je komplikovaná věc.

 

3) Talanji

V poslední době dost opomíjená královna Talanji je společně s Nathanosem dokonce na přebalu knihy jako hlavní postava, takže si jí určitě užijeme až až. Její role bude taková, že bude usilovat o záchranu Bwonsamdiho. Což vzhledem k výše zmíněné nepovedené dohodě ohledně vraždy Sylvanas bude zcela jistě vytvářet zajímavou dynamiku mezi postavami knihy. Vypadá to nicméně, že právě ona bude Nathanosovou hlavní protivnicí a bude se snažit zhatit jeho plány. A to ještě předtím stihne přežít pokud o vraždu...

 

Nemá to tedy lehké, holka, ale naštěstí na to nebude sama. Se záchranou Bwonsamdiho jí totiž bude vypomáhat miláček komunity, Saurfangův "adoptivní syn", Zappy boi, no zkrátka mladý troll Zekhan.

 

Pasáž knihy popisující pokus o vraždu Talanji si můžete přečíst už nyní, neboť byla zveřejněna jako ukázka.

 

Oficiální shrnutí děje knihy

"Horda je ničím!" Těmito nechvalně známými slovy Sylvanas Windrunner zradila a opustila Hordu, které přísahala sloužit. Temná paní a její síly nyní pracují ve stínech, zatímco Horda i Aliance soupeří v tom, kdo dříve odhalí její další krok. A to včetně její vlastní sestry, Allerie. Král Anduin, který se zoufale snaží unést drtivou tíhu vůdcovství, svěří elfce Prázdnoty a Nejvyššímu exarchovi Turalyonovi úkol, aby odhalili, kde se Sylvanas skrývá.

 

Horda mezitím stojí na rozcestí. Rozličné frakce utvoří radu a pozici náčelníka dají stranou. Vstříc této výzvě povstanou Thrall, Lor'Themar Theron, Baine Bloodhoof, Vrchní arkánistka Thalyssra i mnoho dalších známých tváří. Avšak hrozeb je mnoho a nedůvěra je hluboko zakořeněná.

 

Když se rada narušená neúspěšným pokusem o zavraždění Talanji, zandalarské královny a klíčového spojence, Thrall a zbytek vůdců Hordy jsou přinuceni jednat. Zplnomocní mladého trollského šamana Zekhana, který stále truchlí nad ztrátou Varoka Saurfanga, a pošlou ho na zásadní misi, aby pomohl Talanji a aby společně odhalili, jaká hrozba proti ní povstává.

 

Temná paní mezitím pověřila Nathanose Blightcallera a Siru Moonwarden, aby provedli strašlivý manévr: zabili samotného trollského loa smrti, Bwonsamdiho.

 

Zatímco Zekhan a Talanji pracují na tom, aby Bwonsamdiho ochránili, jejich cesta bude představovat klíčový bod pro posílení Hordy proti přicházející temnotě, a zároveň po cestě najdou sami sebe. Pokud selžou a nezachrání své spojence a boha-šprýmaře, pro Hordu to zcela jistě bude znamenat zkázu. Ale pokud dosáhnou úspěchu, možná znovu odhalí, co činí Hordu silnou.

 

 

Jaký myslíte, že má Sylvanas plán na zabití loa smrti? A proč vůbec touží po Bwonsamdiho zkáze?

Plánujete si knížku pořídit? Naštěstí existuje řada českých obchodů, kde lze sehnat knihy v angličtině a nemuset je objednávat ze zahraničí.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Sabimpatt 06.06.2023 11:36

<a href=http://propec.homes>should i take 1mg or 5mg of propecia</a> Imhann F, Vich Vila A, Bonder MJ, Fu J, Gevers D, Visschedijk MC, Spekhorst LM, Alberts R, Franke L, van Dullemen HM et al 2018 Interplay of host genetics and gut microbiota underlying the onset and clinical presentation of inflammatory bowel disease

Sarder 13.05.2020 07:35

Neviem prečo ale pri čítanie tohoto článku ma napadlo že sestry Windrunner vlastne predstavujú "spodnú" časť dimenzií ukázaných v Kronike.
Alleria Windrunner - Shadow
Sylvanas Windrunner - Death
Vereesa Windrunner - Order
Nejaký šialenec čo by o tom urobil teóriu by sa určite našiel.

Inak všimli ste si že na to že sú to elfky tak všetky tri si našli za "manžela" jedinca ľudskej rasy. Možno nejaká dedičná vec.

Zullis 12.05.2020 22:11

Stíny povstávají, povolejte lovce stínů, trollské shadow huntery! V Shadowlands se otevírá rovina i pro rozvyprávění příběhu kolem tohohle starobylého povolání trollů a třeba se zjistí víc kolem přeměny z trollů na elfy, kteří se od provozování Voodo odvrátili úplně a naopak začli uctívat tolik duchy přírody. Když se jinak na to člověk tak díve, trollové jsou předky všech nynějších ras elfů, Satyrů, Nag a prostě trollové jsou hodně náchylní na mutace díky magii. Snad už bych se ani nedivil, že důvod proč Dreadlord který vládne Revendrethu je ten, že byl taky kdysi troll, že Nathrezimové jsou třeba ''vyděděnci'' Azerothu kvůli jejich zkaženosti smrtí, v které mohl mít prsty Žalárník a jeho magie. A kdo je mohl ''vydědit'' z Azerothu? Bud samotní Titáni, nebo víc pravděpodobně pokud by byla manifestace magie duší Elune, tak mohla přestřihnout jejich pouto duše s Azerothem a zatratit je v Twisting Nether, v rovině která se zdá být mimo dosah sféry Shadow Lands kde řád který titáni ve vesmíru zformovali nedosáhne a díky tomu že tam vládne chaos, tak duše co se tam ocitnou jednoduše zase povstanou, stejně jako Nathrezimové.
Co se týká Bwonsamdiho a usilování Sylvanas o jeho smrt, tak Sylvanas ví dvě podstatné věci a to jsou, že hrdinové Azerothu se všemu vrhají po hlavě a že se ji budou chtít postavit, a pak že Bwonsamdi je mocné Loa, které by bylo mocným spojencem pro spojené síly Azerohu v Shadowlands. Její krok je dost předpokládaný a z hlediska že se jak už víme o Bwonsamdiho kapesní dimenzi duší zajímají a nejspíš to místo bude hrát taky důležitou roli, tak se pokusí Sylvanas tohle místo snadno získat pro své nové spojence.

Sarder 13.05.2020 07:36

To s tými trolmi ma zaujalo. Vlastná teória alebo si niekde čítal? Lebo by ma zaujímalo viac o nej zistiť.

Zullis 13.05.2020 12:41

@Sarder Vlastní teorie vycházející z podobností a faktů co vím.
Někdo může říct, že Nathrezimové přece mají vlastní planetu Nathreza, ale stejně tak pojmenovali Draenor Draenaiové, kteří dřív byli rasa Eredarů a měli původní domov na Argusu.
Nejde ani přehlédnout podobu mutace Illidiana a Nathrezímů.
Když opět spojím podobnosti, fakta a teorii, tak by tu byl menší příběh o jedněch trollech.
Nathrezimové nejspíš jsou vyvinutí z Dark trollů ukrývajících se v hlubokých sítích jeskyní pod Hyjalem, jejichž jeskyně nejspíš nikdo nikdy nenavštívil, takže se o nich nic neví a není o nich zmínka žádná už od dávných dob s vyjímkou malé osady, která pomohla bránit Hyjal před Archimondem. Temní trollové se ví nenáviděli denní světlo a vycházeli z jeskyní jen v noci aby něco ulovili. Noční zvyky proměnily jejich kůži v odstíny šedé. S Cata datadiskem a odkrytím Hyjalu temní trollové nebyli k nalezení a Brann Bronzebeard předpokládal že byli při boji v Hyjalu vyhlazeni, ale neměl možnost sít jeskyní prozkoumat. Dá se předpokládat že ti co žili hluboko v jeskyních společně s netopýry a nevycházeli úplně na světlo chtěli mít lepší orientaci ve tmě jako netopýři, proto začali víc a víc brát na sebe jejich podobu, ve které pak dokonce začali lovit a zachutnala jim krev, začali být víc a víc hladoví po krvi, začali svůj hlad ukájet na těch co jim byli nejblíž, na vlastních lidech, kdy díky tomu propadli vášni po krvi a zmutovaly jim tesáky s drápy, začali být zcela alergičtí na světlo, proměnili se v bytost co byla už ne troll a ani ne úplný netopýr. Začali se dít v jeskyních takové zrůdnosti, které neměly obdoby. Začaly boje Dark trollů proti těmhle bytostem vzbuzujících děs, ale nákaza se mohla šířit, tak se probili k jeskyním pod Hyjalem kde tyhle mutace začaly a tyhle jeskyně byly nějak zbytkem Dark trollů zapečetěné či zasypány, jen jedna osada zůstala u vchodu aby ho střežila. Zbytek se shromáždil kolem studny věčnosti a napojil se na sílu Elune, která je zbavila kletby, ale zároven je ta síla zmutovala do podoby nám známých nočních elfů a oni se vzdali všech zrůdností voodoo, magie smrti a dali se k uctívání přírody a života. Ostatní trollové, ani jiné rasy se o tom co se v sítích jeskyní pod Hyjalem stalo nikdy nedozvěděli. Když Shadowlands začal řešit nastálou situaci kolem téhle nově vzniklé rasy a duší padlých nově vytvořených bytostí, měli příležitost se setkat s Žalárníkem. Nakonec mohli přijít v nemilost Elune a ta se rozhodla je vyhnat, ale než tak učinila, stejně jako Sargeras vytvořil v budoucnu nové tělo pro podobu Xaviuse do podoby Satyra, tak i Elune jejich podobě mohla dát jako věčné znamení jejich hříchu kopyta a rohy. Jednoho z těchto bytostí, snad ještě živého jako ukázkový případ ale nechala v Shadowlands Azerothu kde vládl řád, aby on a všichni co mají osud podobný si své hřichy odpykávali pod někým kdo je ztělesněním samotného děsu a hříchu.
Když byli vyhnáni do Twisting Nether a znovu povstali, přejmenovali se na Nathrezimy, uvědomili si co spáchali a zapřisáhli se, že jakožto nový druh už proti sobě nikdy nevztáhnou ruku. Pak protože byl jejich novým domovem Nathreza, kterou pojmenovali po sobě, tak začala jejich nová éra, kdy začali boj proti druhu co je zavrhl, Titánům. Pak nastala chvíle, kdy jeden z Titánu se obrátil proti svým a chtěl Nathrezimy do svých řad, jenže nejspíš se stálou nenávisti se někteří přidat nechtěli a Nahrezím Ulthalesh odmítl sloužit mu, tak začala rozepře kdy Sargeras uvěznil tohoto Nathrezima v kose, která vysávala duše. Jenže ta kosa díky Ulthaleshovi žila svým životem a měla v plánu zbavit se i Sargerase a on sám z ní měl i strach a snažil se její pikle překazit, jenže se mu to nepovedlo a dostala se v Legion i do rukou hrdinů. Diky Ulthaleshovi jde chápat, že Nathrezimové nejsou plně démony kteří sdílí myšlenku Sargerase. Osud který by Dark trolly v takovém případě potkal a podobnost bytostí v Revendrethu by pak nešel popřít, krvavá magie smrti jim zůstala a stejně tak alergie na světlo. Nathrezimové díky přijetí Felu získali jako bonus vyššího stádia mutace křídla a jako nový zdroj magie místo krve měli fel, co se týká slabosti pro světlo, ta jim zůstala.

Galifry 13.05.2020 19:23

@Zullis Chtěl bych se jen zeptat, kdy bojovali Trollové proti Archimondovi?

Zullis 13.05.2020 20:18

@Galifry Ve třetí válce, když se jak už jsem napsal bránil Hyjal, ale šlo jen o malý Shadowtooth clan Dark trollů. Zdroj https://wow.gamepedia.com/Dark_troll

Galifry 13.05.2020 20:25

@Zullis Ale to je dávno po tom, co Studna udělala z Dark Trollů Night Elfy a všichni démoni už byli známí. Stejně tak nevím, proč je tam ta Elune. To, že Studna zvyšovala intelekt a magickou sílu je známá věc, jako třeba u Rhonina, takže je logické, že z hlediska evoluce dlouhodobé vystavení její moci bude mít důsledky. Nezlob se, ale celý mi to nedává moc smysl.

Zullis 13.05.2020 21:00

@Galifry Ano, je to po tom co udělala z Dark trollů Night elfy, ale jak jsem napsal, to co se odehrávalo v těch jeskyních bylo během doby kdy ještě Night Elfové nebyli. Ten clan co pomohl u Hyjalu mohl být clan, osada co zůstala střežit jeskyni zatímco ostatní trollové se vydali ke studni věčnosti a proměnili se. Ti co pomohli u Hyjalu byli jediní zůstávající praví Dark trollové. Proměnu v těch jeskyních bych zařadil časově někdy do doby pravěkého Azerothu, kdy Titáni vytvořili Emerald Dream v podobě Azerothu, kdy hádám v ten čas formovali řád kolem Azerothu a tím pádem i Shadowlands získával svůj řád a do jedné z oblastí právě zařadili i Denathriuse jakožto jednoho z těch přeměněných trollů co byl ztělesněním hříchů. Co je zač Elune a věci kolem ní v novém věku nevíme, ale víme že se podílela na určitém formování Azerothu, což značí jeden z pilířů stvoření, Slza Elune a několik dalších věcí. Takže dřív se prezentovala ve větší míře. Co se týče Vampýrismu, díky i Legionu třeba víme, že to nákaza byla a potýkali se sní z neznámých důvodů i Vrykulové v dávné minulosti o které nic nevíme, což jsou původně výtvory titánů, takže se s touhle kletbou jistě setkali a Ghuun mohl i být výsledkem proč se zaměřili na magii krve aby sní dělali později výzkumy.

Galifry 13.05.2020 21:18

@Zullis Vampyrismus a kdo nebo co je Elune jsem neřešil, jen to v jakým smyslu jsi ji zmínil.

Zullis 13.05.2020 21:29

@Galifry Tak už snad je to jasnější. Ještě bych doplnil že v tom smyslu výzkumu Titánu okolo Ghuuna nemusela být ani žádná náhoda to, že zrovna v oblasti Ghuuna se sešli vampýři San'layn s hordou a chtěli se k ní připojit. Nejspíš někde na Azerothu stále bojují s touhle nákazou a chtěli z titánské laboratoře výsledky Titánů. O těch taky určitě brzo v Shadowlands uslyšíme.

Praotectrekkie 12.05.2020 21:13

Knihu si pořídím určitě, nejspíš jako e-book přes Amazon (případně nějaký jiný obchod s e-booky). Už se hodně těším, co z toho vyleze.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet