WoW Classic – Botting je větší problém než se zdá

  bot    botting    kontroverze   

Když jsme informovali o problému s bottingem, netušili jsme, jakou lavinu příspěvek Blizzardu spustí. Plno hráčů informuje o tom, jak se vlastníci botů chovají, a není to moc hezké čtení. Na celém problému je daleko smutnější jiná věc, a to je laxní přístup Blizzardu. A to i přes proklamované akce proti podvodníkům. Začneme tématem, které otevřel Darkiløl ze serveru Ashbringer.

 

Viděl jsem a zkoumal soupisku botů uvnitř Stratholme, kteří tam farmí od pozdního večera do brzkých ranních hodin. A to na každém serveru, takže předpokládám, že se jedná o jednoho a toho samého člověka, který zneužívá botů. Nikdy neodpovídá na moje whispy, takže jej reportuji Blizzardu, aby to prošetřili. Ale něco musí udělat komunita, jelikož Blizzard nic nedělá, asi nedostávají dost hlášení. V jedenáct večer startují od Ironforge, jdou na lítáka do EPL a přesunou se do Stratu.

Beep-boop! Must farm orbs! Beep-boop! from r/classicwow

 

Říkáte si, "no jo, takových jsou stovky". Jak bylo zmíněno již dříve, boti farmí kytky po různých lokacích a jde jim hlavně o Black Lotus, důvod asi rozepisovat nemusíme. Ale co když náhodou jeden z botterů odpoví? A začne vyhrožovat smrtí? Ano, i to se děje, třeba i jen kvůli lootu. Smutné je, že se najdou lidé, byť s dobrými úmysly, co prozradí adresu Guild Mastera, a výhružky začnou dostávat zcela nový rozměr.

 

Neustále mi píše chlápek s několika účty. Oba se bijeme o Black Lotus v Burning Steppes a on je naštvaný, že ho pořád zabíjím.

hd860qge6w_53eccff4577fa77014c123637b1b59fb6c52c2c3_1592340243_216.png

Výše zmíněné není to, co odstartovalo celou sérii témat na Redditu, podobná témata se více či méně objevují od spuštění Classicu. Pomyslným startem je paradoxně původní příspěvek Kaivaxe na fóru, ve kterém děkuje komunitě za reportování botů. Ve fóru se objevil hráč Krystalus ze serveru Singularity, jenž popisuje svou zkušenost s vlastníky takového bota.

 

Na serveru Judgement je týpek, co má 15 botů (nedělám si srandu). Sbírá kytky v Eastern Plagueland a zónu má pod palcem 12 až 14 hodin denně. Už je tam několik měsíců. Používá různé formy obtěžování vůči těm, kteří zabijí některou z jeho postaviček – nadávky a různé výhrůžky. Když si jej dáte do Ignore listu, začne vám psát z jiného účtu.

 

Jednou mi řekl, že i když brzy dostane ban, koupí si jiného bota, jelikož rozestup mezi bany je příliš dlouhý a on toho může snadno využívat. Nahlašuje ho obrovské množství lidí. Kvůli výhrůžkám jsem šel i na policii. Otevřel jsem Blizzard ticket a dostal jsem automatizovanou odpověď od GM. Vážně? Blizzard nedělá zhola nic, aby se situace zlepšila. A když už zabanují boty, je pozdě. Bany by měly probíhat každé 2 až 4 týdny, ne jednou za 6 až 8 měsíců. Mám silný pocit, že si v této hře můžete dělat, co chcete: podvádět, vyhrožovat (smrtí). Trest přijde pozdě a bude to spíš takové klepnutí přes prsty, a ne ban.

ncuft9uip6_6c20eeea3f771994abdd4dfffedb34d3cbdb1422_1592342030_1246.jpg

 

Právě tento Redditový příspěvek zaujal Cecilii D'Anastasio ze serveru Wired. A ve chvíli, kdy se o podobné téma začíná zajímat webzin velikosti Wired, je jasné, že tiskový mluvčí bude odpovídat na nepříjemné otázky a že problém asi jen tak nezamete pod koberec. Blizzard si opět zadělává na další nepříjemnou odezvu od hráčů. Jako by jim loňská aféra s Blitzchungem nestačila.

 

Mimochodem, věděli jste, že zatímco jsou americké a evropské servery zamořeny boty, čínští Game Masteři banují více než 100 000 účtů týdně (čas 5:10) a ještě o tom píší na fóra?

 

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

zahadum 19.06.2020 05:20

no tak nech sa opýtajú Activisionu prečo to tak je....prečo v Belgicku robia možno desiati ľudia na supporte a to ešte z domu !!!! to bolo aj pred coronou....prečo sa dávno neudpatoval software ktorý ide od čias Diablo 3 ( 2012 ) ?! lebo Activision serie na hráčov...minimalizuje náklady .... 99 % reportov končí v " koši " u auto robotov .....

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet