Aliance a Horda aneb kdo je bez viny, ať hodí kamenem

  Aliance vs Horde    conflict    factions   

Celkem nedávno se mi do rukou dostala naprosto úžasná sága Malazská kniha padlých. Mám za sebou jen první díl, ale za sebe musím říct, že něco tak úžasného a promyšleného jsem zatím nečetla. Nejenže je ten svět neskutečně obrovský a má velmi zajímavé zákonitosti magie a celkového fungování. On je hlavně šedý. Z počátku si myslíte, že nějaká postava je padouch a postupem děje zjišťujete, že ti zlí jsou možná ti, proti kterým válčí. Anebo vlastně úplně všichni mají pravdu a bojují za správnou věc a nedokážou jen najít společnou řeč. Nebo jsou vini úplně všichni. Někdy se nemůžete rozhodnout, komu máte fandit, protože v právu jsou mnohdy obě strany a vy chcete, aby si sedli na pivo a prostě si to vyříkali, protože všichni jsou tak nějak fajn. Jenomže to se nestane a vy v sobě máte čím dál větší konflikt, protože nevíte, na jakou stranu se máte přidat.

 

A přesně tohle mám já ve WoW. Nejsem ani na jedné straně a mám pro to důvod. Když jsem se poprvé setkala s WoW, byla jsem na základní škole a spolužáci, kteří hru hráli, razili, že Horda je zlá a Aliance je dobrá. A já si to myslela taky. Jenomže pak jsem hrála čím dál víc a řekla si, že bych mohla začít psát nějakou povídku. Ale k tomu jsem potřebovala trochu znát příběh. A tak jsem se ponořila do lore a čím více jsem příběh znala, tím víc jsem začínala zjišťovat, že to vlastně není tak černobílé, jak se zdá. Tu jsem si oblíbila postavu u Hordy, tady zase u Aliance. Znala jsem důvody konfliktu obou frakcí a taky záporáky i klaďasy, které měly nebo mají obě strany. A protože ani v reálném životě nemám ráda, když si někdo udělá názor, aniž by si vyslechl druhou stranu a podobné lidi považuji za ne příliš inteligentní (čtěte ignoranty, se kterými se po podobné zkušenosti už nebavím), nedělala jsem to ani ve WoW. Chápu, že hlavním tématem hry je konflikt mezi Aliancí a Hordou, ale mě to nikdy úplně nebralo. Jelikož hodně píši, mám ráda práci s rozličnými postavami a tak mi nevadí hrát za Alianci nebo Hordu (mým mainem je však draeneika Asimeria, na které mám nahráno nejvíce hodin, a hádejte proč). Jednu dobu jsem dokonce měla guildu na jednom nejmenovaném neoficiálním serveru a hrála jsem za trollku... vůbec mi to nevadilo. Jenomže Legion mi spolkl obrovské množství času a já začala mít čas na další charaktery víc jak po roce. Blíží se ale Battle for Azeroth a já doufám, že budu mít čas si poctivě vyexpit Zandalari trolla.

 

Spousta hráčů se nad něco takového však nedokáže povznést, ani nedokáží hrát za opačnou frakci a tak když zjistí, že někdo jiný je z opoziční frakce, okamžitě se začnou provokovat navzájem. Tuhle hru já nehraji a většinou podobné pokusy ignoruji. Odmítám plýtvat časem na konflikt, který má zůstat ve hře a do reálného světa se tahat nemusí.

 

Tak fajn, máme úvod, asi jsem po těch letech chtěla všem osvětlit svůj postoj, protože se stejně všichni na potkání ptají. A proč tenhle článek vůbec píšu? Nakopnul mě k tomu jeden z komentářů na Facebooku, který byl pod odkazem na můj článek Legion aneb když všechna snaha přijde nazmar. Fandové Aliance i Hordy se tam obviňovali navzájem, kdo za co může, aniž by vůbec jen chtěli vyslechnout ty druhé. Tak jsem si řekla, že napíši článek, kde si pod lupu vezmu Alianci i Hordu a neznalým lore ukážu, že si v podstatě nemáme co vyčítat a každá frakce má své pro a proti. Stejně jako rasy, které se k frakcím přidaly.

 

To jak se chovají hráči... no... to už je kapitola sama o sobě a to už je jen a jen na nich. Osobně, když jsem chvilku byla na Drak'thulu, opravdu mi to stačilo a nikdy jsem se tam už nevrátila, protože takový cancer nemám zapotřebí. Mimochodem, víte, že GM chodí na Drak'thul za trest? Nemáme se úplně čím chlubit, že máme vlastní server.

 

Aliance

Kdybyste chtěli špačkovat, proč Aliance musí jít první a že jsem Alík a kdesi cosi a že diskriminuji Hordu, chtěla bych jen zdůraznit, že mám CDO (já vím, je to OCD ale takhle to jde alespoň abecedne správně), takže prostě půjdu podle abecedy, ať už chcete nebo ne. Jestli mi chcete dát debuff, pošlete mi plno obrázků s lahvičkou se žlutými kuličkami, kde se schovává jedna modrá (Blargh!). 

 

Ale teď zpátky od psychických poruch ke článku. Rozhodla jsem se, že u každé rasy vyberu nějaký dobrý i špatný charakter (nebo charaktery), abychom se nakonec dostali k závěru, že obě frakce jsou na tom v podstatě stejně. Jo a kdybyste se ptali, proč nejdu abecedně podle ras, seřazené jsou tak, jak jdou v menu při vytváření postavy.

Lidé

Pozitiva

Začnu asi s nejhranější rasou Aliance, což jsou a asi vždycky budou lidé. A začnu nejdříve z pozitivy. Lidé mají své kořeny ve vrykulech, což je - i když velmi vzdáleně - spojuje s titány a také ochranou Azerothu. A díky tomu se mezi nimi najdou jedinci, kteří dokáží a chtějí táhnout se všemi za jeden provaz. Jedním z velkých pozitiv je třeba Tirion Fordring, který byl za Druhé války proti orkům poslán do Exilu, jelikož pomohl Eitriggovi, starému orkovi, který později skončil na postu poradce v Orgrimmaru - a i v Battle for Azeroth jej budete moci potkat na ambasádě. Řeknemě, že Tirion tehdy hodně riskoval, protože byla jiná doba, orkové byli bráni jako nebezpečí a tečka. Neexistovalo nic jako je dnes, kdy se mezi sebou rasy nerušeně baví v různých organizacích jako je třeba Kirin Tor, Argent Crusade a tak podobně. Udělal to a o mnoho let později v boji proti Králi Lichů to udělal znovu. Sjednotil všechny rasy a nedělal mezi nikým rozdíly.

 

Další z té světlé stránky lidské rasy je i Khadgar. Už ve velmi mladém věku sedmnácti let se stal učněm velmi podivínského Medivha, se kterým jen tak někdo nevydržel a stálo to opravdu hodně nervů si nesbalit své saky paky a neodejít. Tehdy za Medivhem jako velvyslanec chodila Garona, a i přes orky procházející skrze Portál, se Khadgar rozhodl jí věřit, i když ovlivněna Gul'danovou magií poté zavraždila krále. Khadgar sice bojoval proti orkům ALE byla to jiná Horda, než ji známe dnes. Nebyla to Thrallova Horda, tato byla Gul'danova, kterou za nitky tahala Stínová rada. V Shattrathu jste jej mohli najít a promluvit s ním jako kterákoliv rasa. Staré pře pro něj neexistují, Khadgar se prostě jen rozhodl chránit Azeroth. Když tedy hrozilo nebezpečí Iron Hordy, bylo nejlepší si na pomoc povolat profesionála, který už něco podobného zažil. A opět neměl problém spojit síly s Hordou i Aliancí.

 

A co takhle Anduin Wrynn? Už jako mladý se účastnil setkání v Theramore s Thrallem a Garoshem a působil jako rozený diplomat. Na Pandarii byl dokonce tím, kdo se snažil uklidnit spory mezi Aliancí i Hordou a s válkou mezi frakcemi nesouhlasil... a to hlavně z toho důvodu, že tak činili na území, které jim nepatřilo. Ať už je Anduin jaký je, zažil toho hodně a hlavně díky učení Velena si nejvíce cení míru, ale ví, že se za něj musí i bojovat. A jak Anduin řekl i v traileru na Battle for Azeroth: "Jen jeden z nás chtěl tuto válku." Určitě bych vyhrabala spoustu dalších podobných charakterů.

 

Jo a mimochodem, nemusíte Alianci děkovat za Nathana Marrise, Horďáci. Já vím, je občas na facku, ale pořád... on si to může dovolit. Je to jediný člověk, který dokončil hraničářský výcvik v Quel'thalasu a byl považován za schopného hraničáře. Takže může mít nos tak trochu nahoře.

 

Negativa

Tak jo, tady se možná opřu i do těch, kteří si to úplně nazaslouží. Tohle vás možná trochu překvapí, ale třeba paladinové. Když si přečtete takový Den Draka nebo celkově studujete chování paladinů za Druhé války, zjistíte že jsou přinejmenším... velmi netolerantní. Rhonin by mohl vyprávět a přitom magie je celkem známá a používaná věc. Uther učil Arthase, nevím jestli je v tom spojitost a jestli v jeho vývoji neměl i trochu prsty (spíš asi ne), ale nejhorší jeho vlastností byla konzervativnost. Myslíte, že by se zachoval jako Khadgar nebo Turalyon a že by spolupracoval i s jinými rasami? S orky, trolly a dalšími, aby docílil porážky Plamenné Legie? Možná mu křivdím, ale já si to nemyslím. I když všechna čest za to, že se stal vlastně prvním paladinem a dodnes je jejich ikonou, a jako charakter má i velká pozitiva, hodně věcí by si za rámeček nedal.

 

Aegwynn například zase měla nos až příliš nahoře. Byla tak mocná, že její city i emoce šly stranou a byla natolik zaslepená svou mocí, že si myslela, že porazila samotného Sargerase. A ten se přitom jen ukryl v jejím těle a vyčkával dokud neporodí Medivha. To, že jí synáček dal poté pořádnou sodu a magna zjistila, že celkem přestřelila, ji vrátilo trochu zpět na zem a začala být alespoň trochu normální. Trochu. Za blbost a velké ego se platí a za ni zaplatil bohužel i Azeroth. Ano, lidé umí být bezcitní a bezohlední, tak jako v běžném životě. A umí toho díky tomu hodně pokazit. A pak už je pozdě na nápravu.

 

Arthas těžko říct. Z mého pohledu dělal všechno pro to, aby zachránil svou zem. Byl dotlačen k čím dál více radikálním rozhodnutím a bohužel mu i Frostmourne nakonec rozvrátil mysl. Za mě je Arthas spíše obětí, kterou si vybrala Plamenná Legie pro své plány, ale to už je na každém, jak vše zváží. Protože to, proti čemu jsme bojovali v Northrendu, už s Arthasem nemělo nic společného.

 

Dámy a pánové, připravte si kyblíky. Já už zvracela. Nejhorší bestii vůbec jsem si nechala nakonec. Aedelas Blackmoore. Největší spodina lidské rasy jakou kdy Warcraft universum mělo. Možná mu sice vděčíme za to, že Thrall osvobodil orky a sjednotil je v Hordu, ale... choval se k němu jako prase. A nejen k němu. Taretha Foxton by mohla vyprávět, bohužel je mrtvá. V době, kdy Blackmoore přivedl Thralla do Durnholde, byla Taretha ještě malé dítě. Když však dosáhla dospělosti, Aedelas si ji vybral jako milenku a nehodlal ji nechat být. Otravoval jí život a když se dozvěděl, že pomohla Thrallovi, nechal jí setnout hlavu. Pokud jste ještě nečetli Vládce klanů, běžte to napravit. Garantuji vám, že téhle bestii budete přát hodně krutou smrt.

 

Trpaslíci

Pozitiva

Trpaslíci jsou fajn. Pijí pivo (aneb "Kde mám pivo! Nedokážu zamířit, dokud v sobě nemám aspoň jedno!"), holdují dobrému jídlu a jsou zatraceně dobří kováři. Což mě přivádí k myšlence, že Magnimu vděčíme za hodně, i když ke své vlastní dceři se nezachoval možná úplně nejlépe (ale kdo ví, vzhledem ke složitosti situace). Nejenže Magni ukoval Ashbringer a napomohl tak pádu Krále Lichů,  ale Ashbringer se pak dokonce dostal do rukou hráčů v Legionu a pomáhal i nadále. Když během Cataclysm promlouval se zemí, zkameněl a až do Legionu se neprobudil. Jakmile přišla Legie, Magni procitl a konečně nám řekl, co se stalo. Rituál země se povedl, ovšem Magni i když byl zkamenělý, stále vnímal a celou dobu naslouchal Azerothu. A je to právě Magni, kdo nám řekl o Pilířích Stvoření a pomohl nám tak zachránit Azeroth. Nehledě na to, že s námi stanul dokonce před samotným Pantheonem. A je to hlavně on, kdo se v Silithu chytá za hlavu a je ze začínající války mezi Aliancí a Hordou pěkně mimo, protože jeho už nic takového ani v nejmenším nezajímá. Snaží se jen zachránit jediný domov, který máme.

 

Negativa

I trpaslíci umí být sviňuchy nebo se jim kde co nepovede. Například Dark Iron trpaslíci sami o sobě byli našimi dlouhodobými nepřáteli. Už jen to, že vyvolali Ragnarose, kterému ochotně sloužili, si celkem řiká o nálepku nepřátel celého Azerothu. Musím ovšem zaklepat, díky Moiře, Magniho dceři, už se trochu umoudřili a teď nám hodně pomáhají. A v Battle for Azeroth budou dokonce naší Allied rasou.

 

Válka Tří kladiv je také kapitola sama o sobě. Kdo by to byl řekl, že trpaslíci se mohou nenávidět mezi sebou? Jo, to byste se divili. My dokonce před lety překládali povídku Council of Three Hammers, která popisuje, co se stalo poté, co Magni zkameněl. Moira, která měla nárok na trůn, jakožto Magniho dcera, vtrhla do Ironforge, aby jej zabrala. To se Alianci nelíbilo a tak ji zpacifikovala a tak muselo dojít k jisté mírové dohodě: Ironforge budou vládnout všechny tři klany. Bronzebeardi, Wildhammeři i Dark Ironi. A že to byla mela i bez tasení zbraní, to si můžete přečíst už v povídce. Trpaslíci jsou srdeční, ale jen pokud jde o jejich klan. Jakmile musí jednat s jiným klanem, jsou na nože.

 

Noční elfové

Pozitiva

Druhá nejhranější rasa Aliance, díky které má Horda v podstatě i Nightborne. Světlá strana Nočních elfů jsou určitě druidi. Nezajímá je, s jakou rasou spolupracují, hlavně, že mohou chránit Azeroth před Elemental lordy a po různých katastrofách narovnat i krajinu a uzdravit ji. Však díky nim se téměř vyléčily Western Plaguelands a Hyjal byl zachráněn. Říká se mi to špatně, protože daný charakter úplně nemusím, ale Malfuion spolupracuje s oběma stranami a díky němu bylo nebezpečí během Války Prastarých zažehnáno. To samé je i Tyrande, která podle Illidana ztělesňuje to nejlepší z Azerothu. I když rozhodně tolik s Hordou nespolupracuje jako její druh. A co takový Farondris? Možná kvůli němu zahynulo hodně elfů, ale... postavil se Královně Azshaře a nakonec vše napravil a získal si zpět důvěru svého lidu.

 

Negativa

Ahem... Válka Prastarých... ahem. Mám toho snad říkat víc? No, možná ano. Začněme Xaviem. To byl šmejd už před 10 000 lety, který byl nakonec zabit, avšak po smrti mučen Sargerasem tak dlouho, dokud se nepřidal k Legii a nevrátil se zpět jako satyr. Malfurion jej sice porazil, ale pěkně to zvojtil a místo toho, aby se Xavia zbavil efektivnějším způsobem, ho přeměnil ve strom. A ten své kořeny zahrabával tak hluboko, dokud nenakazil Smaragdový sen Noční můrou. CG GG Malfurione. A nemluvím o tom, že nakazil Val'Sharah a zabil nám Yseru. Jo, moment, může za to vlastně Malfurion, tak proč je vůbec v těch pozitivech? *Přesunuje Malfuriona napůl do negativ*

 

Azshara. Oblíbená královna Nočních elfů, která byla natolik krásná, že dokázala manipulovat s kýmkoliv a jak se jí zamanulo. A také natolik šílená, že nechala otevřít bránu Plamenné Legii a považovala démony za nádherná stvoření. A dokonce si malovala, že se stane Sargerasovou družkou. Až na tu krásu zde pozitiv moc není. Milá Azshara je totiž psychopatická vražedkyně. Nejenže nechala potopit Azsunu a zabila tak Farondise a všechny jeho dvořany, ona hlavně mohla za genocidu za Války Prastarých a ani při Rozdělení se jí nedostalo smrti. Stala se nagou, společně s jejími nejvěrnějšími služebníky. A spolupracuje se Starými Bohy. To už je celkem na pováženou. Sečteno podtrženo, Noční elfové jsou jeden velký prů*er. I když to bylo před 10 000 lety. A mimochodem, vyvinuli se z trollů, ale nikdo z nich to nechce slyšet.

 

Gnomové

Pozitiva

Gnomové jsou neskutečně inteligentní rasa. Aby nebyli, když je vytvořili titáni. Stačí si zajít do Ulduaru k Mimironovi. Fíha, tomu se říká dílna, co? Titáni jim dali tedy do vínku experimentování a vědu. To z gnomů dělá velmi cenné spojence, kteří se povětšinou starají o technologický pokrok v Alianci. A navíc to byli oni, kdo postavili metro mezi Ironforge a Stormwindem. Na nijak výrazný gnomský charakter si teď nevzpomenu, až na Gelbina Mekkatorgue, který pořád ze své rasy ztělesňuje velká pozitiva.

 

Negativa

Když jste géniové, můžete jednoduše přijít o rozum. Přemíra inteligence škodí a nemálo gnomů tak došlo k záhubě. Připomeňme si leper gnomy, kteří to však nemají jen kvůli inteligenci ale kontaminaci v Gnomereganu. A co takhle vyzdvihnout, že většinou gnomové jsou schopní warlockové? Nebo takový Milhouse Manastorm, to je číslo. Teprve ve Warlords of Draenor jsme ho trochu srovnali do latě, ale do té doby byl od Burning Crusade tak trochu padlý na hlavu. A schválně se podívejte, kolik gnomů je v Twilight Hammer. Vím, že jsou tam i ostatní rasy, ale gnomů je tam vždycky celkem dost.

 

Draenei

Pozitiva

Tady snad nemusím úplně nic říkat. Podívejte, jací jsou to borci, když budete chodit po Vindicaaru. Vytvořili loď, se kterou jsme všichni mohli odplout na Argus. Dokonce dovolili i Hordě, aby se po jejich lodi procházeli. I přes to všechno, co se událo na Draenoru. 

 

Velen sám je ztělesněním moudrosti a trpělivosti. I díky němu jsme měli šanci Legii zasadit smrtelnou ránu a jeho schopnosti vidět do budoucnosti zachránila mnohé. I přes to, jak se k draeneiům orkové zachovali na Draenoru, se až do poslední chvíle snažil navrátit mír a zachovat klidnou hlavu. I když to však nepomohlo a orkové si to uvědomili, až když bylo pozdě, přesto byl schopen svou rasu zachránit. Ale za strašlivou cenu.

 

Negativa

Asi vám už předem došlo, co tady budu psát. Eredaři. Draenei i eredaři jsou jedna a tatáž rasa, pouze draenei jsou uprchlíci z vlastní planety pod vedením Velena, kteří se odmítli přidat k Plamenné Legii. Mohla bych tu vyjmenovat spoustu charakterů. Archimonde. Kil'jaeden. A pousta dalších Sargerei ať už na Outlandu, Draenoru nebo nyní na Argu. Málokdy vidíte kteroukoliv rasu páchat taková zvěrstva. Mučení, genocida, využívání duší jako palivo pro fel. Málokterá rasa ve vesmíru se rovná inteligencí, lstivostí, agresivitou a bezcitností eredarům. A řeknemě, že právě ve Warlords of Draenor je krásně vidět, že ani draenei nejsou vůči lákadlům Legie zrovna dvakrát imunní. Nehledě na to, že nebýt draenei, Plamenná Legie by Draenor asi nevypátrala a orkové si mohli žít klidný kmenový život. I když... kdo ví. Třeba by tento svět Legie i tak našla a stejně by se zrodil další Gul'dan. Byl by to zajímavý námět na článek, když tak o tom přemýšlím.

 

Worgeni

Pozitiva

Chtěla jsem to původně spojit s lidmi, ale Gilneani jsou přeci jen hodně speciální. Horda má velkou výhodu a sice plno ras, které jsou dobrými válečníky: trollové, orkové, taureni a tak podobně. Aliance doteď měla exotičtější možná tak Night elfy a draenei, ale po příchodu Cataclysm konečně získala "rasu", která je divočejší a víc se vymyká běžným aliančním standardům. Nejenže jsou výborní válečníci a poradí si i beze zbraně, nemohou je oživit ani val'kyry, takže Sylvanas má smůlu. A říkejte si co chcete, ale Genn Greymane prošel velmi zajímavým vývojem ze sobce a "zbabělce", který uzavřel celý národ před okolním světem až k rozhodnému vůdci, který se dokázal uchýlit i do role mentora a otce (o tom si můžete přečíst článek Chlapec a jeho Worgen) a nebát se vyrazit do boje.

 

Negativa

Jak již bylo zmíněno výše, uzavření před světem sice možná na nějakou dobu ochránilo Gilneas, ale ne všichni s tím souhlasili a při Northgate Rebellion zemřelo plno Gilneanů a mnoho dalších bylo uvězněno. Navíc takový Arugal vyvolal worgeny, kteří si měli poradit s nemrtvými u bran, bohužel to se vymklo kontrole a ti pak zaplavili město. A mimo to i poté spolupracoval i s Pohromou.

 

A co takový Vincent Godfrey a spol.? Já se musím přiznat, že i když je Godfrey sviňa a chtěl zastřelit i vlastního krále, takže zradil i vlastní lid a je to bezcitné hovado, pořád má styl. Už jste někdy zažili někoho, jak vyhrožoval, že skočí z okna, vy jste ho povzbuzovali a on to stejně neudělal? No, tak Godfrey řekl, že se radši vrhne ze skály než mít za krále worgena. No a to taky udělal. Borec. Klobouk dolů.

 

Horda

Jestli neznáte lore a jedete jen za Hordu, pak je jasné, že budete tvrdit, že Horda je nejlepší, Aliance je zlá a Horda nemá jedinou chybičku. No, pokud lore znáte tak jako já a umíte si věci přebrat z obou stran, tak uvidíte, že to vychází opravdu tak nějak nastejno. Mám spoustu oblíbených postav u Hordy i u Aliance, protože když píšete tolik jako já, nemůžete mít oblíbenou jen jednu frakci, to tak omezíte sami sebe. Ale proti gustu...

 

Orkové

Pozitiva

Nejhlavnější rasa Hordy, okolo které se motá spousta lore a příběhu. A aby ne, když Horda má kořeny hlavně v této rase. Nejpozitivnějším příkladem je jednoznačně Thrall. Byl vychován lidmi, uprchl, sjednotil orkské klany a dal jim tak domov, stejně jako ostatním rasám, se kterými si pomáhali navzájem. Thrallův cíl byl mír mezi Aliancí i Hordou a hlavně přežití Hordy. Na setkání v Theramore navrhoval, jak by si obě frakce mohly být prospěšné navzájem a bylo by se tak i povedlo, kdyby nezaútočil Twilight Hammer. Nikdy se zbytečně nehnal do nesmyslných konfliktů, byl tolerantní a byl rozený diplomat. A také velmi nadaný šaman. Když tedy musel odejít zachránit svět, začal tak kolotoč, kdy se náčelníci měnili až příliš často. O tom ale až v negativech. 

 

Další výbornou postavou je beze sporu Varok Saurfang. Starý válečný veterán ošlehaný mnoha boji. Pokud chcete příklad pravého orka, který si stále váží cti a tradic, pak tu máte právě jeho. A pokud jste ještě neslyšeli některý ze vtipů na azerothského Chucka Norrise, tady jich pár máte:

  • Saurfang je vlastně čirá energie a pouze ovládá hmotu kolem sebe. Proto má takovou sílu i s holými pěstmi.
  • Když se Saurfang a Crowley poprvé potkali, zapříčinilo to Cataclysm.
  • Saurfang je jen hordská postava Chucka Norrise, když zrovna nemá náladu hrát za Daria Crowleyho.
  • Nikdo neví, jaké má Saurfang DPS. Nikdo totiž nepřežil tak dlouho, aby to zjistil.
  • Gamon je Saurfangova smrtelná podoba.
  • Autor tvrzení výše, byl rozsekán na cucky, protože jen letmo zmínil, že by mohl být Saurfang smrtelný.
  • Říká se, že pod jeho vousy není žádná brada, jen další čepel.
  • Surfangovo povolání je Saurfang

Už asi dost. Když jsem zjistila, kolik vtipů na WoWwiki o Saurfangovi je, rychle jsem to překládání vzdala. Prostě Saurfang. Je tu snad někdo, kdo nemá rád Saurfanga? Že by někdo z davu? Už slyšíte to zpívání nabroušené čepele u vaší hlavy?

 

Negativa

Tak první, kdo mě napadl... bude o kus níže, protože je to sviňa neskutečného kalibru. Takže co třeba Garrosh? Garrosh býval v pohodě... dokud se nestalo něco, co se popisuje jako "went full Garrosh mode". Dokonce jsem o tom i udělala článek s psychologickým rozborem, proč se Garrosh zachoval jako chuj. Thrall mu předal dohled nad Hordou. Všechna čest, že chtěl Kalimdor dobít pro svou frakci, ale jak to vlastně bylo uvnitř Hordy? Vol'jin řekl, že se mu Garroshovo chování nelíbí a vznikly rozbroje. Garrosh neměl rád ani Sylvanas. Taureni mu přišli tak nějak slabí a moc mírumilovní. No, začalo se to tam mlít. A nakonec si řekl, že žádné ostatní rasy v Hordě nechce a Horda by měla patřit orkům, takže se rozhodl všechny ostatní národy vykopat z Orgrimmaru. Nakonec musela přijít i Alliance, aby ten bordel pomohla uklidit. Mimochodem, všimli jste si, že Aliance něco podobného zažila možná tak v době Cataclysm, když se do Ironforge nasomrovala Moira? No, máte to zajímavější, Aliance má mezi sebou i celkem klid.

 

Tak jo, další odstavec. Co třeba Shadow Council a konkrétně Teron Gorefiend, první death knight? Neberte mě špatně, já mám ten charakter ráda, je to chováním "pure" death knight a knihy, kdy se vyskytoval jsem měla hodně ráda a vždycky jsem se na něj těšila. Ale když si tak vezmete, čeho všeho byl schopen během služby Shadow Councilu i poté, mrazí z toho v zádech. Ne všichni orkové jsou čestní a dbají na tradice. Podívejte třeba tady na Terona. Genocida, pojídání duší a i když nebyl už pod Gul'danem, choval se úplně stejně, protože to měl v povaze.

 

A pak je tu Gul'dan. Největší nepřítel Hordy i Aliance. Nebýt jeho, Ner'Zhul by si prostě uvědomil svou chybu a vše by zastavil a napravil (s největší pravděpodobností, pokud by mu v tom někdo nezabránil). Ale pravděpodobně by byl zbaven svého postavení a jeho vizím by už nikdo nevěřil (opět zajímavý námět na článek, IMHO). Gul'dan však okamžitě převzal otěže a vysloveně prodal orky Plamenné Legii. A když už se jim Horda nehodila, odhodili je jako použitý hadr a orkové upadli do letargie. A to nemluvím o tom, že se Gul'dan pokusil najít Sargerasovo tělo v jeho hrobce, kde pak ovšem zemřel rukama jeho vlastních pánů. A když jeho alternativní verze dostala další šanci, udělal to znovu a tentokrát uspěl. Otevřel portál a přivedl Legii na Azeroth. No, tohle je hodně achievementů na jeden orkský život. A nejděsivější na tom je to, že Gul'dan to neudělal, protože se bál Legie. Jeho povaha byla natolik zkažená tím, co si prošel kvůli svému znetvoření, že už mu zbyla jen zášť a neuměl žít jinak.

 

Forsaken

Tady se omluvím, že jsem nikam nezařadila Sylvanas. Já totiž nevím, kam patří. Jestli patří k Forsaken nebo Blood elfům (respektive Vznešeným elfům). Já ani nevím, jestli patří do pozitiv nebo negativ. Pozitivní na ní je to, že je jedinou zajímavou ženskou postavou ve WoW, která není černobílá. Já bohužel Sylvanas nikdy nepochopila, protože se mi zdá neskutečně nekonzistentní. A dodnes netuším, kdo to zavinil. Jestli to, že je v každé knize podána úplně jinak nebo za to může Blizzard, protože se nedokáže rozhodnout, jak ji má psát. Anebo je taková doopravdy, naprosto chaotická a nekonzistentní a chová se pokaždé jinak. Nevím, netuším. Když si se mnou někdo někdy sedne a pokusí se mi vysvětlit, jaká tedy doopravdy je, donesu vám tartaletku.

Pozitiva

Tak ze všeho nejdřív, Forsaken jsou pěkně badaas už sami o sobě. Když Král Lichů začal ztrácet svou moc, ztrácel moc i nad různými nemrtvými, původní obyvatelé Lordaeronu byli mezi nimi. Osamostatnili se, dobyli zpět Under City, své někdejší hlavní město, ve kterém za života pobývali a znovu obydleli Tirisfal Glades. Tentokrát s vlastní myslí a svobodnou vůlí. A taky mají spoustu zajímavých charakterů. Třeba Meryl Felstorm, velmi mocný mág a člen Tirisfalské Rady, jehož magie byla natolik silná, že byl schopen si zachovat mysl a ovládat své tělo i po smrti. Potkali jsme ho znovu v Legionu a právě mágové se mohou pyšnit, že ho mají ve své Class Hall.

 

Dalším hodně unikátním příkladem, i když je to vedlejší postava, je Tehd Shoemaker, warlock, který po Broken Isles cestuje se svým přítelem, Demon Hunterem Mariusem. Tehd se většinou snaží vyvolat nějaké démony a Marius to po něm uklízí. Je zde jedna hláška, která mi utkvěla v paměti. Když v jednom world questu v Azsuně řešíte, že byste měli zavřít portály Legie, Tehd si neodpustí rýpnout si do Legie ohledně jejich systému portálů stylem: "Ti démoni jsou úplně blbí a měli by se stydět!" Bojovat proti Legii je jedna věc. prohlásit, že jsou úplně blbí a neumí si ani pořádně udělat portály, to už chce speciální charakter.

 

Pak je tu Nathanos Blightcaller, dříve znám jako Nathanos Marris. Říkejte o něm co chcete, je na pěst, má kousavé poznámky a hráč ho v žádném případě nemůže ohromit. Ale víte co? On si to může dovolit. Jak jsem již zmíněla výše na samém začátku článku, Nathanos si ten comeback zasloužil. Pokud není nejpozitivnější svým charakterem, pak rozhodně schopnostmi. Ale jo, charakterem taky. Konečně někdo, kdo před hráčem nesmeká klobouk a umí mu dát najevo, že tu není jediný borec široko daleko a ať si moc nevyskakuje. Konečně další zajímavý charakter u Forsaken po delší době. Díky Blizzarde.

 

A velmi zajímavou postavou je i Lilian Voss, která nechce přijmout fakt, že je nemrtvá a že ji její otec už nemá rád. Poprvé se objevila v Cataclysm a poté jsme ji mohli potkat i v Garrison na Draenoru.

 

Negativa

Přiznám se, že tady jsem přišla na jediný konkrétní negativní příklad a tím je Apothecary Putress. U Wrathgate nám pořádně zatopil, podrazil i Sylvanas a odešel zabrat Undercity. To se mu povedlo jen na chvíli, zato důsledky nebyly pro Forsaken úplně příjemné. Aliance i Horda se dozvěděly, že se zde Forsaken snaží vylepšit nákazu Pohromy a ani jedna strana nebyla dvakrát nadšená. Zatímco Jaina raději teleportovala Alianci pryč, aby se nestrhla rvačka, Horda prohlásila, že bude Sylvanas hlídat a od té doby jsme mohli v Undercity vidět u vchodů Kor'krony.

 

Co bych dodala na závěr? Když jste chodící mrtvoly s vlastní myslí a víte, že už to nikdy nebude tak fajn jako před tím, zamává to s psychikou. Forsaken tedy následují Sylvanas z mnoha důvodů: z respektu, strachu nebo prostě nemají kam jít. Což je pravda, protože chodící mrtvoly na světě nikdo nevítá úplně nadšeně ať už mají charakter jakýkoliv. Takže můžete potkat nesmírné množství fanatiků, kteří by pro Sylvanas udělali cokoliv. Fanatismus, který se u jiných ras v takové míře nevidí. 

 

Taureni

Pozitiva

Tady snad nic říkat nemusím. V Hordě snad není mírumilovnější rasy než Taurenů. Kdysi se připojili k Hordě, když jim Thrall pomohl dostat se z Barrens do Mulgore, aby našli nový domov, kde by mohli žít nerušeně a v míru. Nejvíce bychom jejich kulturu mohli připodobnit indiánům. Taureni loví, rybaří, pěstují a o válku nejeví úplně největší zájem. Mají úzké spojení s přírodou a tak můžeme vyzdvihnout třeba Hamuula, arcidruida a učedníka Malfuriona Stormrage.

 

A co Cairne Bloodhoof? Moudrý tauren, kterého jsme poprvé potkali ve Warcraft III a pro Thralla se stal bratrem. A když padl Garroshovou rukou, nastoupil na jeho místo jeho syn Baine, který je bohužel nesmírně zanedbávanou postavou. A mimochodem, celkem kamarádí s Anduinem Wrynnem.

 

Negativa

Že nemohou existovat zlí taureni? Ale kdeže! Na paškál bych si mohla vzít hned z fleku Magathu Grimtotem. Grimtotemové nikdy úplně nešli ruku v ruce s Matkou Zemí a šamanizmem. Vlastně nikdy ani nestáli o to žít v míru. Jsou úskoční a zákeřní a umí házet akorát klacky pod nohy. A nejvíce stojí o to vymýtit nižší rasy z Kalimdoru. Navíc to byla Magatha, která potřela Garroshovu sekyru jedem a ten oslabil a nakonec usmrtil Cairneho. Ta pak vedla útok na Thunder Bluff a nakonec byl vykázána z města.

 

Pokud jste hráli Legion, a já hádám, že většina z vás, pak si můžete pamatovat na questovou linii z Highmountainu, kdy jste spolupracovali s Bloodtotem kmenem, který se však napil démonické krve a stali se z nich Feltotem, taureni pošpinění démonickou magií. Ano, toto neušlo ani Taurenům, i ti mohou toužit po moci za jakoukoliv cenu.

 

Trollové

Pozitiva

Trollové jsou moje nejoblíbenější rasa u Hordy. Vždycky, když jsem si zakládala nějakou postavu, byl to troll nebo tauren. Mají nejen zajímavou historii a architekturu, ale jsou také nejstarší smrtelnou rasou na Azerothu, která se zde sama vyvinula. Největším pozitivem, které trollové mají... byl Vol'jin. Ten troll to měl v hlavě srovnané. Když se mu něco nelíbilo, řekl to, i kdyby to mělo znamenat, že si někoho znepřátelí. Třeba Garroshe. Když přišla hrozba ze Zul'Gurubu a Zul'Amanu, neváhal a vyslal diplomaty i k Alianci, aby požádal o pomoc. V Mists of Pandaria souhlasil s jednáním Garroshe čím dál méně až se náčelníkovi znelíbil úplně a ten se ho pokusil odstranit. To Vol'jin však přežil a když se zotavil, dal dohromady síly Aliance i Hordy a vytáhli společně do Barrens a pak na Orgrimmar. Když byl Garrosh poražen, Vol'jin se stal náčelníkem. Na jeden datadisk. Kdy nic nedělal. A pak umřel. CG GG Blizzarde. Nejzbytečnější jmenování náčelníka ever. Zabils postavu, která byla zajímavá a dobrá a mohla ještě něco dokázat. Ne, tys ten jeho potenciál úplně pohřbil. Doufám, že dějová linka s jeho duchem v Battle for Azeroth bude stát za to. Modlím se za to. RIP Vol'jine, chybíš tu.

 

Negativa

Tak co třeba skupina Zandalari, která oživila Lei Shena v Mists of Pandaria a terorizovala celý kontinent? Nebo Drakkari trollové, kteří zabili vlastní loa, v naději, že tak porazí Pohromu? Či snad kanibalští trollové pojídající všechno co má dvě nebo více nohou? Na mnoha místech na Azerothu můžete nalézt roztroušené zbytky trollské kultury a řekněme, že nejsou dvakrát přátelští ani k Hordě, ani k Alianci. Protože jediní přátelští trollové jsou ti z Darkspear klanu a v Battle for Azeroth konečně i Zandalari. Kdepak, zbytek trollských klanů na vás pěkně peče a útočí na vše v dosahu. Nemohou jednoduše skousnout, že jejich říše už není to, co bývala. A z bývalé trollské slávy zbyl možná tak Zuldazar na Zandalaru. Když se to tak vezmeme, mimo Darkspear trollů a nyní i Zandalari, je trollská rasa plná kanibalů, vrahů a v podstatě i barbarů, které netoužíte potkat a když už je potkáte, zbývá jen vzít nohy na ramena nebo je zabít dřív než zabijí oni vás. Jakože... chápu, proteiny jsou důležité pro fungování organizmu, ale nemusíme kvůli nim jíst civilizované bytosti, že? Sója, fazole, mléčné produkty, vejce, ryby, zvěř,... just saying.

 

Blood Elfové

Pozitiva

Mezi Blood elfy je plno zajímavých charakterů. Pokud mezi nimi budeme brát i Vznešené elfy, pak třeba Alleria a Vereesa Windrunnerovy. Obě jsou velmi schopné, statečné, inteligentní a nikdy neměly problém vyrazit vstříc nebezpečí. Alleria odešla za Temný portál, aby zachránila svůj domov, Vereesa pomáhala Rhoninovi za Druhé války, aby padli orkové v Grim Batolu, kteří si zotročili Rudou dračí letku. A Alleria byla navíc první živou bytostí, která ovládla síly voidu. Za to klobouk dolů.

 

Z krvavých elfů zmíním určitě Lor'themara Therona. Pan badass, regent lord a za Druhé války zástupce Sylvanas, který většinu času bojoval proti Amani trollům. Nyní vládne Silvermoonu a snaží se vést celý národ, i když ne všichni s ním souhlasí a respektují ho. Lor'themar je jednou ze zanedbávaných postav a rozhodně by si zasloužil více pozornosti.

 

Negativa

Tady určitě všichni víte, koho zmíním jako prvního. Kael'thas. Já chápu, prošel si peklem, snažil se pomstít, ale nakonec se přidal k Plamenné Legii a fel mu pořádně stoupl do hlavy. A nakonec jsme ho museli zabít. Shame on you.

 

A za zmínku určitě stojí i to, že Krvaví elfové jsou nesmírně závislí na magii, podobně jako Nightborne. Pokud se jim magie nedostává, seschnou a přijdou o rozum. Proto se také Krvaví elfové pod vedením Kael'thase raději přidali k Legii, kde měli alespoň možnost čerpat z opojné magie felu.

 

Goblini

Pozitiva

Přiznám se, že jsem si dokonce musela otevřít seznam charakterů, abych zjistila, co je na goblinech tak nějak pozitivního, pokud tedy nepatřite mezi ty, kteří tvrdí, že jejich pozitivum je naprostá šílenost. Vezmeme si třeba Gazloweho. Gazlowe mezi podobné blázny nepatří a na rozdíl od ostatních goblinů není hrabivec ani šílenec. Dokonce by se dalo říci, že je ochoten pomáhat, i když také za pár zlaťáků... ale ne jen proto. Vždyť i Thrallovi pomáhal založit Orgrimmar a taky postavit Garrison na Draenoru. Dokonce řídí jeden z nejlepších přístavů na Kalimdoru a mezi gobliny je velmi respektován.

 

Negativa

S tímhle se nebudu mazat. Gallywix. Kdyby mohl, prodal by vlastní babičku, mámu, ségru, psa a potkana. A čert ví jestli to neudělal. Když děláte questy za gobliny, téměř na konci musíte s Thrallem Gallywixe pořádně nakopat do zadele, aby se umoudřil a přestal dělat chujoviny. Takže se nakonec přidá k Hordě, protože mu nic jiného nezbyte a má strach. Dokonce i v Hordě se chová, že je tam z donucení a neustále má pořádně velkou raketu namířenou na Orgrimmar. Jen kdyby něco. Pokud si přečtete povídku o něm (mimochodem, je geniální a doporučuji přečíst), zjistíte jeho myšlenkové pochody. Kdyby měl Azeroth bouchnout, postavil by na Temný Portál turniket, aby si za svou záchranu všichni pěkně zaplatili.

 

A posledním příkladem bude Venture Co. Kde je nějaká šance vydělat prachy, tam najdete tuto pochybnou společnost vedenou většinou jen a jen gobliny. A ti nehodlají vyjednávat. Chceš naše prachy? Umřeš. Takže je musíte pozabíjet a potkáte je bohužel úplně všude. Goblini jsou blázni a jediný důvod, proč se ještě nepřemnožili, je, že většinou sami sebe vyhodí do vzduchu.

 

Pár slov na závěr

Co bych tak dodala. Z mého úhlu pohledu je hloupost obviňovat jednu či druhou frakci, že je jediná špatná nebo tvrdit, že je ta jediná dobrá. Ano, WoW je o konfliktu mezi oběma frakcemi, ale občas je fajn se podívat trochu za oponu a zjistit, jak to má ta druhá frakce. Třeba zjistíte, že není zas taková, jak se tvrdí. V Jade Forestu přistane Aliance u Paw'don Village a zjistí, že Horda obsadila nektarové sady a zajala děti z blízké vesnice. Když zase přistane Horda na severu Jade Forest, zjistí, že Aliance tu dělá bordel a bezohledně odpálí vzducholoď, která mohla spadnout na blízkou vesnici a všechny zabít. Aliance i Horda má své pro a proti, své padouchy i hrdiny, své klady a zápory. 

 

A ještě něco. Je to jen hra. Tahat konflikt, který má zůstat ve hře, do reálného života, je vtipný možná tak, když je myšlen jako legrace. Ale pokud je to dohnáno do extrému, kdy se doopravdy odmítáte bavit nebo pomoct někomu jen proto, že hraje za opačnou frakci... to je dětinské a ubohé. Sedněte si na pivo. Zkuste ty klady a zápory najít. Najděte něco, v čem je vaše frakce dobrá a v čem si myslíte, že pochybila a zeptejte se na to samé i hráče, který hraje za opačnou frakci. Občas to totiž vydá za hodně zajímavou diskuzi.

 

A vůbec, nemáte si co vyčítat. 

Jak se stavíte k situaci mezi Aliancí a Hordou? Myslíte si, že jen ta vaše frakce je bez viny? A proč? Směle do diskuze.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Ysu 17.09.2018 12:05

No děti, tak se uklidníme.
Každý kdo trochu zná lore ví, že za všechno (snad kromě Starých bohů) špatné co kdy Azeroth potkalo (včetně orků) může Alliance - respektive jedna její konkrétní rasa a sice Night elfove.
Že ne? Tak se podívejte na tu dlouhou "Řadu nešťastný příhod", které Azeroth díky elfíkům a Azshaře potkali. Ten první prapůvodní "bad move" mají na triku alíci. Sorry jako.

Mno a když teď máme tzv. čistý stůl, můžu se vyjádřit i k článku samotnému. Ehm Ehm...
Jako dobrý, ale ta znalost lore místy trošku kulhá. Souhlasím s těmi kteří poukazují na neoprávněné zařazení některých jedinců či skupin do výčtu (+/-). Jinak, ale máš místy sympatický smysl pro humor a uznávám, že hrotit WoW v reálu je kapku ujetý.

Jinak jak tu někteří (včetně autorky) rádi zdůrazňují, jak je to tu celé o to rádoby boji Alliance vs. Horda. Tak to bylo cool možná ještě tak na TBC. Teď je to fakt brutální a ohraná nůůůůdááááá Flendrsy..... Jak schválně když se zamyslíte (bude to bolet já vím), to jako fakt může člověka bavit válka, která nikam nevede??? Kde nikdo nevyhrává???? Kde je to pořád za každou cenu uměle udržované tak, aby strany byly vyrovnané??? To tohle vážně ještě někoho baví????
A když už se náhodou něco trošku vyhrotí na Blizzard honem přispěchá s tzv. "společným nepřítelem" my se všichni jak děti ve školce chytnem za ručičky a jdeme porazit velkého záporáka načež si pak zase pošleme pár nazlobených diplomatických dopisů, pač tu přece máme spolu "válku" ne?
Brutální, předvídatelná, trapná, klišeodní a nikam nikdy nevedoucí nudáááááá.

Jako jestli teď Blizzard v BfA s těma frakcema něco neudělá - ať klidně jedna (jedno která) tu druhou zničí a ze zbytků se utvoří nový řád - nebo ať zavedou třetí frakci viz. Talliasin theory - nebo ať nám alespoň dají vybrat jestli chceme, tak že můžem bojovat za void/světlo..... něco............. ALE AŤ UŽ SE TO KONEČNĚ NĚKAM POHNE !!!!!!!!!!!!!

Seriously už jsme na poločasu "policejní akce" v Afghanistánu = jsme na to fakt blbě a i ta stagnace už z nás má šediny.....

Hromovapest 18.09.2018 08:51

Odinstaluj to a máš vystaráno. Věnuj se RL.

TwinkeeS 28.05.2018 09:35

Mám na vás všechny a to včetně autorky článku dotaz, který server je ze všech podle vás nejlepší? Chci si z Burning Blade transfernout postavy někam, kde si budu moci zahrát vklidu PVE, PVP, nějaký ten explore play atd.. jaký server mám zvolit neboť mě to bude stát docela dost peněz. Děkuji.

erikxxx 22.04.2018 19:01

(ked je pravda ze horda znici teldrassil):Alliancia si bere to,čo jej kedysi patrilo.Horda ničí to, čo jej nikdy nepatrilo. (a vpodstate,horda tymto poskodi Azeroth)... len dufam ze to horda neurobi,lebo to by bol jej koniec

malfurik 20.04.2018 15:56

Nechcem byť odporný ale tento článok veľmi zmysel nedáva, ako napríklad súvisia eredari s draeneimi v aliancii, nemajú nic spoločné okrem pôvodu, vôbec tam nemajú byť spomenutý a napríklad ako súvisí Teron Gorefiend a Gul'dan z súčasnou Hordou? Gnómovia a THC, veď sú len rasa a tý v THC nemajú nič spoločné s tými alliančními... A veľa ďalších prípadov napr.nelfovia...

malfurik 21.04.2018 09:36

A napríklad ešte taký meryl felstorm, veď ani není forsaken pôvodom

Esperanta 21.04.2018 10:40

Přečti si komentář, co jsem psala Macleanovi. Zdá se, že zbytek čtenářů bez problému celý význam pochopilo.

Saltrox 20.04.2018 14:26

Největší pozitivum článku vidím v rozšiřování čtenářské základny Malazu.
Ne, skvele

Saltrox 20.04.2018 14:28

Napsáno.

Esperanta 21.04.2018 10:36

Je tu ještě někdo, kdo nečetl Malaz?

Mopedko 20.04.2018 14:10

S Genn Greymane moc nesouhlasím. Páč všeci hatujou Jainu kvůli odporu k hordě, ale on není moc jinej. Je to pomstychtivej, rasistickej děděk co obzvláště nesnáší Sylvanas, ale jak žeo víme proč. Proto je dobře že jsi neuvedla Jainu nikdy páč to má pul na půl, záleží na době. Ale Genn do pozitivních...ehhhh

Esperanta 20.04.2018 14:15

No, projít si tím, čím Genn, taky budu nesnášet Hordu. Ten to vážně nemá bezdůvodně. A ano, Genn do pozitivních příkladů patří už jen kvůli vývoji svého charakteru ze zbabělce a sobce na vůdce rasy, kterou se snaží ochránit a vést i v době, kdy přišli o domov.

Mopedko 20.04.2018 14:51

@Esperanta Je to těžké to psát nějak neutrálně. Pro mě je někdo takovej a pro někoho zas makovej žeo
Třeba takovej dobrák Garrosh. Kdyby byl Blizzard co a k čemu a dal hráči možnost hrát po jeho vlakou a popřípadě rozdějit hru na další část jo to by bylo krásné. Ale ne, dostal jen možnost zabijet své bratry a sestry (jakože orky)

Esperanta 21.04.2018 10:38

@Mopedko Tak on špatnej nebyl. Když zabil Cairna a dozvěděl se, co udělala Magatha, tak z toho byl pěkně namíchnutej. Sám Blizzard přiznal, že neví, jak Garrosh skončí. No... a to co udělali, mi přijde občas hrozně nelogický a nepodložený, proč to vlastně udělal a že se tak zvrhnul.

Martins911 20.04.2018 09:00

Za těch x let jsem zažil pouze jeden extrém
Na konci wodka kdy se každý už dlouho nudil vznikla u aliance world PVP guilda (raidy na hord. Města obrana našich měst celkem zábava), vše šlo krásně do té doby než se posral 1 raid a gm ruplo v bedně všude viděl horďáky takže podezíral každého kdo měl charakter u hordy když byl novej tak ho kickli nebo snížili rank gankovali se low zóny a to asi nejhorší že posílal svoje lidi na horďácký guildovní ty jestli tam náhodou nejsou přeběhlíci

Esperanta 20.04.2018 09:11

Tak tohle je fakt nechutnej extrém. Wow, just wow. Tak tohle asi přebilo všechno, co jsem zažila já. Ten člověk musel bejt fakt nemocnej.

Martins911 20.04.2018 12:55

@Esperanta byl to fanatik nic víc nic míň ale zas člověk se nenudil ani u hordy to og bylo tak 3 do tejdne okupované hlavně aukce.

Tesiah 19.04.2018 08:59

Pekny clanok

Ja by som dal na druhe miesto u orcov Broxigara, velmi oblubena postava z Valky prastarych, Varok Saurfang ma ani zdaleka tak neoslovil ..
Kym som si neprecital knihu o Arthasovi, bol u mna "padouch" u ludi No1, po precitani mi ho prislo dost luto, dokonca som ho vo vela smeroch aj chapal, cize ho tiez neviem a nemozem oznacit za zleho, alebo dobreho...

Esperanta 19.04.2018 10:39

U orků by se dalo hodit hrozně moc pozitivních příkladů, ale článek je dlouhej už sám o sobě.
Broxigar. Drek'thar. Durotan a Draka. Geyah. Aggra. Orkové jsou sami o sobě v pohodě, prostě jsou jen z hodně surového světa, kde museli každý den bojovat o přežití s něčím, co je mohlo každou chvíli sežrat a navíc jsou na světě, který není úplně jejich domov a nikdy ani nebude ani kdyby se snažili sebevíc. To prostředí je prostě o tolik jiný než měli za celou dobu své existence. Musí je to zevnitř žrát víc než je popsaný v knihách. Ať mi nikdo neříká, že se na nový prostředí zvyká tak rychle, i kdyby se dokázali adaptovat sebelíp. Kdyby lidstvo přešlo na jinou planetu, tak si taky nezvykne tak rychle i kdyby byla ta planeta sebehezčí. Bude tam prostě něco, kvůli čemu se tam nebudou cejtit úplně příjemně. Bude tam plno jiných vlivů, rostlin, zvířat,... Což mi připomíná, že by z tohodle taky mohl být zajímavý článek. Já chápu, že orkové jsou z jiného světa, skousnou toho víc, ale stejně. Tohle prostě nějakou stopu zanechá.

kastroll 19.04.2018 07:28

Jít na pifko a řešit wowko ? nene

Prunusak 19.04.2018 07:14

Super článek, já jsem z těch co na freečku hráli jen za Alianci, na ofi hraju za hordu, a velmi mě zajímá lore.

P.S u goblinů mi chybí Siegecrafter Blackfuse (goblin boss z SoO), taky dobrý bastard

Esperanta 19.04.2018 10:32

O tom jsem přemýšlela taky, že ho tam hodím, ale nakonec jsem ho tam nedala. On v podstatě nebyl zas tak úplně zlej sám o sobě. Prostě šel s Garroshem a mohl si v klidu vyrábět, takže proto jsem ho tam nedala. Ale přemýšlela jsem o něm.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet